mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Mary Poppins visszatér - szinkronkritika

2018. december 15. - paddydori

mary-poppins-returns-2018-3.jpgKlasszikusok nyomába eredni, azokat újraforgatni vagy "csak" folytatni mindig nehéz feladat, ennek ellenére mostanában Hollywoodban nagy kereslet van ezekre a filmekre, a Disneynél is igencsak rákaptak arra, hogy a saját, régebbi sikerfilmjeikhez nyúljanak. Elég csak megnéznünk a jövő évi mozinaptárat, és ott a Dumbó, az Aladdin és Az oroszlánkirály remake-je. Idén évvégére viszont elhozták nekünk a szeretnivaló varázsdadusról szóló, több, mint 50 éve leforgatott film folytatását.

Az 1964-es Mary Poppins annak idején igazán nagy sikert ért el, ez többek között a jól összeválogatott szereplőgárdának is köszönhető. Közülük is magasan kiemelkedett Julie Andrews, akiben Walt Disney annyira hitt, hogy amikor kiderült, hogy várandóssága miatt mégsem vállalja el a szerepet, Disney elhalasztotta miatta a forgatást. Végül Oscar-díjat ért Andrewsnak a szerep, és ezzel robbant be a köztudatba, hogy aztán az egyik legnagyobb angol színésznővé váljon.

Nem célom ezzel a cikkel, hogy bármit is lelőjek a történetből (ami azért az előzetesből bőven megfejthető), de annyit azért elmondhatok, hogy nekem a Mary Poppins visszatér nem volt annyira “varázslatos”, mint az első, illetve, mint amit a trailer alapján vártam. Pedig volt benne bőven éneklés és tánc, rajzolt képbe cserépedénybe való ugrás a dada segítségével, szerethető utcazenész lámpagyújtogató "sidekick" és még a ház tetején üldögélő hajóskapitányt sem hagyták ki. Valószínűleg ez a film nem a mostani gyerekeknek készült (vagy csak nem így sikerült), hanem inkább azoknak, akik nosztalgiával gondolnak a régi alkotásra. Mégis, felnőttként megnézve sem volt annyira szerethető, mint elődje, és a fő konfliktus (az édesanya elvesztése miatti gyász és a lakás elvesztésének veszélye) is élesebbre volt hegyezve, mint amilyen egy gyerekfilmbe illik. Vagyis, mint amilyen a Mary Poppins-történetbe illik. Nagyon szép volt a képi világ, és jó pár új betétdal elhangzott benne, sajnos egyik sem volt olyan fülbemászó, mint a régiek, azok közül pedig egyet sem hallhatunk, így (emiatt is) erős hiányérzettel jöttem el a moziból.
Szinkron tekintetében a következőkről tudunk beszámolni.

Mary Poppins (Emily Blunt) - Nagy-Németh Borbála

nagy_nemeth.pngNos, én kedvelem Blunt kisasszony munkásságát, a Hang nélkül-ben meg pláne nagyon szerettem, de most ebben a szerepében valahogy nem volt az igazi. Rettentő nehéz lehet Julie Andrews után bármit is eljátszani, ez tény, de egyet kell értenem azzal, hogy "ő csak eljátssza Mary Poppinst, Julie Andrews maga volt a szuperdadus." Ez persze nem a szinkronhangon múlt, hiszen Nagy-Németh Borbála már jó pár alkalommal adta a hangját Bluntnak, és most sem volt hiba a munkájában. 

Michael Banks (Ben Whishaw) - Szatory Dávid

szatory.pngA történet középpontjában a harmincvalahány éves Michael áll, aki három gyerekét neveli egyedül, miután nemrég elvesztette feleségét. Fogalmam sincs, ki találta ki ezt a bajuszt a karakternek, mindenesetre nem tűnt tőle idősebbnek, mókásnak inkább. Whishaw-ról eddig még nem hallottam (ez a hiányosságom abból fakad, hogy nem követem az új James Bond-filmeket), így nem volt előzetes elképzelésem sem arról, hogy ki illene hozzá szinkronhangnak. Szatory Dávid hangjáról főleg Domhnall Gleeson szokott eszembe jutni , úgyhogy mindig igyekeznem kellett, hogy visszarángassam magam a filmhez.

Jane Banks (Emily Mortimer) - Kiss Virág

kiss_virag.pngA forgatókönyvírók Jane Banks karakterében viszik tovább/őrzik meg Banks anyuka személyiségét az eredeti filmből, aki annak idején a szüfrazsett mozgalmat támogatta. Jane-nek is hasonló határozott elképzelései vannak és szívesen vesz részt mozgalmakban. Kiss Virág hangja nekem örökre összekapcsolódott Natalia Oreiro /Mili/A vad angyal arcával, így most is rögtön ő jutott eszembe. Persze azért a felnőtt Jane nem ugyanaz a karakter, és Virág szerintem tökéletes választás volt a kislányos felnőtt magyar hangjaként, kicsit ezzel talán meg is idézte az eredeti film gyerek Jane-jét. 

December 20-ától ti is megnézhetitek majd a filmet, várjuk a véleményeiteket kommentben!

A szokásos előzetes-összevetéssel zárom soraimat:

... és ezt a bónuszképet pedig nem hagyhattam ki! Érdekelne egy ilyen reboot is ;)

mary_poppins.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5714478384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása