mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet - szinkronhangok

2016. december 15. - merlinicus

fireshot_capture_29_273182_1468496666_0295_jpg_669_964_http_www_mafab_hu_static_2016_19.png
Ha minden jól megy, mostanában minden évre jut majd egy Csillagok Háborúja ihletésű misztérium. Tavaly azt találgattuk, hogy az eredeti trilógia szereplőinek hangjai visszatérnek-e. Akkor Stohl András egy kaján félmosollyal ejtett át mindannyiunkat, mikor az RTL Klub arról kérdezte, ő lesz-e Luke Skywalker. Az Ébredő Erőben egy huncut tüsszentés erejéig sem szerepelt - reményeink szerint ez majd 2017-ben másképp alakul.

Idén pedig azt találgatta mindenki, vajon ki veszi át Hollósi Frigyestől, illetve Kránitz Lajostól a stafétabotot. Azóta tudjuk, Horányi Lászlóra esett a Dobay Brigitta szinkronrendező és a Disney stúdió választása.

Szerencsére a stáb többi tagjára is fény derült, néhány igazi meglepetéssel fűszerezve:

Cassian Andor (Diego Luna) - Markovics Tamás

Jyn Erso (Felicity Jones) - Bogdányi Titanilla

Bodhi Rook (Riz Ahmed) - Sörös Miklós

K-2SO (Alan Tudyk) - Vincze Gábor Péter

Orson Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) - Csankó Zoltán

Chirrut Imwe (Donnie Yen) - Kassai Károly

Saw Gerrera (Forest Whitaker) - Jászai László

Baze Malbus (Wen Jiang) - Sörös Sándor

Galen Erso (Mads Mikkelsen) - Rosta Sándor

Tarkin kormányzó (...) - Ujréti László

Draven tábornok (Alistair Petrie) - Hirtling István

Raddus admirális (Paul Kasey) - Papp János

Darth Vader (James Earl Jones) - Horányi László

Bail Organa (Jimmy Smits) - Szabó Sipos Barnabás

Magyar szöveg - Blahut Viktor és Petőcz István
Szinkronrendező - Dobay Brigitta 

Bár még a filmet nem láttuk (kritika holnap várható), de annyit biztosan állíthatok, hogy van néhány meglepő húzás a stáblistán. Az egyik a Karácsonyi Zoltán által gyakran (sőt még az előzetesben is) szinkronizált főszereplő, Diego Luna hangja, akit ezúttal Markovits Tamásra bíztak.

Annak kifejezetten örülök, hogy nem minden női "hőskarakter" Pálmai Anna hangján szólal meg. Őt az előzetesben hallhattuk még Jyn Ersoként. Bogdányi Titanilla saját elmondása szerint: "Sajnos én nem tudtam elmenni a premierre,de biztos, hogy megnézem! Nem volt konnyű munka, de minden percét élveztem! :)) Már régóta üldöz a Star Wars. Anno Amidala castingján is voltam, és tavaly Ray castingján is. Sajnos egyik sem jött össze, de úgy tűnik, Jyn Erso várt rám! :))) Ami külön szuper, hogy az én jó barátommal, Markovics Tamással lehetünk a főszereplők hangjai (persze a többi szuper kolléga mellett)!"

Vincze Gábor Pétert többnyire az Oroszlánkirályban alakított Timon szerepével azonosítottam korábban, így ha fegyvert szegeztek a fejemhez sem tudom gondoltam volna rá a kiválasztáskor. Viszont izgalmas, kiváló színész, úgyhogy nagyon kíváncsi lettem a végeredményre.

Mads Mikkelsent Kaszás Gergő nélkül sokkal nehezebb értelmezni. Sajnos, úgy látszik, hogy Gergő mostanság egyéb teendők miatt nem tud a szinkronra időt szakítani, így a novemberi Dr. Strange-ből, illetve a Star Warsból is kimaradni kényszerült. Sajnos, miután a két szinkron különböző stúdióban készült, de nagyjából egyszerre, így a rendezők nem tudtak egymás döntéseiből inspirálódni. Így esett a választás az előbbi esetben Rába Rolandra, míg a Star Warsnál Rosta Sándorra. Őszintén remélem, hogy 3 mondatos szerep és emiatt a Strange-hez hasonlóan nem lesz húsbavágó Kaszás Gergő hiánya.

Furcsa, hogy a korábban Sörös Sándor által szinkronizált Bail Organa szenátor most Szabó Sipos Barnabás hangján szólal meg, míg Sörös hangját egy teljesen új karakterhez rendelték. Talán a casting software hibája?!

Versényi László idén januári halála okán már sajnos nem ajándékozhatott meg bennünket egy jutalomjátékkal. Újréti László pótolja, az eredményről pedig holnap tudósítunk.

vader-1024x576.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5712048873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skankhunt43 2016.12.15. 09:19:17

Ahogy Hannibal Lecter mondta egyszer: "úgy matat akár zöldfülű a fűzővel". Azért azt sem pontosan értem, hogy Forest Whitakrert hogy nem Gesztesi Károly szinkronizálja, amikor mindössze Oscar díjas és egyéb nagyszabású filmjeiben mutatta csak meg mennyire nem illik sem hangjában, sem habitusában az igen tehetséges kollégához... (és ez természetesen irónia volt) Dobay Brigitta eddig úgy nézem rendező asszisztensként működött leginkább, úgy tűnik nem volt sok ideje színházba járni. Ettől függetlenül sok sikert új karrierjéhez és bár ezzel a szereposztással a magyar szinkron válságának mélyülésének friss élharcosának tűnhet, hátha a kezdeti feltűnési idegesség eltűnik idővel és rendes szinkronokat is lehet majd hallani tőle. Nincs más esélyünk mint bízni ebben.

Ingyonbingyom 2016.12.15. 09:19:29

Senkit nem szeretnék megbántani, de Darth Vader magyar hangja szörnyű választás volt. Ritkán mondok ilyet, de a nézhetetlenség/hallgathatatlanság határát súrolja....

Skankhunt43 2016.12.15. 09:19:30

Nem, most nézem, hogy Dobay Brigitta már régóta szinkronrendező. Ez esetben kevésbé vagyok derülátó, nem hiszem, hogy javulhat idővel, ő egyszerűen ilyen, ez az ő ízlése, ennyit gondol a szinkronról mint önálló művészeti ágról. Mindig és mélyen elszomorít az ilyesmi - de még ennél is inkább, hogy valaki úgy érezte, Fásy Ádámra bízza Nolan legújabb filmjének zeneszerzői munkáját. Nem kell csodálkozni, hogy ilyen lett. Ez ugyanúgy megbízói felelőtlenség mint szinkronrendezői dilettantizmus. És tényleg csak zárójelben jegyzem meg, történt ez egy olyan stúdióban, ahol Juhász Annák és Aprits Lászlók is dolgoznak. Hogy kik? Hát ez az...

Wizardus86 2016.12.15. 09:19:32

Te figyelj, a szineszeket tiszteld mar meg azzal, hogy nem mondasz olyanokat, hogy "remelem csak harom mondatos szerep" mert neked egy másik szinesz hangja tetszik...

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2016.12.15. 09:23:44

@Skankhunt43: Talán ennyire szigorú nem lennék a rendezővel, hiszen ha belegondolunk, a Star Wars szinkronja 1999. óta nincsen rendben. Már Csörögi István sem tudta összehozni hibamentesen (sajnos azt a szereposztást a stúdió erőszakolta ki vagy jelentős benézés eredménye). Élek a gyanúperrel, hogy az előbbi jelentős szerepet játszott.

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2016.12.15. 09:25:06

@Ingyonbingyom: A Star Wars - Lázadókban is Horányi László szinkronizálta Vadert. Sajnos a filmet csak este fogom tudni megnézni, úgyhogy bővebben majd éjjel tudok válaszolni :)

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2016.12.15. 09:29:49

@Wizardus86: Hatalmas rajongója vagyok Rosta Sándor munkásságának már tizensok éve, így mi sem áll távolabb tőlem, minthogy ezzel őt minősítsem. Sőt, a szerepválasztásról sosem tehet a színész, hiszen neki többnyire annyi lehetősége van, hogy jelzi, esetleg nem ő lenne a legmegfelelőbb az adott szerepre.
Azt is simán el tudom képzelni, hogy ez nem is rendezői hiba, hanem kényszerdöntés, hiszen Kaszás Gergő mostanában sajnos több filmben is hiányzott, gondolom logisztikailag nem volt megoldható, hogy szinkronizáljon.
Viszont a véleményem, hogy ez előzetesen nem tűnik egy szerencsés párosításnak.

