mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Pókember: Hazatérés - szinkronkritika

2017. augusztus 27. - merlinicus

20046354_1340011216118650_6696509830223545248_n.pngAmennyire aktuálisak tudtunk lenni anno a Deadpoollal, a Pókemberrel annyira nem sikerült. Így azonban, némileg hátradőlve, objektívebb kritika készülhet. Legyen most ez a mentség!

Valószínűleg nem voltam egyedül azon Marvel-nézők között, akik bár nagyon várják az aktuális képregény adaptációkat, az új Pókember valahogy mégsem csigázott fel igazán. Köszönhető ez többek között a második Csodálatos Pókember filmnek, ami pocsékra sikeredett, a Sony kényszeres univerzumépítésének, illetve - valljuk be - a Hazatérés előzetesei sem voltak bivalyerősek. Innen szép nyerni! - Gondolhattuk jogosan, viszont a helyezet az, hogy a Marvelnek sikerült. Nyertek! A Pákember új része ugyanis mindent tud, amit egy páknak kell. Kellően akciódús, látványos és a mai trendekkel ellentétben végre nem lőttek le minden fontos részt az előzetesben. 

A film története fordulatos, és ugyan kiszámítható lenne, de az embert úgy magába szippantja, hogy az idő előtti leleplezés szerencsére elmarad. A Michael Keaton-féle földhözragadt gonosz szerep egyébként is könnyebben befogadható, mintha egy véletlen laborbaleset végén/robbanás következtében/esetleg egy csúnya koreai szúnyogcsípés miatt vált volna negatív szereplővé, aki csak azért gonoszkodik, mert SAJT.

Ó, és a filmzene.... örök fanyalgásom sarokpontja. Michael Giacchinot mintha egy hosszabb dél-brazil emberrablás után kaptuk volna vissza azért cserébe, hogy ott bosszúból megirassák vele a Zsivány Egyes és a Doktor Strage zenéit (vagy pont ezek miatt rabolták el?!). Mert végre ismét zene ez a javából. Izgalmas, megjegyezhető témák. A régi Pókember dallamok integrálása az új taktusok sorába. A filmet komoly mélységekkel ruházza fel, de önmagában is izgalmas és hallgatható.

Amennyire szeretjük, Marvel-univerzum épülésének minden egyes újabb kockája sajnos egyre tovább növeli a rémálom-faktort a magyar szinkron készítői számára. Tabák Kata, aki lassan 10 éve rendezi a Marvel-filmek szinkronjait, minden egyes film után nehezebb és nehezebb helyzetbe kerül. A néző számára igazi élmény (és a Marvel sikerének egyik fő oka), hogy az ismertebb karakterek átjárnak egymás filmjeibe, néha cameo, de egyre gyakrabban komolyabb, hosszabb szerepek erejéig. Nos, ez szinkron szempontból egy logisztikai bonyodalom, hiszen joggal várjuk el, hogy minden színész a megszokott, legjobban passzoló hangján szólalhasson meg. A Pókemberrel 2017-ben viszont kis híján gödörbe állt a rendszer a nézők jogos igényét szem előtt tartó, de kissé túl szigorú megrendelői elvárások okán. A fentiek ellenére azonban szépen csillog a magyar változat, amely semmivel nem marad le az eredeti mögött.

Peter Parker / Pókember (Tom Holland) – Baráth István

barath_istvan.jpgAzért rendezői szempontból némi öröm is az ürömben, hogy a stáb nagyobb része eleve adott, azaz a szereposztással sokáig nem kell tökölni. Baráth István már az Amerika Kapitány - Polgárháború során átbújt a casting rostán és, ha a Marvel és Sony is így akarják, bizony hosszú ideig velünk lesz. Eddig talán ő a legkevésbé rutinos Pókemberünk, hiszen korábban Csőre Gábor, illetve Molnár Levente is megszólaltatta a karaktert. Baráth azonban igen ügyesen adja a szuperhős gyakornokot. Lelkes, fiatal, akiről tényleg elhisszük, hogy gimnazista - nem úgy, mint a már a forgatás idején is 30 feletti Andrew Garfieldról.

Adrian Toomes / Keselyű (Michael Keaton) – Rátóti Zoltán

ratoti.jpgA Disney kifejezett kérése az volt, hogy Adrian Toomes ne kapjon olyan magyar hangot, amely már más, jelentős karakterhez tartozik. Így rögtön kiesett Michael Keaton két klasszikus magyarítója, Hirtling István és Epres Attila is. Előbbi Ultron volt a Bosszúállók 2-ben, míg Epres "A Másik" nevű karaktert szólaltatta meg a Bosszúállók első epizódjában. Tekintettel arra, hogy - lévén mindkettő ikonikus szereplő, ezért - joggal számíthatunk valamikor a jövőben felbukkanásukra (és természetesen a Keselyű biztosan felbukkan majd a későbbi Pókember filmekben, mint a Sinister Six/Baljós Hatos tagja), Tabák Kata kénytelen volt olyan magyar színészt megkeresni, aki ugyan nem feltétlenül kézenfekvő választás, mégis passzol a Keaton által alakított figurához. Rátóti Zoltán számomra komoly meglepetés, de szerencsére pozitív. Őszintén bevallom, hogy Rátóti annyira kivonta magát a köztudatból, hogy nekem eszembe sem jutott volna! De micsoda szerencse, hogy Nikodém Zsigmond visszaszerezte őt számunkra az MTVA ajánlók bűvköréből! A magyar Turul nemhogy nem esik le a képernyőről, sőt nem lennék meglepve, ha több Keaton filmben is hallhatnánk ezután Rátótit. 

Tony Stark / Vasember (Robert Downey Jr.) – Fekete Ernő

fekete.jpgA Batman szavazásunk toronymagas nyertese, Fekete Ernő Tibor számára minden szuperhős páncél/köpeny/kívülről hordott alsógatya passzos és vele minden rendező biztos lapot húz - akár 19-re is. Annak ellenére, hogy köztudottan nem érdekli a legtöbb film, amelyet szinkronizál, sosincs az embernek unott, Suzuki-gyári futószalag érzése. Tudomásom szerint a Fekete Ernő/Robert Downey Jr. duó még Báthory Orsolyától származik, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. Mondjuk, azért van is mit feledtetnie vele.


Happy Hogan (Jon Favreau) – Kálid Artúr

kalid.jpgBár 2008-ban - szerintem valamilyen tévedés következtében - még Kajtár Róbertként kezdett Happy Hogan, a második Vasember filmtől kezdődően helyreállt a rend és azóta töretlenül Kálid Artúr hangján szólal meg. Ez egészen addig nem is lesz gond, míg egyszer Will Smith le nem szerződik a Marvelhez. ;)

 

Michelle (Zendaya) – Csuha Bori, Liz Allan (Laura Harrier) – Czető Zsanett, Flash Thompson (Tony Revolori) – Rada Bálint, Abraham (Abraham Attah) – Berkes Bence, Betty Brant (Angourie Rice) – Kardos Eszter

Szereposztás egyik legfontosabb feladata (a Keaton-probléma mellett), hogy kik fogják magyarítani azokat az ifjú színészeket, akik a következő néhány évben a Pókember sikerét meglovagolva meg fogják szállni a mozitermeket és minden szellem elől sikítva futókká, Bruce Willis gyerekeivé, a kötelező karácsonyi családi film majdnemhíres mellékszereplőivé, satöbbivé válva fognak rárepülni a pénztárcánkra bennünket szórakoztatni. 


May néni (Marisa Tomei) – Györgyi Anna

gyorgyi_anna_1.jpgMay néni szintén a logisztika és a szabályok "áldozata", de ez esetében szintén csupán idézőjeles, hiszen Györgyi Anna hangjával, bár egy lehelletnyit komolyabb, mégis nagyon szerethető nagynénit kapunk. És az az alakítás, amit a film zárójelenetében láthatunk, szerintem az egyik legjobb marveles momentum!

Phineas Mason (Michael Chernus) – Rába Roland

raba.jpgItt már érzek némi rezgést az erőben, hiszen Mason és a Dr. Strange film főgonosza, Kaecilius, mindketten Rába Roland hangján szólalnak meg. Talán annyira sosem lesz szerteágazó a történet, hogy ők találkozzanak, mint ahogy Deadpool és Thor találkozására is viszonylag alacsony a valószínűségi küszöb. 

Brice (Logan Marshall-Green) – Pál András

pal_andras.jpgRábához hasonlóan Pál András is volt már Marvel-gonosz, azonban ő legalább mindig korrektül meghal. Hozzáteszem, Pál András hangja és színészi képességei abszolút komolyabb szerepért kiálltanak, úgyhogy reméljük, hamarosan rá is jut valamilyen köpeny.

 

További magyar hangok: Ács Balázs, Bajor Lili, Czető Roland, Ember Márk, Gulás Fanni, Kisfalvi Krisztina, Takátsy Péter, Törköly Levente, Peller Anna, Rajkai Zoltán, Major Melinda, Zámbori Soma.

Ahogy látjuk, egyre több az ilyen összeakadás, amely az új karakterek érkezésével csak tovább fog nőni. Arról már nem is beszélve, hogy azt rebesgetik, a Bosszúállók harmadik/negyedik részében mégis tiszteletét teszik a sorozatokban szereplő színészek is. Másik oldalról nézve ez a szakma javát is szolgálja, hiszen így olyan színészek is előtérbe kerülhetnek, akik máskülönben nem merülnének fel egy-egy főszereplő esetében. Izgalmas szakmai kihívás lesz! 

És akkor a kedvenc rovatunk következik: hasonlítsuk össze a különböző nemzetiségű Pókembereket!

Angol nyelven



Orosz nyelven


Olasz nyelven


Német nyelven


Spanyol nyelven



És végül magyarul

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6012692591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása