mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

A 8+1 legjobb jelenet a 30 éves a Tango és Cash-ből

2019. december 21. - merlinicus

tangocash.jpg

A filmet egy korábbi változatában még jóval komolyabb hangvételűnek szánták, ám Andrej Konchalovskij rendezőt lecserélve a producerek egy vicesebbnek szánt bodycop moviet pakoltak össze. Akadnak olyan filmek, amelyek lokális kultfilmek, azaz csak bizonyos országokban "világhírűek". Valószínűleg sem Sylvester Stallone, sem Kurt Russel nem tartja kedvenc munkái között számon a Tango és Cash című filmet. A meglepően alacsony, 31%-os tomatoscore (a Rotten Tomatoes filmes oldal által jegyzett átlagértékelés) is árulkodó, de az amerikai kritikusok gyakorlatilag földbe döngölték a művet: "Tango és Cash a tehetség és energia teljes pazarlása: méltatlan Konchalovsky, Stallone, Russell és a teljes stáb munkásságához." (Michael Wilmington - LA Times)

Szokás emlegetni, hogy egy jó szinkron emelheti a film minőségét, és ha erre van igazán jó példa, akkor az a Tango és Cash! Hiába utálta szinte egyöntetűen mindenki más, Magyarországon bizony kultfilmé vált. Mindez persze nem jöhetett volna létre a remek magyar szövegkönyv (összehasonlíthatatlanul ütősebb szövegek!) és a mai szemmel különösen fajsúlyos stáb nélkül. Vajda István szinkronrendező a rendszerváltás környékén alig néhány hónapos Mafilm Audio stúdiójában hozta tető alá az 1990 májusában mozikba került filmet, méghozzá Gáti Oszkár és Hegedűs D. Géza kiváló szinkronjával. A Tango és Cash minden szinkronrajongó számára igazi csemege, hiszen még a mellékszerepekben is olyan kiválóságok "cameoznak", mint Hegyi Barbara, Balázs Péter, Végvári Tamás, Balázsi Gyula vagy Andresz Kati.

Az alábbiakban összeszedtük a 8+1 kedvenc jelenetünket - szigorúan szubjektív alapon! :)

8. "Tango úr az előbb nagyon szép beszédet mondott. Én nem vagyok ilyen megbocsátó." 

7. "Tudod te, ki vagyok? Azt mondják a második legjobb rendőr a városban." Főszereplőink, Tango és Cash első találkozása, amely kiválóan mutatja, hogy Gáti Oszkár és Hegedűs D. Géza között micsoda összhang volt. 

6. "A franca! Conan... Ki? A Conan." Amikor minőségi magyar szinkronról beszélünk, jusson eszünkbe, hogy régen arra is volt mód és lehetőség, hogy néhány mondatos mellékszerepekre olyan legendás színészeket hívjanak ki, mint Kránitz Lajos - aki esetünkben a Conannek becézett kamionsofőr-csempész magyar hangja.

5. "Nyelvtanfolyam kezdőknek" A jelenet sokat megmutat abból, hogy Hegedűs D. Géza erőteljes, kemény hangú, de rendkívüli komikus érzékkel megáldott színész.

4. Sinkovits-Vitay András, a cellatárs magyar hangjaként igazi meglepetés a mai nézőnek. Az akkortájt még Vitay Andrásként ismert művész annak ellenére vállalta a rövidke szerepet, hogy akkortájt már javában főszerepekben számítottak rá.

3. "Francos krumpli!" Szilágyi Tibor sem kinézetében, sem hangjában nem hasonlított a Requint alakító Brion Jameshez, azonban senki más nem tudta volna így kimondani az azóta kultikussá vált mondatot. 

2. "Rambo az egy buzi!" Gáti-Stallone teljesen PC-mentesen gyakorol öniróniát, amely azért különösen vicces, hiszen Stallone Rambo-szerepeiben is Gáti Oszkár a magyar hangja. A jelenetben partnerei Végvári Tamás és Balázsi Gyula. 

1. "Szükség esetén én és a seggem itt vagyunk a szomszédban." Krámitz Lajos és Gáti Oszkár zseniálisan építették fel a börtönbe való bevonulás végén látott jelenetet. Legendás!

+1. Hogy tudjuk, milyen lenne az élet szinkron nélkül - avagy a régi, hangalámondásos változat

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6815361876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.12.22. 00:30:08

Alapmű, nem értem az USA kritikusok és nézők fikázását, tökéletesen egyensúlyoz a stílusok között

zed_on_bass 2019.12.22. 15:24:52

@Flankerr: én is imádom, csak az utolsó fél óráját tartom unalmasnak, az előzményekhez képest csak egy esztelen lövöldözés. Az én kedvencem a "Mit csináltál a pamlagon ezzel a harisnyanadrágossal?" (később "elefántemberrel")

Aston Kanál 2019.12.22. 19:17:46

Az en kedvencem:

- Verszegenynek latszik. Hianyzik egy kis vas az etrendjebol (majd eloveszi a lofegyvert)

:)

Fellegjáró Marci 2019.12.22. 19:18:07

Zsaruuuk...ide tegyék őkeeet zsaruuuuk!
Alapfim. Ez már benne van a DNSemben....

Fülig José 2019.12.22. 20:06:25

"-úgy látom, nem te leszel a legnépszerűbb itt!
- ne aggódj, neked is lesznek rajongóid!"

vall a hernyógörény:
"Cash nyomozó egy széket tett a nyakamra..."
Tangó kérdő tekintetére válaszul az illetékes:
"Zongora nem volt kéznél..."
hatalmas
a vége tényleg szar.

gigabursch 2019.12.22. 20:34:15

Zseniális!

@Flankerr:
Ugyanazok a majmok ekézték az Oscar-t is, pedig normális ember szanaszét röhögni magát rajta.

pat bateman 2019.12.22. 21:11:10

@Fellegjáró Marci:
"Conant" a zsé kategóriás filmek koronázatlan királya, Robert Z'Dar alakította, s talán ez volt a kevés mozifilmek egyike, amelyikben mellék-mellékszerepben virított. (A csak VHSen/DVDn megjelent Mániákus zsaru trilógiában ő volt a főszereplő)

kukasmacska 2019.12.22. 22:50:55

A szinkronnál ne feledjük Rátonyi Róbertet se, nekem legalábbis nagyon tetszett.

KalmanBlog 2019.12.23. 00:33:33

Jó film, imádtam! A táncos jelenet kimaradt a válogatásból!

Falshang 2019.12.23. 13:53:10

@Flankerr: alapmű? Ez már abban az időben is egy ciki film volt.
süti beállítások módosítása