mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák Portrésorozat Különkiadás - Sinkovits-Vitay András

2022. április 12. - merlinicus

dscf2950a2_small_1.jpgSorozatunkban eddig olyan színészek életművét összegeztük, akik már nincsenek velük, így külön öröm, születésnapján kapcsán egy nagyon is élő szinkronlegendát köszönthetünk. Sinkovits-Vitay András 70 éves! Ez alkalommal pedig nagy örömmel mutatjuk be a közkedvelt színész eddigi pályáját, különös tekintettel a magyar szinkronban elvégzett komoly munkára. 

"Van egy ilyen hivatás, hogy színész."

Ha valaki ennyire tehetséges és közkedvelt színészek között nő fel - édesanyja, Gombos Katalin és édesapja, Sinkovits Imre - akkor vagy nagyon messze kerül a pályától, vagy maga is erre az útra lép. Számos olyan család van, ahol a tudás és a szakma szeretetének átadása nem sikerül a generációk között, de Sinkovits Imre mindkét gyermeke színésznek tanult. Míg András 1976-ben, Mariann a rákövetkező évben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. András először pap szeretett volna lenni, majd határozottan elkötelezte magát a színészélet mellett - bár kitanulta az építészszakmát is.

Egy 2009-es interjúban így emlékezett a korai évekről: "Tizenkét éves koromban volt egy dackorszakom. Amikor édesapám megkérdezte, hogy „fiam, mégis kivel vagy hajlandó szóba állni?”, azt válaszoltam: „Egy ilyen ember van, Latinovits Zoltán.” Zoli bácsi azt mondta, először legyen egy tisztességes polgári foglalkozásom, szerezzek építész diplomát, és ha úgy alakul az életem, később még lehetek színész."

A diplomát követően továbbtanult a bécsi Max Reinhardt Szemináriumban Helmut Schwarz és Bruno Dallansky rendezők irányítása alatt. A híres Schönbrunn-palota közvetlen közelében működő akadémia már az 1928-as alapítása óta "alternatív", világszínházi oktatást nyújtott. Sinkovits-Vitay András - akkor még Vitay András néven -  Bécsben maradt és belvárosi Theater An Der Wienben gyakornokoskodott. Éppen ezek az évek alapozták meg, hogy nem csupán Magyarországon, de több más, külföldi színházban is játszott. 

Pétervári István igazgató idejében a Veszprémi Petőfi Színházban lépett színpadra, majd 1990-ig többek között a Pécsi Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban és a József Attila Színházban. Olyan szakmai kiválóságokkal kötött barátságot, mint Kálmán György, Őze Lajos, Latinovits Zoltán, Bubik István, Bessenyei Ferenc vagy éppen Szakácsi Sándor.

15375086469398363_800x600.jpgÉdesapjával való kapcsolatáról a Demokratának így emlékezett meg: "Kilenc évembe telt, amíg ismét felfedeztem őt. Megéltem, milyen csodás az, amikor az ember rátalál az édesapjára, és nem az édesapját találja meg, hanem a legjobb barátját és kollégáját, és utána esték százait vele együtt tölti. Volt egy közös, önálló estünk." Sinkovits Imre és Vitay András pedig 15 éven keresztül szórakoztatták a közönséget közös produkciójukkal, Lélekben összenőve címmel. 

Filmek

Filmes, sorozatos munkái elsősorban a 70-es, 80-as évekhez, a magyar film aranykorához kötődnek. Még főiskolásként játszotta el a Petőfi '73 főszerepét, majd olyan korszakos sorozatokban követhette a nagyérdemű, mint a Sipsirica (Wildhagen György), a Petőfi (Orlai Petrich Soma),  vagy a Mint oldott kéve (Wildenburg herceg). Ahogy Józsa Imre portrénkban már említettük, a Petőfi-sorozat igazi szinkronparadicsom, olyan szereplőkkel, mint Józsa Imre, Kovács Nóra, Márkus László, Helyey László, Sinkovits Imre, Udvaros Dorottya és Dunai Tamás. Emellett a színész látható volt olyan korszakos sorozatokban is, mint a Szomszédok vagy a Kisváros.

"Hogyne szeretnék szinkronizálni?!"

A számtalan színpadi szerep, filmes és sorozatbeli alakítás mellett a szinkron hozta meg Vitay, illetve édesapja 2001-es halálát követően Sinkovits-Vitay András számára az igazi népszerűséget. A szinkron szeretete bizonyosan öröklődött a családban, hiszen Sinkovits Imre mellett András nagybátyja, Sinkó László is igazi szinkronlegenda volt. Meglepő, de hármójukat egyszerre egyetlen egy filmben sem kérték fel a szinkronrendezők.

 A szinkronizálást a főiskolai évek alatt kezdte, amelyre vele készült interjúnkban így emlékezett vissza: "Egyfajta természetes szelekció működött, amikor valaki alkalmas volt rá, akkor kipróbálták. Volt néhány kolléga, akik meghallgatták. Például Zákányi Balázs, Mauchner József, Mohácsi Emil, Vajda István – a teljesség igénye nélkül. Anno szinte csak a Pannónia Filmstúdió volt, öt vagy hat stúdióval az épületben. Volt egy közös, nagy előtér, ahol ott ültek Szendrő Józseftől kezdve, Máthé Erzsin, Latinovits Zoltánon keresztül Édesapámig… Óriási színészek. Aztán oda ülhettünk mi, pelenkás főiskolások is."

A szakmában rendkívül elismert szülei ellenére - vagy talán pont ezért - további magyar hangként, tömegezéssel kezdte. Első munkái között olyan filmek szerepeltek, mint a Magas szőke férfi visszatér, a Csendes-óceán kalózai vagy éppen a Kis hableány japán anime-változata. A rendszerváltást követően a Pannónia Filmstúdióban történő szinkronizálás megszűnt, a korábban ott dolgozó szinkronrendezők pedig saját céget alapítottak. Sinkovits-Vitay András ekkortájt kapta az első főszerepeit. Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan melyik szerep volt az első, amely meghozta a közönségsikert, de a következő néhány biztosan hozzájárult: Mad Max (Toecutter), Monty Python: Brian élete (Napkeleti bölcs), Nagy zűr kis Kínában (Jack Burton).

Az bizonyos, hogy Andrást sok rendező elsősorban akciófilmekben képzelte el. Karakteres, karcos hangjával könnyedén jelenítette meg a jófiúk aktuális ellenfeleit, de több esetben osztották rá a hős figuráját is. Néhány meghatározó akciófilm, amelyben szórakoztatta a közönséget: Indiana Jones 1.: Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (Jock), Hegylakó (Sunda Kastagir), több Magnum-epizód (több szerepet is alakított), Karatetigris (Sensei Lee), Mission: Impossible - Az akciócsoport (több szerepben), Börtöncsapda (Louis Burke), Ölve vagy halvaAz 57-es utas (Charles Rane), Tökéletes katona (Luc Deveraux / GR44), Száguldó erőd (Travis Dane). Ikonikus figura volt a Tango és Cash börtönlakója is, Slinky, akit aztán Cash (Hegedűs D. Géza) néhány jelenet alatt helyre is tett. 

Egyik legismertebb szerepe is az akciófilmekhez kötődik, az Utolsó cserkészben a Damon Wayans által megformált Jimmy Dixet szinkronizálta. Dezsőffy Rajz Katalin rendhagyó szinkronjában többek között Sörös Sándor, Szerencsi Éva és Varga Tamás voltak a partnerei. 

Az akciófilmek vonalán pedig eljutunk a képregényfilmekhez, ahol nem mehetünk el a modern magyar szinkron egyik legütősebb castingja mellett. A 2000-ben készült X-men - A kívülállók rendezője, Csörögi István, Sinkovits-Vitay Andrást osztotta ki a Hugh Jackman által megformált Rozsomák/Farkas/Logan szerepére. Ezzel pedig egy csapásra létrehozta a film sikerén messze túlmutató párost, amely máig a rajongók kedvence. A Jackman-Sinkovits duót eddig 11 alkalommal hallhatta a nagyközönség, főként az X-men-filmekben. A közönség legnagyobb sajnálatára a rendezők ma többnyire mással képzelik el Jackmant.

A Szalay Éva által rendezett, kiváló Brian élete című film magyar változatában Sinkovits-Vitay András azt is bebizonyította, hogy remek érzéke van a vígjátékokhoz. Sokoldalúságát olyan alkotásokban mutatta meg, mint a Drakula halott és élvezi, Nicsak, ki beszél még, az Olsen-banda filmek, a Jöttünk, láttunk, visszamennék, a Rendőrakadémia 6., vagy éppen a Nagy durranás 2. A színész komikusi vénáját leghosszabb ideig próbára tévő karakter azonban Chandler volt, a Jóbarátok-sorozat egyik főszereplője. Az egyes számítások szerint gyanúsan drága apartmanban lakó fiatalok életét 10 évadon keresztül követte az egész ország - ismétléseit pedig közel 30 évvel az első rész után is megtalálhatjuk szinte bármelyik tévé csatornán. 

A Jóbarátok - Újra együtt kapcsán készült interjúnkban így emlékezett az általa szinkronizált, közönségkedvenc Chandlerre: "Nagyon sok mindenben hasonlítunk Chandlerrel. Én is mindig onnan lógok ki, ahol éppen vagyok. A humorunk is hasonló, a szarkazmus is közös pont, és ő is egyik pillanatról a másikra tud az érzelmeivel játszani. Nagyon megszerettem ezt a fiút az évek során. (...) Nagyon édes társaság volt akkor is, és most is. Tíz év volt az életünkből a sorozat. Amikor elkezdtük szinkronizálni, Kun Márti a gyártásról főzte a kávét, megittuk, majd beszélgettünk Mohácsi Emil rendezővel, tüneményes csapat volt, jó hangokkal és szakemberekkel."

Matthew Perryt a sorozat sikerét követően ritkán osztották másra (néhány kivétel sajnos azért akadt), így a népszerű duót hallhattuk több filmben és sorozatban is. András interjúnkban így emlékezett vissza ezekre a munkákra: "A Bérgyilkos a szomszédom második részében én szinkronizáltam, a Fapofákban, a Megint 17-ben, és voltak sorozatai is, a Csoportban marad és a Színfalak mögött, ahol szintén követhettem a munkáját."

A mutáns Logan és a "fénymásolós" Chandler figurái mellett több más, közönségkedvenc karaktert is magyarított - ezek közül kiemelkedik a Gyűrűk ura Boromirja. A művész mesélt nekünk a felvételek készítésének körülményeiről: "Sean Bean esetében például a Gyűrűk ura felvételeit nagyon szerettem. A felvétel körülményei nem „hétköznapiak” voltak. Hadd meséljem el! Pontosan egy Junoszty televízió nagyságú képernyő volt előttünk. A felső egyharmadában egy fekete csík egy angol felirattal. Középen volt egy „closed” felirat, ahol pedig szintén egy fekete sáv, amiben „Másolni tilos!” felirat volt. Időnként ez a középső rész „felpattant” és láttál valamit a filmből. A szájakat sohasem, csak a filmet. Amikor végre, remegve megnéztem a kész filmet, akkor láttam, olyanok voltak, hogy a képen mutattak egy ezer darabra törött kardot és azt kellett mondani: „Előttem ez a kettétört penge.” Ha ezt látod, akkor kijavítod. Bár sokszor az eredeti, könyvi szövegen sem lehetett változtatni. Nomeg a vágót, Kajdácsi Brigittát dícséri, hogy a filmben a körülmények ellenére egyetlen egy elcsúszás nem volt."

Sinkovits-András legutóbbi munkája a korábban említett Jóbarátok - Újra együtt volt. Születésnapja alkalmából szeretettel köszöntjük, neki (és persze magunknak is) azt kívánjuk, hogy még sokszor hallhassuk hangját magyar szinkronos filmekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8717802317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása