mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Átadták a márciusi díjakat - Ők azok, akik szinkronban is érdekeltek

2019. március 16. - Karsa Tímea

Képtalálat a következőre: „jászai mari díj”

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából több állami kitüntetést is kiosztottak művészek és alkotók között. Többek közt a Kiváló Művész díj és Jászai Mari díjak találtak megérdemelt gazdáikra, és a munkájukért jutalmazott színészek közül igen sokuk érdekelt a szinkronban is. Lássuk hát, kik a díjazottak, és hogy hol hallhattuk hangjukat!

Dózsa László

A Magyarország Kiváló Művésze díjat 1963-ban alapították, ekkoriban a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze díjnak hívták, majd 1991-ben átkeresztelték a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjra, és csupán 2011-től nyerte el a név mai formáját. Idén Dózsa László kapta e kitüntetett címet, aki nem csak a színpadon, hanem szinkronban is igen sok szerepet tudhat maga mögött, hiszen nem kevesebb, mint 342 szinkronszerepe volt. A ’90-es évek gyermekei Kvák kapitányként emlékezhetnek rá, pedig kölcsönözte a hangát Robert Duvallnak és még Jean-Paul Belmondónak is.

 

Ahogy az megszokott, többen is Jászai Mari-díjban részesültek. A díjat 1953-ban alapították, és rendezők, színház-igazgatók, színészek vagy akár díszlettervezők is megkaphatják.

Horányi László

Image may contain: 1 person, smiling, indoorIdén Horányi László, az Esztergomi Várszínház színművésze is átvehette a díjat, és azon túl, hogy számos szerepben volt látható a színpadon, a szinkronban is jeleskedik. Legismertebb szerepe a Star Trek Picard kapitányának magyarítása, de ha az X-men vagy a Csillagok háborúja szériáról van szó, akkor is megtalálhatjuk a hangját valamely szerepben.

 

 

 

Huszárik Kata

Képtalálat a következőre: „huszárik kata”Huszárik Kata korát meghazudtolóan bájos, kedves hangú színésznőnk. Számos filmben és sorozatban hallhattuk a hangját, több alkalommal úgy, hogy csak a stáblistából derült ki – számomra – hogy őt hallom, például a Harry Potter és a Titkok kamrája esetében, ahol Hisztis Myrtill hangját adta felismerhetetlenül.

 

 

 

Létay Dóra

Kapcsolódó képLétay Dórát is gyakran hallhatjuk szinkronban, hiszen ő magyarította nekünk a Kim Cattrall által megformált Samantha Jonest a Szex és New York sorozatban. Hat évadon hallhattuk őt a sorozat egyik főszereplőjeként, és további két Szex és New York egész estés filmben is.

 

 

 

 

Lux Ádám

Image may contain: 1 person, standingLux Ádám hangja maga az ájulat, ő birtokolja az egyik legkellemesebb férfi magyar hangot. Tán nem erre a szerepére a legbüszkébb, de az Esmeralda című sorozatban sokunk örömére hallhattuk José Armandóként, de a Mentalista című sorozatban is hallhattuk főszereplőként. Kedvenc színészei közt említi Johnny Deppet a Kilencedik kapuban, továbbá Kenneth Branagh-t, és Hugh Lauriet, akinek a Majd a komornyik című sorozatban kölcsönözte a hangját. Saját honlapján így emlékszik meg az egyik legemlékezetesebb szinkronjáról: ,,a legkomolyabb szinkronos szakmai kihívásom talán a ,,V mint vérbosszú” című filmben akadt, ahol is a főszereplő (Hugo Weaving) végig egy merev álarc mögött játszott, tehát a magyar hangnak óriási szerep jutott”.

 

 

Szente Vajk

Image may contain: 1 personSzente Vajk nem csak szinkronhangként érdekelt a szinkron világában. Ő volt például Paddington medve magyar hangja, de számos rajzfilm dalszövegét is ő írta, mint például a Jégvarázsét, a Hercegnő és a békáét és a Csingilingét.

 

 

 

 

Gratulálunk a művészeknek, és kívánunk nekik további sikeres munkát a színpadon, és mikrofon mögött is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9014693150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása