mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Interjú Debreczeny Csabával, T'Challa, azaz a Fekete Párduc magyar hangjával

2018. február 14. - merlinicus

25074821_2209093699317304_4555011012326519932_o.jpg



debreczeny-csaba-original-52863.jpgSzinkronjunkie: Ha jól tájékozódtam a neten, a szinkronos pályád kezdetéről még nem beszéltél sehol. Mielőtt belemerülünk a Fekete Párduc rejtelmeibe, mesélnél erről?

Debreczeny Csaba: Még főiskolásként kerültem először kapcsolatba a szinkronnal. Ráadásul ez egy nagyon érdekes szerep volt: egy kínai szereplőt kellett kínai nyelvről kínaira leszinkronizálnom.

SzJ: Stohl András is nemrég mesélte nekünk, hogy az első szerepe kínai volt.

DCs: Úgy látszik, ez volt annak idején a beavatás a Szinház- és Filmművészeti Főiskolán.  (nevet)

Szj: Manapság olyan mennyiségű képregényfilm készül, amely gyakorlatilag a teljes szakmát egyszerre képes felszippantani, így szinte minden színész dolgozik hasonló karaktereken. Hallottunk már különböző pro és kontra véleményeket a témában. Te melyik oldalon állsz?

DCs: A fantasy kifejezetten közel áll hozzám, a képregényhősöket pedig – bevallom őszintén – megszerettem. Csak állok és nézek, hogy milyen színvonalon készülnek ezek a filmek. Dolgozni is jó rajtuk, de ha tehetem, külön is megtekintem őket. Ha viszont fantasy, akkor a legnagyobb kedvenc most egyértelműen a Trónok Harca.  

A gyerekeim 9 és 6 évesek. A kisfiam Vasemberrel kezdte és most éppen nagy Pókember rajongó.

SzJ: T’Challa, azaz a Fekete Párduc, meghatározó szereplővé nőtte ki magát 2016 óta, hiszen idén, az önálló filmjén túl a Bosszúállók 3. részében is szerepelni fog. Mi a véleményed a karakterről?

DCs: Ez azért nehéz kérdés, mert azt érzékelem, hogy a képregényhősök hasonló dramaturgiai sémára épülnek. Mindegyik szereplővel történik valamilyen tragédia, minden esetben előkerül valamilyen rejtett probléma, illetve titok és az ő életük ekörül forog.

Szj: A főszereplő, illetve a film legtöbb karaktere afrikai akcentussal beszéli az angolt. Ez a magyar nyelvbe legfeljebb az „ádd ide á didit…” színvonalig épült be, ami viszont nevetségessé tenné a filmet. Hogyan hidaltátok át ezt a nehézséget?

DCs: A marveles szinkronoknál sokszor egy-egy supervisorral dolgozunk, akit vagy az USA-ból vagy valahonnan egy európai országból kapunk. Azoknál a filmeknél, amin én eddig dolgoztam, még soha nem merült fel, hogy valamelyik akcentust ránk erőszakoljanak. A magyarral ez egyszerűen nem is működne. A supervisor is inkább azzal foglalkozott, hogy a hangszín, a hang tónusa a helyén legyen és az eredetihez a lehető legközelebb álljon. Nem véletlenül tartanak ilyen filmekhez súlyos castingokat. T’Challát is casting útján osztották rám. Itthon felvettünk néhány mondatot és a kiküldött opciók közül az amerikaiak döntötték el, ki legyen a végleges hang.

SzJ: A film producerei több helyen hangoztatták, hogy ez lesz a Marvel James Bondja. Ez pusztán reklámfogás és csupán az akciójelenetek miatt sugallják ezt vagy van más alapja is?

tarelkin_halala_debreczeny_csaba-foto-szinhaz-hu.jpgDCs: Egyrészt ott van az akció, ami keményen jelen van mindkét filmben vagy franchise-ban, másrészt a kütyük szintén vezérmotívumai a Fekete Párducnak. Batmannek ott van a komornyik, illetve a volt igazgató, James Bondnak Q segít és T’Challának is van erre embere.

Minden részletet azonban nem ismerek, ugyanis a felvételekkor kizárólag a saját jeleneteimmel találkozhattam, és azok is sokszor csak félkész, homályosított változatban láttam. Ezáltal legfeljebb felületes benyomása alakulhat ki az embernek arról, milyen is lesz a végeredmény. Ami biztos, hogy a Fekete Párduc egy nagyon látványos, igencsak működőképes film lesz, amely az eddigi színvonaltól semmivel sem marad el.  

SzJ: Köszönjük szépen az interjút!

A képeket forrása: www.forumhungary.hu, www.jegy.hu, www.szinhaz.hu.

black_panther_12v_main_b1_nagy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2113655712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása