mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Venom 2. - Vérontó - Szinkronkritika

2021. október 11. - merlinicus

v2-1620639690716_160w.jpgMár október van, de 2021 még mindig nem igazán kápráztatott el ütős blockbusterekkel. Egy interjúban néhány éve Matt Damon szuperül elmagyarázta, hogy - véleménye szerint - mi is az igazi gond a háttérben. Nem a kreativitás hiányzik, hanem a stúdiók játszanak biztonsági játékot, ugyanis ha ma egy film megbukik, azt később sem lehet pénzügyileg korrigálni - szemben a VHS/DVD-korszakokkal. Hogy ennek tükrében mennyi ideig tart még a képregényfilmeket övező láz, azt nehéz lenne megbecsülni. 

Nos, a Venom 2. nem ilyen film - abszolút nem biztonsági játék. Persze, a SONY bazírozhatott arra, hogy Tom Hardy, valamint Venom és Vérontó (rejtély, hogy miért nem Méreg és Vérontó vagy Venom és Carnage...) figurái sok embert bevonzanak majd a moziba, ugyanakkor erről a filmről viszont mintha túlságosan levették volna a kezüket. A sajtóvetítés előtt átfutottam a nemzetközi kritikákat, amelyek egyöntetűen lesújtóak voltak, így mindenféle elvárás nélkül ültem be a moziba. Szó szerint nem vártam semmit, ám - bizonyos tekintetben - ezt is sikerült alulmúlni. A biztonsági játék helyett a teljes káosz illik a filmre.

A vetítés után megpróbáltam magamban összefoglalni a történetet, ami annak ellenére egy teljes katyvasz, hogy szinte nincs is. Kicsit Alien, kicsit Bárányok hallgatnak, egy csipetnyi Frankensteinnel - de valahogy mindenhonnan mintha direkt a rossz részeket vették volna át és gyúrták volna egybe a sokkal jobb sorsra érdemes szereplőkkel. Félreértés ne essék, a film látványos, a küzdelmek jól néznek ki (bár semmi olyan nem történik benne, amit ne láttunk volna már korábban), de a bugyuta, klisés történet miatt az ember képtelen beleélni magát a filmbe.

A film addig még működik valamennyire, amíg a fókusz Eddie Brock és a szimbióta "rossz házasság"-jellegű kapcsolatán van. Ha a Venom egy sorozat lenne, akkor a második résztől előkerülne egy pszichológus és bizonyosan párterápiára járnának. Erre a filmre a stúdió nem akart sokat költeni (a 90 millió dolláros büdzsé képregényfilmek szintjén aprópénz) és ez meglepő módon nem az animációkon látszik meg, hanem a harcok közötti átkötő jeleneteken. Bugyuta dialógok, sehová sem vezető konfliktusok, az Új Mutánsok színvonalát idéző rendezés és történetvezetés. Nem világos, hogy ki rontotta el, hiszen a filmen sok tapasztalt szakember dolgozott, de hogy a Sony Venomverzuma ennél jobb minőséget érdemel az bizonyos. 

Érdekes módon pont a film zenéje az egyik üdítő rész: ötletes, merész és szerencsére túlmutat a manapság szinte kötelező szintetizátor pulzáláson. Kár, hogy szinte semmilyen zenei kapcsolatot nem alakítottak ki az előző résszel, igaz, ezt a sztori is elég lazán kezelte. 

A magyar szinkron

Eddie Brock / Venom - Tom Hardy - Király Attila

kiraly_attila_1.jpg(Fotó: hegyvidek.hu)

Király Attilának szerencséje van Tom Hardy-val, hiszen külföldi kollégája nem csupán - Attilához hasonlóan - remek színész, de igen gyakran játszik a hangjával, így bizonyosan izgalmas kihívás őt szinkronizálni. Ha minden igaz, párosukat Gaál Erika szinkronrendezőnek és az Idegenlégió című filmnek köszönhetjük, amelyet azóta 14 újabb produkció követett, bár csak hosszú évekkel később. 2002 és a 2010-es Eredet között, amely második közös munkájuk volt, szinte minden rendező másképp gondolkodott Hardy-ról. Christopher Nolan nagysikerű filmje után azonban csupán néhány kivétellel kapta más az angol színész munkáit. A Venomban Attilára kettős szerep várt, hiszen mindkét főszereplőt Eddie Brockot és Venomot is ő szinkronizálta, amely az eredetihez hasonlóan, különösen jópofává tette az évődő, veszekedős jeleneteket. 

Cletus Kasady / Vérontó - Woody Harrelson - Stohl András

stohl_2.jpg(Fotó: Fejér Bernadett / Fidelio)

2021 ősze biztosan Stohl Andrásé, hiszen egyszerre két nagyszabású szinkronja is fut: míg a Nincs idő meghalni című új Bond-részben a főszereplő Daniel Craiget, addig a Venom 2-ben a címadó Vérontót szinkronizálja. Már az előző részben is feltűnt Cletus Kasady-ként, ami nem volt meglepetés, hiszen 1995 óta szinte valamennyi filmjében ő magyarította Woody Harrelsont - eddig összesen 47 (!) alkalommal. Sajnos amennyire furcsán állt Harrelson kopasz fején a vörös paróka, annyira szögegyenesre írták meg a sorozatgyilkos karakterét. Utólag sem érthető, hogy mi volt a mögöttes koncepció: ilyen trehány forgatókönyvet utoljára a kora 90-es évek akciófilmjei mutattak fel, ahol csak az volt a lényeg, hogy Van Damme spárgázik és pörgőrúg, Steven Seagal meg néz és kalimpál. Az elnagyolt szereppel láthatóan nem is tudott mit kezdeni Harrelson, ami emiatt a szinkronban sem vált komoly kihívássá, ugyanakkor így feljavítani sem volt mit. 

Frances Barrison / Sikoly - Naomie Harris - Nádasdi Veronika

nadasiveronika.jpgA Ms. Moneypenny analógia duplán áll: nem csupán Naomie Harris alakítja jelenleg a karaktert, de őt itt és a Nincs idő meghalniban is Nádasdi Veronika szinkronizálja. Ha lehet, akkor párosukat a film után még inkább sajnálom, mint Harrelsont és Stohlt. A Sony Venomverzuma össze-vissza keveri a karakter hátterét, aki elvileg mutáns, de a filmben nem tűnik másnak, csak egyszerű koppintásnak az X-men - Az elsőkből (meg egy csipet Frankenstein arájából). A filmbéli karakterábrázolás Sikoly esetében annyira kopipészt, hogy a Karib-tenger kalózaiból egy az egyben nyúlták a voodoo ladyt - kinézetestül, színésznőstül. Azonban ami amellett nem szabad elmenni, hogy Nádasdi Veronika még ebből a karakterből is ki tud hozni valami működőt és jó látni, hogy egyre komolyabb szerepeket osztanak rá.

Patrick Mulligan - Stephen Graham - Széles Tamás

138207029_223857435988158_79812447190787826901_n.jpgAz ember számára nem esik jól, ha egy archoz társított hangot lecserélnek, hiszen ez a két jegy néhány perc alatt beég a memóriánkba. A néző pedig szereti ezt a fajta kontinuitást, egyszerűen jólesik a fülnek. Ez az akszióma instant dezintegrálódik Széles Tamás esetében, akinek mindig örülök, ha hallom. Stephen Grahamet bár Rába Roland hangjával szoktam meg a Gengszterkorzóban, Tamással zseniálisan működik a figura. Amit különösen értékeltem, hogy Tamáshoz - hangjából adódóan - könnyen társít az ember egyfajta pozitív aurát, amely ugyanakkor ezt a figurát nem jellemezte. Tökéletesen tudta hozni a jó-rossz határán mozgó, furcsa rendőrt. 

 

A Venom 2-höz nehéz ajánlást mondani... Aggressziója és a karakterekből adódó gusztustalansága miatt valóban érthető a 18-as karika. Sajnos a történetet viszont olyan bugyutára írták meg, hogy 18 felett pedig amiatt lesz nehéz élvezni. Azoknak tudom jószívvel ajánlani, akik megelégszenek az eredeti képregények egy-egy ikonikus jelenetével a mozivásznon. 

Ha valami, akkor Venom 2 - Vérontó egy elpuskázott lehetőség arra, hogy a Sony bebizonyíthassa, tud ő is jó filmet készíteni. Nem úgy tűnik. 

 

 További fotók: jegymost.hu, szelestamas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4116716372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benáresz 2021.10.14. 13:48:47

Igazán jó kis szinkronkritika. Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.

Csak egy kiegészítésem lenne a szöveghez " a Karib-tenger kalózaiból egy az egyben lenyúlták Tia Dalma-t, a Vudu papnőt"

Ha már A MAGYAR szinkronról beszélünk, akkor NE TEGYÜNK A SZÖVEGBE ANGOLT
süti beállítások módosítása