mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Művészeti díjakat adtak át - íme, akik szinkronban is kiemelkedőek

2018. március 13. - paddydori

kit.jpgNemzeti ünnepünk alkalmából március 13-án délelőtt a Pesti Vigadóban állami kitüntetések, művészeti díjak kerültek átadásra. Kiosztották többek között a Jászai Mari-díjat, a Magyarország Kiváló Művésze díjat, Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, és a Magyarország Érdemes Művésze díjat is. Azért ezeket említem külön, mert a magyar szinkron területén is jeleskedő művészek is vannak az előbbi kitüntetések díjazottjai között. Lássuk, kik ők!

Kiemelkedő színművészeti, színházi tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjban részesült Borbély Alexandra és Tenki Réka, akik színpadi és filmes munkájuk mellett néhány szinkronszereppel is büszkélkedhetnek.

A Magyarország Kiváló Művésze Díjat vehette át Börcsök Enikő, Ráckevei Anna és Csuja Imre.

borcsok-eniko-original-52770.jpgBörcsök Enikő

Melissa McCarthy mostanra állandósult magyarhangjaként ismerhetik a legtöbben a művésznőt, aki immáron 24 éve a Vígszínház társulatának tagja. 1991-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti (akkor még) Főiskolát, és pályafutása, mint oly sokaknak, a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdődött. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesületben tölt be elnökségi pozíciót.
A mostani díjat odateheti a polcára a '98-ban elnyert Jászai Mari-díj, Prima díj, és még számos kitüntetés mellé.

rackevei.jpgRáckevei Anna

A magyar közönség számára a művésznő hangja egybeforrt Meryl Streep arcával, hogy ezzel a képzavarral éljek, de hallhattuk őt már Andie MacDowellt és Jodie Fostert is megszólaltatni.
Jelenleg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színpadán játszik, de a Színház- és Filmművészeti Főiskola 1985-ös elvégzése óta számos másik színház társulatának tagja, illetve szabadfoglalkozású művész is volt. 2013-tól a Csokonai igazgatója volt, de idén lejáró mandátuma ellenére nem pályázta meg újból a pozíciót.
A Kiváló Művész díj mellett többek között büszkélkedhet ’91 óta Jászai Mari – díjjal is, valamint 2011-ben megkapta az Érdemes Művész díjat.

csuja.jpgCsuja Imre

Az ISzDB szerint 48 alkalommal volt Nino Frassica olasz színész szinkronhangja, ami valljuk be, nem kevés alkalom. Rajta kívül pedig számos filmben szólaltatta meg Brendan Gleesont, Wesley Snipesot, Alfred Molinát és Dan Aykroydot is.
Nem csak a hangja ismerős nekünk persze, hiszen az Örkény István Színház társulatának tagja, ezen kívül láthattuk őt rengeteg filmben, mint például az Üvegtigris 1-2-3, Valami Amerika 2 és 3, Magyar Vándor, Megy a gőzös, Tékasztorik, és még sorolhatnám.
2005-ben elnyerte a Jászai Mari – díjat, 2010-ben pedig Érdemes Művész lett.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

20150107kokenyessy-agi8.jpgKökényessy Ági

Mondanom sem kell, hogy a Jóbarátok- rajongóknak az ő hangja nem lehet ismeretlen, hiszen Rachel Green aka Jennifer Aniston az ő hangján szólalt meg. Aniston kisasszonynak attól kezdve aztán mindig ő adta a hangját (harminckétszer), ugyanígy Sophie Marceau-nak, Lucy Liu-nak, Alissa Milanonak és Milena Miconinak is. Szinkronszerepeinek száma 500 körülire rúg.
A szinkronstúdión kívül láthattuk őt tévéfilmekben, sorozatokban, például a Szomszédokban is, valamint a Madách Színház színpadán 1989 óta több tucat szerepben.

Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át:

download_4.jpgMikó István

A jó Robin Williams szinte állandó magyarhangja volt ő, huszonhat alkalommal hallhattuk Williams filmjeiben, és bár utóbbit sokan mások is megszólaltatták, nekem Mikó István marad mindig az örök kedvencem. De ne felejtsük el, hogy ő Micimackó, illetve a Muppet-show Brekijének hangja is.
Nem színészként kezdte pályafutását, 1969 és 73 között a Kaláka alapító tagja volt, és a Malévnél is dolgozott, mint jegyeladó.
2003 óta a Turay Ida Színház színpadán láthatjuk, melynek szakmai igazgatója, rendezője is. A színészet és a szinkronizálás mellett az éneklés is fontos szerepet játszik az életében.
1985-ben díjazták Jászai Mari-díjjal, A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét 1994-ben kapta meg.

Íme tehát azok a díjazottak, akik a színpadon és a televízión kívül a magyar szinkronban is maradandót alkotnak. Természetesen ez nem kisebbíti azon kitüntetettek érdemét sem, akiket most kihagytam a cikkből, a teljes listát itt nézhetitek meg.

Szívből gratulálunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3713737336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása