mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

25 éves a Vészhelyzet - Interjú Alföldi Róberttel és Barabás Kiss Zoltánnal

2019. szeptember 18. - Sallanka

Pontosan emlékszem azokra a hétköznapi estékre, mikor felcsendült a TV-ből az ikonikus Vészhelyzet főcím a zöld villódzások és az ER felirat kíséretében, majd a színészekhez tartozó magyar hangokat lehetett hallani. Kívülről fújtam a szinkronszínészek nevét, de még a sorrendjét is, ha pedig olykor bővült a gárda, rögtön meg is jegyeztem az illetőt. A mai napig fel tudom idézni fejből a neveket, noha idén már 25 éves a sorozat.

Egyébként egészen hosszú életet élt meg a maga 15 évadával. 1994-től 2009-ig sugározták Amerikában, itthon pedig körülbelül kétévnyi csúszással követhettük nyomon a már szinkronizált cselekményt. A produkció számos elismerést zsebelt be az évek során, több Emmy-díjat, illetve Golden Globe-díjat nyert, s még több jelölést kapott.

Talán állíthatom, hogy nem lepi meg a sok elismerés azokat, akik követték a sorozatot. Ha már csak a látványvilágra gondolok, felrémlenek bennem azok a több perces vágatlan jelenetek, mikor a kamera az egyik helyiségből a másikba vezeti a nézőt, s a különböző történések úgy fonódnak össze, mintha mi is ott lennénk a műtőben vagy a váróban. Egészen érdekes, sajátos hangulatot teremtettek ezzel a sorozatnak. Sajnos ezek a hosszú snittek a későbbi évadok során kikoptak, és a világítás, szín s ritmus sem maradt a régi. Éppen ezért számomra a Vészhelyzet évadainak első fele nyújtott inkább vizuális élményt.

No de át is térnék arra, ami a 15 évad során változatlanul magas minőséget képviselt: a magyar szinkron. 

Több, mára igen ismert színész szinkronos pályafutása kezdődött a sorozattal. Közülük Alföldi Róberttel és Barabás Kiss Zoltánnal volt szerencsém interjút készíteni. Olvassátok szeretettel!

kep1.png

Szinkronjunkie: Mi az első gondolat, ami eszébe jut a Vészhelyzetről? Miért?

Alföldi Róbert: Nagyon fontos munkája volt az életemnek, igazán a karrierem alapköve. Ebben ismert meg az ország, és azonosította be, hogy van egy olyan színész, hogy Alföldi.

SzJ.: Hogyan csöppent a sorozat szinkronstábjába?

A.R.: Tomesevics  Zorka - aki igazán megtanított szinkronizálni a bizalmával és kitartásával - kezdte el a szinkront rendezni, és ő hívott.

SzJ.: Van-e kedvenc vagy meghatározó élménye a sorozat szinkronjával kapcsolatban? Mi az?

A.R.: Valahogy az egész nagyon jó emlék. Különben sem emlékszem egy adott pillanatra egy – egy nagyon jó munkából. Valahogy különös és friss volt a sorozat, mindenkit elkapott, mindenki nézte, és ettől az egész egy ügy lett.

SzJ.: Volt-e olyan feladat, ami nehézséget okozott? Miért?

A.R.: Nagyon sok ilyen feladatom volt. Az orvosi latin kibeszélhetetlen. Nem is értem. Mindig mondtam is, hogy minden orvos ennyire jóbeszédű ember? Persze, úgy sokkal könnyebb, ha az ember érti is, amit mond. Itt természetesen az orvosi latinra és a gyógyszerek, betegségek, orvosi beavatkozások nevére gondolok.

SzJ.: Mit gondol John Carter karakteréről? Milyennek látta őt? 

A.R.: Nagyon sokban hasonlított rám. Akkor kezdtem én is a pályámat, hittel lelkesedéssel, és persze egy csomó hibával, lelki megrázkódtatással. De Carter doki is hihetetlen szerelmese és elkötelezettje volt saját szakmájának. Talán az egyik legemberibb karakter a sorozatban.

SzJ.: Miről beszélgetne, mit kérdezne Carter doktortól vagy Noah Wyle-tól?

A.R.: Mivel aztán Noah Wyle is színházban dolgozott, sőt volt is egy kis saját színháza is, ha jól tudom, ahol Csehovokat és más klasszikusokat mutatott be, így azt hiszem, erről beszélgetnék vele.

 kep21.png

Szinkronjunkie: Mi az első gondolat, ami eszébe jut a Vészhelyzetről? Miért?

Barabás Kiss Zoltán: A Vészhelyzet volt az első nagyobb szinkronszerepem, tehát számomra úttörő dolog. Nagyon sokan nézték, így általa váltam ismertebbé.

SzJ.: Hogyan csöppent a sorozat szinkronstábjába?

B.K.Z.: Tomasevics Zorka szinkronrendező választotta a szereplőket, így engem is. Dolgoztam már nála több kisebb szerepben a Vészhelyzet előtt, és úgy gondolta, hogy ez a karakter nekem jó lenne. Benton doktor karaktere indított el abban is, hogy a sorozat után nagyon sok sötét bőrű karaktert szinkronizáltam, és azóta is sok - többek között – afroamerikai figurát szólaltatok meg. Ez valahogy rám ragadt, de nem bántam meg.

SzJ.: Van-e kedvenc vagy meghatározó élménye a sorozat szinkronjával kapcsolatban? Mi az?

B.K.Z.: Rengeteg ilyen van. A sok nevetést emelném ki a felvételek közben, mert voltak érdekes, vicces képek és jelenetek.

SzJ.: Volt-e olyan feladat, ami nehézséget okozott? Miért?

B.K.Z.: Nem bírom a vért vagy, ha turkálnak az emberben, szóval az ilyen részeket nehezen csináltam, illetve volt olyan is, hogy csak egyszer néztem meg, és úgy szinkronizáltam. Ami a legnehezebb volt az az orvosi szaknyelv. Még egy orvos is átnézte a szöveget, hogy minden stimmeljen és ne mondjunk butaságot, továbbá Zorkánál is volt egy szakkönyv. Van sok olyan orvosi dolog, amit a sorozatból tanultam: például onnan tudom, hogy egy defibrillátor miként működik vagy hogyan kell lélegeztetni.

SzJ.: Mit gondol Peter Benton karakteréről? Milyennek látta őt?

B.K.Z.: Érdekes karakter volt, egy kicsit különc volt a többiek között. Kemény volt a munkában és a magánéletben is. Folyamatos konfliktusai voltak a munkatársaival, mert nagyon egyenes és jó orvos akart lenni. Mindenkinek meg akart felelni a munkájában és a magánéletében is, de ez sokszor mégsem sikerült. Ezen a kettősségen küzdött ő végig.

SzJ.: Miről beszélgetne, mit kérdezne Benton Doktortól vagy Eriq La Salle-tól?

B.K.Z.: Inkább Eriq La Salle-tól kérdezném meg, hogy a sorozat után miért tűnt el, mivel nagyon kevés filmet forgatott, miközben a többiek sokat. Tehát szakmai kérdéseim lennének hozzá. Miért történt így? Ő nem akart-e már játszani vagy nem hívták?


A Vészhelyzet főcíméhez visszatérve, még jó pár kiváló szinkronhangot hallhatunk a sorozatban, akikkel bár interjú most nem készült, mégis érdemes lehet róluk megemlékezni néhány sorral.

kep3.png

Elsőként, a máig közkedvelt Józsa Imrét említem meg, aki sajnos már nem lehet közöttünk. Mark Greene önmagában is nagyszerű karakterét - amiért egyébként Anthony Edwards Golden Globe-díjban részesült, mint legjobb színész játékfilmsorozatban - tette felejthetetlenné. 

kep4.png

Szabó Sipos Barnabás, a Vészhelyzet Doug Ross-sza, szerencsénkre néhány év visszavonulás után ismét szinkronizál, s mára állandó hangja lett George Clooney-nak. Kis érdekesség, amit a szemfülesek tudhatnak, hogy a sorozat 15. évadában Ross doktort Csankó Zoltán szólaltatta meg. (Konkrét információ híján itt most tippelünk egyet: Szabó Sipos Barnabás néhány éven keresztül nem szinkronizált, sőt tulajdonképpen sztrájkolt. Ennek oka a máig is fennálló alacsony, szinkron-órabér volt. Később sikerült visszacsábítani a szakmába, azonban néhány film és sorozatepizód szereplőjének nélkülöznie kellett megszokott magyar hangját. Ebben az időszakban készülhetett a Vészhelyzet 15. évada is.)

kep5.png

Antal Olga talán legismertebb szinkronszerepe is a Vészhelyzethez kapcsolódik, melyben Susan Lewis doktornőt alakította, aki néhány évadot Phoenixben töltött Chicagó helyett, de később szerencsére viszontláthattuk a megyei kórházban.

kep6.png

Végül, de nem utolsósorban Kováts Adélt említem meg. Ő szólaltatta meg a sorozat főnővérét, Carol Hathaway-t, s 5 évadon keresztül izgulhattunk (én legalábbis mindenképpen), hogy miként alakul Doug és Carol kapcsolata. Azóta egyébként Julianna Marguiles-t többször is hallhattuk Adél hangján.

Kíváncsian várom a Ti emlékeiteket a sorozattal kapcsolatban. Ki volt a kedvenc magyar hangotok? 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4615039740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

péti 2019.09.19. 10:51:37

Az egyik legjobban eltalált szinkronhang Romano doktoré volt.

Flankerr 2019.09.21. 01:55:05

Ez egy szinte tökéletes casting, és nem tudok dönteni Szab-Sípos Barnabás és Józsa Imre között
süti beállítások módosítása