mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Azok a '90-es évek: 25 éves a Herkules sorozat

2020. január 15. - Karsa Tímea

hercules.jpg

Ugyan a magyar tévében csak 1998-tól kezdték sugározni, 25 éve annak, hogy Amerikában bemutatták a Herkules című sorozatot, mely feltette Kevin Sorbót a térképre. 176 országban adták le a szériát, ami 1996-ban még a rendkívül népszerű Baywatch sorozatot is megelőzte. Sikere Magyarországon is vitathatatlan volt. Én olyannyira szerettem, hogy életem legelső tinimagazinját is a benne található Kevin Sorbo poszter miatt kellett megvenni, és a Xénás rágók is akkor voltak igazán értékesek, ha Herkules is rajta volt a rágóban található matricán, hiszen "ahol megjelent a rossz, ahol ártatlanok szenvedtek, ott termett hirtelen: Herkules”.

Lássunk is pár érdekességet a sorozatról! 

Herkules karakterét nagyon nem kellett kitalálni, de mégis valami újat kellett nyújtani, így a sorozatban egy teljességgel amerikai személyiséggel ruházták fel a görög hőst.

A főszerepet Dolph Lundgrennek szánták, ám mivel az ajánlat visszautasításra talált, Kevin Sorbo lett a következő jelölt. Habár nem ő volt a legizmosabb jelentkező a castingon, a készítők úgy érezték, a személyisége közel áll ahhoz, akit keresnek. A producer, Dan Filie úgy fogalmazott: ,,Sorbo egy átlagos fickónak tűnt, akivel jó lehet együtt lógni”. Ugyan verekedni nyilvánvalóan nem tudott, a problémát orvosolandó felkérték Douglas L. Wong-ot, hogy egy hathetes felkészítés keretében tanítsa meg Sorbónak a Fehér Lótusz Kung Fu alapjait.

Zeusz szerepére Charlton Hestont kérték fel, de mivel nem vállalta, Anthony Quinn formálhatta meg a görög istent.

A sorozat helyszínéül számos hely szóba került Dél-Afrikától kezdve Ausztráliáig, ám a választás mégis Új-Zélandra esett, mert olcsó volt, és természeti adottságai révén számos forgatási lehetőséget kínált.

A korhű kosztümök igazi kihívást jelentettek, ugyanis csak Herkules nadrágját több ember készítette egy héten keresztül.

A Herkules barátját, Iolaus-t (Iolesz-t) alakító Michael Hurst a kor egyik legsikeresebb új-zélandi színésze volt, aki a Herkules forgatása mellett Shakespeare-i darabokat rendezett, és játszott. A történethez hozzátartozik, hogy Hurstnek nem volt nehéz dolga a hóbortos Iolaus megformálásával, mert az angol drámaíró történeteiben általában a bolond karaktereket játszotta el. Maga a színész is ennek tulajdonítja azt, hogy megkapta ezt a sorozatszerepet.

1997-ben Kevin Sorbo aneurizmától szenvedett, így hosszabb távra kimaradt a forgatásból. A szerzők emiatt készítették el a "Yes, Virginia, there is a Hercules" című epizódot, amiben a sorozat íróinak mindennapjaiba láthattunk bele, majd ezt követte az a rész, ahol az istenek gyermeke disznóvá változik, így ehhez sem volt szükség a színész jelenlétére.

