mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Transformers - A fenevadak kora - Szinkronkritika

2023. június 07. - merlinicus

348918835_259449659942775_8465938996818184099_n.jpg

A 2023-as blockbuster szezont (ismét) a folytatások dominálják. Már túl vagyunk a benzines Flintstone-család agyzsibbasztóan kellemetlen 10. részén (Halálos Iramban 10.), a Marvel Filmes Multiverzum 32. epizódján (úgyis mint Galaxis Őrzői 3.), de jön még az ötödik Indiana Jones, és lesz itt Mission: Impossible 7. is. Ezen a ponton már érezhetjük, hogy a dömpingből nem maradhatott ki a Transformers-franchise sem (Transformers - A fenevadak kora). Jó, de sikerült? - kérdezhetnénk hetykén, kormányszóvivősen. Nézzük!

Miközben a Vin Diesel által kisajátított autós-grillezős sorozat legalább minden esetben a semmiből születik, a Transformers-filmek alkotóinak nincs ilyen mentségük. Tengernyi rajzfilm, képregény, könyv, akciófigura, rajz, videójáték és miegymás áll(na) rendelkezésükre ahhoz, hogy kanyarítsanak egy izgalmas, jól működő történetet. A karakterek már a 80-as évek eleje óta adottak. Némi aktualizálás mellett ebből bármikor lehet egy csupaszív akcióorgiát készíteni. 

Innen nézve szomorú különösen az a tény, hogy a Fenevadak korával már hétrészesre duzzadt sorozat alkotóinak csupán egyszer sikerült egy valódi filmet kipréselniük magukból. Az Űrdongó, mégha nem is bírta elhagyni elődei valamennyi hibáját, összességében egy szerethető, a rajongókat legalább minimális mértékben tiszteletben tartó mozi lett. Sajnos viszont nem termelt a széria többi epizódjához mérhető bevételt, így a producerek vették az adást - vissza a Michael Bay által kijelölt útra!

A Fenevadak kora igen hamar rátalált a régi "színvonalra", amely a Transformers-t azzá tette, ami. Hús-vér, legalább hellyel-közzel kidolgozott szereplők helyett a korábbi alapanyagokat teljesen semmibevevő, féldimenziós akciófigurák és a helyszínek közötti menetelést összekötő robbanások kerültek a középpontba. 

qswu3bwz9b7ea9mlaqqdfa-1200-80.jpgA történet legtöbb eleme szinte ámulatba ejt "újszerűségével": egy autókat kedvelő fiatal új verdához jut, amelyről kiderül, hogy valójában egy rejtőzködő AUTOBOT. Néhány üldözéses jeleneten keresztül összeáll a robotokból álló csapat, akikre vadászik egy legyőzhetetlennek tűnő GONOSZ robotcsapat. Ők bizony nagyon szeretnék megszerezni A TÁRGYAT. Előkerülnek a múltból régi SZÖVETSÉGESEK, akikkel végül... (Nem lövöm le a poént, de van rá egy guruló százasom, hogy 11 év felett mindenki kitalálja magától.) 

Akinek kimaradtak volna a korábbi részek, annak egy apró segítség: a fenti leírás nem csupán a Fenevadak korára igaz, hanem szinte valamennyi Transformers filmre. A Vin Diesel-i változatosság szintjére nincsen mentség, és ez alapján külön várom (se), hogy a Reden és a Constantine-on kívül még semmi értelmeset készíteni nem képes Lorenzo di Bonaventura producer hogyan rontja majd el a Transformer One-t (ebben az animációs filmben tervezik elrontani elmesélni Optimus Fővezér és Megatron fiatalkorát). 

Ha igazi Transformers-t szeretnétek nézni, csekkoljátok inkább az eredeti rajzfilmsorozatot, amit a Hasbro volt oly' kedves feltenni az elérhető legjobb minőségben a YouTube-ra.

A magyar szinkron

l-intro-1683661317.jpgAz alakváltó robotok eredeti rajzfilmes stábja a 80-as évek legjelentősebb szinkronszínészeivel voltak tele: Peter Cullen, aki immáron közel 40 éve adja Optimus Fővezér hangját, a zseniális Frank Welker, akinek a nevéhez nem csupán Megatron vagy éppen a Scooby Doo Fredje fűződik, de évtizedekig rengeteg állathangot is ő adott Hollywoodban, vagy éppen Chris Latta, akinek karakteres hangja máig, közel 30 évvel halála után is etalonnak számít.

Sajnos itthon nem kapott akkor figyelmet a rajzfilm, sőt a sorozathoz magyar változat sem készült. Így a 2007-es első Transformers-mozinak kellett volna letennie az alapkövet, azonban nem tudott felnőni a nagy elődhöz. A korrektség kedvéért azért mindenképpen tegyük hozzá, hogy a film eredeti hangjait sem válogatták ki tökéletesen.

Optimus Fővezér, a széria legikonikusabb alakja először Kristóf Tibor hangján szólalt meg, azonban a torzítás és az erőszakos hangmélyítés miatt sok finomság veszett el játékából és hangjának karcos basszusából. Szomorú halálával aztán Szélyes Imréhez került a karakter, aki - bár belenőtt a szerepbe - számomra idősebbé tette a figura érzetét a kelleténél. Mindazonáltal az ő időszaka alatt változott a producerek hozzáállása is, és szinte teljesen elvetették a robotok hangjának effektezését. Ez nagyobb teret engedett a magyar színészek számára, aminek hatására sokkal több élettel teltek meg ezek a karakterek.

Szélyes Imre elhunytát követően ismét szomorú stafétaváltásra volt szükség. Optimus Fővezér új hangja a mostanában rajongói körökben vegyes érzelmeket kiváltó Horányi László lett. Miközben a nézők imádják őt Professzor X-ként az X-men-szériában, Darth Vaderként nem mindenki tudta elfogadni. Valahogy azt a karaktert nem sikerült elkapnia, amelyhez nem csupán a legendás elődök (mint Kránitz Lajos vagy Hollósi Frigyes) által az egekig emelt léc, hanem a fajsúlyos hangszínbeli különbség is hozzájárult. 

A szinkronrajongói szívnek egyértelmű öröm, hogy Horányi László végre egyre több főszerepet kap és nem csak akkor gondolnak rá, ha Patrick Stewart magyarításáról van szó. Ugyanakkor a Transformers-szinkron végeredményét inkább szomorú volt hallani. Az új orgánum nem csupán az elment elődök hiányára emlékeztetett, de a külföldi hangstúdióban beállított, furcsán ide-oda ugráló pitch correction (hangmagasság állítás) olyan jegyeket hozott ki a színész hangjából, amelyek tovább idősítették a Fővezért. A film megerősítette bennem az előzetes alapján kialakult véleményemet, miszerint ide egy mélyebb alaphangot szerencsésebb lett volna választani.

Ahogy történt is Optimus Falkavezér esetében, ahol Gáti Oszkár hangjának kifejezetten jól állt a Transformer-lét. Az más kérdés, hogy valószínűleg nem a beszélő robotgorillát fogja élete szerepének tartani.

Tabák Kata szinkronrendező a szakma egyik úttörője, aki évek óta folyamatosan fedezi fel a jobbnál jobb tehetségeket és ad számukra karrierbeindító szereplehetőségeket. Szerencsére a forgalmazó marketingesei ezúttal nem erőltettek bele "celebeket" a magyar csapatba, így maradt tér az új hangoknak. Dér Zsolt, a Porschévé, majd kukásautóvá alakuló Délibáb szinkronhangjaként ugyan már 90-nél is több produkcióban szerepelt, de csak mostanság kezdik megtalálni a hangsúlyosabb megkeresések. A Transformers - A fenevadak korában nem csupán büszkén viszi a hátán a filmet, de Ember Márkkal közös duójuk a produkció egyik igazi pozitívuma. Szintén meghatározó lehetőséget kapott Menczel Andrea, aki a film másik főszereplőjeként remekelt.

Ha a történet - és sajnos már a látvány sem - érik meg a mozijegy árát, a Transformers esetében a szinkron maradt az utolsó érv a megtekintés mellett. Minden egyéb esetben irány a YouTube és nézzétek inkább a négy remek évadot megélt eredetit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1018140682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása