mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Stan Lee-re emlékezünk

2018. november 14. - paddydori


stan-lee5.jpgHétfő este ért el hozzánk a szomorú hír, hogy 95 éves korában elment a “képregénycsászár”, a Marvel milliók által szeretett apukája, Stan Lee.
Az 1922-ben Stanley Martin Lieber néven született Lee gyerekkorától kezdve rengeteget olvasott, egyik karácsonyára például egy fém asztali könyvállványt kapott édesanyjától, hogy reggelizés közben is tudja minek támasztani olvasnivalóját.
Egyszerű gyakornokként kezdte képregényes pályafutását 1939-ben a Timely Comicsnál. Eleinte egészen másfajta képregényeket alkotott, mint amiről a későbbiekben nevezetessé vált, az ötvenes években helyezte új alapokra műveit és hőseit is. "Minden hősének van mélyen emberi oldala és problémája is, legyen az egy pókcsípés után a háztetőkön rohangáló tini, vagy a dühében zöld szörnyeteggé változó tudósember" - írta az Index róla nagyon találóan. Stílusa sokkal közelebb hozta karaktereit a gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt, hiszen azok szuperképességeik mellett korántsem voltak tökéletesek. Nem akart Supermanhez vagy Batmanhez hasonló szereplőket alkotni, sokkal inkább újakat, olyanokat, akik a problémáik miatt emberközelibbnek, valóságosabbnak tűnnek. Forradalmasította a képregényműfajt, az ő és Jack Kirby, valamint Steve Ditko nevéhez fűződik többek között a Fantasztikus Négyes, az X-Men, a Pókember és még számos más figura megalkotása.
Még a képregényírástól való visszavonulása után is a Marvel közelében, annak arca maradt, így azok is ismerhették őt, akik a képregényeket nem, de a Marvel filmes univerzumát figyelemmel követték. Szinte az összes Marvelhez kapcsolható képregényfilmben (tehát nem csak MCU) tiszteletét tette - hol saját magát, hol különböző mellékszereplőket alakítva. Mindig plusz izgalom volt egy-egy filmre beülni, és arra várni, hogy mikor és miként tűnik majd fel a vásznon. Producerként is részt vett a filmek elkészítésében. 
Mi is szeretnénk róla megemlékezni, egyrészt szinkronos bloghoz méltóan, másrészt azzal, amit nagyon szeretett csinálni- így most sorra vesszük az összes cameo szerepét, és a hozzájuk tartozó szinkronhangokat is. A következő színészeknek talán nem pályájuk csúcsa ez az általában pár mondatos szerep, de azért mindenképp emlékezetes lehet, főleg ha esetleg ők is képregény rajongók.
stan-lee-image-tout.jpg


kajtar_robert.jpgKajtár Róbertet hallhatjuk a legtöbbször Stan Lee-ként, először a Bosszúállókban, legutoljára pedig a Venomban. Szerepe volt tehát a következőkben:

Bosszúállók (idős férfi a hírekben), Thor: Sötét világ (idős úr az elmegyógyintézetben), Amerika kapitány: A tél katonája (őr a Smithsonian Múzeumban), Bosszúállók: Ultron kora (önmaga), Amerika kapitány: Polgárháború (FedEx sofőr), Doctor Strange (utas a buszon), Pókember: Hazatérés (Gary - úr az ablakban), Thor: Ragnarök (borbély), Bosszúállók: Végtelen háború I. (buszsofőr), Fekete Párduc (férfi a kaszinóban), A Hangya és a Darázs (autótulajdonos), Venom (kutyatulajdonos)

csuha_lajos.jpgCsuha Lajos (balra) kétszer szólaltatta meg őt, egyszer a Thor első részében (kisteherautó sofőrje), másodszorra pedig A galaxis őrzői második részében (űrhajós).

Szalai Imre ugyancsak két alkalommal kapta meg a szerepet, ez a kettő pedig az Amerika kapitány: Az első bosszúálló (idős tábornok), illetve a Pókember 3 (férfi a Times Square-n).

Dobránszky Zoltán (balra lent) volt a 2003-as Hulk biztonsági őrjének magyarhangja, Pethes Csaba (középen) a Pókember 2- ben adta a hangját a férfinak, aki megment egy nőt a lehulló törmeléktől, miközben Dr. Octopus és Pókember küzdenek, Makay Sándort (jobbra lent) a Vasember 2- ben hallhattuk.dobranszky_pethes_makay.png

Holl János-t a Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazóban tessékelték ki az esküvőről.

feher_peter.jpgFehér Péter a Fantasztikus Négyesben hallathatta hangját Willie Lumpkin, a postásként.

A többi cameojához nem találtunk adatot az őt szinkronizáló színészről, illetve nem is volt mindegyikben szövege a karakterének, de a teljesség kedvéért álljanak itt ezek a szerepek is:

Hulk a bíróságon - esküdt, X-Men - hot dog árus a tengerparton, Pókember - megrémült járókelő a fesztiválon,  A csodálatos Pókember - könyvtáros, A csodálatos Pókember 2 - vendég a ballagáson, Daredevil, a fenegyerek - újságot olvasó idős férfi a kereszteződésben, X-Men: Az ellenállás vége  - gyepet locsoló férfi, X-Men: Apokalipszis - nézelődő férfi, A hihetetlen Hulk - üvegből ivó férfi, Vasember - önmaga (akit Hugh Hefnernek hív Tony), Vasember 3 - Bíró a szépségkirálynő-választáson, A galaxis őrzői - Xandariai férfi,  A Hangya - pultos, Deadpool - DJ a sztriptízbárban, végül a  Deadpool 2 , ahol graffitiként láthattuk egy tűzfalon.

Ebben a videóban pedig jól összeszedve megnézhetitek, amiről eddig írtam nektek:

 Munkásságával maradandót alkotott, köszönünk mindent, Mr. Lee! Excelsior!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3314370471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása