mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Top Gun: Maverick - Szinkronkritika

2022. május 24. - merlinicus

 top-gun-maverick-movie-banner.jpg

Valahogy így lenne (lett volna) érdemes feltámasztani a 80-as évek klasszikus akciófilmjeit. Az előzetesek nem ígértek egy különösebben izgalmas filmet, Bruckheimer és Cruise azonban nehogy nem lőttek mellé, de konkrétan az év egyik borítékolhatóan legnagyobb dobását hozták hangártető alá. 

A történethez úgy nyúltak az alkotók, hogy ugyan építkezik az első rész történéseire, de ha valaki nem emlékezne vagy nem látta, akkor is tökéletesen összerakható. Persze, ha hatótávolságon kívülről nézzük, akkor egy szögegyenes, klasszikus akciómozi. Főhős elvonult életet él, gond adódik, csak ő segíthet, rehabilitálják. Ez kis túlzással bármelyik Stallone, Schwarzenegger vagy éppen Seagal filmre ráhúzható. A Top Gun második részét nem is ez teszi izgalmassá, hanem hogy sikerült megtölteni ÉLETTEL. 

Nomeg persze az, hogy Tom Cruise megint emelte a szintet. A kaszkadőrök és a biztosítók örökös rémálma az elmúlt 36 évben letette a kisgépes és vadászrepülős vizsgákat is. Így az alkotók összehozhatták, hogy a kamera valóban ott legyen Cruise-zal, mikor repül és a kanyarokban nem CGI gyorsulás borzolja az arcát. Ha valamit, akkor ezt a filmet IMAX-ben érdemes megnézni! Elképesztő látványos, amikor közelről lehet látni, hogy milyen a repülés és mi történik a pilótával. Több jelenetnél rendesen szorítottam a karfát az izgalomtól. A két órás filmben elég hangsúlyos részt tesznek ki a gyakorlatok és a valódi harc - így a repülés szerelmeseinek pláne kötelező film!

Szerintem az alkotók az alaphelyzet elnagyolt felállításával is jó döntést hoztak, hiszen egy meg nem nevezett ország meg nem vezetett területére elképzelni a konfliktust sokkal egyszerűbb manapság. Az háborús áthallásokat azok aktualitása ellenére is sikerült elkerülni és a sztori is csak annyiban lett propagandafilm, hogy a nézése közben (és persze utána, a hatása alatt) azt érezhetjük, hogy harci pilótának lenni rendkívül menő.

A hangulathoz a gyönyörű fényképezésen túl a zene is nagyban hozzájárul. Élek a gyanúperrel, hogy Hans Zimmer szerepe itt már csak annyi volt, hogy eldöntötte, meghagyják a klasszikus témát, aztán Lorne Balfe-fal együtt átadták a lehetőséget a "gyerekeknek". Steve Massaro, Andrew Kawczynski és a Remote Control csapata ha nem is találták fel a spanyolviaszt a filmhez, a 80-as évek hangulatát ügyesen felidézték. Emellett jól eljátszottak a Harold Faltermeyer által komponált eredeti főtémával is. 

Szinkron

A klasszikus filmek folytatásai esetében gyakori kérdés, hogy a rendező a szereposztásnál mennyire vegye figyelembe az eredeti hangokat. Míg egy Star Wars esetében valószínűleg nem volt kérdés, hogy maradjanak-e a legnépszerűbb változat hangjai (Stohl András, Csernák János és Kovács Nóra), addig a Trainspotting második részéhez például újrakeverték a lapokat. Valószínűleg a népszerűség, illetve a szereposztások időközben változásai is komoly tényezők lehetnek a döntésben.

A COVID-járvány miatt többször halasztották a film premierjét, így a Top Gun: Maverick magyar változata is már jó ideje elkészült. Nikodém Zsigmondnak a szereposztás terén "rendet" kellett tennie, hiszen az első részt nem lehetett egy az egyben átörökíteni. A szinkron összességében igen szórakoztató lett, amelyhez hozzájárult a remek fordítás is. Akinek a film után nem az az új kedvenc szava, hogy drónkövetelő, az rosszkor ment ki a büfébe. ;)

rekasi-karoly-original-55883.jpg(Fotó: Földi Tamás)

Tom Cruise Rékasi Károly - iszonyatosan jól állnak egymásnak. Szerintem Cruise mérföldekkel tökösebb Rékasi magyar hangjával. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az amerikai színész fiatal éveihez ne passzolt volna tökéletesen Kautzky Armand, de talán úgy tudom megfogalmazni, hogy a két színész fejlődési útjai elváltak egymástól. Kautzky Armand hangja ma már talán túl elegáns volna Cruise-nak, aki újkori akciósztár imidzséhez viszont ideális Rékasi karcos orgánuma. A sztori valódi csavarja, hogy az első részben szereplő Dr. Green Anthony Edwards a rendszerváltás környékén készült szinkronban Rékasi hangján szólal meg. 

A Val Kilmer alakította Iceman tengernagy esetében kevésbé láttam át a mögöttes logikát, hiszen Görög László (ő az első részben magyarította a figurát) és Kilmer más, megszokott magyar hangjai (Sörös Sándor és Forgács Péter) is elérhetőek lettek volna. A pár mondat erejéig nem volt zavaró a váltás, Kamarás Iván jól megoldotta a helyzetet. Itt azonban én valószínűleg adtam volna a nosztalgiafaktornak. 

nov_2_ki.jpg
(Fotó: Éder Vera / Színház és Filmművészeti Egyetem)

Az új szereplők közül Novkov Máté játékát mindenképpen érdemes kiemelni. Persze, suttyó figurát mindig hálásabb alakítani és ezen a fronton Jake 'Hangman' Seresin hadnagy szerepe bőven szolgál munícióval. Azonban a Máté játékával sokkal több élettel tölti meg a karaktert az eredetihez képest, hangja friss, izgalmas. Bár az ISZDB-n dokumentáltak szerint még csupán 47 produkcióban vett részt, biztosan fogunk még róla hallani. 

Összességében egyetlen egy döntés volt csupán, amit nem értettem a szereposztás kapcsán: Robert 'Bob' Floyd hadnagy Seder Gábor lett, aki bár hiba nélkül és rendkívüli rutinnal oldotta meg a feladatot, érzésem szerint a 91-es születésű szereplőhöz egy fokkal autentikusabb lett volna egy vele egykorú szinkronhang. Ugyanakkor -  csak hogy némi pszichológiát is csempésszek a cikbe - Gábor és a csapat többi tagjának ismerős hangja segít abban, hogy a nézők könnyebben azonosuljanak az új szereplőkkel is. 

A Top Gun: Maverickre érdemes volt várni, nemcsak jó folytatás lett, de nagyon magasra teszi a mércét a régi filmek folytatását illetően. Nem hiába, Jerry Bruckheimer és Tom Cruise is zseniális producerek - és mint kiderült, utóbbi a világ legmenőbb pilótája is.

Előzetes a majdnem teljesen végleges szinkronhangokkal

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2417839303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2022.06.06. 22:58:02

Szerintem meg illett volna erre az egy szerepre visszahívni Kautzkyt, tejesen mindegy, ki hogy passzol meg merre, ezt a karaktert az ő hangjával szerettük meg, vele nőttünk fel; Rékasinak maradt volna még bőven lehetőség. Néha elegánsabb egyet hátralépni, ezt hívják nosztalgiának.

Irodalmi aktivitás 2022.09.04. 14:14:43

Azéért a fordításban vannak óriási hibák. Például Maverick rangja nem százados, hanem ezredes (igen a "captain" legtöbbször százados, de ez a haditengerészet, és a navy-nél ez a cím már az ezredesnek felel meg, mint ahogy a rangjelzése is az ezredesi sas). Az meg felettébb zavaró, amikor a végén első futó helyett elülső hajtóműről beszél...)
süti beállítások módosítása