mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Interjú Nikodém Zsigmonddal a Suicide Squad szinkronja kapcsán

2016. augusztus 03. - merlinicus

gruesome-banner-trailer-suicidesquad-820x410.jpgSzinkronjunkie: Ez már a többedik DC film, amelynek Ön rendezi a szinkronját. Ez egy hasonlóan tudatos döntés lesz a Mafilm részéről, mint a Tabák Kata - Marvel párosítás jó értelemben vett bebetonozása?

Nikodém Zsigmond: Ezt nem tudom megmondani, ez a Mafilm Audio Kft. vezetőségének hatásköre. Tény, hogy én már eléggé belemásztam a DC-filmek világába, és a logika azt diktálja, hogy egy kézben legyen a DC-univerzum karaktereinek sorsa, de ez nem jelenti azt, hogy egyedül én látnám át a szövevényt, vagy ne lenne olyan, aki nálam jobban átlátja. Én örömmel csinálom, de benne van a pakliban, hogy bármikor valaki más viszi tovább.

SzJ: A Suicide Squadhoz több előzetes is készült - más és más szereposztással. Évek óta elég komoly kritikák érik az előzeteseket, sokszor érződik rajtuk, hogy minimális pénz és idő állt rendelkezésre. Holott régen külön csapat dolgozott a trailerek magyarításán. Ma hogy készülnek ezek a szinkronok?

13942387_10209163661542071_736912090_n2.jpgNZs: Ez komoly gond, aminek megoldását mi is nagyon szeretnénk. A minimális pénz és idő az egész szakmára jellemző, hosszan fejtegethetnénk, hogy mi minek az oka és következménye. Ettől függetlenül az előzetesek szinkronizálása rém nehéz műfaj, sokszor a másodperc törtrészéig tartó villanásból kellene levenni, hogy miféle karaktert játszik a színész. Az ember lát valamit, és dönt valahogyan, aztán amikor megnézi a filmet, rájön, hogy az a villanás egészen másról szólt. A Suicide Squad egyik előzetesét sem én csináltam, úgyhogy nem tudom, mi vezérelte a szinkronrendezőt, de bárki készítette is, biztosan utána olvasott a karaktereknek, megnézte a szinkronadatbázisban, hogy ki szinkronizálta már korábban az adott színészt, és aszerint döntött. Az esetek többségében igyekszünk úgy kiosztani az előzeteseket, hogy legalább a főszereplőket illetően stimmeljen a várható végleges szereposztással. Azonban olyan sok körülmény befolyásolja az előzetes sorsát, hogy csak gyakoriság szerinti sorrendet tudok felállítani: kevés az idő, és nem tudjuk bevárni a dedikált színészt; az előzetest más rendezi, mint aki a filmet fogja, mert a filmnek akkor még nincs gazdája, amikor az előzetest már el kell készíteni; az előzetes rendezője mást lát egy alakításban, mint amit a film egészét ismerő rendező…

Nincs a trailerek készítésére szakosodott külön csapat. Valamikor valóban volt egy felelős hangmérnöke ezeknek a munkáknak, de a rendező személye mindig változott.

SzJ: A filmes univerzum építés egyik legnehezebb része a szinkron, hiszen a hatalmas színészgárda filmek közötti mozgását lekövetni nem könnyű, folyamatos tervezést igényel. Nem tudni ki, mikor, hol bukkan fel ismét, ezzel könnyen aláaknázva a szereposztást. Zsigmond hogyan kezeli ezt? Mennyire kell/lehet előre tervezni?

NZs: Már az Acélembernél lehetett tudni, hogy készül a Justice League, vagyis úgy kell szerepet osztani, hogy ne ütközzön majd a már bevezetett DC-hősökkel. Sőt, olyan híresztelések is szárnyra keltek, hogy a DC- és a Marvel-hősök együtt szerepelnek majd egy filmben. Tervezni, persze, nem nagyon lehet, legfeljebb óvatoskodni, hiszen Zack Snydernek volt már jónéhány meglepő húzása mind a szereposztást, mind a karakterek újraértelmezését illetően. Az egyik ilyen meglepetés Ben Affleck választása volt Batman szerepére. Szépen bele is futottam a csapdába. Ben Affleck dedikált hangja ugyanis Széles Tamás, aki viszont az Acélemberben is szerepelt Zod tábornokként. Nagyon reménykedem benne, hogy Zod tábornok már sosem támad fel, és nem fut össze Batmannel. Szóval, most már jóval óvatosabb vagyok, de néha egyszerűen csak bizakodom, hogy a két képregény-univerzum mégsem keveredik, illetve Nagy Ervinnek Deadpoolként sem kell szembenéznie majd Thorral. Biztos információink nincsenek, csak híresztelések, találgatások, sejtések, ezekre próbálok építeni. És gyanakszom. A Suicude Squad dizájnja ugyan jelentősen eltér Snyder világától, de arra számítok, hogy a szálak valahol össze fognak futni. Igen szerencsétlen eset lenne, ha több szereplőnek is ugyanaz lenne a megszokott magyar hangja, és az ütközés miatt kényszerülnénk cserékre. A szereposztásnál tehát kiemelt szempont volt, hogy a kiválasztott magyar színész ne legyen elkötelezve egyik korábbi DC-hőshöz se, valamint ne utazzon gyakran külföldre, hogy legalább esélyünk legyen az egyeztetésre.

SzJ: Az Öngyilkos osztag egyik főszereplője Harley Quinn, akit Margot Robbie alakít. Peller Mariann és Zsigmond Tamara is szinkronizálták már őt. Az időbeosztás, a casting vagy a konkrét szerep volt az ügydöntő?

13941141_10209163660382042_1623909419_n2.jpgNZs: Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Margot Robbie-t annak ellenére választotta a rendező, hogy a Warner Bros. Emma Roberts-et szemelte ki a szerepre. Margot Robbie-t alig két héttel korábban a Tarzanban egy egészen másfajta szerepben, arisztokrata, finom úrinőként szinkronizálta Peller Mariann, Tabák Kata rendezésében. Na, most, a következőket kellett mérlegelnem: 1. Imádom Peller Mariannt (mondjuk, Tamarát is, meg Bartsch Katát is, aki szintén szinkronizálta már, igaz, akkor nyúlfarknyi mellékszerepben), 2. Tabák Kata ritkán nyúl mellé, tehát érdemes átvenni a szereposztását, 3. a folytatólagosság Mariann mellett szólt, 4. teljesen azonos a két szőkeség hangszíne, 5. a forgalmazó őt kérte, ami annak a csalhatatlan jele, hogy tökéletesen elégedettek voltak vele a Tarzanban. Hát, ennyi.

SzJ: Anger Zsoltot mostanában egyre nehezebb szinkronstúdióba hívni, Jai Courtney hangjaként pedig igazi meglepetés. Courtney még nem találta meg az állandó magyar hangját, Zsolt lesz az?

NZs: Megint jósolnom kéne? Nem tudom. A Suicide Squad-ban egy simlis, ausztrál tolvajt játszik, akihez nagyon, de nagyon passzolt Anger Zsolt hangja. Ugyanakkor tény, hogy 15 év a korkülönbség köztük. Zsolt egyébként egészen elképesztő alakításokra képes pusztán a hangjával is. Egy szemvillanásból leveszi a karaktert, és valami briliáns stílusérzékkel, apró finomságokkal tökéletesen dimenzionálja. Nagy színész, aki sokat filmez, emiatt - akármennyire is szeretné - sajnos kevesebb ideje jut a szinkronizálásra.

SzJ: Ahogy nincsen állandó hangja Jarred Letonak sem, aki a filmbéli Jokert alakítja. A karakter -Sinkó László Denevéremberbeli szinkronját leszámítva- magyarul többnyire elhasalt (úgy a Stohl András féle változatban, mint a rajzfilmek esetében). A mostani esetben jutott kellő idő a figurára? Gáspár András rizikós választásnak tűnhet (egyébként előzetesen úgy tippelném, nagyot fog szólni), hiszen a mai közönség többnyire Stifflerként (Amerikai Pite) vagy Kung-fu Pandaként ismeri, azaz homlokegyenest mást szerepekben. Hogy került mégis ő a képbe?

13936883_10209163659902030_226818176_n2.jpgNZs: Joker karaktere iszonyú nehéz, mert végtelenül összetett. Jared Leto úgy játssza Jokert, hogy abszolúte elhiszed neki, hogy bárkit behúz, bárkit megigéz és bárkit halálra kínoz a legnagyobb kéjjel. Félelmetes és vicces, hisztérikusan vihogó bohóc és karizmatikus férfi egyszerre. Néha infernálisan lemélyül, máskor gyerekként ujjong és élvezi a saját gonoszságát, de képes önfeláldozóan szeretni. Tehát nekem is egy olyan színészt kellett találnom, akinek a hangi adottságai engedik a szélsőségek eljátszását. Sokáig gondolkodtam, ki lenne a legmegfelelőbb, és végül két színész hangja tért vissza a fülembe újra és újra. Az egyikük Gáspár András volt, a másik pedig szintén nagyon jó színész, de a mély hangjai kevésbé lettek volna meggyőzőek. Így Andrást választottam. Keményen megküzdött a szereppel, nem volt egyszerű menet. Ami nekem korábban nem is tűnt fel, az a szinkronizáláskor nagyon pregnánsan kiütközött: Joker játéka telis tele van alig követhető tempóváltásokkal, és ez fokozza a fűtöttségét.

SzJ: Mikor készült a szinkron és mennyi idő jutott a munkálatokra?

NZs: Két héttel ezelőtt lett készen. Szokásosan 5 napig forgattuk, és Jacsó Bence hangmérnök kollégám 5 napig keverte.

SzJ: Zsigmondhoz mennyire állnak közel a képregényfilmek?

NZs: Az nagyon erősen függ attól, hogy milyen színvonalon sikerül elkészíteni egy-egy darabot, és itt most nem elsősorban a látványra gondolok, hanem a színészvezetésre, a játékra és a humorra. A Deadpoolt nagyon kedveltem, A Suicide Squadot is nagyon szórakoztató mozinak tartom annak ellenére, hogy az én értékrendem szöges ellentétben áll az efféle, a gonoszságot és embertelenséget relativizáló felfogással. Ugyanakkor olyan erényeket fedeztem fel benne, amik teljesen váratlanul értek, és az alkotók szellemiségét dicsérik. De az is lehet, hogy ők nem is gondoltak arra, amit én belelátok, és óriási pozitívumnak tartok.

suicide_squad_wallpaper_1680x1050.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr728931366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása