mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Elhunyt Lippai László

2022. február 23. - Karsa Tímea

1645607993-temp-djcele_cover.jpg

Fotó: Madách Színház

Mi a közös Son Gokuban, Mike Wazowskiban, Matthew Broderickben és Ben Stillerben? Egy ember: Lippai László, aki ma súlyos betegség után, a közönség számára mégis váratlanul elhunyt. Rá emlékezünk.

 

A szinkronon túl

Lippai László Budapesten látta meg a napvilágot 1959. december 28-án. Diplomáját 1985-ben vehette át a Színház-és Filmművészeti Főiskolán, majd rögtön a Madách Színház tagja lett. Számos szerepet eljátszott, így a Cabarét-ban, a Producerekben és az Operaház fantomjában is feltűnt. Emellett kisebb színházakban is megcsillogtatta tudását, leginkább a fővárosban vagy környékén.

A televízióban is gyakori vendég volt, a Kisváros című sorozat, az Angyalbőrben és a Jóban rosszban is tárt karokkal várta a színészt. Látható volt továbbá a Hamis a baba című filmben, amiben Ötvös Csöpi egyik ikonikus ellenfelét alakította. 

Szenvedélye volt a tenisz, és a futballt is szerette. A Vasas öregfiúk és a Színészválogatott csapatában is lelkesen focizott. Ez is játék volt számára, akárcsak a színészet.

 ,,Szinkron Rt.”

Vannak színészek, akik szívesebben beszélnek színpadi szerepeikről, mint a szinkronban nyújtott alakításaikról, ám Lippai László nem tartozott közéjük. Az országos ismertséget a Dragon Ball című sorozat hozta meg neki, és ugyan nem feltétlenül értette a népszerűség okát, fürdött a szeretetben. Gyakorta hívták animés eseményekre, mint Son Goku magyar hangját, és ő készséggel elment, sőt az ikonikus ,,káme háme hááá!!” felkiáltást is bemutatta, ha a közönség kérte, és hogyne kérte volna!

Bár Son Goku szerepe a legismertebb, mégsem ez volt az egyetlen rajzfilm-karakter, akinek a bőrébe bújt. 1996-ban a Walt Disney-s Notre Dame-i toronyőr Quasimodójaként debütált. Erről így nyilatkozott nekünk tavaly:

,,Gyönyörű a grafikája, a történet, és a dalok is. Ebből egy színpadi adaptáció is született, amiben nagyon szerettem volna eljátszani Quasimodót, de nem adta meg a sors. Az is nagy szívfájdalmam, hogy a rajzfilmben a dalokat nem énekelhettem el. Akkoriban épp a karrierem csúcsán voltam, mert a Madách Színházban futó összes musicalnek főszerepét játszottam, és egy picit fájt, hogy meg sem hallgatták a színészeket, hogy el tudjuk-e énekelni a dalokat. Mivel a Notre Dame-i toronyőr egy kimagasló rajzfilm volt, ez máig fájó pontja az életemnek, de el kell ismernem, hogy Nyári Zoltán gyönyörűen énekelte Quasimodo dalait.”

 

Ugyanebben az interjúban elmondta, hogy színpadon Frollót, a gonosz bírót játszaná el, mert nagyon szereti megjeleníteni a negatív karaktereket. Erre a szinkronban meglehetősen kevés példát találni, mert általában kedves, jópofa alakoknak adta a hangját. Ez történt Mike Wazowski esetében is. A Szörny Rt. az egyik legismertebb szinkronszerepe volt, ahol filmbéli társával, a Gesztesi Károly megszólaltatta Sulley-val próbálták megoldani azt a lehetetlennek tűnő helyzetet, amikor egy veszélyesnek hitt kislány szökik be a Szörny Rt-be.

A filmből sorozat is készült, ami ugyan még nem látható, de a színész nagyon várta, hogy visszatérjen ebbe a szerepbe.

Még egy mesés karaktert hoztunk, mégpedig Rexet a Toy Story-ból. A mindentől rettegő dinoszauruszt rendkívül szerethetővé tette a magyar színész hangja, és mindegyik Toy Story történetben végigkísérte ,,dínó jó barátját”.

Természetesen a filmek és sorozatok szinkronja sem kerülte el Lippai Lászlót.

Egyik legismertebb filmszinkronja az Apádra ütök című filmben és annak folytatásában volt, amelyben Ben Stillert szólaltatta meg. Elmondása szerint nagyon jó színésznek tartotta amerikai kollégáját.

 Részlet a Vejedre ütök című filmből

Előálltak érdekes helyzetek, amikor a Hogyan lopjunk felhőkarcolót? című filmben az általa gyakran szinkronizált Ben Stiller és Matthew Broderick játszotta a főszerepet. A szinkronrendező, Nikodém Zsigmond jóvoltából választhatott, hogy kit szinkronizálna inkább. Lippai László Matthew Brodericket választotta, mert kicsit közelebb érzi magához, ám mivel ő kevesebbet volt látható a vásznon, így a fizetés is kevesebb volt, ám a színész ezt egyáltalán nem bánta.

A szinkron mellett a Talent Stúdióban tanította a szinkronmesterséget. A kezdetektől fogva adta tovább tudását az újabb nemzedéknek. Úgy fogalmazott, hogy a fiatalok tanítása nagy szerelem lett az életében. Ezt mesélte nekünk élményeiről:

,,A visszajelzések is nagyon jók. Volt egy anyuka, aki felhívott, hogy nagyon köszöni a hétvégi munkánkat, nem ismer rá a lányára. Úgy kinyílt otthon, közlékeny, barátságos, felszabadult lett, mindenről mer beszélni a családjával, és ez már egy olyan kis piros pont, ami az én lelkemet is boldoggá teszi. Volt még olyan is, hogy egy 13-14 éves lány egy óra után azt mondta, hogy „Lipi” – mert így hívnak, kérem mindig, hogy tegeződjünk – "én nem akarok még hazamenni.” Ez is egy olyan élmény, egy plusz energia, ami az embert inspirálja és feldobja.”

Lippai László a mai napon az égi szinkronstúdió tagja lett. Utolsó szinkronja 2020-ban a Hubie, a halloween hőse volt, ahol ismételten Ben Stillert szólaltatta meg, ezúttal utoljára.

Hiánya pótolhatatlan, de hangja örökké velünk él.

Isten Veled, Lipi!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr217758594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása