mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

Költészet napja a Szinkronjunkie-n

2018. április 11. - SzinkronTájmi

Kapcsolódó kép

 

Karsa Tímea: Vers a szinkronról

 

De szeretnék egyszer én is a szinkronba menni,

Hangommal királynő, vagy bérgyilkos lenni!

Hallhattam, hogy hogy dolgoznak ők, a nagyok,

Egy pillanatig elhiszem, hogy közöttük vagyok.

 

Látom Bozai Józsefet, hogy felmondja a listát,

Rendezőként említi a Csörögi Pistát.

Jönnek a hangok, a nagy-nagy nevek,

Előttük talán beszélni se merek.

 

Itt vannak a Jánosok, Csernák és Háda,

Eszembe jut a nyíló Frigyláda.

Kassai Ilona jön, s vele minden bája,

Ő az ország közös nagymamája!

 

Még mielőtt kitérnék a többi színésznőre,

Befut egy Gábor is, nem más, mint a Csőre!

Nem tudom, hogy mi a munka, film vagy sorozat,

Nincs is idő megtudnom, hisz írom e sorokat.

 

Istenem, de jó nekem a szinkronban lenni,

Bárcsak sose kéne innen hazafelé menni!

Érkezik tovább a színészek hada,

Berendelte őket Dezsőffy Rajz Kata.

 

Megszólal Kőszegi Ákos csodás, mély hangja,

De Bruce Willisét már Dörner György adja.

Megérkezik András, nem Csonka, hanem Stohl,

El is botlik bennem mikrofonostól.

 

Sokak neve van még hátra a listán,

Így gyerekkorom dzsinnje, a csodás Mikó István.

,,Scully ügynök” érkezik, hozzám beszél hangja,

Ó, Náray Erika kérem, abba ne hagyja!

 

Itt terem most két Zoltán, Rajkai és Csankó,

Patrick Duffy szinkronjához soha nem kell mankó!

Andresz Kati is jön, hogy szeretem őt is,

De ide sorolhatnánk több tíz másik főt is.

 

Oly sokan kimaradtak, kiknek nem kellett volna,

Hisz nevüket ismeri Baranya, Pest, és Tolna.

Köszönjük Nektek a sok csodás hangot,

Ettől kap a magyar szinkron oly kitüntető rangot.

 

"Azok a '90-es évek" - Mesék az évtized elejéről

maxresdefault-2-690x360.jpg 
A sorozat első részében a Disney délutánról nosztalgiáztunk, pontosabban arról, hogy milyen magyar színészek hangjai szórakoztattak minket vasárnap délután 4 órától. A mai epizódban továbbra is a ’90-es évek elején járunk. Lássuk, milyen meséket néztünk, s hangokat hallottunk akkoriban a Disney délutánon kívül!

Cápali és Cápeti

Képtalálat a következőre: „sharky and george”

 

Cápali – Hollósi Frigyes

hollosi_frigyes.jpgA cápazsaru hangját Hollósi Frigyes adta. Felmerült bennem, hogy esetleg a Kisvárosban játszott nyomozó szerepe miatt, de nem, hiszen a Cápali és Cápeti egy évvel előbb volt, mint a sorozat. Hollósi Frigyesnek 343 szinkronja volt összesen. A ’90-es években leginkább a Csengetett, Mylord? című sorozatban hallhattuk, illetve ő volt Zúzó a Tininindzsa teknőcökben – némileg eltorzított hangon, majd a 2000-es évektől visszatérő szereplő volt a Harry Potter sorozatban.

Cápeti - Józsa Imre

jozsa_imre_1.jpgJózsa Imre hangját rengeteg rajzfilmben hallhattuk. Ő volt Cápeti, a Hupikék törpikékben Hami, a Nils Holgerssonban Szmöre, a róka, Leonardo a Tininindzsa teknőcökben, és az Inci és Finciben is ő volt az egyik kisegér megszólaltatója. Még Donald kacsa szinkronját is csinálta volna! Erre így emlékezett: ,,Donald kacsa szerepét a Disneynél azért nem vállaltam el, mert a napi munka során annyira igénybe vette volna a hangszálaimat, hogy azt az esti színházi előadásaim sínylették volna meg”.

 

Hupikék törpikék

537.jpg

Törpapa - Sinkovits Imre

sinkovits_torpapa.jpgSinkovits Imréről a Szinkronban a Nemzet Színészei című sorozatban már megemlékeztem, de nem maradhat ki innen sem, hiszen ő mindenki Törpapája volt okos, bölcs, megnyugtató hanggal, aki nagyon szeretett szinkronizálni.

 

 

 

Okoska - Cseke Péter

cseke_okoska.jpgCseke Péternek összesen 170 szinkronja van, melyek főleg a ’80-as és ’90-es években gyűltek össze. A statisztikák alapján bátran kijelenthetjük, hogy Cseke Péter Okoskának adott hangot a legtöbbször, ugyanis 256 epizódból áll a sorozat. Ezen kívül a Hazárd megye lordjai című sorozatban hallhattuk John Schneider megszólaltatójaként. 

 

 

Törpilla - Málnai Zsuzsa

malnai_torpilla.jpgMálnai Zsuzsának 1976-től napjainkig 255 szinkronja van, de akárcsak Cseke Péter esetében, Málnai Zsuzsáról is elmondható, hogy legtöbbször a Hupikék törpikékben hallhattuk, 256 epizódon keresztül.

 

 

Babar

babar.jpg

 

Babar - Hankó Attila

babar_ha.jpgHankó Attilának nagyon különleges orgánuma volt, korai halála igazi veszteség a szinkronnak. A ’80-as években kezdett szinkronizálni, és 2000-es haláláig nem kevesebb, mint 801 munkája volt! A Babarból 78 epizód készült, s sokan osztoztak Babarként. A gyermek elefántot Lippai László szólaltatta meg, Hankó Attila a felnőtt Babar volt, viszont az utolsó pár epizódban már Papp János volt a hangja.

 

 

Pompadour – Kerekes József

kerekesj_pompadour.jpgKerekes Józsefet senkinek nem kell bemutatni. Én először Pompadourként hallottam a Babarban, és már akkor megjegyeztem magamnak a hangját, mert nagyon jól hozta a piperkőc és pedáns elefántot. Emellett hallhattuk őt akkoriban a Tininindzsa Teknőcökben Donatellóként is - csak hogy tényleg első élményeinket említsük vele, viszont ő volt a Balu kapitányban Vadmacs is! 

 

 

  

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal

Képtalálat a következőre: „nils holgersson csodálatos utazása a vadludakkal”

 

Nils - Szerednyey Béla

nils_h.jpgSzerednyey Béla mesterien bánik a hangjával. Ő volt Tréfi a Hupikék törpikékben, Abu az Aladdinban, és persze Nils hangja is. A sorozatnak 52 része volt, számos magyar hanggal, akik a kor szinkronjának igazi nagyjaiként tarthatók számon.

 

 

Pocok - Hacser Józsa

hacserj.jpgHacser Józsa éppen a mai napon ünnepelné a 87. születésnapját. Nagyon jellegzetes hangja volt, amelyeket főleg rajzfilmekben hallhattunk. Akárcsak a Nils Holgerssonban, a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal című mesében is egy pocok-szerű lényt szólaltatott meg.

 

 

 

Márton lúd – Márton András

martonjpg.jpgMárton lúd megszólaltatóját nem ismertem volna fel magamtól, hiszen némiképp elváltoztatott hangon beszélt a színész, Márton András. A művész kedvesen válaszolt a Szinkronjunkienak, hogy ugyan annyira régen volt a rajzfilm, hogy részletekre nem emlékszik, de összességében örömmel emlékezik vissza a sorozat szinkronjára, mert nagyon jó hangulat volt a készültekor a stúdióban.

 

 

Pumukli kalandjai

Képtalálat a következőre: „pumukli”

 

Éder mester – Szabó Gyula

pumukli1.jpgSzabó Gyulát sem kell senkinek bemutatni, hiszen hallhattuk őt a Magyar népmesék mesélőjeként is. Szabó Gyula számos magyar mesefilmben is helyt állt, ő volt Frakk, Doktor Bubó, és Vuk apja, Kag is. Jankovics Marcell, a Magyar Népmesék rendezője azt nyilatkozta, hogy Szabó Gyulának páratlan tehetsége volt ahhoz, hogy bevonja a történetbe a hallgatót, legyen az fiatal, vagy idős. Ez Éder mester szerepére is biztosan igaz, hiszen mindenki könnyen a szívébe zár egy ilyen gondoskodó nagypapa-figurát, mint amilyenné Éder mestert tette nekünk.

 

Pumukli - Pusztaszeri Kornél

pumukli2.jpgPusztaszeri Kornélnak igen jellegzetes hangja van, eddig 369 filmben szinkronizált. A Pumukli szinkronjára így emlékezett vissza pár éve: ,,Ketten voltunk a stúdióban Szabó Gyulával, én voltam a pályakezdő fiatal, ő pedig már a szakma minden csínyját-bínját tudta, és ez a korosztályi különbség nagyon jól hatott egymásra, jól tudtunk egymással dolgozni. Úgy érzem, nagyon sokat adtunk hozzá mi magunk is a filmhez. Casting nem volt, hanem Vass János szinkronrendezővel volt már korábban közös munkám, és rögtön rám gondolt, hogy Pumukli egy olyan furcsa kis lény, akit én meg tudok szólaltatni.”

 

Neked melyik rajzfilm volt a kedvenced a '90-es évek elejéről? Esetleg kihagytam a kedvencedet? Írd meg! :) 

 

30 éves a Beetlejuice - Kísértethistória

beetlejuice1.jpg

Tim Burton egyik első mozifilmje pontosan a mai napon ünnepli a harmincadik születésnapját.
A Beetlejuice (a magyar változatban Kísértethistória alcímmel) 92 percében azt követhettük végig, hogy egy fiatal házaspárból egy autószerencsétlenség következtében hogyan lesz kísértet, akik aztán nehezen fogadják el a tényt, hogy régi otthonukba egy új, cseppet sem kellemes család költözik. Amikor bebizonyosodik, hogy ők túl kedvesek szellemnek, egy tévés hirdetést látva felkérik Betelgeuse-t, hogy segítsen nekik elijeszteni az új lakókat. Fun fact, hogy ez a név (akit aztán későbbiekben Beetlejuice-nak ejtenek) valójában egy csillagé, mely az Orion csillagképhez tartozik.
Az 1988-as alkotás rendezése közben Burton már javában írta az egy évvel később megjelenő Batman film forgatókönyvét, és a Beetlejuice forgatásának köszönhetjük, hogy Michael Keaton és a rendező megismerkedtek, így talán azt is, hogy ő játszhatta el végül a denevérembert.
A film Oscar-díjat nyert a legjobb smink kategóriában és ezen kívül három Saturn díjat is, mégpedig a legjobb horror, legjobb smink és legjobb női mellékszereplő (Sylvia Sydney) kategóriákban.
Sikerét látva készült belőle egy négy évadot megért rajzfilmsorozat is, amit szintén Burton rendezett.
Fun fact 2.0 - A Beetlejuice nevét viseli, illetve viselte számos vidámparki látványosság, például a hollywoodi, a floridai és a japán Universal Stúdiókban.
Fun fact 3.0, és ígérem, rátérünk a szinkronokra is - a címszereplő a 92 perces filmben összesen 17 és fél percig látható.
Tehát a szereposztás szinkronjai:

szabo-sipos-barnabas-original-66284.jpgAdam Maitland (Alec Baldwin) - Szabó Sipos Barnabás

Bár Alec Baldwint a leggyakrabban Csankó Zoltán szólaltatja meg a mozivásznon, ez karrierje kezdetén még nem így volt, és bár a megszokás miatt persze furcsa a Beetlejuice-ban Szabó Sipos Barnabást hallani, mégis, jó munkát végzett a szelíd kísértetférj megformálásával. Bár azt hozzá kell tennem, hogy Baldwin saját hangja nem ennyire öblös és karakteres, mint magyar kollégájáé.harsanyi_gabor_humorista.jpg
Betelgeuse/Beetlejuice (Michael Keaton) - Harsányi Gábor

Harsányi művészúr pályafutása során még olyan filmeket is szinkronizált, melyeket születése előtt rendeztek, majd 1930-tól szinte évről-évre végigkövette az előző évszázadot munkáival. Bár hangját legtöbben Bill Nighy és William H. Macy arcához kapcsolják, ő volt Michael Keaton magyar megszólaltatója. Meghallgatva az eredeti hangsávot, szerintem remekül sikerült a magyar adaptáció!

510252.jpgBarbara Maitland (Geena Davis) - Herceg Csilla

Sajnos nem vidám sorok következnek, hiszen Herceg Csilla színésznőnk 1995-ben önkezével vetett véget életének, így sok más mellett egy befejezetlen színházi és szinkronszínészi karriert is maga után hagyott. 
A kedves kísértet-feleség szinkronja azonban kifogástalan volt, és úgy gondolom, hogy a művésznő még számos nagy sikerű mozifilm szinkronszerepét megkaphatta volna, ha nem alakul ilyen tragikusan az élete. letoltes_1.jpgDelia Deetz (Catherine O'Hara) - Radó Denise

Radó Denise neve ismerősen csengett már a stáblista kezdetén, hiszen további magyarhangként nagyon sok filmben felsorolták gyerekkorom során, de röstellem, általa gyakran szinkronizált színésznő arca egy sem ugrott be. Vagyis egy karakter mégis - a Herkules rajzfilmben ő volt Kalliopé (a legmagasabb, középen ábrázolt) múzsa beszédhangja! Mai szülinapos filmünkben pedig a házsártos mostohaanya szerepében hallhattuk, és szerintem egész jól hozta Catherine O'Hara hisztijeit.

hqdefault.jpgCharles Deetz (Jeffrey Jones) - Imre István

Vannak olyan nevek, amik magukban talán nem mondanak semmit, de ha a szövegkörnyezetben halljuk őket, egyből rájövünk, hogy honnan ismerősek. Nekem ilyen Imre István neve is, aki az ISzDB szerint 1644-szer szinkronizált már, további magyar hangként 882 alkalommal. Na, de hogy megmagyarázzam az első mondatomat, egy rajzfilm végi szinkronlista hátha segít, a megfelelő hangokkal elképzelve: "Baráth Pista, Bognár Tamás, Imre István, Uri István, Kisfalvi Krisztina". Esetleg közelebb vagytok a megoldáshoz? Ha nem, akkor elárulom, hogy ezek a Spongyabob Kockanadrág főszereplőinek szinkronhangjai, és Imre István nevét Tunyacsáp "mondja". 
A Beetlejuiceban pedig Tunyacsáp orrhangját és rezignált hanghordozását ugyan kevésbé hallhatjuk, de azért utóbbi néha feltűnik, például amikor nem hagyják a nyugalomra vágyó családapát madarakat figyelni.

Lydia Deetz (Winona Ryder) - Csellár Réka

Csellár Rékáról sajnos alig találtam valamit az internet bugyraiban, az első szinkronmunkája 1983-ban, az utolsó 1995-ben készült, és általában további magyarhangként tüntették fel a filmekben. 
A gót kamaszt, aki szüleivel ellentétben látja a házukban lakó szellem-párt, Csellár Réka szólaltatta meg, bár a film megjelenésének időpontjában, és az azt követő pár évben Somlai Edina volt Winona Ryder bevett szinkronhangja. Mindenesetre szerintem nem nevezhetjük rossz választásnak.


A későbbiekben is folytatjuk majd az évfordulós sorozatunkat, amit a Chicagoval kezdtünk, hiszen minden hónapban van olyan film, amely kerek születésnapot ünnepel, de még nem beszéltünk a szinkronjáról. Maradjatok velünk ha kíváncsiak vagytok például a Grease, a Jurassic Park, vagy a Truman Show magyarhangjaira, az évfordulón megtaláljátok majd a cikkeket!
Búcsúzásként pedig egy kis összefoglaló a Beetlejuice emlékezetes jeleneteiből:

"Azok a '90-es évek" - Disney délután

8737-disney-afternoon-500x0.jpg

“Azok a 90-es évek” című sorozatunkat főleg azok élvezhetik majd, akik a ’90-es években voltak gyerekek, ugyanis azokról a hangokról olvashattok, akik végigkísérték a gyerekkorunkat.

Ha azt mondom, hogy "vasárnap délután 4 óra”, hamar kitaláljátok, miről is szól az első rész: a Disney délutánról! E varázslatos órában láthattunk filmeket és rajzfilmeket is, rövidebbeket és hosszabbakat egyaránt. Képtelenség lenne mindről szót ejteni, úgyhogy a számomra legemlékezetesebbeket veszem sorba.

Kacsamesék

dlaczego-motyw-muzyczny-z-czolowki-kaczych-opowiesci-jest-tak-chwytliwy_article.jpg

Dagobert McCsip - Kenderesi Tibor

Képtalálat a következőre: „kenderesi tibor”Ki ne emlékezne Dagobert bácsira, aki oly nehezen adta volna oda bárkinek a szerencsecentjét! Kenderesi Tibor 1991 és ’95 között 91 egy részben adta a zsugori kacsa hangját. Kenderesi Tibor egy 2008-as interjúban mondta, hogy sokan még a nevét sem tudják, de onnan biztosan megismerik, hogy ő volt Dagobert bácsi magyar hangja. A művész egyébként összesen 516 filmhez adta a hangját, úgyhogy bőven nem csak Dagobert bácsi volt.

Niki/Viki/Tiki – Pogány Judit

Képtalálat a következőre: „pogány judit”

Nem volt könnyű dolga Pogány Juditnak, hiszen kapásból három kiskacsa hangján is meg kellett szólalnia, lehetőleg máshogyan. Ez viszont semmi ahhoz képest, hogy a jóval később megjelenő Bogyó és Babócában 85 szereplő hangját kellett adnia!

 

 
Kvák kapitány – Dózsa László

dozsa-laszlo.jpgDózsa Lászlóról igen kevés információt találni, pedig 333 szinkronja van összesen, ami nem kevés. Szinkronjai leginkább a '70-es és '80-as évekből valók, de a mai napig szinkronizál. Az utóbbi időben leginkább az ’56-os forradalommal kapcsolatban lehet hallani tőle nyilatkozatokat, de nekünk mindig Kvák kapitány marad!

 

Csipet Csapat

chip_n_dale_rescue_rangers_logo.png

Chip – Vándor Éva

Képtalálat a következőre: „vándor éva”

Gyerekkorom egyik nagy kérdésére kaptam választ ezzel, hogy megírom ezt a cikket, mert így az is kiderült, hogy bizony a 21. század Lois Griffinje, Vándor Éva volt Chip hangja. Természetesen nem jöhettünk rá, hiszen el volt változtatva, de azt lehetett érzékelni, hogy Chip hangja lányosabb, mint Dale-é. Vándor Éva volt olyan kedves, hogy visszaemlékezett a Szinkronjunkie-nak a Csipet csapat szinkronjára: ,,Lassabban kellett beszélni a szinkron alatt, mint rendesen, s így a hangsúlyok is kiemeltebbek voltak. Több mint 100 tekercsen keresztül igen fárasztó volt, kb. három óra munka volt, de egy óra után rettenetesen ásítoztunk, de nagyon kedves emlék".

Dale – Gyabronka József
images_1.jpg
Gyabronka József nevét a Hupikék törpikék végén hallottam mindig, akkor Ügyifogyi hangját adta, viszont ki gondola, hogy Dale hangja is ő volt, szintén felgyorsítva. Gyabronka József sem panaszkodhat ami szinkronjai számát illeti, ugyanis 268 filmben adta a hangját.

 

Sziporka – Somlai Edina

thumb.jpgSomlai Edina csodás hangját nem csak Sziporkaként, hanem a Gumimacik Calla hercegnőjeként is hallhattuk, úgyhogy fontos szerepet töltött be a Disney délutáni meséiben, ráadásul ő volt a Hercegnő és a kobold című mesében Angelica hangja is. Egészen fiatalon, 12 évesen kezdett szinkronizálni, de sajnos 2003 óta nem adta a hangját filmekhez.

 

 
Kvarg Lipót – Grúber Hugó

Kapcsolódó kép

,,Kvarg Lipót az én nevem, a sajt a mindenem!” – mondta gyakran Grúber Hugó, aki egyúttal a Hupikék törpikék Dulifulija, és a Balu kapitány Lajcsija is volt. Grúber Hugó bábszínészként végzett, egy 2007-es interjúban összehasonlította a bábszínészetet és a szinkront: ,, A bábszínházban nagyon sok állatszerepet csinál az ember, a karaktereket meg kell formálni hangban is, nem csak mozgásban. És amikor rajzfilmben csinálok egy figurát, az eszköztáramból ki tudom találni mit és hogyan szeretnék megvalósítani. Például nagyon szerettem Kvarg Lipótot a Csipet csapat című sorozatban.”

A gumimacik

Képtalálat a következőre: „gummy bears disney”

Gruffi – Balázs Péter

balazspeter.jpg

Ahogy arról már Dóri is megemlékezett a rajzfilmek magyar hangjaival foglalkozó cikkében Balázs Péter szabályosan végigkísérte a gyerekkorunkat: Philoktétész a Herkulesből, Törpojáca, Lumiére, a szakács a Kis hableányból! Mind-mind Balázs Péternek köszönhetjük ezeket a szereplőket, és a zsörtölődős Gruffit is.

 


Igthorn herceg – Csurka László

Kapcsolódó kép

Magyarul ,,Ixorn” herceg hangját Csurka László adta félelmetes nevetésével. Csurka László 2013 óta nem szinkronizál, viszont Sinkovits Imre után ő lett Törpapa hangja, így a mostani gyermek-generáció is hallhatja.

 

 Toadie – Botár Endre

Képtalálat a következőre: „botár endre”

A ,,fenséges herceg” kis szörnyecskéje, Toadie rút külseje ellenére a szerethető szereplők közé tartozott. Botár Endre szólaltatta meg, akit a kor gyermekei a Szomszédok című sorozat ,,Pattogiaként” láthattak. Botár Endre egyébként 648 filmhez adta a hangját az Iszdb szerint, ami nem csekély szám!

 

+ 1 Varga Miklós

Képtalálat a következőre: „varga miklós”

Nem mehetünk el szó nélkül Varga Miklós, azaz István, a király földi helytartója mellett sem, hiszen a fent említett három sorozatnak, a Kacsameséknek, a Csipet csapatnak és a Gumimaciknak is ő énekelte fel a főcímdalát, ami ha nem is szinkron, a magyarításban mégiscsak egy igen nagy szelet. Álljon is itt mind a három fent említett rajzfilm intrója:

 

 

 

 

Balu kapitány

Kapcsolódó kép

 

Balu – Pataki Imre

Képtalálat a következőre: „pataki imre”

Habár Pataki Imrének 404 szinkronja volt összesen, valamiért úgy alakult, hogy csak Baluként hallottam. A dzsungel könyve című Disney filmet, amiben Balu szerepelt 1979-ben szinkronizálták, akkor Csákányi László volt a hangja, de mivel én a Balu kapitányt előbb láttam, nem okozott visszamaradást a fejlődésemben a hangi különbség, sőt, inkább Csákányi László volt furcsa az elején.

 


Kit – Gerő Gábor

Képtalálat a következőre: „gerő gábor”

Gerő Gábor a kor egyik legjobb gyermekhangja volt, ő volt Tappancs nyuszi hangja a Bambiban, és a Macskarisztokratákban az egyik kiscica hangja is – csak hogy a Disney-nél maradjunk.

 

 

 

Rebecca Cunningham – Básti Juli

Képtalálat a következőre: „básti juli”

A rikácsolós, de szerethető főnöknő hangját Básti Juli adta. A páratlan hangú Művésznőnek összesen 135 szinkronja van. Ms Cunninghamen kívül talán Peggy Bundy szinkronja volt a legemlékezetesebb a Rém rendes család című vígjáték sorozatból. 

 

Don Kartács – Háda János

Képtalálat a következőre: „háda jános”

Ki ne maradjon az ügyeletes gonosz, Don Kartács, és a magyar hangja, Háda János sem. Egy 2016-os interjúban azt mondta, hogy nagyon szerette csinálni ezt a karaktert, de reggel 8-kor kihívás volt elővenni azt a magas hangot, amit a kalóz megkövetelt.

 

 

Mickey, Goofy, Donald, és a többiek

mickey-friends.png

Két mese közt egy-egy rövidebb epizódot láthattunk a "Mickey családból”. Mindegyik szereplőnek több magyar hangja is volt a Disney délután előtt és után is. Mickey egér hangja a délutáni programban Bardóczy Attila volt, Goofyé és Donaldé pedig Szombathy Gyula.
Ezeken kívül voltak még a repertoárban Aladdin, Kis hableány, és Micimackó epizódok is. Ezekben figyeltek arra, hogy ugyanazok legyenek a hangok, mint az egész estés rajzfilmekben, ezért a cikk hosszúságát kordában tartandó, ezekről nem írok külön.
Természetesen sok-sok olyan hang sorozat van még, akiről akár egyenként is lehetne írni, hisz rengeteg hangot hallhattunk gyerekkorunkban, melyek felnőttként ismerősen csengenek, hála a rajzfilmeknek. Nektek mi a legkedvesebb emléketek a Disney délutánból?

Művészeti díjakat adtak át - íme, akik szinkronban is kiemelkedőek

kit.jpgNemzeti ünnepünk alkalmából március 13-án délelőtt a Pesti Vigadóban állami kitüntetések, művészeti díjak kerültek átadásra. Kiosztották többek között a Jászai Mari-díjat, a Magyarország Kiváló Művésze díjat, Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, és a Magyarország Érdemes Művésze díjat is. Azért ezeket említem külön, mert a magyar szinkron területén is jeleskedő művészek is vannak az előbbi kitüntetések díjazottjai között. Lássuk, kik ők!

Kiemelkedő színművészeti, színházi tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjban részesült Borbély Alexandra és Tenki Réka, akik színpadi és filmes munkájuk mellett néhány szinkronszereppel is büszkélkedhetnek.

A Magyarország Kiváló Művésze Díjat vehette át Börcsök Enikő, Ráckevei Anna és Csuja Imre.

borcsok-eniko-original-52770.jpgBörcsök Enikő

Melissa McCarthy mostanra állandósult magyarhangjaként ismerhetik a legtöbben a művésznőt, aki immáron 24 éve a Vígszínház társulatának tagja. 1991-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti (akkor még) Főiskolát, és pályafutása, mint oly sokaknak, a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdődött. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesületben tölt be elnökségi pozíciót.
A mostani díjat odateheti a polcára a '98-ban elnyert Jászai Mari-díj, Prima díj, és még számos kitüntetés mellé.

rackevei.jpgRáckevei Anna

A magyar közönség számára a művésznő hangja egybeforrt Meryl Streep arcával, hogy ezzel a képzavarral éljek, de hallhattuk őt már Andie MacDowellt és Jodie Fostert is megszólaltatni.
Jelenleg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színpadán játszik, de a Színház- és Filmművészeti Főiskola 1985-ös elvégzése óta számos másik színház társulatának tagja, illetve szabadfoglalkozású művész is volt. 2013-tól a Csokonai igazgatója volt, de idén lejáró mandátuma ellenére nem pályázta meg újból a pozíciót.
A Kiváló Művész díj mellett többek között büszkélkedhet ’91 óta Jászai Mari – díjjal is, valamint 2011-ben megkapta az Érdemes Művész díjat.

csuja.jpgCsuja Imre

Az ISzDB szerint 48 alkalommal volt Nino Frassica olasz színész szinkronhangja, ami valljuk be, nem kevés alkalom. Rajta kívül pedig számos filmben szólaltatta meg Brendan Gleesont, Wesley Snipesot, Alfred Molinát és Dan Aykroydot is.
Nem csak a hangja ismerős nekünk persze, hiszen az Örkény István Színház társulatának tagja, ezen kívül láthattuk őt rengeteg filmben, mint például az Üvegtigris 1-2-3, Valami Amerika 2 és 3, Magyar Vándor, Megy a gőzös, Tékasztorik, és még sorolhatnám.
2005-ben elnyerte a Jászai Mari – díjat, 2010-ben pedig Érdemes Művész lett.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült:

20150107kokenyessy-agi8.jpgKökényessy Ági

Mondanom sem kell, hogy a Jóbarátok- rajongóknak az ő hangja nem lehet ismeretlen, hiszen Rachel Green aka Jennifer Aniston az ő hangján szólalt meg. Aniston kisasszonynak attól kezdve aztán mindig ő adta a hangját (harminckétszer), ugyanígy Sophie Marceau-nak, Lucy Liu-nak, Alissa Milanonak és Milena Miconinak is. Szinkronszerepeinek száma 500 körülire rúg.
A szinkronstúdión kívül láthattuk őt tévéfilmekben, sorozatokban, például a Szomszédokban is, valamint a Madách Színház színpadán 1989 óta több tucat szerepben.

Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át:

download_4.jpgMikó István

A jó Robin Williams szinte állandó magyarhangja volt ő, huszonhat alkalommal hallhattuk Williams filmjeiben, és bár utóbbit sokan mások is megszólaltatták, nekem Mikó István marad mindig az örök kedvencem. De ne felejtsük el, hogy ő Micimackó, illetve a Muppet-show Brekijének hangja is.
Nem színészként kezdte pályafutását, 1969 és 73 között a Kaláka alapító tagja volt, és a Malévnél is dolgozott, mint jegyeladó.
2003 óta a Turay Ida Színház színpadán láthatjuk, melynek szakmai igazgatója, rendezője is. A színészet és a szinkronizálás mellett az éneklés is fontos szerepet játszik az életében.
1985-ben díjazták Jászai Mari-díjjal, A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét 1994-ben kapta meg.

Íme tehát azok a díjazottak, akik a színpadon és a televízión kívül a magyar szinkronban is maradandót alkotnak. Természetesen ez nem kisebbíti azon kitüntetettek érdemét sem, akiket most kihagytam a cikkből, a teljes listát itt nézhetitek meg.

Szívből gratulálunk mindenkinek!

A The Walking Dead - A 8. évad szinkronja

 

Képtalálat a következőre: „walking dead”

A nyolcadik évad második felvonásához érkezett a The Walking Dead című amerikai sorozat. Igen kevés szereplő van már, aki a sorozat eleje óta kitart, a mellékszereplők pedig jönnek-mennek Nézzük meg hát, hogy a legutóbbi évadban mely főbb szereplőkkel találkozunk, és hogy a magyar hangjaik mit gondolnak szerepükről, és a sorozatról.

 

Rick Grimes – Andrew Lincoln - Rajkai Zoltán

Képtalálat a következőre: „rajkai zoltán”

Rajkai Zoltán az Igazából szerelem óta szinte állandó szinkronhangja Andrew Lincolnnak. A színész az Igazából szerelem kapcsán ezt mondta a Szinkronjunkienak: ,,nagyon jó színésznek tartom Lincolnt, rendkívül visszafogottan és bensőségesen játszik, könnyű lekövetni.” A zombifilmekről általában így nyilatkozott korábban: „Alapvetően utálom a zombis filmeket, de ez egy nagyon jó sorozat. Elsősorban a saját jeleneteimet látom, de azok szuggesztív és erős atmoszférájúak. Magával ragad az erős szituáció, beszippant a drámai erő. Jóval túlmegy a ZS kategóriás horror feelingen, az öncélú borzongatáson. Az életről és a halálról értekezik”. 

 

Carl Grimes – Chandler Riggs – Boldog Gábor

boldog_gabor.jpgBoldog Gábor az ifjabb szinkrongeneráció tagja, fiatalkora ellenére már 258 filmben szinkronizált. Nem újdonság számára a sorozatszinkron, hiszen a Don Matteo és a Modern család című sorozatokban is közreműködött. Boldog Gábor így nyilatkozott a Szinkronjunkienak: ,,Már néztem a sorozatot eredetiben, amikor elkezdtük a szinkront, úgyhogy örültem, hogy megkaptam Carl szerepét. Mint néző, csak a 4. évadig követtem, utána szerintem eléggé ellaposodott, Carlban lehetett volna több is, mint amit beletettek. Nem mondanám, hogy megrázott a halála, de szerettem szinkronizálni.”

 

Daryl Dixon – Norman Reedus – Schmied Zoltán

Kapcsolódó képSchmied Zoltán 158 szinkronszerepet tudhat maga mögött, és ezek közül 15 alkalommal volt Norman Reedus hangja (nem csak a The Walking Deadben). Egy 2014-es interjúban elmondta, hogy mielőtt elkezdték a szinkronmunkákat ugyan hallott a sorozatról, de látni nem látta, hiszen nem szereti az erőszakot. Később módosított álláspontján, így nyilatkozott: ,,ez olyan jól meg van csinálva, hogy itt nem zavar az erőszak. Nem egy hagyományos blőd horrorról van szó, ez egy reálisan megcsinált, hihető, izgalmas történet. Sok jó emberi dologról szól, több, mint egy öncélú zombigyilkolás”. Darylről így vélekedett: ,,Az én figurám sokszor nem beszél, csak néz, vagy csak jelen van. Így néha nehezebb vele a ritmust megtalálni, mint ha egyfolytában beszélne”.

 

Carol – Melissa McBride - Kubik Anna

Képtalálat a következőre: „kubik anna”

Kubik Anna 161 filmhez adta a hangját, és az Internetes Szinkron Adatbázis adatai szerint egyedüliként ő szinkronizálta Melissa McBride-ot. Egy 2016-os interjúban Kubik Anna azt mondta, már nem vállal el minden szinkront, a felesleges dolgokat rostálja. Ezek szerint mondhatjuk, hogy a The Walking Dead átment a rostán – szerencsénkre

 

 

 

Morgan – Lennie James – Kőszegi Ákos

Képtalálat a következőre: „kőszegi ákos”Kőszegi Ákos igazi nagyágyú, ha szinkronról van szó. A hatodik évad után vette át a szerepet Anger Zsolttól, aki az első évadban szólalt meg Morganként. A The Walking Dead kifejezetten hamar, egy nappal az amerikai vetítés után lemegy a magyar tévében, s mint ahogy más sorozatok szinkronja, ez is gyorsan készül. Az időhiány gyakori jelenség a szinkronban, erről így szólt Kőszegi Ákos egy januári interjúban: ,,Ha az ember odafigyel, mindenre van idő. Azt valótlan állításnak tartom, hogy miután felgyorsult a munkafolyamat, ezt nem lehet jól csinálni. Ha például hallok egy rossz hangsúlyt a mellettem álló kollégától, a következő sorban inkább magam is rontok, és kérem, hogy vegyük újra a korábbi mondatot is. Ettől nem sérül ő sem, ahogy én is boldog voltam annak idején, hogy elleshettem nagy kollégáktól ezt a szakmát. Mindig lehet szánni rá időt, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból.”

 

Maggie Greene – Lauren Cohan - Andrádi Zsanett

Képtalálat a következőre: „Andrádi Zsanett”Andrádi Zsanettnek Maggie szerepe igazi kiugrás volt a ,,további magyar hang” kategóriából. Egy 2014-es interjúban azt mondta, hogy már azelőtt nézte a sorozatot, hogy belekerült volna. ,,Mikor kiderült, hogy én is részese leszek, olyan volt nekem, mintha extra karácsonyi ajándékot kaptam volna. Reméltem, hogy egyszer én szinkronizálhatom Maggie-t, ezért örültem, amikor teljesült a kívánságom”

 

 

Michonne – Danai Gurira - Pálmai Anna

Képtalálat a következőre: „Pálmai Anna”Pálmai Anna 2007 óta hallható szinkronhangként, eddig összesen 173 filmben szinkronizált. Michonne szerepéről így emlékezett meg: ,,Hatalmas kedvencem, nagyon vagány csaj. Én magam is nézem a sorozatot, de szinte mindent angolul, hogy tanuljam a nyelvet”. Hozzáteszi, hogy a The Walking Dead azon kevés munkák közé tartozik, amire azzal jelentkezett, hogy ő szeretne Michonne lenni, így tényleg behívták a szerepre.

 

Eugene Porter – Josh McDermitt – Hamvas Dániel

Képtalálat a következőre: „hamvas dániel walking dead”

Hamvas Dániel is régi motorosnak számít a szinkronban, ez idáig 935 filmben hallhattuk a hangját, továbbá számos Disney rajzfilm szövegét ő fordította magyarra. A hatodik évadban szállt be a sorozatba, amikor Eugene nevű karakterét kellett mindenáron megmenteni a többi szereplőnek.

 

 

 

Negan – Jeffery Dean Morgan - Csankó Zoltán

csankoz_1.jpgCsankó Zoltánt senkinek nem kell bemutatni. 1216 filmben szinkronizált, úgyhogy bőven volt rutinja amikor megkapta Negan szerepét. A többiekhez képest újnak számít a gárdában. Így emlékezett vissza a kezdetekre: ,,Nem tudtam, hogy ennyire népszerű ez a sorozat, úgyhogy a felelősség is nagyobb volt. Nem ismerem a szereplőket, csak a sajátomat, akit nagyon megszerettem, mert hihetetlenül szélsőségesen játszik, és én ebben lubickolok. A negatív karaktereket mindig érdekesebb szinkronizálni, nagyobb kihívást jelentenek.”

 

Nektek ki a kedvenc szereplőtök a sorozatban? 

Chef Anger vacsoraestje - riport

img_6216-796x800_1.jpgValószínűleg mindenki őszinte megkönnyebbülésére most egy füst alatt hagynám ki az összes Anger Zsolt-viccet. Nem lesz sem Anger Management, sem HAngry. Viszont - ha velem tartotok - röviden elmesélem, milyen volt a vacsoraest, és hogy miért lenne jó ebből precedenst teremteni.

Anger Zsoltot mindenki ismeri. Van, aki filmjeiből (Nyomozó, Budapest Noir), még többen a sorozataiból (Hacktion, Aranyélet, Fapad), természetesen sokan színpadról, ahol színészként és rendezőként is sokat alkot. Mi pedig leginkább a szinkronból. Az elmúlt néhány év vitathatatlanul róla, de legalábbis róla is szólt, hiszen nem jöhetett létre olyan produkció, ahol nem számítottak volna a munkájára. Jópár hazai színésszel ellentétben Angerrel sokat nyert a közönség, hiszen rengeteg arca van és mindegyikben masszívan hiteles. 

Aztán egy nap gondolt egyet és úgy döntött, beleáll a tévézésbe is. Azt nem mondanám, hogy celeb lett, hiszen ennek manapság jelentős negatív töltete alakult ki. Inkább mondjuk úgy, simán többet látjuk a képernyőn. Az RTL Konyhafőnök című műsorának celebes spinoffjában egészen a döntőig jutott, ami logikus előszobája a vacsoraestnek. A Pane Vino, a BAH-csomópontnál lévő, kedves, barátságos étterem szolgált helyszínül. Az est menete a következőképpen alakult: Chef kijön, mesél az ételről, előkerül egy, az adott fogáshoz tartozó történet, majd a pincérek kihozzák az ételt és uccu.  Lássuk a menüt!

Előétel: Lecsó, vér és agyvelő

img_8757.JPG"Ez az Aranyélet. Endre bá’ hármas iskolája: lecsó, sült vér kocka, velős pirítós." Bár gyakorlatilag disznóvágásokon nőttem fel, valahogy a sült vér és az agyvelő eddig kimaradt nekem. Bánhatom, mert ízletes, kellően sós vér-kockák vártak, amik jól illettek a jól elkészített libamájhoz hasonló agyvelőhöz. A lecsó picit nekem túl borsos lett, de összességében egy bevállalós előétellel indítottunk.

Leves: Nyomozó-lé

img_8761.JPG"A körte és az édesburgonya véletlen találkozása Malkáv Tibor boncasztalán. Körtés édesburgonya leves, vörösborban marinált körte, bacon chips." Az este vitathatatlanul legütősebb fogása. Eleve odavagyok a sós-édes kombókért, de az aranyra fújt, roppanós bacon chips és a körtés-édesburgonya krémleves teljesen betalált. Ezen a ponton Séfünk felvette a Heczeg Zoltán tervezte séf-kabátját is.

Főétel 1.: Hacktion burger

img_8762.JPG"Szondi főhadnagy uzsonnája. Bárányburger, kacsamáj, korianderes pesto, tejszínes stilton sajtos gombaragu, fürj-tükörtojás, fokhagymás sült paradicsom." A hamburger mellé megérkezett az első sztori is, amely a Hacktion című sorozat forgatásáról szólt. A közönség jót derült és végre sokkal oldottabb lett a hangulat. A leírás alapján a burger kicsit a régi, balaton-parti "mindent bele" szendvicseket juttatta eszembe és előre féltem, hogy kezelhetetlen mennyiségű elem érkezik majd a tányéron. Szerencsére kellően kis méretű buciban, egészen pici, mégis finom ételek érkeztek. Tudjátok, ez tipikusan az az étel, amivel rengeteg idő megy el a konyhában, aztán 2 perc alatt eltűnik a tányérról. A tányér két legjobb eleme a házi buci (rég ettem ilyen finomat) és a kacsamáj (megállná a helyét bárhol a világon) voltak. 

Főétel 2.: Muflon vacsora

img_8764.JPG"Fapad fedélzeti menü, ahogy azt Szemlő Róbert elképzeli. Muflon steak, mentás zöldborsópüré, sült burgonyakocka, tintahal tuille." Tegye fel a kezét, aki tudja, mi fán terem a muflon. Bevallom, én is csak teljesen véletlenül voltam képben, pont egy másik vacsora kapcsán. A hely méltán lehet büszke erre az ételre, mert ha az étlapon tartják és még kiforrja magát, bármely este jó apropója lehet. Életem első muflonja jóízű és puhára sütött volt. Talán a tintahal tintából készült roppanós rácson lehetne még dolgozni, mert bár jól néz ki, nem éreztem, hogy olyan sokat adna a tálhoz. Borsópürét pedig többet nem eszem menta nélkül!

Desszert: Kedvencem a citrom

img_8766.JPG"Anger Zsolt citrom-variációk." Itt kissé gondban voltam, mert nem vagyok egy nagy desszertes, így viszonylag szűk összehasonlítási alapom van. A citrom, mint savanyú íz és az édes sütemények/desszertfélék találkozása azonban mindig szerencsés. A grillázs és a házi citromfagyi kombinációja olyan, amiért nyáron bármelyik délután szívesen beugranék majd az étterembe. 

Az este kapcsán két dolog jutott eszembe: egyrészt igenis lenne helye annak, hogy színészeink ehhez hasonló "civil" közegben is megmutassák magukat, kicsit beengedjenek az életükbe és ezáltal az egész szakmát közelebb hozzák a nézőkhöz, másrészt bőven van fantázia a Chef Anger vonalban. Szerintem sokan szívesen vennének részt hasonló vacsorákon.

Az este izgalmasra sikerült, Anger Zsolt új oldalát ismerhettük meg. A közönség kétségtelenül finomakat evett és szerintem ezzel az étterem is jól járhatott, hiszen bizonyára lesznek olyan vendégek, akik vissza-visszanéznek majd. Egy következő alkalomra majd az interakció részén lenne érdemes csavarni egyet: menő lenne, ha a Chef néhány jó szó erejéig végiglátogatná az asztalokat. És természetesen sokkal több szinkronnal kapcsolatos történetet kérünk majd! ;) Ha lesz folytatás (Legyen!), akkor mi ott leszünk és arról is tudósítunk majd nektek.   

Botor mód elfelejtettem olyan képet készíteni, amin csak Zsolt látható, így - bár tudjátok, hogy nem igazán szoktunk szelfiket megosztani - most álljon itt zárásként egy közös kép.

img_8768.JPG

Vörös veréb szinkronkritika

operacaoredsparrow_3-750x380.jpgA Vörös veréb című misztikus thriller már az előzetes megjelenésekor felcsigázott, elsősorban a sok budapesti helyszín miatt, mert imádom az olyan filmeket és sorozatokat, amiket részben, vagy teljesen itthon forgattak mert ez azzal kecsegtet, hogy “vadászhatok” bennük az ismerős utcákra, terekre, épületekre – ilyen például a Mentőexpedíció, A kém, vagy az Alienist sorozat is. Aztán azért is érdekelt még a film, mert Lawrence kisasszonyt a Napos oldalban nagyon megszerettem, később pedig a Joy-ban és az Amerikai botrányban is jót alakított - persze tudjuk, hogy az Éhezők viadala hozta meg neki az ismertséget, én mégis az előbbi filmjeiért szeretem őt. Az már más tészta, hogy nekem a film sztorija első hallásra kicsit a Marvel Fekete Özvegyének háttértörténetére hajazott, vagyis a "vonzó, fiatal orosz nőről kiderül, hogy gyerek-/fiatalkorában embert próbáló körülmények között profi kémnek/gyilkosnak képezték ki" téma elég ismerősen csengett. De azért persze ez nem vette el a kedvemet a megnézésétől. Nem lenne teljes a kép azonban, ha nem tenném hozzá most, hogy már láttam a filmet: szerencsére nem lett igazam az előzőeket illetően, nem ilyen átlátszó sztoriról van szó. 

A Fórum Hungary meghívott minket a film sajtóvetítésére, ennek köszönhetően beszámolhatok nektek róla azon melegében (legalábbis még a megjelenés hetén).
Mivel még csak a napokban kerül a vásznakra, igyekszem nem taglalni a történetszálat, hogy ti is élvezhessétek majd, ha megnézitek. Nekem a film összességében tetszett, bár olvastam kritikákat, amik nagyon lehúzták, ezekkel nem tudok sajnos egyetérteni, szerencsére azonban nem filmkritikus blog vagyunk, így nem is veszem fel ezt a szerepet.

A szinkronokat viszont kötelességem értékelni, így hát lássuk is:

Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) – Földes Eszter

foldes-eszter_image_10325245_16-9.jpgBogdányi Titanilla és Földes Eszter mostanában szinte felváltva szinkronizálják Jennifert, és még mindig nem tudom eldönteni, melyikük hangja illik hozzá jobban, igazából mindig a szereptől függ. Az X-men filmekben fiatal Mystique-ként Titanilla szólaltatta meg, de többek között az Éhezők viadala-szériában, a Napos oldalban, az Utazókban Esztert hallhattuk. Az angol nyelvű trailert megnézve, és az abból kialakult karakter-kép miatt arra tippeltem, hogy most Titanilla hangján fog megszólalni Lawrence kisasszony... és nem lett igazam, Eszter kapta meg ismét a szerepet. Az elején kicsit idegenkedtem is tőle, de ahogy haladt előre a cselekmény, és egyre jobban megismertük az orosz Dominika személyiségét, úgy fogadtam el ezt a választást.

Nathaniel Nash (Joel Edgerton) – Széles Tamás

szeles-tamas-474-279-55509.jpgJoel Edgertont majdnem annyian szólaltatták már meg, mint ahány filmje a magyar mozikba került, és szerintem László Zsolt - akit A nagy Gatsbyben hallottunk Edgerton hangjaként – a legjobb választás, bár ehhez hozzátartozik az is, hogy László Zsoltot bármeddig tudnám hallgatni. De most nem ő volt a befutó, hanem egy eddig vele nem párosított, de amúgy nagyon is népszerű szinkronhangtól, Széles Tamástól hallhattuk a CIA ügynök mondatait. 

Vanya Egorov (Matthias Scoenaerts) – Makranczi Zalán

irodalmi-kavehaz-makranczi-zalan-474-279-85056.jpgVégig azon gondolkoztam, honnan ismerős ez a figura (nem, nem onnan, hogy kiköpött Vlagyimir Putyin), és csak itthon jöttem rá némi internetes rásegítéssel, hogy A dán lányban láttam már a főszereplő nagybátyját alakító Matthiast. A színész játéka szuper volt, és Makranczi Zalán kellő ügyességgel hozta a hideg, az elején még segíteni akaró, de már akkor is gyanús nagybácsihoz illő hanghordozást. Egyébként örülök neki, hogy az utóbbi években egyre többet foglalkoztatják, és már nem csak  "további magyar hang", hanem James Franco egyik hangja is például.

Mentor (Charlotte Rampling) – Andresz Kati

andresz-kati-474-279-55662.jpgA Veréb-képző (hehe) főnökasszonya egy alapvetően szigorú, már-már kegyetlen figura volt. Azért a "már-már", mert úgy éreztem, hogy írhattak volna neki több olyan párbeszédet vagy cselekedetet, amitől gonoszabb lesz a karaktere. Persze tudom, hogy nem mindenki fekete vagy fehér, de reméltem, hogy egy kicsivel több utálatot vagy rettegést vált majd ki belőlem.
Magyarhang tekintetében azonban Andresz Katitól nem vártam kevesebbet, mint hogy profi módon megoldja ezt a munkáját is. Susan Saradonként inkább kedvesebb mondatokat hallhatunk tőle, ezért is volt számomra újdonság ez a szerep.

Korcsnoj (Jeremy Irons) – Hirtling István

hirtlingistvan01.jpgA színészlegendának a fájdalmasan korán elhunyt Szakácsi Sándor volt a hangja, és azóta szerintem, ahogyan sok más szinkronpárjának, neki sem találtak tökéletes utánpótlást. Talán Kőszegi Ákos az, aki felvehetné a versenyt, de mostani kémfilmünkben nem neki jutott a szerep, hanem Hirtling Istvánnak. Ő megoldotta a feladatot tisztességgel, de éreztem hiányosságokat - bár nem beszélt azért annyira sokat, hogy ez zavaró legyen.

