mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Nem-karácsonyi filmek az ünnepre - szinkron szempontból

2017. december 26. - paddydori

christmas-tv.jpgIsmét itt az év legszebb ünnepe, és ilyenkor sok család ünnepi programja az esti közös tévénézés. A filmes, sorozatos blogok és híroldalak pedig szinte biztos, hogy megjelentetik a maguk toplistáját a legszebb, legviccesebb, legszomorúbb, legbénább vagy legrosszabbul sikerült karácsonyi filmekről. Az írók véleményétől függően mikor melyik listában, de mindig megtalálható az Igazából szerelem, a Reszkessetek betörők, a Grincs, a Télapu, a Karácsonyi vakáció, a Polar Expressz, és még legalább húsz alkotás.
Én azonban most, szakítva a megszokottal, néhány általam szeretett “nem karácsonyi” karácsonyi filmet hoztam nektek, három-három szereplőjük szinkronját emelve ki, hogy ne tartson egy töltöttkáposztányi ideig a cikk elolvasása. Olyan filmeket kerestem, amik bár nem kifejezetten erről az ünnepről szólnak, és nem az áll a középpontban, esetleg csak megjelenik bennük a karácsony, mégis sokan ahhoz kötik őket. Ha ez még nem világos így, sebaj, közben megértitek, miről pötyögök.

Az első ilyen számomra az Ollókezű Edward, ez a csodás Tim Burton-féle alkotás. Az 1990-ben készült filmet annak idején Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték, és ebben dolgozott együtt először Johnny Depp és Burton, szerencsénkre nem utoljára.


lippailaszlo.jpg

Ollókezű Edward (Johnny Depp) - Lippai László

Depp magyarhangját ezekben az években még keresgélték a szinkronrendezők, hiszen itt Lippai Lászlót (aka. Son Gokut) hallhattuk Edwardként - már amennyit beszélnie kellett, hiszen főhősünk nem egy szószátyár figura volt. Később találtak csak rá Stohl Andrásra, aki egy darabig állandónak számított, ha Depp szinkronjáról volt szó, de aztán ő is leváltásra került néhány év elteltével. 


gotz_1.jpgKim (Winona Ryder) - Götz Anna

A Winona Ryder alakította Kim Götz Anna hangján szólalt meg, aki nem a szokásos párja a színésznőnek, ezen kívül még egy 2007-es filmben hallhattuk őt. Somlai Edina, akit a legtöbbször kértek fel Ryder filmjeinél valóban jobban illik hozzá, mint Götz Anna,


 

hamori.jpgPeg (Dianne West) - Hámori Ildikó

A Kim édesanyját alakító Dianne West hangja Hámori Ildikó volt a filmben, ami nem a szokásos választás az iszdb szerint, mert rajta kívül elég sok színésznőnk adta a hangját több alkalommal Westnek - főleg Menszátor Magdolna és Zsurzs Kati. 

 

 Maradva a Depp-Burton párosnál, a következő film a listámon a Charlie és a csokigyár 2005-ös változata. Itt is kiütközik Depp zsenialitása, és ekkor még nem vált elcsépeltté a furcsa kalapos (és/vagy bajszos), ütődött de szerethető figura szerep, ami aztán szinte ráégett a később elvállalt filmek sora miatt (A Karib-tenger kalózai, Alice Csodaországban, Mortdecai, Magányos lovas).

download_7.jpgWilly Wonka (Johnny Depp)  - Nagy Ervin

Ebben a remake-ben Nagy Ervint hallhatjuk Willy Wonkaként, és bár Stohl is sokszor szinkronizálta Deppet eddig az időszakig (azóta már lényegesen kevesebbet), Nagy jobb döntés volt a rendező részéről. Sőt, a dátumokat elnézve úgy tűnik, hogy ekkor történhetett a váltás a két szinkronhang között, az én nagy boldogságomra.

 

morvay.jpgCharlie Picur (Freddie Highmore)  - Morvay Gábor

Freddie Highmore alakította Charlie Picurt, aki ekkor Morvay Gábor hangján szólalt meg. Highmore-t később sokan mások is szinkronizálták, legutóbb a Bates Motel című sorozatban Molnár Áront hallhatjuk. Mivel gyerekszínészként kezdte, nem csoda a sok különböző hang, egyelőre én még nem tudtam eldönteni, melyik passzol a legjobban hozzá. Morvay pedig tipikus gyerekhang volt fiatalon, ha lehet ilyet mondani, Thomas Brodie-Sangster (Igazából szerelem), Josh Hutcherson (Rumlis vakáció, Zathura - Az űrfogócska) hangja is volt már ő, és mindkettejük említett filmjeiben kisfiús szerepük volt. 

versenyi_laszlo.jpgJoe nagypapa (David Kelly) - Versényi László

Charlie a nagypapáját választotta a rokonai közül, így ő kísérhette el a mágikus csokoládégyárba. Joe nagypapát David Kelly alakította, akit Versényi László szinkronizált. Versényinek ennél volt azért híresebb szinkronszerepe is természetesen: ő volt Cornelius Caramel a Harry Potter filmekben, Tarkin kormányzó a Csillagok háborújában Higgins a Magnum-sorozatban, és K.I.T.T. a Knight Riderben. Sajnos már sem Kelly, sem pedig Versényi nincs velünk.

Ugyan nem egy filmről lesz most szó, hanem mindjárt hétről, amit valamelyik csatorna biztosan lead (vagy már le is adott) decemberben - ez pedig a Harry Potter-sorozat. Talán kicsit erőltetettnek tűnhet, hogy ebben a listában szerepel, hiszen minden filmben csak egy-két jelenet erejéig találkozunk a karácsonnyal, a feldíszített nagyteremmel és a roxforti lakomával, de nekem azon túl, hogy a gyerekkorom része ez a széria, kicsit a karácsonyi filmnézésé is - ezért nézze el nekem most ezt minden vaskalapos kommentelő.
Szerintem szuperül megtalálták a három főszereplő szinkronját a legelső filmnél (köszönet jár érte az azóta elhunyt Csörögi Istvánnak), és mivel a szinkronszínészek velük együtt nőttek fel, nem is volt szükség cserékre. Sőt, más filmekben is ők adták a hangjukat a három brit fiatalnak.

gacs.jpgHarry Potter (Daniel Radcliffe)  - Gacsal Ádám 

Ádám talán kicsit gyermekibbnek hangzik, mint Daniel Radcliffe Harryként, de egyébként nincs panaszom a választásra.

 

 

berkes_bence.jpg

Ronald Weasley (Rupert Grint) - Berkes Bence

Bence hangja szerintem szintén nagyon jól illik Rupert Grintéhez, és nála is érdemes megnézni, hogy Grint más filmjeiben is megkapta a szinkronizálás lehetőségét.

 

  

szabo_luca.jpg

Hermione Granger (Emma Watson) - Szabó Luca 

Luca csudajó Hermione volt, sajnálom is, hogy az egyik legújabb Emma Watson filmben, a Szépség és a szörnyetegben (Timi kritikája itt) már nem ő lehetett Belle. Remélem, ez csak átmeneti csere volt.

 

Elfogultságomból és rajongásomból adódóan nem maradhat ez a lista sem Marvel-film nélkül, a Vasember 3-mal folytatnám a sort, ami történetesen karácsonykor játszódik. Ha ismerjük a rendezőt, Shane Blacket, akkor ez nem meglepő a számunkra. Neki köszönhetjük ugyanis a Halálos fegyvereket, a Durr, durr és csókot, és az Utánunk a tűzözönt is, amik mind valamilyen szállal a karácsonyhoz kapcsolódó mozik. Black egy interjúban többek között azzal magyarázta ezt a rendezői eszközt, hogy a karakterek magánya és elszigeteltsége karácsonykor játszódó film esetén még jobban felerősödik.

154174_fekete_erno_weores_sandorul.jpgTony Stark (Robert Downey Jr.)  - Fekete Ernő Tibor

Robert Downey Jr.-nak 2003-ban találták meg a tökéletes hangot Fekete Ernő Tibor személyében, így azóta is a legtöbb filmjében ő szinkronizálja. Nem volt ez másként a 2013-as szuperhősfilmben sem.

20130925-major-melinda-szinkron-nok-a30.jpgPepper Potts (Gwyneth Paltrow) - Major Melinda

A Gwyneth Paltrow alakította Pepper Pottsnak Major Melinda adja a hangját a Marvel-filmekben, szerintem kiválóan hozza a figurát, még akkor is, ha Paltrow kisasszonyt számos más kolléganője is megszólaltatta már.

 
takatsy.jpgRhodes ezredes (Don Cheadle) - Takátsy Péter

Don Cheadle-t láthatjuk a Vasember 2-től kezdve Rhodes ezredesként, Terrence Howardtól vette át a stafétát. Howardnak Király Attila volt a magyarhangja az első részben, azonban örülök, hogy nem ő maradt a következő filmekben az ezredes (holott sok afroamerikai színészhez szokták őt felkérni), hiszen Takátsy Péter hangtónusa jobban illik Cheadle-hez.

 

Zárásként pedig jöjjön az elmaradhatatlan, már-már az igazi ünnepi filmek sorához csatlakozó Die Hard, vagyis a Drágán add az életed-széria első filmje. Itt sem kell különösebben magyarázni, hogy mit keres a felsorolásban, hiszen John McClane a felesége karácsonyi partija közben lényegül hőssé a Nakatomi toronyban.

dorner.jpgJohn McClane (Bruce Willis)  - Dörner György

Az első, 1989-es magyar szinkronban még Vass Gábortól hallhatjuk, hogy “Ez a rohadt Kalifornia, a francnak kellett idejönnöm”, azonban a második verzióban, és onnantól kezdve több, mint félszáz filmben már Dörner György szólaltatta meg Willist. Én is utóbbira teszem a voksomat.

szeles_l.jpgHans Gruber (Alan Rickman) - Széles László

Hans Gruber szerepében debütálhatott annak idején Alan Rickman, aki nagyon hiányzik még mindig a színészóriások közül, és rettenetesen sajnálom, hogy nem kaphatott Oscart, pedig számos szerepéért megérdemelte volna. Az első verziós szinkronban az azóta szintén elhunyt Helyey László adta a hangját a terroristák főnökének, a másodikban pedig Széles László. Szerintem Helyey hangja jobban illett a karakterhez, nem is igazán értem a cserét.

gesztesi.jpgAl Powell őrmester (Reginald VelJohnson)  - Gesztesi Károly

Reginald VelJohnson alias Al Powell őrmester esetében a második szinkronra kell, hogy szavazzak, hiszen Gesztesi Károly karakteres hangja inkább passzol az afroamerikai színészhez, mint Bata Jánosé.

 

Ez volt tehát az én listám, és kíváncsi vagyok, nektek, kedves olvasók, melyek azok a "nem konvencionális" karácsonyi filmek, amiket ti mégis az ünnepekhez köttök valami miatt?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5813522621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása