mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Thor - Ragnarök szinkronkritika és interjú Tabák Kata szinkronrendezővel

2017. december 06. - merlinicus

landscape-1469440016-logo-thor-ragnarok.jpg

 

Trilógiává bővült kedvenc asgaardi főhősünk, hogy mindjárt egy gyönyörű képzavarral kezdjek. Az új rész, a  Throll Thor - Ragnarök nem világvégét hozott, hanem szemléletváltást. A jövőre érkező további Marvel-filmek persze árnyalhatják a képet, de érzésem szerint a stúdió most találta meg igazán a Thor hangját és sokak szerint sajátját is. A harmadik rész egy vicces trollkodás, a korábbi filmek paródiája, amely Deadpool és a Galaxis Őrzői szerelemgyerekeként értelmezi újra a Villámok urát istenét.

A sztori komoly izgalmakat kínálNA, ha nem lenne tökéletesen lineáris, kiszámítható. Valószínűleg már az első produceri megbeszélések egyikén eldőlt, hogy tulajdonképpen mindegy is, mivel kapcsolják össze a főbb sarokpontokat. Alapvetően ez még nem is lenne igazán zavaró, ami fáj, hogy idejekorán, már az első előzetesek alatt felfedték, Hulk bizony fontos szereplője ennek a filmnek. Ha ezt nem teszik, az ugyan nehezítette volna a marketing dipártment dolgát, de olyan őrületes éljenzés lett volna a moziban, ami simán túlszárnyalja a Nagymester arénájának zaját. Kár volt kihagyni!

A karakterek mind fergetegesek. Sok helyen érezni, hogy rengeteg meló és sok impró van a legtöbb poénos jelenetben. A látvány abszolút a helyén volt, egy-két jelenet kivételével (pl. az odinos-tengerpartos jelenetsornál nagyon kilógott a greenscreen lába). 

Talán egyedül a zene az, amivel nem voltam kibékülve. Bár egy pacsi mindenképpen jár a Lego filmet is jegyző Mark Mothersbaughnak, hiszen azon kevés zeneszerzők egyike, aki fel merte (vagy engedték neki) használni a korábbi részek zenei témáit. A Marvel univerzum filmjeire (a Bosszúállók kivételével) inkább a zenei reboot volt eddig jellemző, azaz hogy minden új részben teljesen elölről kezdték a zenei témázást. Viszont ettől eltekintve egy nem túlzottan emlékezetes, sőt igazából egy könnyen felejthető kompozíciót sikerült szülni.

A Marvel univerzumát mi viszont mégis leginkább a szinkron miatt szeretjük. A színészi játék jó, a szinkron készítésére szerencsére van idő és pénz is, így stabilan kiemelkedő minőséget kapunk. Ennek egyik alapja, hogy összeszokott, állandó csapat dolgozik ezeken a filmeken (kivéve a Galaxis Őrzői, de az SDI javára legyen mondva, hogy a lehetőségekhez mérten próbálnak folyamatosan ők is idomulni a többi film szereposztásához). A csapat vezetője, Tabák Kata szinkronrendező, akivel korábban már készítettünk interjút. És bár a Disney-féle titoktartás híresen szigorú, néhány villámkérdés erejéig kifaggathattuk Katát a filmmel kapcsolatban. 

 

img_2735_big1_v2g_small.jpgSzinkronJunkie: Hogy tetszett a film és az új irány?

Tabák Kata: Igen, nagyon tetszik az új irány. Szerintem ez a Thor sikerült a legszórakoztatóbbra. Nagyon jót tett Thor karakterének az önirónia. Ez a “deadpoolos” vonal szerintem nagyon ott van. Nagyon örülök, hogy az alkotók erre indultak tovább.

SzJ: Szinte minden Marvel film szinkronját te rendezed. Ennyi film után van még bennük kihívás és izgalom?

TK: Nagyon szeretem a Marvel világát és boldog vagyok, hogy ezeknek a filmeknek a szinkronját rendezhetem. Nagyon sok ember rajong a képregényfilmekért, ezért is fontos, hogy mindig színvonalas, igényes szinkron készüljön hozzájuk. Szerencsére kiváló színészeket kérnek fel a karakterek megformálására, így nekem is mindig kihívás megtalálni hozzájuk a megfelelő hangot. Jó színészekhez pedig izgalmas magyar hangok kellenek, tehát én is mindig ragyogó színészekkel dolgozhatom. Ez hogy lenne unalmas?

SzJ: Szabó Sipos Barnabás és Tordy Géza sok rajongó számára hiányzott a Ragnarökből. Tudnál mesélni 

TK: Szabó Sipos Barnabás pár évre abbahagyta a szinkronizálást, ekkor Jarvisnak új hangot kellett találnom. Kárpáti Levente hangszíne hasonlított az övére, ezért esett rá a választásom. Amikor Barna visszatért, már nem lett volna tisztességes leváltani Leventét( aki amúgy nagyon jól hozza a figurát) és a Disney se szerette volna, hogy váltogassuk a hangot. A Ragnarökre kitérve pedig a Szabó Sipos Barnabás - Jeff Goldblum páros nekem sose tetszett. Szerintem Barnának nem elég karakteres hozzá a hangja. Inkább Schnell Ádámot és Seress Zoltánt tartottam jónak hozzá, a hangmintát pedig Seress Zoli nyerte.

