mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronban a Nemzet Színészei - 4. rész

2018. január 16. - Karsa Tímea

Képtalálat a következőre: „nemzet színészei híd”

A sorozat első három részében megismerkedhettetek a jelenlegi nemzet színészeinek szinkronmunkáival. Van azonban 18 színész, akik már nem lehetnek köztünk, de mind megérdemelten tartoztak a Nemzet Színészei közé. A sorozat ezen, utolsó epizódjában szubjektíven megemlékezem azon tagokról, akik mély nyomot hagytak a magyar szinkronban és bennem. Mindezek ellenére, álljanak itt a már nem köztünk lévő Nemzet Színészeinek nevei is: Agárdy Gábor, Avar István, Bessenyei Ferenc, Berek Kati, Bitskey Tibor, Darvas Iván, Gera Zoltán, Kállai Ferenc, Komlós Juci, Kóti Árpád, Lukács Margit, Psota Irén, és Raksányi Gellért. A sors fintora, hogy szinkronlegendáink mind libasorban állnak a névsorban egymás mögött. Fantasztikus emberekről fogtok olvasni! 

 

sinkovits_imre.jpgSinkovits Imre

A középiskolából van egy anekdotám Sinkovits Imréről. A magyartanár éppen azt magyarázta, hogy mi, illetve ki az a narrátor. Az osztály ,,vicces fiúja” benyögte, hogy ,,én tudom, a narrátor az olyan, mint a Micimackóban a Sinkovits Imre!”. Pontosan így van, ám Sinkovits Imre a Micimackóban is jóval több volt egy narrátornál. Sinkovits Imre hangja a bölcsesség maga. Elsőként, mint sokan mások, Aprajafalva vezetőjeként, Törpapaként hallottam, pedig Sinkovits Imre már 1949-ben szinkronizált! Törpapa mellett az Oroszlánkirályból ismert Mufasaként tett rám nagy hatást, mind erősítve bennem az érzést, hogy a hang tulajdonosa csak bölcs lehet, és jó. Ezt az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című film is megerősítette, amit lehet, hogy kicsit korábban láttam, mint azt korom megengedte volna, de ott is hallhattam ,,Törpapát” ezúttal Indiana Jones édesapja szerepében, akit Sean Connery játszott. Sinkovits Imre számos vadnyugati filmben szinkronizálta Henry Fondát és John Wayne-t is; kijelenthetjük, hogy jobbnál-jobb színészeknek adhatta a hangját. Sinkovits-Vitay András segített nekem visszaemlékezni az Édesapjára, és arra, hogy Sinkovits Imre hogyan is viszonyult a szinkronhoz. ,,A szinkron az életművének a része, folyamatosan szinkronizált. Nagyon szerette ezt a fajta munkát, mindig kikereste a színésznek és a figurának azt a pontját, amivel meg tudja közelíteni a filmnek a mondanivalóját. Emlékszem rá, hogy amikor úgy jött haza, hogy még ébren voltunk, mesélt nekünk arról, hogy milyen érdekes filmen dolgozott. Részletekbe menőkig elmesélte, amikor a filmben hatástalanítania kellett egy bombát, és lehetett izgulni, hogy a kék drótot kellett elvágni vagy a pirosat, és döbbenetesnek tartotta, hogy milyen jól meg van csinálva az adott film képileg. Elemezte a filmet, mint műfajt és a képi-és hangi megoldásokat is”. Sinkovits Imre fiával közös, s egyben legutolsó szinkronja éppen 17 éve volt: ,,Édesapám 17 éve január 18-án ment el. Előtte két nappal még felvettük a Halálos zarándoklat szinkronját, amiben ő volt Anthony Quinn, én pedig a másik főszereplő.”

 szabo_gyula.jpgSzabó Gyula

Akárcsak Sinkovits Imre, Szabó Gyula hangja is nagy hatással volt több generáció gyermekeire. Ő volt Dr Bubó, Éder mester, és Frakk hangja is. Szintén emlékezetes, hogy Szabó Gyula is mesélője volt a Magyar Népmeséknek; összesen 81 mesét hallhattunk az ő tolmácsolásában. Jankovics Marcell, a Magyar Népmesék rendezője egy 2014-es interjúban elmondta, hogy Szabó Gyulának páratlan tehetsége volt ahhoz, hogy bevonja a történetbe a hallgatót, legyen az fiatal, vagy idős. Szabó Gyula színésznő lányát, Szabó Zsófit is kérdezték már édesapja szinkronszerepeiről. Zsófi úgy tudja, hogy édesapja kedvenc szinkronszerepe Columbo volt. Úgy emlékezett vissza, hogy gyerekkorában többször a saját szemével látta, ahogy édesapja háttal szinkronizálta Peter Falkot, mert annyira ismerte a karaktert. A ,,szivar-hatást” úgy érte el, hogy szivar híján az ujját kapta be a szinkron alatt. Szabó Gyulának sajnos nem adatott meg, hogy személyesen találkozzon Peter Falkkal, nem úgy kollégájának, Sztankay Istvánnak, aki találkozhatott az általa sokszor szinkronizált Tony Curtissel. Ő következik most:

 sztankay_istvan.jpgSztankay István

Életem első szerelmét nagyjából 4 éves koromban pillantottam, pontosabban hallottam meg: Ő nem volt más, mint Süsü legjobb barátja, a Kóbor Királyfi, akinek Sztankay István adta a hangját. Isten bocsássa meg, de amikor Sztankay István neve felmerül, mindig a Kóbor Királyfi ugrik be róla, hiszen számomra elképesztően jóképűvé tette a vörös hajú figurát. Szerencsénkre Sztankay István nem csak gyermekeknek, hanem felnőtteknek készülő filmekben is szinkronizált, így lett sokszoros magyar hangja Jean-Paul Belmondónak is. Számomra a legemlékezetesebb Belmondós alakítása a Kellemes húsvéti ünnepeket! című filmben volt, ahol zseniálisan hozta az ide-oda rohangálós, szeretőjét lányaként bemutató Belmondót. A francia színészen kívül rengeteg, a kor legendájának számító színésznek adta a hangját Sztankay István, úgy, mint Marcello Mastroianni, Gregory Peck, és Tony Curtis. Ez utóbbit Sztankay meg is említi egy 2012-es interjúban: ,,Legtöbbször Jean-Paul Belmondónak és Tony Curtisnek kölcsönöztem a hangomat. Micsoda színészek, Istenem! Tony Curtisszel személyesen is találkoztam Budapesten. Elég kegyetlen volt hozzá a természet, de jobb, ha hallgatok, mert lehet, hogy én sem leszek szebb annyi idős koromban.” Sztankay Orsolya színésznő segített nekem visszaemlékezni az Édesapjára: ,,Az első szinkronja 1961-ben volt a Rocco és fivéreiben. Előtte már főiskolásként is ment szinkronizálni, de nem érezte elég ügyesnek magát. A Rocco és fivérei szinkronrendezője, Vas János ennek ellenére őt kérte fel a szerepre, és ekkor derült ki, hogy egyáltalán nem ügyetlen, nagyon is jó benne. Édesapám Belmondót szerette a legjobban. Ugyan nem tudott franciául, mégis tudott úgy szinkronizálni, hogy nem is nézte a monitort, mert annyira érezte a Belmondo színészetét, mintha saját maga lenne. A Minden lében két kanálban Láng Józseffel szinkronizálták Roger Mooret és Tony Curtist. A ’90-es években újraszinkronizálták volna, de a közönség nem hagyta, visszakövetelték a jól megszokott hangokat, és az ilyen visszajelzéseknek Édesapám mindig nagyon örült”. Orsi kérésemre a Süsü munkálatiaról is mesélt. ,,A Süsüben az volt az érdekesség, hogy az összes bábot a színészekről mintázták, hiszen előbb voltak meg a hangok, utána készültek el a bábok. Amikor a Süsü-sorozat készült nagyon összedolgoztak a bábosok és a színészek, sokkal többről szólt egy egyszerű hang-alámondásnál." 

 

 20050118zenthefer.jpgZenthe Ferenc

Zenthe Ferenccel első ízben Taki bácsiként találkoztam, s később örömmel fedeztem fel, hogy a hangját is hallhatom külföldi filmekben. Első szinkronszerepe 1966-ban készült, amikor is egy arab árusként hallhattuk a Casablancában. Ezt követték jobbnál jobb szinkronszerepek, szám szerint 212 filmben szinkronizált. Jack Lemmonnak is a ’60-as évek végén adta hangját először, s utána számos, összesen 20 alkalommal találkoztak ők ketten a vásznon. Ifjabb Zenthe Ferencet kértem meg, hogy meséljen nekem az Édesapja szinkronhoz fűződő viszonyáról, amit kedvesen meg is tett: ,,Édesapám szeretett szinkronizálni, jó dolog volt a szinkron akkoriban. Nagyon szerette Jack Lemmon színészetét, talán mondhatjuk, hogy még karakterben is passzoltak. Mindig úgy fogalmazott, hogy ,,teljesen mindegy, mit szinkronizálok, mert mindig jó hangulatom lesz tőle”. Mindig úgy tartotta, hogy a készre megy oda, hiszen meg van fogalmazva és rendezve a mondandó, így neki csak el kell mondania magyarul. Édesapám sokszor feltette a költői kérdést, hogy mikor lesz ő olyan, mint Csortos Gyula? Soha nem hitte el magáról, hogy az lett. Ha valaki azt mondja neki, hogy színházat neveznek el róla, szerintem még ma is itt fetrengene a nevetéstől.” Gyerekkorom óta nem hagy nyugodni, vajon kinek lehetett Zenthe Ferenc a hangja a Süsüben. A stáblistán feltüntették, de sosem kaptam el a részekben. Ifj. Zenthe Ferenc viszont kedvesen kisegített és megoldódott ez a rejtély is. Ti tudjátok a helyes választ?

 

Véget ért hát a Szinkronban a Nemzet Színészei sorozat. Az első három részt elolvashatjátok itt, itt, és itt. Nektek ki a kedvencetek? Írjátok meg kommentben! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9613575815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3negatívszó 2018.01.17. 07:17:52

Nagyon jó írás. Áthatja a színészeink iránti szeretet, ami ritka. Zenthe Ferenc az egyik zsoldos hangja volt. Nem nagy szerep egy nagy színésznek, de hatalmas nevek dolgoztak a Süsüben. Jó lenne tudni, melyik változatban szinkronizálta Sinkovits Imre fia Mufasat, mert a mi dvd-nken a hiányzó rész Vass Gábor hangján szól.

Karsa Tímea 2018.01.17. 10:52:06

@3negatívszó: Köszönjük a kedves szavakat! Így van, az egyik zsoldos hangja volt Zenthe Ferenc!
Köszönjük az észrevételt, a végül kiadott dvd-ben valóban Vass Gábor Mufasa hangja, javítottuk!

Kaján Halász 2018.01.25. 18:39:07

Zenthe Ferenc tündéri egy ember volt, nagyon hiányzik... (ahogy persze a többiek is.)
Úgy emlékszem, ő szinkronizálta Luis de Funest a "Horgász a pácban" c. filmben, ami nagy élmény volt gyerekkoromban.

(Apropó, lehetne egy külön bejegyzés arról is, ki mindenki szinkronizálta de Funest...

Karsa Tímea 2018.01.26. 10:49:45

@Kaján Halász: Az Iszdb szerint a Horgász a pácban című filmben Balázs Péter volt Luis de Funes hangja, viszont a ,,Főnök inkognitóban" és a ,,Fennakadva a fán" című filmekben Zenthe Ferenc szinkronizálta.
Köszönjük az ötletet egyébként, felvesszük a listára :)

Ernő Koska 2020.03.18. 12:21:44

Fent nevezett nagyszerű, csodálatos színészeink még a szinkronban is alkottak. Bizony, és maradandót, mert ők mindig, mindenben a maximális minőséget akarták hozni. Ja és még annyit, hogy a hangjuk - a kedves, a mély, a barátságos, a humoros - is meg volt hozzá.
süti beállítások módosítása