 
További hangok voltak még:

Besenczi Árpád, Reviczky Gábor, Györgyi Anna, Majsai-Nyilas Tünde, Udvarias Anna, Bezerédi Zoltán, Tóth Enikő, Pál Tamás, Barabás Kiss Zoltán, Magyar Bálint, Martinovics Dorina, Jakab Márk, Törköly Levente, Tamási Nikolett, Hám Bertalan, Adorjáni Bálint, Anger Zsolt, Pethő Kincső

Szokásomhoz híven következzen a "hasonlítsd össze a trailereket" játék:

 A magyar előzetes:

Az angol, eredeti: 

A francia változat:

Végül pedig a német:

Tahi Tóth Lászlóra emlékezünk

28058475_1982585745089221_8507466979610220082_n.jpg

Tahi Tóth László a mai napon hirtelen elhunyt. Hirtelen, mert bár ugyan lehetett hallani az egészségügyi problémáiról, tavaly év végén azt nyilatkozta, hogy minden rendben, és boldog, mert újra játszhat. Sajnos mégsem volt minden rendben. Emlékezzünk rá!

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten. 1966-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és azóta a Vígszínházban játszott. A színpadi élet mellett összesen 362 filmben szinkronizált egészen a 60-as évektől napjainkig. Első szinkronjaira így emlékezett vissza: "Még másodéves főiskolás voltam, amikor kihívtak a Pannóniába. Az első két évben nem szerepelhettem nyilvánosan, ezért igencsak meglepődtem. A rendező viszont ragaszkodott hozzám és azt mondta, majd más néven mondanak be a főcímnél. Ez a film A hosszútávfutó magányossága volt, ahol Koncz Gábor szinkronizálta a főszereplőt, én pedig a haverját. A Bartók moziban többször is megnéztem a filmet, figyeltem, hogy rajta van-e a hangom a figurán, el lehet-e hinni, hogy ő beszél”.

Dustin Hoffman állandó "társa” volt, még a legutolsó, 2016-os szinkronjában is, a Kung Fu Panda harmadik részében, ahol Shifu mestert alakította. Ha már Dustin Hoffman, nem mehetünk el szó nélkül az Esőember szinkronja mellett, amiben zseniálisan, utánozhatatlanul interpretálta Dustin Hoffman játékát. A színész így emlékezett vissza erre a szerepre a Magyarszinkron.hu-nak: "Arra a munkára nagyon készültem, mert Dustin Hoffman mesterien játszott bene. Nagy volt a felelősség, nehogy elrontsam az alakítását. Többször meghallgattam és megnéztem egy-egy jelentet és sokszor én kértem, hogy hadd csináljam meg még egyszer. Talán ez volt a legérdekesebb munkám”.

 

Rögtön Dustin Hoffman után Pierre Richard-t említhetjük, hiszen 31 filmjéből 14-ben Tahi Tóth László volt a hangja, így rajta keresztül tanultuk meg azt is, hogy hogyan kell 52-es gatyót venni:

 

 

Mindezek ellenére én elsőként a Harry Potter sorozatban fedeztem fel a hangját, ahol az amúgy is félelmetesen jól játszó Alan Rickmant úgy magyarította, hogy Harryékkel együtt én is rettegtem Pitontól. Erről Tahi Tóth László így beszélt: "Belekerültem az első részbe, aztán jött a következő, és így tovább. Írták is akkor egy újságban, hogy Tahi Tóth azt sem tudja, mi az a Harry Potter. Ez így természetesen nem igaz, de azt valóban nem tudtam, hogy ennyire népszerű. Egyébként Alan Rickmant is szeretem szinkronizálni, mert nagyon jó színész.” A sors fintora, hogy a néhai Alan Rickman éppen a tegnapi napon ünnepelte volna 72. születésnapját.

 

 

Tahi Tóth László a szinkron mellett éneklésre is használta a hangját. Talán a legismertebb dal, amit előadott, az a Vinnélek, ami a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musicalben hangzott el:

 

 

Mi is vigyük magunkkal e nagyszerű színész emlékét!

Fekete Párduc - szinkronkritika (SPOILERES)

wallpapersden_com_black-panther-movie-official-poster_2970x1600.jpgAz alkotói szándék szerint a film az aktuálpolitikát is mozgató húrokat penget. Olyan kérdések, mint a rasszizmus, a gettók, a színesbőrű kisebbség helyzete a világban mind megmozgatják az átlag amerikai fogyasztó fantáziáját, beszélnek róla. Azonban ez a film nem is lehetne húsbavágóbb a mai magyar rögvalóságból nézve.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mennyire legyen politikus ez a cikk. Végül abban maradtam magammal, hogy igyekszem elkerülni a direkt véleménynyilvánítást, azonban az egyes áthallásokat nézzétek el nekem – ha ilyen volt a film, nem lehet más a kritika sem.

Szóval elkerülném én a politizálást, de a film már az első pillanatban sem hagyja, hiszen az a Korbuly Péter tájékoztat az egyébként igen megengedő korhatár-besorolásról, akitől mostanság naponta 6-8 alkalomnál csak kettővel hallom többször, hogy milyen magyar származású amerikai nyugdíjast kellene megállítani.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy annak a nagyságrendileg 70-80 újságírónak, akikkel bent ültünk a sajtóvetítésen, mennyire fog szóródni a véleménye az atompocsék és a fenomenális között. Ugyanis a film egyszerre volt mindkettő. Számomra attól tud manapság jó lenni egy képregényfilm, ha van egy relatív fordulatos, nem minden másodpercében előre kitalálható története, legalább 2-3 izgalmas karakter, újszerű látvány és korábban nem látott WTF momentumok. Jelentem, ezen a téren a Párduc legfeljebb puma, de inkább Hello Kitty, ugyanis szinten minden, fenti szempontból elvérzik. A történet úgy is gyorsan kitalálható, ha az ember semmit nem tud a képregényes előzményekről, rengeteg kötelező kliséből építkezik. Több alkalommal volt az az érzésem, mint egy random sci-fi sorozat 8. évadjánál, ahol előkerülnek a kötelező időutazós/idegen lény által megszállós/ismeretlen bolygón lezuhanós/vírus terjedt el a hajónOS epizódok.

black-panther-movie-release-date-trailer-cast.jpgA látvány nem lenne éppen rossz, de összességében semmi olyat nem kapunk, amit ne láttunk volna már egy másik Marvel-filmben. Pörgőrugások, láthatatlan repülők, repülőről le-, és dolgokra felugrások. Mintha a jó alaptéma után elfogyott volna a szusz és pont a főhős szuperhősségét nem sikerült volna rendesen felépíteni. Félreértés ne essék, az akciók nem daredevilesen kemény amatőrök, hanem esetlenek vagy unalmasak. Ahol jó lenne, ott viszont - és ez számomra 2018-ban azért igen meglepő - a CGI lóláb lóg ki vaskosan. Itt már végérvényesen elfogyott a lóvé és bár a meló javarészét az ILM hozta össze, ők "kis pénz, kis foci" felkiáltással mintha a gyakornokaikat küldték volna csatába. 

A zene sem lett volna feltétlenül rossz... mondjuk ehhez kellett volna, hogy hagyják Ludwig Göranssont dolgozni, aki bár nem a világ zeneszerzője, de a fekete muzsikához kimondottan értő valaki. Csakhát! Azonban! De! Hiába lenne a filmzene (score) hallgatható, valamiért a rendező úgy érezte, hogy a közönség akkor fogja átérezni a fekete kisebbség elnyomottságát, ha a filmet indokolatlanul telepakolja gettórappel. A távol-keleti jelenetekben koreai rap, az USA-ban amerikai ment. Vártam, hogy azért Wakandában benyomnak legalább egy szuahéli vagy egy nyungwe slágerlistát. Az a baj, hogy túl sokat akartak, de közben ez nem lett sem menő rappelés, sem jó etno vagy folk, sem klasszik marveles fanfár-zene. Lett helyette random keverék.

Két dolog viszont iszonyatosan ütős a filmben: egyrészt az alaptémája, amit ugyan nem sikerült igazán hatásosan becsomagolni, de mégis érthető, logikus és sokkal mélyebb és valóságosabb, mint a korábbi marveleké. Másrészt a szinkron. A megszokott bitang szereposztás. Pipa! Korrekt fordítás: az már kisebb pipa. Viszont konkrétan az történt, hogy egy új SZTÁRT kapott a hazai szinkrongyártás! Nézzük a konkrétumokat.

T’Challa / Fekete Párduc (Chadwick Boseman) – Debreczeny Csaba

debreczeny_csaba_szinmuvesz.jpgT’Challa karaktere a Polgárháborúban azért volt izgalmas, mert tulajdonképpen az egész filmet mozgató konfliktus közepét adta. A hazai terep kínálta előnyöket azonban nem tudja ilyen ügyesen kijátszani. Számomra rendezési hibának tűnik, hogy kevés az átmenet (ilyen úgynevezett SZTORI) az akciójelenetek és a Szomszédok-szerű, mélyen a kamerába nézős, világmegfejtős beszélgetések között. Erős, kihagyott ziccernek tűnik, hogy a főszereplőt úgy szakmailag, mint emberileg gyakran túlteljesítik a testőrei, ex-barátnője, testvére, néha a bárki (is). Talán most örülök csak igazán annak, hogy Tabák Kata szinkronrendező Debreczeny Csabát választotta a szerepre.  Chadwick Boseman eredeti hangja annyira nem acélos, illetve afrikai akcentusa - bár hiteles -, a magyar fül számára minimum nehezen érthető. Ezzel szemben a Pannon Puma mélyebb és kilométerekkel hitelesebb, mint külföldi kollégája. Csabával készült villáminterjúnkat itt érhetitek el. 

 Erik "Koncoló/Killmonger" Stevens (Michael B. Jordan) – Ember Márk

embermark1-e1480700442549.jpgEMBER MÁRK! Hol a búbánatban voltál eddig?! A gonoszt alakítani mindig hálásabb és izgalmasabb kihívás, Michael B. Jordan pedig sok tekintetben az egyik legalaposabb játékot nyújtja a vásznon. De amit Ember Márk ehhez a fickóhoz hozzátesz, az valami zseniális! EMBER MÁRK! Hol a búbánatban voltál eddig?! 

Jordanhez jól illett Horváth Illés a Fantasztikus Négyesben és legalább még 3-4 olyan fiatal színészt tudnék mondani, aki jól passzol. Nem tudom, hogy Márknál ez alaphelyzet-e vagy volt valami mágikus egymásra találás a filmmel/karakterrel/színésszel, de hogy működik, az nem kifejezés. Nagyon remélem, hogy mostantól egyre több filmben hallhatjuk majd, mert ügyesen fejt meg helyzeteket és a végeredmény maradandó élmény. (Nem Ember Márk fizetett hirdetését olvasták.)

 Shuri (Letitia Wright) – Törőcsik Franciska

20160811torocsik-franciska-a-veszettek-forgatasan.jpgHa Ember Márk a Fekete Párduc nagy felfedezettje, akkor Törőcsik Franciska ennek valahol az antitézise. Bár a testvér karakterének amatőrségét nem lehet egyértelműen ráhelyezni Franciska vállára, ugyanis a zavaróan szétszórt játék vastagon Letitia Wrighttól érkezett. Világos az is, hogy casting volt, ami autentikusságban maximálisan jól teljesített. Viszont hiába a hangtónusbeli egyezés, ha a magyar változat az eredetinél is idegesítőbb, ügyetlenebb lett. Franciska több alkalommal elveszítette a hangszínét, játéka kiüresedett és ezáltal néha még az eredeti színvonalát sem sikerült megütni.  

 Okoye (Danai Gurira) – Bognár Gyöngyvér

bognar-gy1.jpgGyöngyvér jó úton halad, hogy az új generáció Kocsis Mariannja legyen. Egyre többször találkozhatunk vele sorozatokban és filmekben és mind gyakrabban színesbőrű szerepben, mely karakteres, selymes hangjából adódóan nem is véletlen. A szakavatott fülelő számára az is feltűnhet, hogy a Fekete Párducra bizony elfogytak a klasszikus "fekete hangjaink" (Galambos Péter, Dolmány Attila és Kálid Artúr is elkeltek már egy-egy fontosabb szerepre), így nem lehetett a sablon-kártyákat előhúzni. Ez sokat használt a film magyar változatának, hiszen az ilyen beskatulyázás nem szerencsés sem a színészeknek, sem a nézőknek.

  Everett K. Ross (Martin Freeman) – Görög László 

gorog-laszlo-474-279-102156.jpgSzinkronrendező legyen a talpán, aki egyszer másra osztja majd Martin Freemant. Görög Lászlóval lassan 13 éves kapcsolatuk megbonthatatlan. Természetesen nem véletlenül, hiszen betonbiztos páros. A CIA ügynök figurája nem igazán mélyült el a Polgárháború óta, sőt a történetét kissé elbénázták (lehetett volna belőle sokkal nagyobb ívű szereplőt is faragni), ennek ellenére üde szí... jó, hogy ott van.

 Ulysses Klaue (Andy Serkis) – Szabó Győző

20140318szabo-gyozo.jpgUlysses Klaue figuráját képregényesen őrültre sikerült faragni. Dinamikus, és az izgalmas akciók 100%-át hozza. Szabó Győző pedig a korábbiakhoz képest is jobban lubickol a szerepben. Egyszerű, mégis hálás szerep, Andy Serkis számára is inkább jutalomjáték, hiszen minden James Bond film főgonoszának paródiáját hozza. Az őrült tudós és a fogdmegje, nagyjából egyidőben. Ha Ember Márk mellett a szinkron másik fénypontját keressük, az egyértelműen Szabó.   

Zuri (Forest Whitaker) – Gesztesi Károly

gesztesi-karoly9-e1449753437610-1024x576.jpgForest Whitaker szerintem már évek óta az unokák egyetemére gyűjt és Anthony Hopkins-i lelkesedéssel veti bele magát színészi kvalitásokat meg nem zavaró, lagymatag szerepekbe. A Zsivány Egyessel ellentétben - ahol szegény Jászai Lászlót erőltették rá - Whitaker visszakapja régi magyar hangját, Gesztesi Károlyt. Míg a 90-es évek végén, 2000-es évek elején leggyakrabban őt hívták, Whitakert később átvette Kerekes József, aki ott bizonyította be igazán, mennyire sokoldalú színész, és tulajdonképpen a nagymamám szerepében is legalább olyan hiteles lenne, mint az eredeti. Viszont Whitaker mégiscsak Gesztesivel az igazi, valahogy dörmögősen ütősebb. Örülök, hogy manapság újra hívják szinkronizálni, mert az elmúlt néhány évben - ugyan a tudósítások szerint nem véletlenül, de - alig-alig szerepeltették. 

 

További magyar hangok:
Ács Balázs, Azurák Hanna, Bartók László, Bercsényi Péter, Berecz Uwe, Czifra Kriszta, Czirják Csilla, Csányi Dávid, Csépai Eszter, Csiby Gergely, Dézsy Szabó Gábor, Dolmány-Bogdányi Korina, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Haagen Imre, Hám Bertalan, Hegedűs Miklós, Hirling Judit, Holl Nándor, Kálmán Barnabás, Kapácsy Miklós, Király Adrián, Király Dániel, Konfár Erik, Laurinyecz Réka, Ligeti Kovács Judit, Lipcsey Colini Borbála, Makay Andrea, Mayer Marcell, Mohácsi Nóra, Nádasi Veronika, Nagy Dániel Viktor, Nagy Gereben, Németh Attila, Novkov Máté, Orosz Ákos, Papucsek Vilmos, Papp János, Patkós Márton, Radó Denise, Sándor Barnabás, Sarádi Zsolt, Schmied Zoltán, Seder Gábor, Sipos Imre, Stern Hanna, Straub Martin, Suhajda Dániel, Szabó Máté, Szatory Dávid, Szórádi Erika, Téglás Judit, Tóth Judit, Trencsényi Ádám, Trokán Nóra, Varga Lili, Vári Attila, Végh Péter, Vida Bálint

A magyar változat munkatársai:
magyar szöveg: Gáspár Bence
felvevő hangmérnök: Jacsó Bence 
rendezőasszisztens és vágó: Kajdácsi Brigitta 
gyártásvezető: Kablay Luca
szinkronrendező: Tabák Kata

Gáspár Bence néhány félrefordításától ("a látómezőnkbe került", ami már majdnem annyira fájt, mint a Válaszcsapás című sorozatban annyiszor használt "van vizuális"...) eltekintve a stáb hozta a megszokott, magas színvonalat. A filmhez készült különböző nyelvű előzetesek összesítése pedig akkor - kéréseteknek megfelelően - bővebben, egy külön posztban érkezik.

black-panther-promo-art-7.jpg