mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Legendás állatok és megfigyelésük: Grindelwald bűntettei - szinkronkritika

2018. november 15. - paddydori


landscape-1510842200-fantastic-beasts-first-look-image-1.jpg
Két éve indult útjára a Harry Potter- univerzum újabb filmsorozata, mely a Roxfort-beli történések előtt 65 évvel játszódik, és amely cselekményének középpontjában a mágikus állatszakértő és tankönyvíró Göthe Salmander (eredeti verzióban Newt Scamander) áll. Mivel a könyvsorozat meghatározó része volt a gyerekkoromnak (és belegondolva továbbra is az), így félve ültem be 2016 őszén a moziba megnézni az első Legendás állatok és megfigyelésük-filmet. Nem akartam azzal szembesülni, hogy csak egy újabb bőrt akarnak lehúzni az eredeti szériáról, nagy összegeket remélve tőle. Szerencsére nem ez történt - bár biztosan nem vették zokon, hogy sikeres lett a film és jó sokat kaszáltak vele. Az ötrészesre tervezett új filmsorozatban megismerkedhetünk többek között az amerikai varázslóközösséggel és a Voldemort előtti időszak legnagyobb sötét mágusával, Gellert Grindelwalddal is - itt kapcsolódik a mozi a  Potter-saga történéseihez még egy újabb szállal.
A Legendás állatok és megfigyelésük: Grindelwald bűntettei ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész végén elengedte - megtudhatjuk, mi lett a Percival Gravesből Gellert Grindelwalddá változott mágus sorsát, illetve azt is, hogy Göthe milyen nehézségekkel küzd a New Yorkban történt incidense után. 

Göthe Salmander (Eddie Redmayne) - Szatory Dávid

newr.pngLassan megszokott páros az övék, ha Redmayne ezután is fontos szerepeket kap majd Hollywoodban, akkor szerintem Szatory Dávidot továbbra is gyakran fogjuk hallani a magyar mozikban - azért továbbra, mert az utóbbi években egyre több főszerepben hallhattuk (A szürke ötven árnyalata trilógia, az újabb Star Wars-ok, Én, Tonya).


Katherine Waterton (Porpetina Goldstein) - Sipos Eszter Anna

tina.pngNem a Legendás állatok-sorozat kapcsán párosították össze először a két színésznőt, hanem A robot és Frank című filmben, ami ugyan mellékszerepe volt Watertonnak, mégis örülök, hogy fel lett jegyezve valahol, mennyire jól illik Sipos Eszter hangja az övéhez. Más kérdés, hogy én a film végére enyhe ellenszenvet kezdtem érezni a karakter iránt, legalábbis idegesített szegény, szóval remélem, hogy a későbbiekben ez változni fog.

Dan Fogler (Jacob Kowalski) - Fekete Ernő Tibor

kowalski.pngAzért ez a páros a kedvencem a film szinkronjai közül, mert annak ellenére, hogy Fekete Ernő számomra mindig Robert Downey Jr. vagyis inkább Vasember marad, mégis remekül működik egy merőben más karakternél is! A kicsit kelekótya, de rettenetesen szeretnivaló Jacob az egyetlen Magnix (vagyis mugli, vagyis varázstalan ember) a második részben, és az ő jelentléte miatt még fontosabb lesz a kérdés, amihez minden szereplő kicsit máshogy áll, történetesen, hogy mi legyen a varázslók és a varázstalanok viszonyának sorsa? 

Alison Sudol (Queenie Goldstein) - Bozó Andrea

bozo_andrea.pngNagyon passzol az álmodozó, sejtelmes hangú Queenie-hez Bozó Andrea hangja, és örültem, hogy a karakter több oldalát is láthattuk a mozi során. Alison Sudolt még nem láthattuk magyar mozivásznon, sőt, igazából külföldön sem sokan látták ezt a franchise-t leszámítva, mert ezidáig dalszerzőként, Fine Frenzy néven ismertebb volt.

Ezra Miller (Credence Barebone) - Tasnádi Bence

credence.pngEzra Miller leginkább Flash-ként lehet ismerős a mozinézőknek, és abban a három filmjében, amiben megjelent, két színész szinkronizálta - a Batman vs Superman és az Öngyilkos osztagban Szabó Máté, míg az Igazság ligájában Jéger Zsombor. A Legendás állatok - sorozattal viszont egy újabb színész került fel a listára, Tasnádi Bence. Mivel Credence karaktere merőben más, mint Flash-é, ezért nem zavaró a két hang különbsége, sőt. Jól kiegészíti Ezra játékát Tasnádi Bence hangja.

Johnny Depp (Gellert Grindelwald) - Nagy Ervin

grindelwald_1.pngNem volt nagy meglepetés, hogy Nagy Ervin kapja ismét ezt Depp szinkronizálásának lehetőségét (ez már a 15. alkalom), mondjuk mostanában jócskán el van látva szinkronszerepekkel - lásd Marvel. Most Depp nem a fura fejfedős karaktert hozta, és nem is a sármos főhőst, hanem kicsit a Fekete mise Whitey Bulger-ére emlékeztető szereplőt. Nagy Ervinnek pedig hallhatóan nem volt kihívás a szerep, mert ahogy említettem, már dolgoztak együtt, ez alkalommal kicsit többet kellett rejtélyeskednie (de legalább nem kellett mélyítenie a hangját, mint Thornál).

Jude Law (Albus Dumbledore) - Stohl András

dumbledore.pngEz a párosítás sem újdonság, filmjeinek majdnem felében Stohl szokta szinkronizálni Lawt, aki érdekes választás volt a fiatal Dumbledore szerepére (majdnem annyira érdekes, mint Johnny Depp öregítése Grindelwald szerepéhez). 

Zoë Kravitz (Leta Lestrange) - Martinovics Dorina

martinovics.pngMartinovics Dorina hangját egyből felismertem, ami azért csoda, mert igen ritkán szinkronizál. Viszont én évente legalább egyszer végignézem az HBO Társas játék című sorozatát, aminek ő volt az egyik főszereplője, így talán mégsem akkora "csoda". Kravitz kisasszonyt viszont sajnos még egy filmjében sem volt szerencsém látni, tehát nem volt összehasonlítási alapon. Az első benyomás viszont jól sikerült - mind a színészi, mind pedig a szinkronszínészi játékot tekintve.

A filmen egyértelműen látszik, hogy egy ötrészesre tervezett sorozat második része, mert továbbgöngyölítette ugyan az eseményeket - például kiderül, kinek a fotóját hordozta Göthe az első részben a bőröndjében -  de nagyon sok minden maradt magyarázat nélkül. Ezen kívül számos "plot hole"-t fedeztünk fel, ami a Harry Potter- univerzumot illeti. Néhányuk lehet szőrszálhasogatás, de vannak olyanok is, amelyek talán még azoknak is feltűnnek, akik nem mozognak ennyire otthonosan ebben a világban, mint én. Az első rész jobban tetszett, mint ez, kicsit olyan, mintha egy évad közepén járnánk egy átlagos sorozatban, és várjuk, hogy mi fog történni majd az utolsó részekben. Mágikus lényekből és varázslatokból most sem volt hiány, sőt, még néhány easter egg-et is elrejtettek nekünk a rendezők, és hát a legjobb, hogy visszatértünk kicsit Roxfortba is.
Azonban részben vissza kell, hogy vonjam a bevezetésben leírtakat, miszerint nem csak aranytojást tojó tyúkként tekintenek erre a sorozatra, mert a forgatókönyvet tekintve a fantázia hiánya sajnos mintha ezt igazolná. Pedig Rowling írta a forgatókönyvet, pont ezért csalódás egy kicsit ez a rész. Remélem, a következők utólag is javítanak majd ezen az élményen.
Írjátok le, ti mit gondoltok róla!

Addig is, lássuk az előzetesek összehasonlítását:

A francia:

 A német:

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1314371181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása