mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronban a Nemzet Színészei - 3. rész

2017. november 28. - Karsa Tímea

Az első részben olvashattatok Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula és Cserhalmi György szinkronmunkáiról, a második részben pedig Csomós Mari, Haumann Péter, Máthé Erzsi és Szacsvay László szinkron-oldalát ismerhettétek meg. A sorozat harmadik epizódjában a Nemzet Színészeinek utolsó négyesét mutatom be -  szinkron szempontjából.

nemzet_szineszei_3.png

Király Levente

kiralylevente.jpg

 

Király Levente idén töltötte be 80. életévét, és 11 éve mondhatja magát a Nemzet Színészének. Ő a kakukktojás a sorozatban, ugyanis kollégáival ellentétben, - legjobb tudásunk szerint - egyetlen filmben sem szinkronizált. ,,Mentségéül" legyen mondva, hogy a főiskola elvégzése után, 1959-ben a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett, így lehetőségei bizonyára korlátozottak voltak, hisz a szinkron fővárosa mégiscsak Budapest. 

  

 

Molnár Piroska

molnar-piroska-original-52576.jpg

Molnár Piroska 2011-ben került a Nemzet Színészei közé. Karakteres, szép csengésű hangját számtalanszor hallhattuk filmekben, sorozatokban és rajzfilmekben. A Művésznő a ’70-es évek elejétől szinkronizál, s összesen 195 filmben adta a hangját különböző szerepekhez. Az utóbbi években  visszavonult a szinkrontól, s ahogy mondja: ,,egyedül Kathy Bates a kivétel, ha ő feltűnik valahol, és hívnak hozzá, akkor jövök”. Molnár Piroska ez év januárjában egy interjúban utalt rá, hogy a mai, gyorsított szinkrontempót nem kedveli annyira: ,,ma a szinkron olyan, mint a favágás, nincs idő próbára, rögtön felveszik. Harminc évvel ezelőtt láttuk a filmet egészében, most csak azt a minimális részt látja a színész, amihez a hangját adja”. Szerencsénkre Kathy Bates szinte évente előjön egy-egy újabb filmmel, úgyhogy remélhetőleg továbbra is hallgathatjuk Molnár Piroska hangját a mozikban vagy a tévében.

Tordy Géza

tordygeza.jpg

A Nemzet Színészei közül bátran kijelenthetjük, hogy Tordy Géza szinkronizált a legtöbbet. Összesen 520 filmben hallhattuk a hangját, s nem kisebb színészeket szinkronizált, mint Robin Williams, Jack Nicholson, Anthony Hopkins, és Arnold Swarzenegger. Ez utóbbi párosítás az Ikrek című filmben hallható, ami meglehetősen szokatlannak hathat, hisz Tordy Gézától meglehetőst távol áll az izompacsirta szerepkör, mégis jól működött az elképzelés. A Művész még a Honfoglalás című magyar filmben is szinkronizált, ő adta az Árpádot alakító Franco Nero hangját. Tordy Géza a ’60-as évektől kezdve napjainkig szinkronizál, számos szerep áll mögötte, ám állítása szerint: ,,sosem voltam magammal megelégedve. Filmjeimet sem szeretem visszanézni. Pedig mindig szorgalmas voltam, arra koncentráltam, ami egy színészt felépít.”

 Törőcsik Mari

torocsik_mari_dsc0152.jpg

Törőcsik Mari a kezdetek óta a Nemzet Színészeinek csapatát erősíti, s éppen a múlt héten ünnepelte születésnapját, úgyhogy a Szinkronjunkie szerkesztői nevében is szeretettel köszöntöm. A szinkronmunkáinak listája nem hosszú, hiszen mindössze 16 filmhez adta a hangját. Első szinkronját 1958-ban csinálta, és egészen 1999-ig minden évtizedben volt néhány újabb szerepe. Épp idén májusban vehette át az ,,Emberi Hang Díjat”, mely azonban nevével ellentétben nem a szinkronmunkákért jár, hanem azok kapják, akik békét, szeretetet, és toleranciát hirdetnek.

 

 

A sorozatnak ezzel nincs vége, a negyedik részben ugyanis egy szubjektív válogatást olvashattok azon Nemzet Színészeiről, akik már nem lehetnek köztünk, de maradandót alkottak a szinkron világában is.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4313397591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása