mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák Portrésorozat - Szabó Ottó

2020. december 20. - paddydori

szabo_otto_1.pngTöbbgenerációs színészcsalád volt az övék - apai dédnagyanyja, Szelényi Emília, édesapja, Ernő, és nagynénje, Neményi Lili is mind a szakma jeles, ismert képviselői voltak. Sorsszerűnek tűnt, hogy ő is a nyomdokaikba lépjen - színpadi alakításokkal kezdődött, szinkronstúdiókban és a tévében folytatódott, majd a Szomszédokba torkollott több, mint ötvenéves pályafutása. Szabó Ottóra emlékezünk, aki 2020 decemberében lenne kereken száz éves.

Erdélyben nőtt fel, így karrierje is a határon túl kezdődött a nagyváradi Szigligeti Színházban, később Marosvásárhelyen folytatta a színjátszást. Édesapjával '56-ban áttelepültek Magyarországra, akinek főszereplésével három évvel később elindult hazánk első rádiós szappanoperája, a Szabó család.
Ottó több színház társulatának is tagja volt költözésük után, játszott Pécsett, Veszprémben, Debrecenben, és a budapesti József Attila Színházban is.
Egy 1961-es interjúban így mesélt: "A Pécsi Nemzeti Színház tagja vagyok 1956 óta. Játszottam Bánkot, Macbethet, a Stuart Mária Leicesterét, négy Shaw-főszerepet, voltam táncoskomikus is. Vidéken tehát sok mindent és sokat lehet játszani, úgy vélem, mégsem lenne rossz, ha felállítanának valamiféle „normát” a fellépésekre, így csökkennék az a különbség, amely a rádiózó, filmező, szinkronizáló pesti kollégák és a vidékiek között, anyagiakban fönnáll. S ez csökkentené a vidékről való elvágyódást is."

Első filmszerepe a Fekete István regényéből készült Bogáncs volt, és persze később is megannyi filmben láthatta őt a közönség. Az Utazás a koponyám körül, a Különös házasság és a Megfelelő ember kényes feladatra voltak a legismertebbek.

A mikrofonok mögött

1976-ban csatlakozott a Pannónia Szinkronstúdióhoz, ekkor vette kezdetét szinkronos karrierje. Hangjának bérelt helye lett a fejünkben, hiszen több tucat sorozatban hallhattuk őt, ezekből szemezgettünk pár ismertebbet:

  • hqdefault_2.jpgÉvadokon át a legendás Derrick főfelügyelőt szólaltatta meg, oldalán Gálvölgyi Jánossal, aki Kleinnek adta a hangját. 1983 májusában Horst Tappert és Fritz Wepper, vagyis Derrick és Klein a Magyar Televízió meghívására részt vett a "Főzőcske" című tévéműsor egyik adásában, ahol találkoztak is magyar hangjaikkal. (Fotó: MTVA Archívum, Friedmann Endre)
  • Ő volt a csehszlovák Kórház a város szélén c. sorozat egyik főszereplőjének, Karel Sova főorvosnak a hangja. A karaktert megformáló Ladislav Chudíknak később is számos alkalommal választották szinkronpárjául.
  • A Tom, Dick és Harriet címet viselő brit szituációs komédiasorozat Tomja is az ő hangján szólalt meg a nyolcvanas években.
  • A “Folytassa…”- csapat egyik vezető tagja volt Sid James, akinek különböző karaktereit Szabó Ottó a vígjáték-sorozat sok részében szinkronizálta - ilyen volt a Folytassa a hajózást!, a Folytassa, doktor, a Folytassa újra, doktor!, a Folytassa a szerelmet!, a Folytassa külföldön! és a Folytassa, Dick is.
  • Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjaira emlékszik valaki? Ez volt az első német sci-fi tévésorozat, és a főszereplő Winston Woodrow Womsler tábornok, a Bolygóközi Járőrszolgálat főparancsnoka volt - Szabó Ottó szinkronjával.
  • A chateauvalloni polgárok című, ugyancsak nem mai sorozatban, melyet a "francia Dallasnak" hívtak (kérdés, hogy megállta-e a helyét ez a bók), ő volt a Kovalic család fejének, Albertasnak a hangja.
  • Micimackó mindig borús barátjának, Fülesnek is ő kölcsönözte a hangját.

Pályafutása nagyjából egybeesett a magyar szinkronizálás fénykorával. Portrécikkeinkben sokszor írjuk le, de rá is igaz, hogy képtelenség lenne felsorolni mindegyik szinkronmunkáját, melyekből több, mint ezerhatszázat jegyez az ISzDB. Összeszedtük az emlékezetesebbeket, de ha tovább csemegéznétek, ezen a linken megtehetitek. 

Ernest Borgnine Oscar-díjas amerikai színésznek Szabó Ottó volt szinte állandó magyar hangja, hiszen a Marty-tól kezdve a Názáreti Jézuson és A fekete lyukon keresztül egészen a Gyagyások seregéig ő magyarította nekünk.
A Reszkessetek, betörők!-ben a Szennyes lelkű angyalok c. nemlétező gengszterfilm jelenetében ő volt az asztalnál ülő, Johnny nevű gazfickó, aki agyonlövi Kígyót (akit Izsóf Vilmos szinkronizált). Tőle hallhattuk tehát a sokat idézett mondatot, miszerint “Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”. A második részben is volt egy apró szinkronszerepe, a játékboltos E.F. Duncan-t magyarította.

Az Eddie Murphy-féle Dr. Dolittleben a főszereplő apját, Archert magyarította, akit Ossie Davis játszott a filmben. Davist egyébként az 1997-ben készült Tizenkét dühös emberben és a Nem én vagyok Rappaportban is szinkronizálta. 
A Mindörökké Batmanben Alfred Pennyworth (Michael Gough) hangja volt, az Egyszer volt… az ember c. mesében a Mesteré, Az ördögűzőben pedig Max Von Sydowot magyarította, 
A Mrs. Doubtfire-ben ő szinkronizálta Robin Williams főnökét, a tévés Jonathan Lundy-t- tudjátok, vele tárgyalt az étteremben, amikor véletlenül nőnek öltözve ült vissza az asztalhoz. Adam Sandler egyik korai vígjátékában, a Billy Madison - A dilidiákban a címszereplő édesapjának, Briannek volt a hangja, míg Sandlert szokatlan módon Kaszás Gergő magyarította. 
A Terminátor 2-ben Dr. Peter Silberman karakterét szólaltatta meg magyarul, a Karácsonyi vakációban pedig Clark Griswold apját.
Ha a fentiek nem is, ez a szerepe biztos ismerős lesz:

Igen, a Csillagok háborúja eredeti trilógiájában az Alec Guiness által megformált Obi-Wan Kenobi szinkronhangja  is ő volt. A franchise legutóbbi filmjében, a Skywalker korában szintén megjelent Guinessnek azonban nem Szabó Ottó lett a hangja, egyelőre ismeretetlen okokból (talán nem volt elérhető jó minőségű felvétel). Helyette Anger Zsolt szólalt meg, aki, mint tudjuk, az előzmény trilógia Obi-Wanja (Ewan McGregor).
Hallhattuk továbbá a Vukban, Az élet csodaszépben, a Kék rapszódiában, Zeffirelli Jane Eyre-jében, a Kettős halálban, az I.Q.  - A szerelem relatívban, a Tökéletes célpontban, a Wayne világában, és többek között a Dzsungellázban is. 

Szinkronmunkái mellett a Szomszédok Török Józsijaként költözött be az ország majd' mindegyik háztartásába, aki Etus zöldséges barátja volt, és néha segített neki eladni egy-egy kerámiát is. A 301. részben, 1998. november 5-én láthattuk utoljára képernyőn, a 304. rész végén pedig Csűrös Karola vesz tőle búcsút - az alábbi videóban, a 27:44-től kezdődő jelenet végén láthatjátok.



otto.PNG

"... és elbeszélgetek az én volt kedves Józsi barátommal arról, hogy miért nem vehetek tőle többé se krumplit, se narancsot, se búcsút."

Szeretettel emlékezünk rá!


(Borítókép fotói: nemzetiszinhaz.ro, Fortepan, MTVA)

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8516340218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2020.12.21. 20:39:37

A Derrick összes részét újraszinkronizálták, vagy csak azokat a részeket, amiket már a rendszerváltás után vettek meg?

Skatulya bácsi megmondta 2020.12.25. 19:34:07

S természetesen ő volt a Tigris a Nyomás utánában!
süti beállítások módosítása