mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronban a Nemzet Színészei - 2. rész

2017. november 07. - Karsa Tímea

Az első részben Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, és Cserhalmi György szinkronmunkásságáról olvashattatok. Most a következő négyest mutatom be.

Képtalálat a következőre: „nemzet színészei”

 

Képtalálat a következőre: „csomós mari”

Csomós Mari

A művésznő ebben az évben került a csapatba, Berek Kati helyére. Habár különösen kellemes, finom hangja van, nem hallhattuk annyit szinkronban amennyit hangja alapján lehetett volna. Csomós Mari mindössze 25 filmhez adta a hangját, több filmben a ,,további magyar hang” kategóriájába sorolják, mert nem volt nagy szerepe.

 

haumann_0.jpgHaumann Péter 

Haumann Péter már hét éve sorolhatja magát a Nemzet Színészei közé. Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, legalább két generáció Hókuszpókként és Safranekként emlékszik rá leginkább, holott szinkronizálta Anthony Hopkinst, Jack Lemmont és Louis de Funèst hat alkalommal is megszólaltatta. Számos szinkronja közül a Segítség, felszarvaztak! című filmbéli munkáját emelném ki, ahol bizton állíthatom, hogy a film magyar változata messze jobb, mint az eredeti, olyan pazar hangjátékot kapunk Haumann Pétertől. A 2000-es években a művész felhagyott a szinkronnal, ugyanis azt nyilatkozta: ,,beleuntam a szinkronizálásba, mert megéreztem az iparszerűségét”. 2016-ban barátja kérésére mégis elvállalt egy szerepet a Jutalomjáték című filmben, ráadásul ugyanebben az évben újra belebújt Hókuszpók bőrébe a Törptavasz című animációs filmben. A művész úrban Hókuszpók szerepe nem hagyott olyan mély nyomokat, mint a ’90-es évek gyermekeiben, ugyanis azt mondta egyszer: ,,nagyon szépen köszönöm, ha Safranekre emlékeznek, meg a Hókuszpókra, de tisztelettel jelentem, hogy játszottam Shakespeare meg Molière szerepeket is”. És éppen ezért került ő is a Nemzet Színészei közé!

 

matheerzsi.jpgMáthé Erzsi

Máthé Erzsi az elsők között kapta meg a Nemzet Színészének járó kitüntetést 2000-ben. Összesen 40 filmhez adta a hangját, legelső szinkronját 1955-ben csinálta az akkor még Magyar Szinkronfilmgyártó Vállalatnak. Akkoriban még nem volt annyi lehetőség a szinkronra, mint a későbbi években. Újhelyi József, az akkori igazgató így emlékezett erről az időszakról: ,,Reményeink nem váltak valóra. Az évenként elkészített filmek száma alig, vagy egyáltalán nem növekedett. 1951-’52-ben 24, 1953-ban 23 db, 1954-ben 24 db, 1955-ben és ’56-ban 28 db szinkron készült el. Ennek részben az országba beérkező kevés külföldi – főleg szovjet – film és a filmszakma néhány felelős vezetőjének szinkronellenes magatartása volt az oka”. Máthé Erzsi egyik szinkronszerepe sokak számára emlékezetes lehet a Csupasz pisztoly című filmben, ahol a polgármesterasszonyt szólaltatja meg szigorú, kimért hangjával. Érdekesség, hogy Máthé Erzsi 2003-ban díjat alapított, melyet a Katona József Színház színészei adnak át egymásnak évről évre, és idén Rajkai Zoltán kapta meg a díjat, aki szinkronos munkákban kimagaslóan jelen van.

 

Képtalálat a következőre: „szacsvay lászló”

Szacsvay László

A színész a múlt héten töltötte be a 70. életévét, ezúton utólag is köszöntöm a Szinkronjunkie nevében! Legalább két generáció a Micimackó Nyuszijaként emlékszik rá, mely szerepben fantasztikusan alakította a rendmániás, ugyanakkor melegszívű nyulat. Az egyik tévéműsorban Szacsvay László nevetve mesélte, hogy a kisgyermekes kollégái rendszeresen azzal találják meg, hogy ,,tegnap egész este téged hallgattalak". Számos ismert színésznek adta a hangját, összesen legalább 314 alkalommal. Ezen ismert színészek közt van Steve Martin, Bill Murray, Donald Sutherland és a Stan és Panból ismert Stan Laurel hangja is ő volt. Az Igazából szerelem című filmben tökéletesen adta a kimért, magabiztos, ám csalfa amerikai miniszterelnököt játszó Billy  Bob Thorntont. Bármilyen típusú munkához is lát, ezt vallja: ,, fiataloknak azt szoktam mondani, amikor fáradtak: na, kisfiam, a profit az különbözteti meg az amatőrtől, hogy az amatőr lehet zseniális, fantasztikus, de a profinak akkor is játszania kell, amikor nincs hozzá kedve."

 A következő részben az utolsó négyes - Molnár Piroska, Király Levente, Tordy Géza, és Törőcsik Mari szinkronos múltjáról olvashattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5413113944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása