mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

15 éves a Nemzet Aranya

2019. november 19. - merlinicus

808067_1857.jpg15 éve már, hogy - sokak által követve, de a jó filmes receptre elsőként rátalálva - Nicolas Cage vezetett bennünket a történelem homályos útvesztőiben. A Nemzeti Kincs helyett Nemzet Aranyának keresztelt filmben főhősünk a roppant izgalmas és évezredekre néhány száz évre visszanyúló amerikai történelmet kutatja. 

A film bizony sokáig igen hányattatott sorú projekt volt: az alapötletet már 1997. óta filmstúdiók passzolgatták egymásnak, majd nem kevesebb, mint 9 (!) forgatókönyvíró dolgozott rajta. A történet eredeti állapotában a végső változatnál jóval szövevényesebb lehetett, ugyanis a vágás előtti hasznos nyersanyag több, mint 4 órát ölelt fel. 

A főszereplő, Nicolas Cage a tengerentúlon és Magyarországon is éppen második "aranykorát" élte, így a Nemzet Aranya olyan filmek mellett készülhetett el, mint az Időjós, a Fegyvernepper vagy éppen a Szellemlovas. Ugyan e filmek szinte kivétel nélkül közepes eredményeket hoztak a gyártó stúdióknak, messze volt még ide az a mélypont, ahová Cage azóta került. A filmbéli ellenlábasát alakító Sean Bean viszont nem is lehetett volna ragyogóbb passzban, hiszen ekkor fejezte be a Gyűrűk ura trilógiát, a Tróját és a Sziget munkálatai is elérhető közelségbe kerültek. 

És ha már történelem, az évforduló alkalmával izgalmas visszatekinteni arra, hogyan csináltak 2004-ben kedvet a filmhez:
"Benjamin Franklin Gates (Cage) archeológus - családja hét korábbi generációjához hasonlóan - egy különös kincs megtalálására szenteli életét. A Gates család titkos legendája úgy tartja, hogy George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin Amerika Függetlenségi háborúja idején egy jelentős arany-tartalékot rejtett el "szűkösebb napokra", és az arany rejtekhelyéhez az Alkotmány, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányaiban található titkos utalások vezetnek el. Gates-nek nincs semmilyen kézzelfogható bizonyítéka arra, hogy a legendának bármilyen valóságalapja lenne, mégis teljes erőbedobással fog hozzá a titkos kód feltöréséhez és a kincs megtalálásához. Hamarosan azonban mások is értesülnek a kincsről, és megindul a hajtóvadászat." - forrás: Intercom

Magyar hangok

Nicolas Cage - Ben Franklin Gates - Józsa Imre 

letay-dora-es-jozsa-imre4-e1474260396697.jpg

Józsa Imre és Nicolas Cage munkakapcsolata viszonylag korán, még az 1984-es Versenyfutás a Holddal című filmmel indult. Cage magyar hangját illetően hosszú évekig nem alakult ki szakmai konszenzus, így a korszakos fiatal férfiszínészek szinte mind szinkronizálták. A lista nem csupán impozáns, de mai szemmel nézve megdöbbentő is: míg egyik filmben Csankó Zoltán, másikban Melis Gábor, Stohl András, Berzsenyi Zoltán, Cseke Péter vagy éppen Schnell Ádám adta hangját Cage-nek. Érdekes látni, ahogy különböző rendezők akkoriban teljesen eltérő módon osztottak szerepet: ki hang, ki fizimiska, ki pedig a figurához való közelség szempontját tartotta szem előtt. 

A változást az 1996-os Szikla című film okozta, amelyhez Lakos Éva szinkronrendező nem az előző évben a Las Vegas, végállomás Oscar-díjas szerepét magyarító Csankó Zoltánt, hanem a korábban Nicolas Caget három, kevésbé ismert filmben szinkronizáló Józsa Imrét hívta. Akkoriban ez talán furcsa lehetett - talán csak a szerencse hozta így, de a Szikla után szinte összedrótozták a két színészt, a közönség legnagyobb megelégedésére. Cage egyértelműen jó színész, ugyanakkor vagy a menedzsereit választja ki pocsékul vagy ő maga igen tehetségtelen a filmválasztások terén, így karrierje néhány jobb filmet követően rendszeresen zuhant a mélybe. Józsa Imre azonban lelkesen javította amerikai kollégája baklövéseit és tette emlékezetessé legtöbb filmjét.

Bár másik filmhez kapcsolódó történet: Imrét gyakran állították meg és kérték, hogy ismételje el az Ál/arc című film ikonikus sorát, az "imádom a húsos barackot".

Mindenki mély megdöbbenésére Józsa Imre 3 évvel ezelőtt, súlyos betegség következtében hunyt el. Személye, színészete, hangja pótolhatatlan veszteségek.

Sean Bean - Ian Howe - Csernák János

img_2371k.jpg

Sean Bean magyar hangja a filmben nem más, mint Csernák János, akivel egy rövid interjút készíthettünk.

Szinkronjunkie: A Nicholas Cage és Sean Bean főszereplésével készült "történelmi kincskeresős-nyomozós" film 2004-ben került a mozikba, éppen 15 évvel ezelőtt. Számodra mennyire volt ez emlékezetes szerep?

Nekem minden szerep megoldandó feladat, pláne, ha "menet közben" kiderül, hogy valami jóízű munkáról van szó. Ez esetben Kosztola Tibor - a szinkron rendezője - felvázolta, miről is van szó, ennek megfelelően fogtam hozzá. Érdekesség, hogy az ő jóvoltából a Trójában is szinkronizálhattam Sean Beant, méghozzá Odüsszeuszként, amit nagyon élveztem. Az sem tegnap volt... Annyi zseniális színész és színésznő ritkán jön össze egy filmben, és a szinkronhangok is megérnek egy misét: például Sztankay Pista, Peter O'Toole hangjaként!

SzJ: A filmben Sean Beant szinkronizáltad, akivel kapcsolatban nincs egyértelmű szakmai konszenzus, azaz a megszokottnál többen - legalább 6-8 színész - szinkronizálja rendszeresen. Színészként a megszokott (színész - magyar hang) párosokat támogatod vagy az áll hozzád közelebb, ha a szinkronrendező inkább az adott karakterhez leginkább passzoló magyar hangot keresi meg?

Ez érdekes kérdés. Azt kell mondjam, sok esetben kiábrándító, ha egy teljesen más hang szólal meg, mint amit a közönség megszokott, pláne ha "ledobja" a karakter az új hangot, mint ahogy erre nem egy esetben volt példa. Indokolt esetben el tudom képzelni. Azt viszont nem, ha egy rendező szándékosan, "ellenszereposztást" készít.

SzJ: A szinkronizált figuráidat végignézve erősen dominálnak köztük a hősök. A hangodat a nézők elsősorban a pozitív, erős, megbízható karakterekkel azonosítják. A Sean Bean által alakított Ian Howe mégis negatív figura. Színészként izgalmasabb feladat negatív figurát szinkronizálni?

Egyszerűbb. A prímér érzelmeket könnyebb előcsalogatni. Ezek, nem egy esetben egysíkú figurák. Persze van nagyon sok jól megírt, mélyebben eljátszható szerep. Ezek a kivételek - és akkor már én is élvezem!

SzJ: Józsa Imre - Nicolas Cage magyar hangja - szomorú halálának harmadik évfordulója éppen néhány napja, október 31-én volt. Milyen volt vele a közös munka? Miként emlékszel rá? 

Külön vettük fel, egyedül voltunk a stúdióban. Ebben az esetben Nicolas Cage hangjaként Imre megemelte a figurát. Akkor viszont sajnáltam, amikor Cage méltatlan feladatokat vállalt, és Imrének azokban is "utána kellett mennie". De hát ez egy ilyen pálya! A "Bérgyilkos a szomszédom" című filmben viszont Laszlo Gogolak-ként, zseniális szinkront tett le az asztalra. Abszolút közönséggé váltam, annyira jó volt! Persze, köszönet illeti a dramaturgot és a rendezőt is. Ilyen egy jó csapatmunka!
További szerepekben:
Diane Kruger - Kiss Eszter
Justin Bartha - Görög László
Jon Voight - Barbinek Péter
Harvey Keitel - Harsányi Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2515306044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása