mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Koós Jánosra emlékezünk

2019. március 03. - Karsa Tímea

Képtalálat a következőre: „koós jános”

Fotó: MTI

Mindig méltóképpen igyekszünk megemlékezni azokról, akik a szinkronban tevékenykedtek és akiknek hangját haláluk után is akkor hallhatjuk filmekben, amikor csak kedvünk tartja. Koós Jánossal sincs ez másképp, s habár nem a szinkron volt a fő irány, amiben tevékenykedett, mégis megtisztelte jelenlétével a szinkronstúdiókat. 

Ugyan Koós Jánost főleg dalai tették ismertté, már a Hofi Gézával való közös munkája során is megmutatkozott, hogy nem áll messze tőle a színészkedés, és a hangjáték.

Első szinkronszerepe az Asterix és Kleopátra című filmben volt a ’80-as évek végén, majd ezt követte a Macskarisztokraták. Bár a film 1970-ben készült, hozzánk csak a ’90-es években jutott el. A rajzfilmben Koós János egyenest főszerepet kapott, hiszen nem csak énekhangja, hanem beszédhangja is ő volt a rafinált és megnyerő Thomas O’Pamacskának:

 És a dal, ami gyerekkorom egyik kedvence volt:

 Ne feledkezzünk el az alapvető életfilozófiáról: ,,Minden ember macska nem lehet!"

Egy lelkes amerikai Youtuber arra vette a fáradságot, hogy 32 nyelven összehasonlítsa Thomas O' Pamacska dalát, rangsorolja, és egyenként kommentálja. E rangsor szerint Koós János a nyolcadik legjobb Thomas O' Pamacska. A készítő szerint egyre jobban és jobban tetszett neki amit hallott, mert szerinte Koós János teljesen értette, hogy ,,mitől döglik a légy".

koos_janos.jpg

Ezután egy  rövid Pocahontas szerep következett, ahol Dobránszky Zoltánt váltotta Koós János énekre, Pocahontas apja, Powhatan Nagyfőnök szerepében: 

Köszönjük Koós Jánosnak, hogy hangjával nem csak a dalok, hanem a szinkron világában is alkotott, és olyat hagyott nekünk hátra, mint Thomas O' Pamacska.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr114665019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.03. 18:50:09

Egy krimiben is láttam egyszer: Valakit megöltek egy bérházban, és ő volt az egyik lakó, akit kihallgattak. Talán a "Megtörtént bűnügyek" c. sorozat volt..

2019.03.03. 19:00:55

Isten nyugosztalja !

Füredi Károly 2019.03.04. 00:13:43

"A gyilkos a házban van" - magyar krimi, 91 perc, 1971

Vipera01 2019.03.04. 10:26:04

Az Asterix és Kleopátrában kit szinkronizált?

moxika973 2019.03.04. 16:21:48

@Vipera01: Amonbofist - a konkurens építészt
süti beállítások módosítása