mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

25 éves A remény rabjai

2019. szeptember 09. - Karsa Tímea

Képtalálat a következőre: „the shawshank redemption”

A remény rabjai című film idén ünnepli 25. születésnapját. A Stephen King tollából született kisregény Amerikában 1982-ben jelent meg, és Frank Darabont készített belőle filmet 1994-ben. Az elkészült film nem vonzott annyi nézőt a mozikba, amennyit vártak, hiszen mindössze 18 millió dollárt hozott be, ami még a készítési költségeket sem fedezte. A videokazettás megjelenés után viszont változott a helyzet, mivel a videotékák egyik legtöbbet kölcsönzött filmje lett.

A magyar gyökerekkel is büszkélkedő rendező mindössze nyolc hét alatt megírta a forgatókönyvet, ám a film címe később nyerte el végleges alakját. A kisregény eredetileg a "Rita Hayworth and Shawshank Redemption” címen jelent meg, ám ebből Darabont csak a Shawshank Redemption-t tartotta meg, hiszen a Rita Hayworth olyannyira megtévesztette Hollywoodot, hogy nők jelentkeztek a főszerepre, hogy eljátsszák Ritát.

Ez a film volt a mára már hangjával is nagy sikereket elért Morgan Freeman első olyan munkája, melyben mesélő (is) volt. A hangfelvételeket a forgatás előtt készítették, mindössze 40 perc alatt, ám építési munkálatok zaja hallatszott a felvételbe, így a forgatás után újra kellett venni Freeman hangját, ami ezúttal három hétbe telt.

King történetében a Morgan Freeman által megformált Red egy vöröshajú és középkorú férfi, így első körben Tom Hanks-t szánták a szerepre, ám a színész a Forrest Gump miatt nem tudta vállalni a filmet, ahogy utána Kevin Costner sem, mert ő éppen a Vízivilág című filmen dolgozott. Szóba került még a szerepre rajtuk kívül Harrison Ford, Clint Eastwood és Paul Newman is, ám a rendező a mély hangú Freemant hívta végül a szerepre.

A nyitójelenet egyik „közelijében”, amikor Andy a fegyvert fogja, az valójában a rendező, Darabont keze. Ugyanezek a végtagok tűnnek fel akkor is, amikor Andy a börtön falába karcolja a nevét, hiszen Darabont úgy gondolta, hogy egyedül ő tudja úgy megcsinálni a jelenetet, ahogy elképzelte.

Amikor Andy és Red először beszélgetnek a börtön udvarán, Red egy baseball labdát dobál. A jelenet felvétele 9 órán át tartott, eközben Morgan Freeman egy szó nélkül, végig dobálta a labdát. Másnap már a karját felkötve érkezett a forgatásra.

Red fiatalkori képein Morgan Freeman kisebbik fia, Alfonso Freeman látható. Egy évvel később Alfonso apja másik filmjében, a Hetedikben is feltűnt.

Az Andyt megformáló Tim Robbins a szökés jelenetében nem akart megmártózni a sáros csatornavízben, mivel egy kémikus szerint halálos kimenetele is lehetett volna a mártózásnak, így helyette egy csokoládéból, vízből és fűrészpor keverékéből készült sárban dagonyázott. Állítólag a csövek azóta is kakaó illatot árasztanak.

Tim Robbins a legjobb forgatókönyvként emlegeti A remény rabjaiét. Nagyon megfogta őt a történet, hiszen a reményről, az ember túlélési ösztönéről szól, mind fizikálisan, mind lelkileg: ,,Szerintem a film egy üzenet mindannyiunknak arról, hogy legyünk türelemmel, mert minden megvalósítható, csak tudnunk kell, kik vagyunk, és hogy mit akarunk.” Haás Vander Péter számos alkalommal szinkronizálta amerikai kollégáját, Rátóti Zoltán mellett őt hallhatjuk a legtöbbször Tim Robbins megszólaltatójaként. Haás Vander Péter egy régebbi interjúban így nyilatkozott a filmről: ,,Az a film a mai napig etalon, de nem csak nekem, sok helyen a világ legjobb filmjeként tartják számon. Abban is hihetetlen párbeszédek vannak, eszméletlenül jó szinkron-szereposztással. Bár volt egy időszak, amikor az egyik hazai csatorna nagyon korán akarta elkezdeni, és nem lehetett a filmekben káromkodni. Újra kellett az egészet szinkronizálni, így összehívták a teljes stábot, legyártottunk egy második szinkront. Mondanom sem kell, hogy egy vicc lett az egész, mert egy börtönben bizonyos szituációkra nem lehet azt mondani, hogy ,,a fene egy meg!” mert egyszerűen hiteltelenül hangzik.”

Morgan Freeman így emlékszik a forgatásra: ,,Ez egy érdekes gyártási folyamat volt. Voltak kifejezetten feszült pillanatok a forgatás alatt a producerek és színészek, illetve a rendező és a színészek között. Csak személyes dolgok különböző emberek közt. Nagyon furcsa volt, ne is beszéljünk róla”. A filmben Morgan Freeman hangja Papp János volt, aki Kristóf Tibor után gyakorlatilag "hivatalosan” is átvette Freeman magyar megszólaltatójának szerepét.

A filmben olyan remek színészek és magyar hangok szerepeltek, mint például Bob Gunton és Végvári Tamás, aki annyira kimért és ijesztő volt, felállt a szőr az ember hátán.

További magyar hangok voltak:

Dörner György, Gesztesi Károly, Bor Zoltán, Végh Péter, Grúber Hugó, Kardos Gábor, Bácskai János, Holl Nándor, Hankó Attila, Szűcs Sándor, Salinger Gábor, Ujréti László, Várkonyi András, Végh Ferenc, Antal László, Izsóf Vilmos, Balázsi Gyula.

Kit szerettek jobban Morgan Freeman hangjaként, a filmben hallott Papp Jánost, vagy az őt szintén sokat szinkronizáló Kristóf Tibort?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7415050834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siriq111 2019.09.11. 07:35:07

@MAXVAL bircaman közíró: Nezd meg a filmet, ha akkor sem jon at , ujra.

siriq111 2019.09.11. 07:35:57

Amugy ezt eredeti hanggal kell megnezni. Igaz a magyar szinkron se bena de azert messze van az eredetitol.

gigabursch 2019.09.11. 08:03:17

Baromi jó film.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.

@MAXVAL bircaman közíró:
Hülyének lenni emberi alapjog.

@siriq111:
Nem értek egyet...

Rollende Landstrasse 2019.09.11. 08:15:27

Az HBO-nlattam először. Már az ajánlója annyira megragadott, hogy nagyon vártam a filmet. Számtalanszor néztem újra, és minden alkalommal felfedeztem benne egy-egy újabb utalást, jelet, réteget a Remeny rabjaiban. Hihetetlenül aprólékosan, odafigyelessel összerakott mozi. Minden gesztusnak, tettnek, tárgynak szerepe van a történetben, melyet először latva észre se vesz a néző. Ezert kell újra és újra megnézni, es ezért nem lehet megunni.

siriq111 2019.09.11. 08:31:46

@gigabursch: Morgan hangja , meg a tobbi. Nekem csak magashangu picsogas a magyar ahhoz kepest.

ludomik 2019.09.11. 08:42:18

alapmu,,,,,,,3 lattam,,,,De a Sult ,zold, paradicsom,is ilyen,,,Kate Bates, cel,,,,,,

SteveNo1 2019.09.11. 08:56:20

Minden idők legjobb filmje, mindenkinek csak ajánlani tudom! Egy vicc, hogy ugyanezen évben a bugyuta Forest Gump kapott Oscart...

A magyar cím egyébként magasan veri az amerikait:)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.09.11. 09:18:31

@siriq111: bizony! Többször láttam, nyilván először magyarul, azóta viszont nem vagyok hajlandó másképp, mint eredeti nyelven nézni.
Ez a film egy csoda. Imádom, és mindig rácsodálkozom, hogy a kedvenc horroszerzőm írta. :)

Istencsászáralfakirály 2019.09.11. 10:04:37

Hihetetlenül jó film, szinte minden szempontból tökéletes.
Egy olyan korban készült, amikor olyan filmeket jelöltek oscarra, mint ez, vagy aponvaregény, Forrest Gump...
Ma meg mi van? Víz érintése és hasonló szarok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.11. 10:58:40

@SteveNo1:

Ha a magyar címe veri az eredetit, az csak azt jelenti, a magyar cím rossz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.11. 10:59:59

@Istencsászáralfakirály:

Az Oszkárt mindig politikai okokból adták, jellemzően rossz filmeknek. Amikor nem így volt, az kivétel volt.

Void Bunkoid 2019.09.11. 13:47:05

Nem rossz film, de azért igen messze áll a "világ legjobb filmje" titulustól. Jó film, de borzalmasan túlértékelt, és rengeteg jelenetében nyálasabb, mint a Titanic - amit amúgy a szintén nyálasnak szerelmi szál ellenére (pedig nem is az, az annak idején a csapból folyó Celine Dion-sláger, ami tényleg nyálas, na az ment mindenkinek az agyára, és persze hogy a filmet azonosítják vele) jobbnak tartok a Shawshank Redemptionnél.

gigabursch 2019.09.11. 17:49:25

@siriq111:
A) Jól, ne erőlködj. Miattam leírhatod ivritül is a hisztidet.
B) ízlés nem vita tárgya

válassz nyugodtan.
süti beállítások módosítása