Tordy Gézát betegség miatt kellett fájó szívvel leváltanom. Nagyon szeretek vele dolgozni, nagyon közel áll a szívemhez, de sajnos nem tehettem mást.

Köszönjük szépen az interjút!

 

8d0a1673a_small_1.jpgThor (Chris Hemsworth) – Nagy Ervin

A 2011-es Thor óta betonbiztos párosítás, melyet azóta 12 film követett. Két kivétel volt: a Vörös Hajsza, illetve a Ház az erdő mélyén, melyek nem a Mafilm Audiónál készültek. Az ilyen kisebb, kevésbé fontos filmek esetében sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy a rendezők "fejtenek" és meg akarják váltani a világot, de élek a gyanúperrel, hogy ezekben az esetekben egyszerűen anyagi okokból nem Nagy Ervint kérték fel. A Thor csapat szinkron készítésekor is látszott (bővebben majd a Thor Csapat - naplóban!), hogy Ervin minden erőfeszítés nélkül hozza a főszereplő karakterét. Látványosan egy húron pendülnek!

219498.jpgLoki (Tom Hiddleston) – Csőre Gábor

A Csőre - Hiddleston páros számomra bemutatja a magyar szinkron egyik furcsa erényét. Hiddleston hangja ugyanis mély, dörmögős - sokkal közelebb áll Nagy Ervinéhez vagy Dolmány Attiláéhoz. Őszintén nem tudom, hogy anno Tabák Kata mit láthatott meg a karakterben, de egy biztos fantasztikusan működött és működik a mai napig is filmben és sorozatban egyaránt.

bertalan-agnes-1005.jpgHela (Cate Blanchett) – Bertalan Ágnes

2014-2015 körül volt egy komoly őrület a szinkronrendezők körében, hogy szinte minden női szerepet Bertalan Ágnesre osztottak. Előtte nagyon kedveltem a Dr. Csont című sorozatban, de annyira telítődött vele a szervezetem, hogy nálam teljesen kifulladt. Ezért kifejezetten örültem, hogy 2016-ban volt egy szünet, amikor nem erőltették túl. Bár személy szerint jobban örültem volna, ha Hela Kovács Nóra lesz, mert nagyon szerettem a párosukat a Gyűrűk Ura-filmekben, mégis azt kell mondjam, Ágival abszolút jól működik a szarkasztikus poénokkal operáló karakter.

350x350_kozep-5.jpgHeimdall (Idris Elba) – Barabás Kiss Zoltán

Szegény Heimdal viszont tipikusan a logisztika áldozata! A trilógia első részében még Galambos Péter kölcsönözte neki hangját, ami egy ütős kombó volt, mégha kicsit túlzottan nyilvánvaló is. A második részben - tippre szervezési gubanc miatt - Barabás Kiss Zoltán váltotta a mikrofon előtt. Ha egy sorozatban/filmsorozatban valakit egyszer lecserélnek, akkor később - annak ellenére, hogy megoldható lenne - nem váltják vissza a hangot. Egy-két speciális esettől eltekintve ez hosszú idő óta bevett szokás a magyar szinkronban.Személy szerint egyáltalán nem értek vele egyet, mert az ilyen - sok esetben - kényszermegoldások rendre rosszabbak az eredetinél. Viszont sajnos a külföldi stúdiók is ezt az irányt támogatják, ahogy Tabák Kata is megerősítette ezt. 
Nem mondom, hogy Barabás Kiss Zoltán ügyetlenül hozná Heimdallt, de egyszerűen hiányzik a hangjából az a póver, amit Galambos csípőből hoz. Nem véletlen, hogy Tabák Kata a nemrég készült Setét Torony című filmhez  ismét Galambos Pétert kérte fel, hogy idriselbáskodjon egy kicsit.

9652609_2d6f42f07dac2e04b38f5306bba08377_wm.jpgNagymester (Jeff Goldblum) – Seress Zoltán

Egyik szemem sír, a másik nevet. Jó hír 1: Seress Zoltánt ritkán halljuk szinkronizálni, idén elkezdték felfedezni maguknak a rendezők és az ISzDB listája alapján kézről kézre adják egymás között a Mafilmben. Jó hír 2: Sokszor derül ki, hogy egy-egy külföldi stúdió hangszín-összehasonlítás alapján választatja ki a magyar hangokat a filmjeihez. Seress egész biztosan egy amplitúdón rezegne Goldblummal, ugyanis valami elképesztő módon hasonlít a hangjuk. Fekete Ernő Tibor - Robert Downey Jr. óta nem hallottam ilyen egyezést, úgyhogy ezért mindenképpen jár a piros pont. 
Rossz hír: Mindezek ellenére fáj Szabó Sipos Barnabás hiánya és a netes kommentek alapján nem vagyok ezzel egyedül. Szabó Sipost éveken keresztül nélkülöznünk kellett és, mikor végre visszatér be kell érnünk egy Függetlenség Napja 2-vel. Így ezt 75%-ban kihagyott ziccernek érzem - annak ellenére, hogy Seress egyébként vérprofin hozza a figurát. Most minden reményünk Dóczi Orsiban van, hogy a jövőre érkező Jurassic World - Bukott Királyságban újra együtt hallhassuk a Goldblum - Szabó Sipos párost.

img_0087.JPGValkűr (Tessa Thompson) – Gubik Petra

Gubik Petra szereplése után többet ne jöjjön senki azzal, hogy haszontalanok a magyar tehetségkutatók, ugyanis Petra az X-faktor korábbi versenyzője volt. Természetesen először kezdett el versekkel, prózával és színészettel foglalkozni és csak utána jött a tévés szereplés, így semmiképpen nem sorolnám be a "szerepeltessük Majkát" - kategóriába. Sőt! A filmben ügyes, hangja friss és a többi színészhez hasonló, magas színvonalú munkát végez. Több Gubik Petrát kérünk szépen a filmekbe!

2015-1426096137.jpgSkurge (Karl Urban) – Szabó Győző

Karl Urbanról - különösen az utóbbi években - szinte minden rendezőnek más véleménye van. Szerintem Csörögi István találta meg a legmegfelelőbb hangot, Viczián Ottó személyében. Ottó azonban jelenleg betegsége miatt nem vállal szinkront. Nagyon drukkolunk neki, hogy mihamarabb felépülhessen és még hosszú ideig folytathassa azt a munkát, amit idén Közönségdíjjal is elismertek!
Szabó Győző arcra talán kevésbé passzol, hangra még kevésbé hasonló, de ennek ellenére jól megy a kopasz tahóhoz, akit szegény Urban alakítani kénytelen.

xt022203_small_1.jpgBruce Banner / Hulk (Mark Ruffalo) – Rajkai Zoltán

A Ruffalo - Rajkai párosról azt gondoltam volna, hogy Tabák Kata találta ki a Bosszúállókhoz, de mint kiderült, még 2005-ben Báthory Orsolya ötlete volt. Bár Orsolya rendezőként még saját döntéseit is szereti felülírni, más rendezők fokozatosan átvették Rajkait és a 2012-es Bosszúállók filmig már nem nagyon volt kérdés, ki lesz a befutó. Hangjuk sok ponton mutat hasonlóságot és mindkettejükben meglévő komikus véna jó alap arra, hogy könnyen "dolgozzanak együtt". 
Egy dolgot érdemes azonban kiemelni - ezt ismét a Thor Csapat munkálatai során vettem észre -, hogy Ruffalo szinte minden szerepe csupa rögtönzés, tele van improvizációval, emiatt rendkívül nehéz követni. Magyarul sokkal folyékonyabban és konzisztensebben beszél, mint eredeti változatában.

l48270255062472079748.jpgOdin (Anthony Hopkins) – Fodor Tamás

Remélem, mindenkinek beugrik, hogy kinek is kellene igazából Odin magyar hangjának lennie. Sinkó Lászlónál elképzelni sem tudnék karakteresebb, erősebb jelenlétű színészt a feladatra. Majd talán egyszer, ha a technika engedi, újra hallhatjuk őt. Tordy Géza és Fodor Tamás fej-fej melett haladva igyekeztek Sinkót helyettesíteni, mindketten homlokegyenest más színeket adva Hopkins játékához. Míg Tordy hangjával melegszívű, határozott, de bájos Odint kaptunk, adddig Fodor Tamással Hopkins rendre inkább hidegebb, számítóbb. Tabák Katának a Ragnarök esetében kényszerű döntést kellett hoznia, hiszen Tordy Géza most nem tudta vállalni a felkérést. 

További magyar hangok: Bácskai János, Csuha Bori, Csuha Lajos, Fehér Péter, Gulás Fanni, Gyurin Zsolt, Hám Bertalan, Horváth Illés, Kajtár Róbert, Kapácsy Miklós, Karácsonyi Zoltán, Kis-Kovács Luca, Kocsis Mariann, Kolovratnik Krisztián, Kőszegi Ákos, Lamboni Anna, Mesterházy Gyula, Mezei Kitty, Mohácsi Nóra, Nyakó Júlia, Simon Kornél, Schmied Zoltán, Schneider Zoltán, Stohl András, Szatmári Attila, Téglás Judit, Varga T. József, Vida Péter.

És az elmaradhatatlan előzetesek! ;)

Az eredeti, angol nyelvű:

A magyar:


Az egész jó spanyol:

A kicsit gagyi orosz:



A fura német:



És a szinte hangalámondós olasz:

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4513217837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása