mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

30 éves az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

2019. május 23. - Karsa Tímea

66a22be2619f1df20a86fce47412c18664440216_hq.jpg1989. május 24-én mutatták be az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmet, melyhez 1989-ben és 2000-ben is készült magyar szinkron. A szerepben már rutinos Harrison Ford mellett a legendás Sean Conneryt láthatjuk, és ezek a szerepek kultikus szinkronhangokért kiáltottak. Mielőtt azonban megemlíteném a magyar hangokat, nézzünk pár érdekességet a filmről!

  • A film végén az idősebb Henry Jones azzal ugratja fiát, hogy elmondja barátaiknak azt, hogy valójában a kutyájukat hívták Indianának. Ez igen közel áll a valósághoz, ugyanis George Lucas kutyáját hívták így. Ugyanez a kutya – egy alaszkai malamut – inspirálta egyébként Chewbacca karakterét is.
  • George Lucas és Stephen Spielberg számára nem volt kérdés, hogy Sean Conneryt szeretnék az idősebb Jones szerepére, ám a skót színész sokáig szkeptikus volt a szerepet illetően, hiszen mindössze 12 év van közte és Harrison Ford között. Azonban amint a két színész találkozott, rögtön olyan jól kijöttek, hogy a kis korkülönbség ellenére sem volt gond eljátszani apát és fiát.
  • Amikor Jonesék a zeppelinen utaznak, annyira meleg volt a forgatás alatt, hogy a szereplők kénytelenek voltak levenni a nadrágjukat, hogy ne izzadjanak a felvétel során.

indiana_jones1.jpg

  • Ez Harrison Ford kedvence az összes Indiana Jones film közül, mert Sean Conneryvel játszhatott együtt, és azért is, mert az összes közül ezt forgatták a legtöbb helyszínen.
  • A velencei katakombás jelenethez, mely hemzsegett a patkányoktól, olyan állatok kellettek, amik biztos nem terjesztenek semmiféle vírust, így a készítők jóval a forgatás előtt kétezer patkányra nyújtották be a rendelést, akik e rendelés idejében még meg sem születtek, sőt, kifejezetten a film miatt jöttek világra. Természetesen a forgatás során egyetlen állat sem sérült meg.
  • Amikor a két Jonest elkapják a nácik, Indiana felteszi a kérdést apjának Elzáról: "honnan tudtad, hogy náci?” - "Beszél álmában” – válaszolja az apja. Ezt a sort maga Sean Connery rögtönözte a filmhez, s le is kellett állni a munkával, mert mindenki a földön fetrengett a mondat hallatán.
  • Steven Spielberg érezte, hogy a második rész, az Indiana Jones és a végzet temploma nem a legjobb filmként fog bevonulni a történelembe, hisz mint mondja, ő sem szerette igazán, túl sötét, túl horroros, így az Utolsó kereszteslovagot egyfajta bocsánatkérésként is forgatta le.

Most, hogy átvettük a filmhez köthető érdekességeket, lássuk, kik azok a magyar színészek, akik a mikrofon ezen oldaláról segítették a film elkészültét! Abban a szerencsében részesültem, hogy beszélgettem a Harrison Fordot szinkronizáló Csernák Jánossal a filmről, és a szinkronról. 

 002_009.jpgSzinkronJunkie: Melyik a kedvenc Indiana Jones filmje?

Csernák János: Az Elveszett frigyláda fosztogatói és az Utolsó kereszteslovag tetszett a legjobban. A második részt, amikor tüzes pokolba akarják dobni Fordot a Végzet templomában, annyira nem szerettem.

SzJ: Arra emlékszik, hogy az Utolsó kereszteslovag szinkronjának készültekor együtt dolgoztak a mikrofon előtt, vagy külön-külön?

CsJ: Együtt dolgoztunk az első és a második szinkron alkalmával is.

SzJ: Milyen volt a Sean Connery-t megszólaltató Sinkovits Imrével együtt szinkronizálni?

CsJ: Megvesztegető volt a tudat, hogy vele dolgozhatok, hiszen nagyon szerettem Őt, ikonikus színésznek tartom. Segítőkész és udvarias kolléga volt, és nem csak a jelenlétével segített sokat a szinkron során, hanem azzal is, hogy semmi probléma vagy akadály nem fordult elő, mialatt dolgoztunk. Amikor befejeztük a munkát, akkor a ,,fiatalúr” és Ő egy félórát beszélgettünk kint az utcán. Egy nagyon kedves, egyszerű, közvetlen, általam nagyra becsült idősebb kolléga volt, s ha volt is kezdeti elfogódottság, az is hamar elmúlt, mert teljesen egyenrangú partnerként kezelt – még ha nem is leszek soha egyenrangú Vele.

SzJ: Akkoriban még volt színészvetítés?

CsJ: Akkor már nem volt, pedig sok esetben hiányoltam. Általában véve színészvetítés csak nagyon rövid ideig volt, mert plusz időt és megjelenést jelentett volna a színész részéről. Művészileg viszont nagyon sokat jelentett a vetítés, és nagy segítség is volt. Manapság sok esetben már szinkron alatt sem látja az ember a teljes vásznat. Például az Indiana Jones esetében, ahol nagy a lopási szándék én, aki magát Jonest csinálom, én sem látom a körülötte lévő szituációt, csak a szereplő száját vagy a fejét. Így a rendező is sötétben tapogatózik, mert ő sem láthatja a filmet. Ilyenkor több lépcsőben visszaadnak bizonyos tekercseket, amiket újra kell csinálnunk.

SzJ: Lehet így egyáltalán dolgozni, hogy nem láthatják a színész szemét és a gesztusait?

CsJ: Lehet, de nehezen. Nem irigylem a fiatal kollégákat, akik diploma után kerülnek a pályára, rutin nélkül. Bennünket az ennyi év szinkronnal eltöltött idő megsegít, mert a szövegkonstellációból vagy Harrison Ford esetében a gesztusokból már tudom, hogy mi lehet a helyes irány. Viszont ez a probléma csak akkor merül fel, ha kitakarják a filmet és titoktartási szerződést íratnak alá, mint a Star Wars vagy az Indiana Jones esetében 

SzJ: Ilyenkor még a családnak sem lehet beszélni arról, hogy mi történik a filmben?

CsJ: Szigorúan betartom a szerződést, amit aláírok a film előtt, hiszen amit két ember tud, az már nem titok. Ha elmondanám a barátaimnak hogy milyen irányba halad a történet, az kiderülhet, és az ő örömüket sem szeretném elrontani.

SzJ: Zavarja, ha inkább Harrison Ford miatt azonosítják esetleg, mint a színpadi szerepei miatt?

CsJ: Nem zavar. Nagyon sok Ford-filmet csináltam, ahogy sok más filmet is, de egyáltalán nem zavar, ha a hangom alapján ismernek meg, mert ez is egy művészeti ág, és a magyarok egész jól csinálják. Művészileg mindig arra törekedtem, hogy ha lehetséges, megemeljem az adott filmek színvonalát a hangommal, az egyéniségemmel, a humorommal – már amennyiben ez beletehető. Igazán jó filmeknél elég, ha az ember követi a színészkolléga játékát a vásznon, de van, amikor sikerül belecsempészni valami pluszt, és nagyon szeretem, ha sikerül.

SzJ: Amikor az Utolsó kereszteslovag második szinkronja készült, volt Önben olyan törekvés, hogy javítani szeretne az első verzión, vagy épp ugyanazt hozni?

CsJ: Ha egy jó filmet csinálunk, mindig van bennem egy vibrálás, és a legjobb erőim mozgósítódnak, amikor elkezdek szinkronizálni és ennél fogva mindkét verzió 100%-os erőbedobással készült. A kettő között legfeljebb annyi lehet a különbség, ami az évek során rutin és tapasztalat által belém kerülhetett. Ettől talán több lehet a második szinkron, de szándékosan olyan törekvést nem tudok felmutatni, hogy még jobb legyek, mert mindig maximálisan játszom.

SzJ: Aki szeretné Önt hallani vagy látni, hol keresse?

CsJ: Mivel felmondtam az Újszínházban, jelenleg egy szerepben vagyok látható: Koltai Róberttel játszunk a Képzelt betegben, amiben a Kolikaczius doktort alakítom. Ugyan ez az évad már véget ért, de szeptembertől újra előadjuk Budapesten és vidéki városokban is. Június 13-án jön az új Liam Neeson-film, a Sötét zsaruk, és majd remélhetőleg két év múlva az Indiana Jones ötödik része.

 

Sean Connery - Idősebb Henry Jones – Sinkovits Imre

Képtalálat a következőre: „sinkovits imre”Csernák János mindent megemlített Sinkovits Imrével kapcsolatban, amit lehet: ikonikus, kedves, és igen nagyra becsült színész volt. Hangja magában hordozta a tudást és a bölcsességet, és úgy tudott játszani ezzel a hanggal, ami örökké az ember szívébe égett. Ez az Indiana Jones film egyébként azon ritka esetek egyike, amikor Sean Connery és Sinkovits Imre "találkoztak”, hiszen egyébként csupán négy filmben hallhattuk és láthattuk ezt a párost, ezek közül első volt az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, melynek mind az 1989-es, mind a 2000-es szinkronjában Sinkovits Imre vett részt.

 

 

 

További magyar hangok voltak 1989/2000-ben:

Fehér Anna/Balázs Ági, Makay Sándor/Tolnai Miklós, Kézdy György/Gesztesi Károly, Tolnai Miklós/Barbinek Péter, Rudolf Péter/Markovics Tamás.

Nektek melyik a kedvenc Indiana Jones filmetek? Az Utolsó kereszteslovag melyik szinkronját szeretitek jobban, az elsőt, vagy a másodikat?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8314848420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Critic 2019.05.24. 08:12:02

Sinkovits Imre magyar hangja nélkül szinte sem sem ér(ne) ez a film. .... "Fiatalúr. ... Most már csak a fejedet sajnálom"

Treff Bubi 2019.05.24. 10:01:48

Az osztrákok így szoktak elbúcsúzni...

A németek pedig így!

:DD

Dani77 2019.05.24. 15:22:12

@Critic.: Láttad már eredeti hanggal?

Paracord 2019.05.25. 17:43:48

A Csernák - Sinkovits páros szinkronja óriási! Csak velük az igazi ez a film.

The Critic 2019.05.25. 17:57:03

@Dani77: Igen. De magyar szinkronnal, Csernák János, Sinkovits Imre hangjával százszor jobban tetszett!
süti beállítások módosítása