mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

20 éves az Egy bogár élete

2018. november 19. - SzinkronTájmi

 

egyvogarelete_cover.jpg

Az Egy bogár életét 1998 novemberében mutatták be először. A Toy Story – Játékháború után ez volt a Pixar második egész estés animációs filmje. Eddigre gyermekként számos állatfaj életét megismerhettem a vásznon keresztül, de a bogarakéba nem volt rálátásom, úgyhogy különösen érdekes volt számomra. Valamiért ez nem lett meg videokazettán, de a tékából gyakran kikölcsönöztük. Az eredeti hangok is beszédesek, ám a magyar munkatársak listájában is csupa ismert névbe botlunk.

 

Fürge – Dave Foley – Hevér Gábor

egybogarelete1.bmpFürge a főszereplő, aki minden jó szándéka ellenére megnehezíti bolya életét – de csak egy hangyányit. Fürge magyar hangja, Hevér Gábor kérésemre örömmel emlékezett vissza a filmre, s mesélt az élőszereplős és animációs filmek szinkronjáról: ,,Nagyon jó volt, szerettem az Egy bogár életét. Volt egy ellenpárja, a Zé, a hangya, de úgy tűnik, hogy a Bogár élete jobban megmaradt az embereknek. Egy ilyen animációs filmben különlegesebb hangokat engedhet meg magának az ember, ily módon más szinkronizálni, mint egy élőszereplős filmet. Az emberek ugyebár nem szoktak lezuhanni a Mount Everest tetejéről, hogy aztán placcsanjanak a betonon. Egy rajzfilmben a főhősök menekülnek, ordítanak, nekicsapódnak a falnak, így jobban igénybe veszik a hangszálakat.”

Atta – Julia Louis-Dreyfus - Kisfalvi Krisztina

egybogarelete2.jpgAtta eredeti hangja az a Julia Louis-Dreyfus, akit a Christine kalandjai című vígjáték sorozatban láthattatok. Kisfalvi Krisztinát senkinek nem kell bemutatni, bár rajz-és animációs filmekben nemigen szinkronizált. Nem meglepő módon, kisujjból kirázza Attát, aki hol utasít, hol zavarban van, hol szerelmes, hol pedig abbahagyhatatlanul kacag – például a bakikban.

 

Pötty – Hayden Panettiere  - Szabó Luca

egybogarelete3.jpgPötty volt a kis hangyahercegnő, aki egyedüliként állt ki Fürge mellett már az elejétől. Aranyos és segítőkész szereplő, akit nem lehet nem szeretni. Szabó Luca nagyon szívesen emlékezett vissza erre a filmre, és a szinkron körülményeire: ,,Az Egy bogár életét nagyon szerettem, olyannyira, hogy a mai napig emlegetem, amikor a kedvenc szerepeimről van szó. Nyolcéves voltam, és egy hatalmas játékként tekintettem a szinkronra, ráadásul Pötty a világ legaranyosabb karaktere: egy ici-pici lila hangyalány, a hercegnő kishúga. Élettel teli, játékos, kedves: épp az a karakter, akit a legkönnyebben szinkronizáltam gyerekként. Sokat kellett sikongatni, ami természetesen a kedvenc részem volt. A Mafilmben dolgoztunk, a Ranódy stúdióban, ahol mindig a legjelentőségteljesebb munkákat vettük fel, ezért tudtam, hogy ez egy nagy mozifilm lesz, és nagyon kell majd koncentrálnom. A forgatás néhány órán át tartott, és nagy gondossággal vettük fel a jeleneteket. A rendező, Csörögi István végig figyelt arra, hogy kedvesen és célravezetően instruáljon engem. Nagyon szerettem együtt dolgozni vele, és szerintem ez hallatszik is a végeredményen. Ugyan általában jobban szeretek kollégákkal dolgozni, mint egyedül, talán ennél a munkánál hasznos volt, hogy nem volt más a stúdióban, mert így minden figyelmem a karakteremre irányult, és maximális hatékonysággal tudtuk kidolgozni a jeleneteket. Mivel Pötty egy picike hangya, nagyon magasan és aranyosan kellett beszélnem, és ezután még az utómunka során is rá kellett tenni egy lapáttal, hogy még vékonykább hangja legyen Pöttynek. A végeredményt nagyon érdekes volt visszahallgatni a moziban. Évekkel később tudtam meg, hogy Pötty eredeti hangja Hayden Panettiere volt, akit akkor már ismertem és szerettem a Heroes című sorozat miatt.”

Királynő – Phyllis Diller – Tábori Nóra

egybogarelete4.jpgA királynő eredeti hangja egy színészként és humoristaként dolgozó hölgy, aki számos rajzfilmhez adta a hangját Amerikában, többek közt a Bolygó kapitányában, a Pindúr pandúrokban és a Hé, Arnold!-ban is hallhatták az amerikai gyerekek. A magyar gyerekeknek Tábori Nóra magyarította a Királynőt. Személy szerint nagyon szerettem a hangját, elsőként az Állj, vagy lő a mamám! című Stallone filmben hallottam. Szinkronkarrierje végén szinte csak rajzfilmekben hallhattuk; feltűnt még a Pocahontasban, az Eszeveszett birodalomban, és az Atlantisz első és második részében is.

Szökken – Kevin Spacey - Dörner György

egybogarelete5.jpgSzökken a sáskahad gonosz vezetője, akit még mai fejjel is félelmetesnek tartok – joggal. Dörner György amilyen megnyerően volt Buzz Lightyear a három évvel korábbi – szintén Pixar által készített - Toy Storyban, annyira hozta rám a frászt Szökkenként. Habár magyar színész közel 500 szinkronszerepet tudhat magáénak, ez volt az egyetlen eset, hogy Kevin Spacey partnere volt.

 

 

A cirkusztársulatban is emlékezetes hangokat hallhattunk, úgy, mint Rosta Sándort Botond, a botsáska szerepében, Besenczi Árpádot Fickó, a katica szerepében, míg Izsóf Vilmos és Vándor Éva a házaspár imádkozó sáska Manót és a pillangó Mólyát szólaltatták meg. Hermannak Szűcs Sándor adott hangot, Rózinak, a fekete özvegynek pedig Zsolnay Júlia. Volt egy iker bogárpár is a társulatban, Bubi és Ász, akiknek nem más, mint a csodás hangú Kautzky Armand volt a hangja, amit figyelve is nehéz felismerni. Vass Gábornak ismét elő kellett vennie a mélyebbnél is mélyebb hangját, hogy Butust, az orrszarvúbogarat szólaltassa meg.

További magyar hangok voltak: Konrád Antal, Illyés Mari, Hollósi Frigyes, Versényi László.

Ti is féltetek Szökkentől? :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5414370967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.