mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Ezért szeretjük a 25 éves Toy Story-t

2020. november 22. - Karsa Tímea

toystory.png

Ugyan 1995 óta már három Toy Story epizód készült, a legelső a legfontosabb és a legeredetibb. Kortársaim emlékeznek, hogy mekkora durranás volt egy animált mesét látni. Az új külcsínt még különlegesebbé tette, hogy a ,,Játékháború” kiegészítés mellett megmaradt az eredeti cím, így sokunk akkor találkozott először angol szöveggel, amikor próbálta megfejteni, hogy mit is jelent az, hogy Toy Story.

A mű eredeti címe Amerikában sem Toy Story lett volna, hanem az, hogy ,,You are a toy” azaz ,,Játékszer vagy”, ám mivel ez egy horrorfilm felütése is lehetne, maradtak az ismert címnél.

A figurák története az 1995-ös év legjobb bevételét szerző filmje volt: 191 millió dollárt termelt. Ez hatalmas bevételt jelentett a Pixarnak, ugyanis 30 millió dolláros költséggel kellett számolniuk ahhoz, hogy elkészüljön a film, s ehhez 110 ember munkájára volt szükség. (Összehasonlításképp: az Oroszlánkirály 45 millió dollárból készült 800 munkatárs közreműködésével).

Mivel ez előtt nem készült egész estés animációs film, az alkotók számára is az újdonság erejével hatott a munka, s az új technikának köszönhetően rendkívül sokáig tartott, míg elkészültek. A legsikeresebb hetében a Pixar 3 és fél percet haladt a filmmel.

A szereplők mozgását és látóterét nem volt könnyű behatárolni. A katonák lépteit az animátorok saját magukon modellezték le: a lábaikra deszkát kötöttek, hogy érezzék, hogy milyen úgy közlekedni, ha az ember nem tudja egyenként mozgatni a lábait.

A katonákkal szerencsére nem volt gond, ám sok játékot nem jelentíthettek meg a készítők, mert a gyártók nem adták rá engedélyt, így a Hasbro és a Mattel is visszautasította, hogy figuráikat használhassák a filmben.

Sid, a gonosz szomszéd fiú valójában két forgatókönyvíró pszichoterápiájának eredménye, ugyanis Sid megtestesíti azt a két srácot, aki őket és játékaikat terrorizálta gyerekkorukban.

A film három Oscar-díj jelölést kapott: a legjobb eredeti forgatókönyvét, a legjobb vígjáték filmzene és eredeti filmdal jelöléseket is.

Mielőtt továbbmennénk a magyar hangokhoz, nézzünk egy eredeti, VHS-minőségű trailert, csak hogy teljesen visszarepüljünk a ’90-es évekbe. A magyar változat különlegessége volt, hogy a Buzz űrhajóján látható szöveg magyarul volt olvasható. Ki emlékszik erre?

Woody – Tom Hanks – Stohl András

woody_buci.jpgAkárcsak a legtöbb rajz- vagy animációs filmet, a Toy Story-t is úgy készítették, hogy a színészek először felmondták a szöveget, és az ő hangjukra illesztették rá a szereplők száj-és testmozgását. Tom Hanks-nek bőven adtak teret Woody megformálására, így több mondat úgy született, hogy nem volt a szövegkönyv része, hanem Hanks rögtönzött. Ilyen volt például az, amikor a főszereplők a szomszéd fiú rabjai, és Woody Buzz letört karjával adja elő, hogy ő is ott van, és jól van. Sok rögtönzés ugyan 1994-ben készült, mégis használtak belőle még a Toy Story 4-ben is. A szinkronba Tom Hanks fivére, Jim segített be, ugyanis a játékboltokban található Woody babákat, ő szólaltatta meg, akárcsak a Toy Story videójátékokban Woody karakterét. A cowboybaba magyar hangja Stohl András, s ahogy egy interjúban elmondta nekünk ő és a szinkron köszönik, jóban vannak egymással. A színész a főiskola harmadévében próbálta ki először a színészet ezen ágát Aprics László irányítása alatt, s ezt sok-sok további munka követte. Stohl András végigkövethette karaktere összes szerepét, nem csak a négy Toy Story-ban, hanem két rövidfilmben, a Hawaii vakációban, és a Kis krumpliban is.

Buzz Lightyear – Tim Allen – Dörner György

buzz_dorner.jpgBuzz, az űrhajós nevét Buzz Aldrin után kapta, aki másodikként tehetett sétát a Holdon. Amerikában eredetileg többek közt Billy Crystalt kérték fel az űrhajós megszólaltatására, ám a színész visszautasította az ajánlatot. Látva a széria sikerét igencsak megbánta ezt a döntését, de már túl késő volt. (Ennek ellenére a Pixar nem szakította meg a kapcsolatot, így a színész szinkronizálhatta Mike Wazowski-t a Szörny Rt-ben). Billy Crystal után Tim Allennek jelezték, hogy szükség lenne a hangjára, s ezúttal pozitív válaszra találtak. A színészt érdekelte a film, és imponált neki, hogy egyik legnagyobb példaképe, Chevy Chase után őt is felkérték Buzz szerepére. A magyar nézőknek Dörner György hozta el a kezdetben személyiségzavaros űrhajóst, és annak ellenére, hogy elmondása szerint jobban szeret élőszereplős filmeket szinkronizálni, ez a végeredményen egyáltalán nem érződött.

toy_story_szereplok.jpg

Természetesen nem csak Woody és Buzz járult hozzá a Toy Story sikeréhez, hanem a többi játék is. Emlékezetes figura volt például Rex, a dinoszaurusz, aki a várttal ellentétben rendkívül félénk személyiség. Eredeti hangja Wallace Shawn, drámaíró, akit egy felolvasóesten kértek fel a készítők Rex szerepére. Lippai László, a dinó magyar hangja ugyan előnyben részesíti a felnőtteknek készülő darabokat, mégis nagyon jó szívvel emlékszik vissza Rexre, akárcsak a többi rajzfilm-szerepére. Krumplifej urat Don Rickles szólaltatta meg, aki a film negyedik részét sajnos nem élte meg, így a már előzőleg felvett mondataiból írtak szöveget a zsörtölődő Krumplifejnek. Magyarul Forgács Gábor mutatta be nekünk a karaktert, aki elmondása szerint bármit is szinkronizál, imádja a műfajt, és ez érződik is játékán. Slinky kutya eredeti hangját az Ernest-filmekből ismert Jim Varney adta, míg magyarul Kristóf Tibor szólaltatta meg a kutyát. A magyar színésznek bőven volt már tapasztalata rajzfilm-szinkron terén, ugyanis hallhattuk a 101 kiskutyában, az Oroszlánkirály Zordonaként, és hangjával ő kísérte végig Willy Foggot, míg 80 nap alatt körbeutazta a Földet. Gubát, a malacot Amerikában John Ratzenberger szinkronizálta, kinek második keresztneve ,,Dezso” ugyanis a színész édesapja ausztriai és magyar felmenőkkel rendelkezett. John Ratzengerger a Pixar összes filmjében megszólaltatott hol kisebb, hol nagyobb szerepeket. Gubát Kocsis György szinkronizálta, aki sajnálatos módon – Kristóf Tiborhoz hasonlóan - csak a filmsorozat első két részében tudta kísérni karakterét, ugyanis rendkívül fiatalon, 44 éves korában elhunyt.

Nézzétek újra a filmet, és meséljétek el nekünk, hogy számotokra mit jelent(ett) a Toy Story!

Vár rád egy jó barát - Berki Tamás előadásában

Zűrlény - Berki Tamás előadásában

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr416284490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benáresz 2020.11.22. 19:50:22

Én a 2000-es évek elején születtem, és bár kiskoromban keveset láttam a Toy Story-t, furcsa módon 18 évesen találtam meg újra, ÉS ÍGY, érettebb fejjel jobban rabul tudott ejteni az hogy ez az animáció miért volt olyan különleges a maga idejében.

A kedvenc szinkronszínészeim" listámról hárman teszik tiszteletüket szinkronhangként:
Stohl András
Kristóf Tibor
kocsis györgy

Az igazi Trebics 2020.11.22. 22:41:11

Az első számítógépes animáció, egész estés animációs film azért készült korábban is.

Sir Gombóc 2020.11.22. 22:51:47

Több mint 20 évvel a bemutató után láttam először. Rám nem tett mély benyomást, van ennél jobban sikerült Pixar film.

Xlendon 2020.11.22. 23:07:59

Óriási volt! 1995-ben néztem meg, és nagyon tetszett! Elképesztően jó volt a "grafika", én nagyon örültem, hogy a számítógépes animáció már itt tart. Akkor perzse azt gondoltam, a fotorealisztikus grafika csak pár év kérdése.
haha, ahhoz kellett vagy 25.... Az Oroszlánkirály fotorealisztikusan lenyűgőző, nem tudom, korábbi hasonl van-e.
De a Toy Story az első, ő a number one.

Apuci Wakillama 2020.11.22. 23:17:55

Régebben rákerestem, és nagyon ledöbbentem, hogy Szalay Csongor alig 11 évesen ennyire zseniálisan hozta Andy szinkronját, a film elején a "szerepjátéknál" hihetetlen egy kissráctól ez a profizmus. Az egész film tökéletes, a szinkron is 10/10.

haXXor 2020.11.23. 07:22:49

Pár érdekesség, ha felizgulna bárki a tech. infókra:
- renderfarmhoz külön épületet használtak ahol több emeleten osztották szét a gépeket
- renderelés 117 gépen ment amiket 0/24-ben hajtottak
- a render farmot a Sun Microsystemmel együtt építették fel, ami végül több mint 300 processzort jelentett a helyi hálózaton
- 114000 frame volt a filmben használva és 140 000 frame készült ami 260 Gb méret körül foglalt helyet
- egy darab frame rendelerési ideje 45 perc és 30 óra(!) között volt
- a renderelés hossza több évet vett igénybe
- a készítéshez a Pixar RenderMan-ját, Marionette-jét és jó pár más, saját fejlesztésű szoftvert használtak
- animációk, modellek Silicon Graphicsokon készültek amiket 96-256 MB memóriával és 2 Gb feletti HDD-vel szereltek fel.
- a gépekhez kötöttek frame store deviceokat amivel 'exportálni' tudták az elkészült frameket
- a végső film 35mm-es filmre készült

rikkitikki 2020.11.23. 08:22:37

"Mivel ez előtt nem készült egész estés animációs film"
Ekkora baromságot leírni?!

AlexAston 2020.11.23. 09:04:59

@rikkitikki: Számítógép animációsra gondolt szerintem a szerző. olyanra én sem emlékszem hogy lett volna ez előtt.

Az igazi Vadalma 2020.11.23. 10:41:11

Az első egészestés animációs film? Ki volt képes ezt a hülyeséget leírni?!? Nem is magyarázom, nézz utána!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.11.23. 11:29:55

@Az igazi Vadalma: @rikkitikki:
A rajzfilmeket utólag nevezték át animációs filmekre, hogy egy kategória legyen a full CGI vagy CGI + stop motion alkotásokkal.

A szerző azt akarta mondani, hogy az első egész estés full CGI animációs filmje volt. Ez teljesen nyilvánvaló. Ti meg rugóztok a nagy semmin...

Sir Gombóc 2020.11.23. 11:34:00

@Xlendon: Oroszlánkirály? Ajánlom figyelmedbe a Final Fantasy filmeket, a 2016-os Ősök gyűrűje elképesztő látvány nyújt, de a 2001-es Harc szellemének sincs oka szégyenkezésre, ha a megjelenítést nézzük.

Sir Gombóc 2020.11.23. 11:38:17

@molnibalage: nem így emlékszem, már a 70-80-as években is animációs filmeknek hívták ezeket (de pl. a gyurmafilmek is animációs filmek). Rajzfilmnek mintha csak itthon hívták volna őket.

Az igazi Vadalma 2020.11.23. 12:27:22

@molnibalage: 1. Senki nem nevezett át semmit. Minden rajzfilm animációs film, de nem minden animációs film rajzfilm. Tudod, mint a bogarak meg a rovarok. Pl.: a stop motion filmek animációs filmek, de nem rajzfilmek. A 3D animációs filmeket nyugodtan lehet rajzfilmnek nevezni, noha nem hagyományos (cell animációs) technikával készülnek, hanem térbeli modellezéssel ("rajzolással"), de ettől a kifejezés nem helytelen, ezzel nem is volt baj.
2. Az hogy a szerző mit GONDOLT, senki nem tudja, és senkit nem is érdekel, engem sem. Ezt a műfajt újságÍRÁSnak nevezik, nem újságGONDOLÁSnak. Amit írt, az meg egy faszság.

Huhh, egy hős vagyok, hogy ezt így leírtam. Apám gyógypedagógus, mégis örököltem tőle valamit :)

octy 2020.11.24. 08:47:50

Szerintem mindannyian tudjuk mire gondolt a szerző, miben volt első a Toy Story. Még a kötekedő okoskodók is, csak nekik jobban esik kötekedni.
Ez nem újságírás, ez egy blog. Esetleg az URL megtekintése segít ennek elfogadásában...
Nem másolom ide, keressék meg az okosok.

BLOG=weBLOG=Web Log=Web napló. Naplót újságírók írnak? Jó reggelt...

rikkitikki 2020.11.24. 10:14:49

@octy: @molnibalage: Szerintem attól, hogy ez egy blog, még elég nagy tárgyi tévedés leírni, hogy az első egész estés animációs film, de lehet, hogy csak véletlen maradt ki a CGI szó.
Az okoskodás viszont inkább az, amikor valaki közli: "A rajzfilmeket utólag nevezték át animációs filmekre". Ajánlanám a wiki kapcsolódó oldalát tanulmányozgatásra. Ha a nagyon kezdetleges előzményektől eltekintünk, akkor valamikor 1907-1908-ban indult az animáció útjára.
en.wikipedia.org/wiki/Animation

gigabursch 2020.11.24. 15:26:55

Az összes részét szeretem.
süti beállítások módosítása