Ingyonbingyom 2016.12.15. 13:46:44

@merlinicus: A rajzfilm sorozatokat nem nézem, most rákerestem. Ott talán egy picit jobb, de a Zsivány egyesben kifejezett rossznak, zavarónak, bársonyosan kellemesnek éreztem. Semmi ércesség, semmi gépiesség... Kíváncsi vagyok, neked mi lesz a véleményed.

Hegyirablo 2016.12.15. 23:29:04

Huh, döbbenetes, hogy mennyire nincs tisztában a jelenlegi magyar szinkronnal az az illető, aki ezt ide lefirkálta. Azt mondja:

"Mads Mikkelsent Kaszás Gergő nélkül sokkal nehezebb értelmezni. Sajnos, úgy látszik, hogy Gergő mostanság egyéb teendők miatt nem tud a szinkronra időt szakítani"

Igazi színész nem szinkronizál már, és nem azért, mert nincs ideje, hanem mert nem akarják megfizetni!

Illés Krisztián 2016.12.15. 23:29:07

Nwm úgy volt,hogy a Szabó Sipos Barnabás nem szinkronizál többet?Vader nagyonszar!Viszont én ma láttam feliratossan is és a F.W . tök olyan a hangja mint a Jászainak!

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2016.12.15. 23:30:44

@Illés Krisztián: Sokáig úgy volt, de Szabó Sipos Barnabás néhány hónapja (egy éve?) újra vállal szinkronmunkákat.

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2016.12.15. 23:33:36

@Hegyirablo: Ezt nem tudom, hogy honnan veszed. Szívesen venném, ha mondanál pár olyan "igazi színészt", aki nem szinkronizál már, mert nem fizetik meg.

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2016.12.15. 23:36:42

@Ingyonbingyom: Igazatok van, nekem sem tetszett, de ez szerintem tipikusan nem a magyar szinkron hibája. Horányi László hangját ugyanis nagyon közel vitték James Earl Jones mostani hangjához. Sajnos így öregszik az eredeti, amerikai színész hangja. Krémesebb, lágyabb, de bakker 85 éves! :) Az is csoda, hogy még tudja és akarja ezt csinálni.

Langdon 2017.03.01. 21:03:31

@merlinicus: Szerintem Kaszás Gergőt - sajnos - fel sem kérték a szerepre. Legalábbis, ha abból indulok ki, hogy a Galaxis őrzőiben sem ő volt Benicio del Toro magyar hangja, amit szintén Dobay Brigitta rendezett, holott ott szinte kötelező lett volna őt hívni, hiszen már egy korábbi Marvel-filmben is ő volt a figura hangja. Állítom, hogy Dobay Brigitta felment Mads Mikkelsen ISzDb oldalára, és az alapján a három "legmainstremebb" hangot megtalálva hívta ki őket castingra (szerintem Epres Attilát (aki a trailerben is volt), Holl Nándort és Rosta Sándort), akik közül Rosta Sándor lett a befutó. Hozzáteszem, hogy mindegyikük munkásságát tisztelem és kedvelem, de Mads Mikkelsen Kaszás Gergővel az igazi. Tehát ez a kérdés egyértelműen rendezői oldalról dőlt el. Nem hiszem el, hogy a Disney-nek ne számítana, az, ha egy színésznek már van egy bejáratott hangja, aki történetesen egy sorozatban is szinkronizálta, és kiválóan illik is hozzá. Lehet, hogy csak jelezni kellett volna. Ugyanez igaz a Szabó Sipos Barnabás - Sörös Sándor helyzetre is, egész egyszerűen, szerintem, a rendező utána se nézett, hogy Organa szenátor szerepelt-e már korábbi Star Wars filmekben. Én, személy szerint, nagyon örülnék, ha a Disney -szinkronok (nemcsak a Marvelek), újra a Mafilmhez kerülnének. Az egy hónapja bemutatott Legendás állatok és megfigyelésüknek, véleményem szerint, kiváló magyar változata lett. Ettől függetlenül, persze, nem zárom ki, hogy ez egy jó szinkron, de szerintem sokkal inkább az "elmegy" kategória egyik képviselője lesz.
süti beállítások módosítása