mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Interjú Nagy Ervinnel a Thor - Ragnarök kapcsán (SPOILERMENTES)

2017. november 01. - merlinicus

thor-ragnarok-920x518.jpgSzinkronjunkie: Azt rebesgetik, hogy az új film egy új stílust hozott a Marvel-filmeknek. Hogy tetszett a Ragnarök?

Nagy Ervin: Rögtön a Deadpool jutott eszembe, mert az a film egy teljesen új irányba terelte a hollywoodi blockbustereket, hiszen összekeverte az abszurdot a kőkemény akcióval. A Thor új részét is ilyen akció-vígjátéknak éltem meg. A készítők nagyon igyekeztek elcsípni azt a humort, azokat a dialógokat, amik a Deadpoolt jellemezték.

Kifejezetten örülök ennek az irányváltásnak, mert már nagyon untam a korábbi vonalat. El tudom képzelni, ahogy állnak a színészek a green boxban (egy stúdióban zöld háttér előtt, amely a számítógépes grafikai utómunka miatt szükséges – a szerk.) és gumikalapáccsal és kardokkal esnek egymásnak. Annyit nevethetnek ezen, hogy az elképesztő! (nevet) Végre látszik, hogy Chris Hemsworthnek mennyire jó humorú színész. Jó, hogy az éremnek van egy ilyen, másik oldala is!

Azért is tartom jónak ezt az új irányt, mert a számítógépes effektek világában már nagyon nehéz építkezni a látvánnyal, nehéz újat mutatni. Most viszont a színészi játékban mutatkozik meg az újdonság. Visszakanyarodunk Csehovhoz és a tragikomédia műfajához, amely a képregényfilmek szintjén azt jelenti, hogy újra emberivé teszik, lerántják a porba a szuperhősöket.

Viszont korábban azt hittem, hogy ezek a színészek kedvelik egymás társaságát. Komoly szakmai csalódás, hogy – úgy látszik – manapság a blockbusterekben nem dívik együtt játszani.  A Ragnarök egy katartikus pillanatában, mikor a főszereplők szájába veretes monológokat adnak, bizony látszott, hogy a másik színész igazából ott sincs. Persze, ez a moziban nem lesz ennyire feltűnő, hiszen nekem akár 10-20 alkalommal is meg kell néznem egy adott jelenetet, illetve mi sokszor nem a végső kópiával dolgozunk (a szinkronstúdiókba kiküldött film gyakran nem tartalmaz végleges számítógépes grafikát, sőt utólag akár a vágáson is változtathatnak – a szerk.).

 8d0a1673a_small.jpgSzJ: Thor mellett az előbb említett Deadpool karakterének is te kölcsönzöd a hangodat. Bár jelenleg nem tűnik valószínűnek, mégis ha a két figura találkozna, kit szinkronizálnál szívesebben?

NE: Deadpool, mert az ő karakterében több a lehetőség. Kevésbé mitikus szereplő, ezáltal a forgatókönyvírók sokkal vadabb hülyeségeket tudna kitalálni neki. Tudod, elszúrt génkísérlet vagy, hogy IKEA szekrényt kell összeraknia egy vak, fekete asszonnyal. Ryan Reynolds pont amiatt nagyszerű, hogy ha romantika van, azt is jól hozza, de az akciót is elhiszed neki. A Thor misztikussága nem engedi, hogy ilyen mértékben elhajolj az eredetitől.

 SzJ: Mit szólsz a Thor Csapat – rövidfilmhez?

NE: Tetszik ez a fajta alkotói kedv és, hogy van bázis és lehetőség erre. Az ilyen anyagok sokszor viccesebbek tudnak lenni, mint más, sokkal több pénzből gazdálkodó filmek. Szeretem a hülyeséget! (nevet) Jó, hogy nem csak arccal a pénztár felé tekintés van, hanem kibontakozik a kreatív fantázia.

Ilyenkor látszik az is, hogy ha egy színésznek van humora önmagához – és Chris Hemsworth ilyen. Fontos ez a fajta önirónia és lazaság. Tetszett, hogy nem veszi túlzottan komolyan a dolgot. Azt hiszem, tudnánk egy nyelvet beszélni a huncutság területén. Minden játék és mindent ki lehet fordítani. Ha túl komolyan vesszük ezeket, akkor kizárólag a pénzszerzés és a franchise-építés marad, ami elszomorító lenne.

Szj: A Thor Csapat magyar változatának készítésekor (Szerkesztőségünk saját szinkron készítésébe fogott. A Team Thor című kisfilm magyar változatának felvételeiről folyamatosan tudósítunk. - a szerk.) mesélted, hogy éppen forgatsz. Hogy néz ki egy napod és hova fér ilyenkor a szinkron?

NE: Fél hétkor felkelek, nyolctól forgatjuk a Tanár című sorozatot. Már 59. napja dolgozom rajta, de abszolút nem favágás. Ma is úgy mentem be, hogy van kedvem hozzá, csinálni, kitalálni a figurát és megvalósítani. Ma például steadicammel forgattunk, ami egy drága eszköz, ezért ritkán adatik meg, hogy így dolgozzunk. Az ilyen különlegességek teszik igazán üdítővé a napokat.

A sorozat felvétele után jövök a Katona József Színházba – ma például a Bajnok című előadásban énekeltem. Holnap este a Terápia harmadik évadának díszbemutatójára vagyok hivatalos, úgyhogy szinte minden estére van valamilyen program. Viszont, hogy ha van lehetőségem kikapcsolódni, a kislányommal lenni pár napot, egy jót squasholni vagy fürdőzni a Rudasban, akkor nagyon hamar visszaáll a világ.

xt022341_small_1.jpgA szinkron a forgatás és a színház után fér csak bele a napba. Nemrég este 9-re mentem Johnny Deppet szinkronizálni a Gyilkosság az Orient Expresszen című filmben. Depp óriási színész, de most Kenneth Branagh hozza messze a legjobb alakítást. Olyan elképesztő dialektusban beszél, annyira mélyen ki van találva a karakter, hogy az teljesen elképesztő. A Thor 3. szinkronját is a „Tanár” alatt vettük fel. Volt három nap forgatási szünetem és akkorra szórtuk el az időpontokat.   

Néha úgy érzem magam, mint egy pizzafutár, mert annyit rohangálok a városban. Ezt csak egy kis robogóval tudom így megoldani. Szerencsére ezt egy jó ritmusnak érzem, mert nagyon szeretem csinálni.

 

Thor - Ragnarök már a mozikban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3713116824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Howard L. Braden 2017.11.01. 15:26:40

Kis robogó…? Vigyázzon a hangjára! :)
süti beállítások módosítása