Herkules – Kevin Sorbo – Kőszegi Ákos

hercules_profile.jpgKevin Sorbo számos alkalommal beszélt a sorozatról külföldi lapoknak, s látszólag egyáltalán nem zavarja, amikor életének ezen szakaszáról faggatják, mert szívesen emlékszik vissza erre a munkára. Így fogalmazott amerikai lapoknak adott interjúiban: ,,A sorozatnak köszönhetem, hogy ismert lettem. Már gyerekként nagyon szerettem a görög mitológiát, így hatalmas megtiszteltetés volt az egyik legismertebb görög hős karakterének megformálása. A kezdet kezdetén öt egészestés filmet forgattunk, amit a televíziók sugároztak, ezután jött a felkérés, hogy sorozat is legyen belőle. Próbáltuk követni a görög mitológia történeteit, de sokszor éltünk a humor eszközével. A harcos jelenetek soha nem torkolltak véres küzdelembe, egyfajta lazaság és humor mindvégig jellemezte ezeket a jeleneteket. A munka miatt hét évre Új-Zélandra költöztem, és annyira jól éreztem magam mind a helyszín, mind a forgatás és a stáb miatt, hogy már-már nevetségesnek tartottam, hogy még pénzt is kapok ezért. A munka nem csak ezek miatt okozott maradandó élményeket, hanem azért is, mert itt ismertem meg a feleségemet, aki Herkules szerelmét, Serénát alakította. Amikor először találkoztunk, rögtön láttam, mennyire gyönyörű. Az első jelenetünk épp egy csókkal végződött, s megkérdeztem tőle, nem akarja-e gyakorolni a felvétel előtt. Rábeszéltem egy randira, aztán három hónap múlva el is jegyeztük egymást, és azóta is boldogan élünk három gyerek szüleiként. Az első öt évadot nagyon élveztem, de a hatodik évad végére úgy éreztem, kezdek kiégni, és más kihívásokat kezdtem keresni. Megkaptam Dylan Hunt kapitány szerepét az Andromédában, amit jeleztem a producereknek is. Még bőven lett volna idő egy 22 részes befejező évadra, ám úgy érzem, beintettek, amiért be akartam fejezni, így lett egy összecsapott nyolc részes utolsó évad. Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy a Herkulesnek is legyen felújított változata, csak most már a koromnál fogva inkább Zeuszt kéne játszanom.”

A Szomszédok és a Játék határok nélkül mellett a Herkules volt a rendszeres családi tévénézős program otthon, de ezen  közös időtöltésen kívül azt is köszönhetem a sorozatnak, hogy megismerkedtem Kőszegi Ákos hangjával. Ezúttal a Művész Úr is hallhatta az én hangomat, amikor interjút kértem tőle, s Ő készséggel mesélt nekem.

vig_2019_tarsulati_portrek_domolky_web_049_rb_610x610.jpg

Fotó: Vígszínház

Szinkronjunkie: Először az Ártatlanok lázadása című filmben szinkronizálta Kevin Sorbót. Ez alapján kapta meg a Herkules szinkronját, vagy külön casting volt a sorozatra?

Kőszegi Ákos: Nem emlékszem az Ártatlanok lázadására, viszont arra igen, hogy az egyik legcsodálatosabb, legnagyobb szinkronrendező, Mauchner József választott ki erre a szőke, kétméteres izomkolosszus, Kevin Sorbo által játszott Herkules szerepre. Talán azért, mert én egy feketehajú, száznyolcvanegy-két centis, "kevésbé” sportos alkat vagyok. Természetesen viccelek! Sorbo az alkatához képest rendkívül lágy, bársonyos bariton hangon szólal meg a sorozatban, Józsi bácsi ezért gondolhatott rám, örök hálám neki. Akkoriban még a szinkronrendezők privilégiuma volt a szereposztás, ma már egyéb ,,tényezők” is érvényesülnek.

SzJ: Amikor belekezdtek, lehetett tudni, hogy ez egy hosszútávú munka lesz? Hogyan lehet egy sorozat szinkronját összeegyeztetni a színházzal?

KÁ: Azt tudtuk a csodás emlékű Rajhona Ádámmal, aki az Anthony Quinn által játszott Zeusz szerepét ,,hangolta", hogy hat rész biztosan lesz. Sajnos Quinn a későbbiekben már nem jelent meg a sorozatban, így Ádámmal sem találkoztam a továbbiakban. Érdekesség, hogy nagyon meleg nyár volt, amikor az első részeket rögzítettük, de ’95-ben még nem volt a stúdióban légkondicionáló, úgyhogy félmeztelenül álltunk rövidnadrágban a mikrofon előtt és ötpercenként téptük fel a stúdió ajtaját, hogy egy kis friss levegőhöz jussunk. Az egyeztetés a színházainkkal Masoll Ildikó szinkron-gyártásvezető dolga volt, és fantasztikusan végezte a munkáját! Ő a szinkron világának egyik legendája, csodálatos emberileg és szakmailag egyaránt.

SzJ: Herkulesről van némi fogalma az embernek anélkül, hogy bármit látna. Így képzelte el őt?

KÁ: A görög mitológia alapján volt "némi" fogalmam Herkulesről, az amerikai sorozatnak kevésbé.

SzJ: Szerette ezt a sorozatot szinkronizálni? Jó színésznek tartja Kevin Sorbót?

KÁ: Az egyik első nagy sorozatom volt a szinkron világában, nagyon szerettem, alig vártam, hogy csinálhassam. Kevin Sorbo az Kevin Sorbo. Jó nézni, szerethető, elképesztően gyönyörű férfi, de nem tisztem megítélni, milyen színész.

SzJ: Meglehetősen ismert sorozat volt ez a ’90-es évek végén. Előfordult, hogy ennek kapcsán ismerte Önt fel valaki?

KÁ: Amerikában a legnézettebb sorozat volt a 90-es évek közepén, természetes, hogy itthon is nagy siker lett. Ráadásul ennek köszönhetem az egyik legnagyobb ,,rajongóm" szeretetét, Csjef Szandráét, egy világtalan kislányét, akinek Herkules hangja jelentette tizenévesen a ,,mindent", de nem akarok nagyképűnek tűnni, csak ő így élte meg! Azóta barátok vagyunk, és hálát adok ezért Istennek!

SzJ: Kevin Sorbo nem nagyon volt elragadtatva a sorozat utolsó évadától. Ön is lezáratlannak és összecsapottnak érezte, mint ő?

KÁ: Sajnos nem emlékszem az utolsó évadra, így nem tudom megítélni Sorbo véleményét.

SzJ: Örömmel tért vissza szinkronizálni a színészt az Andromédában?

KÁ: Nagyon szerettem az Andromédát, de a Herkulest is! Nagyszerű, remekül szinkronizáló színészekkel dolgozhattam együtt, csodálatos stábokkal. Szép évek voltak, túl azon, hogy különböző színházakban dolgoztam akkoriban, köztük Sopronban Mikó István barátom vezetése alatt. Egy idő után a szinkronizáló színész mindent tud a szinkronizálandó színészről, így vagyok Tom Hanks-szel is, akit 1993 óta én szinkronizálok, bár ő még mindig meg tud lepni! Sorbo is a ,,sajátommá" vált, kevesebb meglepetést okozott, mint Hanks, de ettől még nagyon szeretem, és sokat köszönhetek neki. Talán nem nagyképűség, ha úgy gondolom, hogy Magyarországon ők is sokat köszönhetnek nekem. Már csak Szandra miatt is.

Iolaus – Michael Hurst – Weil Róbert

iolaus.jpgMichael Hurst Shakespeare komédiás hőseit alakította színpadon, mielőtt a sorozatba került eleinte játszani, majd néhány epizódot rendezni is. Hurst az egészet egy nagy játéknak fogta fel. Egyszer a Xéna forgatásán karddal a kezében kellett pördülnie, és mivel a kardok ténylegesen élesek voltak, sikerült megsérteni Kevin Sorbo fejét, amit kilenc öltéssel kellett összevarrni. Hurst a Herkules után feltűnt az Andromédában is, aminek emlékét így foglalta össze: ,,simán visszarázódtunk. Kicsit olyan volt nekem, mintha ugyanúgy a Herkulest forgatnánk, csak most az űrben”. Iolaus magyar hangja, Weil Róbert igaz fájdalmamra manapság nem nagyon szinkronizál, legutóbb a Psych – Dilis detektívek hatodik évadában tűnt fel egy epizódban.

További magyar hangok (a teljesség igénye nélkül): Kocsis György, Gyürki István, Jakab Csaba, Menszátor Magdolna, Prókai Annamária, Juhász Judit.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1015405780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2020.01.16. 11:30:08

"A korhű kosztümök igazi kihívást jelentettek, ugyanis csak Herkules nadrágját"

Neeeeee szerepeljen már egy mondatban az a két kifejezés, hogy "korhű" és hogy "Herkules nadrágja"..... :))))))))))

szbszig 2020.01.16. 13:59:32

"A görög mitológia alapján volt "némi" fogalmam Herkulesről, az amerikai sorozatnak kevésbé."

:DDD

2020.01.16. 14:34:30

Lehet, hogy sikeres volt annak idején, de már akkor is gagyinak számított. A Xénával együtt.
Magát a sorozatot véleményezem (bár csak néhány részt láttam belőle - elég is volt), a szinkron speciel egészen rendben volt, úgy rémlik. Kőszegi Ákos is egy nagyon jó "hang": sokat dobott is Sorbo kritikán aluli játékán.
"Kevin Sorbo az Kevin Sorbo. Jó nézni, szerethető, elképesztően gyönyörű férfi, de nem tisztem megítélni, milyen színész." - ebben azért minden benne van :-D
süti beállítások módosítása