mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Bosszúállók - Végtelen Háború - szinkronkritika (SPOILERMENTES)

2018. április 25. - merlinicus

avengers-infinity-war-et00073462-02-04-2018-09-21-43.jpgBevallom őszintén, hogy utoljára az 1997-es Jurassic Park 2 - Elveszett világ premierjére jutottam be teljes földi valómban, így a Végtelen Háború vetítése extra izgalmakat is rejtett. A szokásos sajtóvetítés azért jelentősen unalmasabb: regisztrálsz, bemész. Se reklám, se előzetes, csak a film. Hogy is néz ki ma egy premier Magyarországon és milyen tanulságokat lehet levonni belőle?

img-9082.JPGVIP szőnyeg, hostessek, popcorn és az ember jogosan gondolhatná, hogy SZTÁROK jelenléte. Aki egy hollywoodi kasszasiker-várományos film premierjén lévő csillogásra és feelingre vágyott, azért jócskán pofára eshetett. A vendégek 99%-a totál ismeretlen arcokból állt, akik vélhetőleg vagy marketing/PR vonalon mozgó cégektől jöttek, vagy még inkább lepattanó jegyek büszke tulajdonosai lettek. Számomra az egyik legnagyobb tanulság az volt, hogy a szinkron világának (még vagy már - mindenki döntse el maga) nem része a premier. A futószalagon folyó munka miatt eleve nehezen alakul ki bármilyen kötődés, érdeklődés a szinkronizáló színészek és a stábtagok részéről, másrészt pedig a folyamatos munkakényszer miatt valószínűleg idő sem jut arra, hogy részt vegyenek egy kedd esti, több órás programon. Ezen mindenképpen kellene erősíteni, hiszen az, hogy a film szereplői közül kizárólag ketten tudtak megjelenni, elég sovány egy 40+ fős stáb esetén. 

img-9084_3.JPGHa már VIP és tapasztalatok, akkor említsük meg azt is, hogy a honi sajtó milyen színvonalon volt jelen. A vörös szőnyeg és Bosszúállók-fotóháttér értelemszerűen nem csak a családi képek készítéséhez lett felállítva (mondjuk optimistán hosszú volt a maga közel 20 méterével...), hanem itt készültek (volna) a sztárfotók. Képzett bulvárfotósaink azonnal kiszúrták a tömegből az Oscar-díjas alakításairól ismert Kiss Ramónát, a többszörös Grammy-győztes Pintér Tibort és lecsaptak rájuk, mint gyöngytyúk a takonyra. És ezzel nagyjából ki is fújt a celeb-szél. Végtelen bölcsességükben azt észre sem vették, hogy a film két főszereplője lopózik el a hátuk mögött. Sajnos Kárpáti Leventét nem sikerült a helyszínen elcsípnem (mindig ügyesen állt máshova ;) ), de Solecki Janka volt olyan tündér és váltott velem néhány szót. 

 

Végtelen film (kettévágva)

Magam sem hittem el, mikor egy hete a rendezők azt nyilatkozták, "a Végtelen Háború egy önálló történet, amely 100%-ig megáll a saját lábán. Ez nem egy kettévágott film." Dehogynem! Azért arra legalább vigyáztak, hogy ne kelljen arra várni, vajon a főhős kibírja-e jövő májusig az ablakpárkányon lógva, vagy egy év alatt vajon odaér-e az a bizonyos golyó. Ettől függetlenül mondjuk ki: ordas kamu volt az önállóság. Ez bizony egy nagy sztori kettévágva. 

11972.jpgAnélkül, hogy spoilereznék, nehéz beszélni a történetről. Annyi azonban elmondható, hogy a Rousso fívérek odatették magukat. Néhány alapvető blődség és egy-két szereptévesztésen túl a film integritása magas, jól illik az univerzumba. Az alkotók pedig tényleg behúztak egy George R. R. Martint és nem bánnak kesztyűs.... na, ezt a szóvirágot nem folytatom. :D Szóval a sztori oltárán hoznak bizonyos áldozatokat. Hogy ennek milyen súlya van, azt a következő rész végéig nem fogjuk megtudni. Ugyanis több olyan Végtelen Kő is van, amellyel igény esetén akár az egész első részt semmissé tehetik. Emiatt szerintem 16 év felett nem érződik akkorának a tét, mégha az egész univerzum sorsa is forog kockán. 

Ami egyértelműen a film lényegi értelme és egyben legjobban sikerült része, az a fan service. Olyan szinten szolgál ki minden rajongót, hogy az elképesztő, miközben nem válik egy Ultron kora-jellegű légvárrá (amiben minden jelenet egy következő filmet akart felvezetni). Természetesen ebben a közel 3 órában sem szerepelhet mindenki egyenlő arányban, viszont külön érdekes, hogy a hangsúlyt messze nem oda helyezték, ahová a bevételi és népszerűségi mutatók diktálták volna. Ha jobban belegondolunk, ez igazi képregényes megoldás. Több karakter, akinek akár önálló filmje(i) is volt(ak) korábban, szimpla akciófigurává válik a történetben. Ez főleg szinkron szempontból érdekes, hiszen vannak olyan szereplők, akikhez valóban 1-5 mondatért kellett behívni a megszokott magyar hangot. 

A film zenéje megint érdekes tészta. Egyrészt Brian Tylert - valószínűleg végleg - parkolópályára küldték az Ultron-kora fiaskó után. Danny Elfmant elvitte a DC (ettől persze még szerezhetne zenét a Marvelnek is). Visszahívták Allan Silvestrit, aki az első Bosszúállók zenét is alkotta. Nagyon dinamikus, markáns szólamokat alkotott, azt mondanám, hogy messze ez a legjobb Bosszúállók score. De ha már filmtörténeti eseményről beszélünk a Végtelen Háború kapcsán, akkor jobban kihasználhatták volna az elmúlt 10 év zenei témáit. Több videó is kering a YouTube-on arról, hogy miért nem jegyezhető meg a Marvel filmzene. Ebből az egyik ok pontosan ez, miszerint mindig újraírják, elölről kezdik a komponálást. Silvestri ugyan becsülettel hozza az általa megalkotott Bosszúállók főtémát és a Wakandában játszódó jelenetekhez Ludwig Göransson Fekete Párduc motívumát is becsempészi, de óriási ziccer, hogy kimaradt Vasember, Dr Strange, Pókember és Amerika Kapitány muzsikája. Holott muníció lett volna rá bőven és abban is biztos vagyok, hogy ez nem Silvestrin múlott. Sajnálom, mert számomra ez tette volna igazán kerek egésszé a filmet. 

Végtelen szinkronstáb

14002369_316708008678106_708413392_o.jpgA film hossza akkor is kemény dióvá tenné a szinkronmelót, ha egy kétszemélyes kamaradarabról beszélnénk, de a 40+ fős szereposztás egészen durva szervezési kihívássá vált. Az tény, a Végtelen Háborúval Tabák Kata szinkronrendező tető alá hozta az elmúlt évek legnehezebb produkcióját. Annak idején a Gyűrűk ura lehetett még hasonló produkció, azonban itt még több megkötés, még kevesebb új szereplő volt. El tudom képzelni, hogy a Mafilmben hány álmatlan éjszakát forgolódtak a gyártásvezetők mire összehozták a logisztikát. Nagyságrendileg két hétre kellett bezsúfolni a teljes szinkronstábot úgy, hogy többen a szabadságukat is kénytelenek voltak a filmhez igazítani. Ezt ezúton is hálásan köszönjük a magyar stábnak! Ez a fajta univerzumépítés itthon is komoly elkötelezettséget kíván, amivel viszont (a kis pénz, kis foci ellenére) a hazai kollégák semmivel sincsenek lemaradva a külföldiektől.

14017599_316712065344367_131442729_n.jpgHa a Marvel rövidfilmjeit és sorozatait nem számítjuk, a 19. film szereposztásáról akkor is igen nehéz bármi újat mondani. Ami 10 évvel ezelőtt még nyögvenyelős szervezés árán jöhetett csak létre, mára természetes. Chris Hemsworth-t nem tudnánk elképzelni Nagy Ervin nélkül, Robert Downeyról is leesik mindenki, aki nem Fekete Ernő Tibor. Az "egy kézben az univerzum" elvnek és az okos előre tervezésnek hála nincsenek szereposztásbeli gubancok, úgyhogy a klasszikus névsort csak úgy itt hagyjuk. 

Tony Stark / Vasember (Robert Downey Jr.) - Fekete Ernő

Steve Rogers/Kapitány (Chris Evans) - Zámbori Soma

Thor (Chris Hemsworth) - Nagy Ervin

Bruce Banner / Hulk (Mark Ruffalo) - Rajkai Zoltán

Natasha Romanoff / Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) - Csondor Kata

Dr. Stephen Strange / Doktor Strange   (Benedict Cumberbatch) - Simon Kornél

James "Rhodey" Rhodes ezredes / Hadigép (Don Cheadle) - Takátsy Péter

Peter Parker / Pókember (Tom Holland) - Baráth István

T'Challa / Fekete Párduc (Chadwick Boseman) - Debreczeny Csaba

Vízió (Paul Bettany) - Kárpáti Levente

Wanda Maximoff / Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) - Szilágyi Csenge

Samuel Wilson / Sólyom (Anthony Mackie) - Papp Dániel

Bucky Barnes / Fehér Farkas (Sebastian Stan) - Hamvas Dániel

Loki (Tom Hiddleston) - Csőre Gábor

Virginia "Pepper" Potts (Gwyneth Paltrow) - Major Melinda

Thanos (Josh Brolin) - Kőszegi Ákos

Taneleer Tivan/Gyűjtő (Benicio del Toro) - Kaszás Gergő

Heimdall (Idris Elba) - Barabás Kiss Zoltán

Peter Quill / Űrlord (Chris Pratt) - Miller Zoltán

Drax (Dave Bautista) - Ifj. Jászai László

Gamora (Zoë Saldana) - Solecki Janka

Mordály (Bradley Cooper) - Kálloy Molnár Péter

Tini Groot (Vin Diesel) - Dézsy Szabó Gábor

Nebula (Karen Gillan) - Varga Gabriella

Mantis  (Pom Klementieff) - Bogdányi Titanilla

Wong    (Benedict Wong) - Hajdu Steve

Okoye (Danai Gurira) - Bognár Gyöngyvér

Shuri (Letitia Wright) - Törőcsik Franciska

 

Thaddeus Ross külügyminiszter (William Hurt) – Rosta Sándor

Péntek (Kerry Condon) – Peller Mariann

 

Eitri (Peter Dinklage) - Epres Attila

epres_attila_1.jpgSzeretném azt hinni, hogy Peter Dinklage-dzsel nem történik majd az, mint szegény Hugh Jackmannel, és nem lesz filmenként új magyar hangja. A Trónok Harca elég mély nyomot hagyott a nézőkben ahhoz, hogy Láng Balázs pozíciója ne kérdőjeleződhessen meg. Őszintén remélem, hogy csak a logisztika szólt közbe (a Facebook alapján Láng Balázs nemrég külföldön töltött néhány napot - ez simán egybeeshetett a felvételekkel). Természetesen Epres Attila - mint mindig - most is kiválóan szinkronizált, Dinklage-dzsel

Áspisszáj (Tom Vaughan-Lawlor) - Seder Gábor

dsc_3140.pngA szereposztás igazi kérdése mindvégig az volt, hogy kik lesznek Thanos sleppjének magyar hangjai. Ha megnézzük a legtöbb szerephez jutó Ebony Maw fizimiskáját, elsőre kissé furán hat a direkt kellemetlenkedő hangot beszélő Seder Gábor. De amint meghallgatjuk az eredetit, kiderül, hogy ennél precízebben nem is lehetett volna választani. Gábor nem mellesleg lubickol a szerepben és legalább annyira sokszínű játékot mutat be, mint a Family Guy Glenn Quagmire-jeként. 

 

További magyar hangok: Bárány Virág, Berkes Bence, Dobó Enikő, Fehér Péter, Kajtár Róbert, Kapácsy Miklós, Lipcsey Colini Borbála, Magyar Bálint, Mohácsi Nóra, Nádasdi Veronika, Papucsek Vilmos, Pásztor Tibor, Sörös Miklós, Suhajda Dániel, Szórádi Erika, Szvetlov Balázs, Tóth Mira, Varga Klára

A színészek között van három szereplő, akinek említése masszív spoiler lenne, így őket most kihagyjuk, de később pótolni fogjuk a Facebookon.

A stáb legtöbb tagjának egybehangzóan pozitív benyomásai voltak a filmről, azonban abban mindenki egyetértett, hogy saját jelenteik alapján nehéz összerakni a komplett sztorit. Ez nem is meglepetés, hiszen a két és fél óra kellően szétosztott az egyes sztori-elemek és karakterek között. A stáb tagjaival készült beszélgetésekből külön cikket tervezünk, amit majd a hétvége után jelentetünk meg. Előtte pedig külön jön az előzetesek elemzése is.

Bár már nagyon várjuk a második részt (nem lennénk meglepődve, ha az óriási vetítés/kamuáradat ellenére) mégis úgy neveznék el: Bosszúállók - Végtelen Háború - 2.rész. Ez mindenesetre a spoilerek miatt sokáig nem fog kiderülni. Ja, és a stáblistát szokás szerint tessék végigülni. Kivételesen abszolút megéri ;)

Bogdányi Titanilla (Mantis) szavaival búcsúzunk, aminél jobb promót a forgalmazó sem találhatott volna ki: "Amit láttam, az nagyon tetszett! Hozza, amit az ember vár. Izgalom, humor, hősök. Mi kellhet még?"

A képek forrásai: Fórum Hungary, www.folditamas.hu, wikipedia.com, saját készítés. 

img-9087_masolata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3413859158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2018.04.27. 00:26:17

Majd érdeklődj egyszer utána, hogy a sok kibaszott fontos léhűtőnek kiadott promójegy mellett a forgalmazók hány darab jegyet szoktak a szinkronstúdiók részére bocsátani!
Nekem mesélték.
Nem lettem tőle büszkébb, hogy Magyarországon születtem. Arra már inkább, hogy időben eljöttem onnan.

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2018.04.27. 09:18:54

@Dan da Man: Azt nem tudom, hogy más forgalmazóknál mi a bevett gyakorlat, de a Fórum Hungary engem külön azért hívott a premierre, mert meghívtak minden szinkronos stábtagok, akit csak tudtak.
Ez a gyakorlatban nagyjából úgy működik, hogy kapsz egy emailes meghívót, helyszínnel, időponttal és felkerülsz egy listára. Ha odamész és rajta vagy a listán, kapsz jegyet.
Miután az ismert résztvevők száma nem haladta meg a 15 főt (és ebbe már a 3 követővel rendelkező youtubereket is beleszámoltam), ezért erős a gyanúm, hogy egyrészt az időpont (kedd este 7-fél 8) sem segített, másrészt a nem hazai gyártású filmek premierjének itthon még nincsen igazi kultúrája, hagyománya.
Erre biztosan érdemes jobban ráfeküdni a szervezőknek, mert nekik is előnyös, ha egy premieren komoly tömegeket megmozgatni képes emberek bukkannak fel.

De simán el tudom képzelni, hogy korábban voltak olyan filmek/forgalmazók, ahol egyszerűen magasról szartak a szinkronban dolgozókra és nem hívtak meg senkit. A Bosszúállóknál tudtommal nem ez volt a helyzet.
süti beállítások módosítása