mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Batman Superman ellen - szinkronkritika

2016. április 06. - merlinicus

batman-superman-header2.jpgA felemásra sikeredett Superman után, egyfajta második esélyként mindenki várta a filmet, ahol a DC univerzum két legismertebb szuperhőse gyepálja le egymás arcát. Aztán kijött az előzetes, amiből már akkor lehetett sejteni, hogy ez a film túl sok mindenről akar szólni. A szomorú valóság azonban az, hogy az előzetes minden fontos momentumot lelőtt jó előre, a trailereket követő rajongók számára már csak percekig tartó lebegés maradt Superman részéről, illetve azok a jelenetek, ahol Batfleck néz ki a fejéből - mindezek a Tarr Béla-örökség vaskos köpenyébe csomagolva. Néhány nap távlatából is úgy tűnik, nem ez a film fogja meghozni a nézők kedvét a DC univerzumához, és ezt leginkább rendezői és forgatókönyvírói hibák okozzák. 
A zenéjére viszont nem lehet panaszunk, hiszen bár az igazán markáns témák az Acélember előzményfilm trackjeiből táplálkoznak, szépen felépített, hangulatos és megjegyezhető. Többszöri hallgatás után viszont jól átjön, hogy a dallamok és effektek Hans Zimmer korábbi munkáinak egyvelegeként jöttek létre - és így érthető az is, hogy miért nyugdíjazta magát a szuperhősfilmek világából.

Amiért azonban mégis megéri megnézni ezt a filmet, az a szinkron. A legnagyobb kérdés természetesen az volt, vajon ki lesz Ben Affleck, azaz Bruce Wayne/Batman hangja, hiszen az ő állandó szinkrontársát, Széles Tamást már "ellőtték" az előző részben, mint Zod tábornok. Emlékeim szerint annak idején nem igazán voltam kibékülve ezzel a párosítással, mert nekem Tamás hangja annyira pátoszos, hősies és markánsan pozitív, hogy nehezen emésztem meg negatív szerepekben. A magyar szinkrongárda napvilágra kerülése előtt sokan aggódtunk, hiszen ha a filmben valamilyen módon mégis megszólaltatják Zod tábornokot, akkor a rendező igen nehéz választás elé kerülhet. Szerencsére erre nem kerül sor, így a hang-transzfúzió gond nélkül megtörténhetett. És bár Ben Affleck egyedül is remek színész, Széles Tamással együtt betonbiztos párost alkotnak Batmanként.

szeleswelker.jpgSzéles Tamás Welker Gábor ellen ;)


Welker Gábor (Superman) és Ruttkay Laura (Lois Lane) ügyesen újrázzák korábbi szerepeiket, és hozzáteszem, az ő játékuk jelentősen javítja az eredetit mindkét esetben. Welker acélos hangja egyre többször hallható nemcsak Supermanként (vagy éppen Batmanként), hanem komolyabb filmek komoly szerepei is egyre gyakrabban találják meg. 

Különös "bukét" ad a filmnek Hirtling István, mint Jeremy Irons, azaz Alfred, hiszen ő maga volt az első Denevérember (akkor még Michael Keaton alakításában). Ironsnak természetesen senki sem fog soha olyan jól állni, mint Szakácsi Sándor, de jó volt hallani, hogy az előzetesben őt szinkronizáló Rosta Sándor és Hirtling István is jól passzolnak a színészhez. 

Változott azonban Laurence Fishburne hangja, akit az előző Superman-filmben még Gáti Oszkár szólaltatott meg. Egyeztetési akadályok miatt azonban váltani kényszerült Nikodém Zsigmond szinkronrendező. Választása pedig Borbiczki Ferencre esett. Az előző részhez képest a karakter a szigorú főszerkesztői szerepből néha kikacsintó, a kollégáival pajtársias légkört kialakító, a pimaszkodást és ellenkezést is el-eltűrő emberré vált, amelyet Borbiczki meglepő ügyességgel követ le. Számomra azért volt ez meglepő, mert hangja számomra a legtöbb filmben kifejezetten félelmetes és a legtöbb karaktert katonássá, túl határozottá teszi.

Hamvas Dani régóta nagy kedvencem és örülök neki, hogy újra kezdik megtalálni a rendezők komolyabb szinkronszerepekkel. Elsőre nem örültem azonban annak, hogy Kovács Lehel helyett ő kapta Jesse Eisenberget. A film megtekintése után felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Megértem a választást, hiszen a hangjuk tényleg nagyon hasonló és Dani nagyon ügyesen követi le azt az őrült dinamikát, amit Eisenberg a kissé gyerekessé formált Lex Luthorként bemutat. Viszont továbbra is azt hiszem, hogy ha egy páros jól működik, akkor a kiválasztott színészek többnyire rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amik a karakterek hiteles bemutatásához szükséges. Ez persze nyilván ízlés dolga is, de engem zavar, hogy egy színészt minden rendező más hanggal képzel el. A nagymamám sem kezdett el egyik reggel Bánsági Ildikó hangján beszélni, másnap pedig Oroszlán Szonjaként.

Az mindenkinek megvan, hogy Superman magyar családja Kovácsék? :) Kovács Nórát és Kovács Istvánt is öröm hallgatni a filmben, mégha rövid játékidőt is kaptak.

Igazi "earcandy" a fülnek, amikor kiderül, hogy a magyar változatban ugyan az a Szabó Máté szinkronizálja Villámot (Flash), aki a sorozatbéli hangja is, így a film mégis megteremti a sorozat és mozi közötti átmenetet, ami az eredeti változatokban teljesen el fog veszni.

A filmből az is kiderül, hogy a másfél év múlva, 2017 novemberében mozikba kerülő Igazság Ligája - Első részben szereplő csapat tagjai kik lesznek:

- Batman (Széles Tamás)
- Superman (Welker Gábor)
- Csodanő (Horváth Lili)
- Villám (Szabó Máté)
- Aquaman ( ? )
- Cyborg ( ? )

Horváth Lili helyett jobban örültem volna Nagy-Németh Borbálának, aki sokkal színesebb hangot adhatott volna a karakternek, azonban meg kell hajolnom a saját korábbi érvem alatt, hiszen Horváth Lili már a többedik filmben adja Gal Gadot magyar hangját. 

Az utolsó két karakter sajnos nem szólal meg a filmben, így őket majd jövőre, az első előzetesek megjelenésekor elkezdhetjük találgatni.

justice-league-concept-art-700x300.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr448559202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása