mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Üveg - szinkronkritika

2019. január 16. - paddydori

glass.jpgA “szuperhősfilm” vagy “képregényfilm” mára meghatározó műfajjá nőtte ki magát, annak minden jellegzetességével, technikai hátterével, karakterformálásával és jellemző cselekmény elemeivel együtt. Főként a DC és a Marvel stúdióknak köszönhetjük a felemelkedését, és térhódítását a mozivásznakon, a pénztárakban és a nézők szívében.
Engem is beszippantottak és rajongójukká tettek ezek a filmek, de néha felfrissülés, ha olyan képregényfilmnek mondott alkotást nézhetek meg, ami nélkülözi a blockbusterek monumentalitását, és más megközelítésben láthatjuk, hogy milyen az, ha valakinek emberfeletti képességei vannak. Mai premierfilmünk, az Üveg két előző filmet kapcsol össze, és ez a három alkotja együtt az Eastrail 177 trilógiát. A név egy vonatbalesetre utal, melyhez a sorozat mindhárom fő karakterének köze van valamilyen módon. Fussuk is át az előzményeket, mielőtt rátérnénk M. Night Shyamalan legújabb rendezésére.

A sebezhetetlen 2000-ben került a mozikba, és - ha valakinek idegen lenne a történet - a főszereplője David Dunn (Bruce Willis) biztonsági őr, aki egyetlen túlélője az Eastrail #177-es számú vonat tragikus balesetének. Dunn-t megkeresi egy rejtélyes zseni, Elijah Price (Samuel L. Jackson), aki amellett, hogy üvegcsontúságnak nevezett betegségben szenved, a képregények szakértője és rajongója. Price megosztja Dunn-nal azt a feltételezését, miszerint elég gyanús, hogy sosem betegedett még meg, és soha sem volt semmilyen komoly sérülése élete során - vele ellentétben, akinek bármilyen erősebb behatástól eltörhetnek a csontjai. Egyfajta skála két ellentétes végén képzeli el kettejüket, és a képregényekből eredezteti az esetleges választ erre a "jelenségre".

Jó 16 évvel később érkezett meg a trilógia második része. A Széttörve középpontjában a gyerekkorában bántalmazott Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) áll, aki disszociatív identitászavarban szenved, és ha ez önmagában nem lenne elég, a huszonhárom benne lakozó és csatározó személyiség mellett megjelenik egy huszonnegyedik is, a Szörnyeteg. Utóbbi emberfeletti erővel, sebezhetetlenséggel és bosszúszomjjal van felvértezve, a legveszélyesebb mind között.
A három film közül egyedül a Széttörve az, amelyben nincs utalás a képregényvilágra. Míg műfajilag mindegyik thriller, ez már-már horrorhoz közelít, és a legfontosabb, hogy egészen a végéig semmilyen kapcsolatot nem mutat A sebezhetetlennel. Kivéve az utolsó jelenetet, amikor egy kávézóban feltűnik egy ismerős arc - David Dunn, 16 évvel öregebb kiadásban. Innen már tudhattuk, hogy lesz folytatás, és reméltük, hogy nem kell újabb 16 évet várni rá.

Az Üveg tehát ezt a két mozit kapcsolja össze, felsorakoztatja az előző részekből már megismert három fő karaktert, plusz viszontláthatunk egy-egy, hozzájuk közel álló személyt is - Elijah édesanyját, David fiát és a Kevin által elrabolt lányok egyikét, Casey-t. Mindhármukat ugyanazok a színészek alakítják, mint amikor először találkoztunk velük, ami az első két karakter esetében nekem azért volt kellemes meglepetés, mert a 19 évvel korábbi előzményfilmben láthattuk őket utoljára. Nem lett volna példa nélküli, ha újracastingolták volna ezeket a szerepeket.
A trailerből már láthattuk, hogy a trilógiát lezáró részben Dunn, Price és Crumb egy pszichiátriai intézetbe kerültek, ahol egy doktornő, Ellie Staple (Sarah Paulson) vizsgálja őket annál a közös kórképnél fogva, hogy mind szuperhősnek képzelik magukat. Meg kell jegyeznem, hogy magának Dr. Staple-nek elég nyugtalanító kisugárzása van, ami a pár perces előzetesből is kitűnik.
Az Üveg sajnos nekem nem hozott újdonságot az előző két filmhez képest, és kicsit úgy éreztem, hogy nem egyenrangú harmadik társa azoknak. Mivel a trilógia filmjeinek minőségét és tartalmasságát emelkedő skálán képzeltem el, ezért az, hogy az Üveg körülbelül a másik kettő közé lőtte magát, csalódás volt.
Laikusként jegyzem meg, hogy az operatőri munka előtt viszont le a kalappal!

A szinkronhangok közül jópárat előre ki lehetett találni, a főbb szereplők másik felének pedig jó érzékkel válogatták össze a hangjait. Lássuk!

Kevin Wendell Crumb és többi személyisége (James McAvoy) - Hevér Gábor

hever_gabor.pngDiCaprio után újabb nagy kaliberű színész hangjának választották Hevért még 2005-ben a Macbeth szinkronmunkái idején, hogy aztán állandósuljon is ez a páros az X-Men - Az elsők forgatásától kezdve. Ahogyan a Széttörvében, itt is kihívás lehetett a karakter megszólaltatása, hiszen Kevin különböző személyiségeinek előtérbe kerülését McAvoy mimikáján és testtartásán kívül nagyrészt a hanglejtés, beszédstílus változása érzékeltette. Ebben a filmben az előző részhez képest még gyorsabb és több karakterváltás volt, egy jeleneten belül akár öt-hat is, ami miatt a szituáció vesztett a súlyából, már-már viccbe csapott át. Nem lehetett könnyű szinkronizálni, ahogy a személyiségek küzdenek a “fényre lépésért”, de Hevér ügyesen megoldotta. A Szörnyeteg nevű személyiség is több mondatot kapott ez alkalommal, ám valahogy a fenyegető, bestiálisra tervezett hang néhol inkább komikus volt, mint ijesztő.

David Dunn (Bruce Willis) -  Dörner György

dorner_gyorgy.pngA sebezhetetlenben még Szakácsi Sándor volt a hangja, és ha nem hagy itt minket olyan fájóan korán, talán most is az ő feladata lett volna ez. Viszont így nem volt kérdés, hogy Dörner Györgyöt fogjuk hallani, aki Bruce Willisnek már 54 (!) alkalommal volt párja pályafutása során. David Dunn pedig továbbra is szerethető karakter, aki nem él vissza a képességeivel, sőt, igazából "spórol" velük. A három főszereplő közül - sejthetően - ő az, akihez az ember a legközelebb érzi magát.

Elijah Price / Mr. Glass (Samuel L. Jackson) - Kálid Artúr

kalidartur.pngSamuel L. Jacksonnak Kőszegi Ákost, illetve Vass Gábort szokták választani a rendezők, azonban igazodva A sebezhetetlenhez, most Kálid Artúr kapta a feladatot. Jól is jön a váltás néha, így az ember biztos, hogy nem egy jól álcázott Nick Furyt lát bele akaratlanul a karakterbe. Elijah karaktere volt a legizgalmasabb számomra, ő tartogatta a legtöbb meglepetést, és rázta fel a fordulatokban nem bővelkedő thrillert. 

Casey Cooke (Anya Taylor-Joy) - Csuha Bori

csuha_bori.pngNem tudom, hogy Anya Taylor-Joy ilyen jól alakítja-e az ártatlan, megijedt és mindenen aggódó kamaszlányt, vagy pedig alapvetően ilyen az arckifejezése (utóbbira tippelnék), de a film végére már kicsit irritálóvá vált. Ezen felülemelkedve, a hangválasztás most jobban tetszett, mint Taylor-Joy más filmjeinél, amikor Csifó Dorinát hallottam, akit alapvetően vidám, kislányos, könnyed szerepekkel kapcsolok össze. Csuha Bori pedig, ha más szerepe miatt esetleg nem (ami meglepő lenne...), az Alkonyat-széria Bella Swan-jaként ismerős lehet sok mindenkinek.

Dr. Ellie Staple (Sarah Paulson) - Zsigmond Tamara

zsigmond_tamara2.pngSarah Paulsonnak, ahogy olvasom az ISzDB-t, még nem találtak állandó párt a szinkronrendezők, mert húsz magyarul megjelent filmjében 12 különböző színésznőt hallhattunk már. Az Amerikai Horror Story állandó szereplőjeként például Peller Anna volt a szinkronhangja, legutóbbi mozifilmje az Ocean's 8 volt, ebben már Tamara dolgozott vele. Zsigmond Tamara nem hiába az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínésznőnk, öröm hallani mindig!

Joseph Dunn (Spencer Treat Clark) - Czető Roland

czeto_roland.pngJoseph Dunn-t - még gyerekként - a 2000-es első részben láttuk először, akkor Kováts Dániel szólaltatta meg, de ő már nagy valószínűséggel nem szinkronizál, mert nem találtam 2013-asnál frissebb szinkronmunkát vele kapcsolatban. A vele egyidős, még mindig kamaszos hangú Czető Roland vette át a helyét ebben a filmben. Joseph továbbra is rajong az apjáért, támogatja őt és körülbelül az egyetlen, aki hisz emberfeletti erejében. Sokat vállal ezzel, de nézzétek meg a filmet, és megtudjátok, miért.  

További magyar hangok:

Felföldi Anikó, Szatory Dávid, Stern Dániel, Sánta László, Czifra Krisztina, Endrédi Máté, Farkas Zita, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Hám Bertalan, Harcsik Róbert, Hegedűs Miklós, Horváth-Töreki Gergely, Jéger Zsombor, Kapácsy Miklós, Kárpáti Levente Áron, Király Adrián, Kocsis Mariann, Laurinyecz Réka, Lipcsey Colini Borbála, Makay Andrea, Márkus Luca, Mayer Marcell, Mohácsi Nóra, Molnár Kristóf, Nádorfi Krisztina, Nagy Gereben, Papucsek Vilmos, Pásztor Tibor, Renácz Zoltán, Rudolf Szonja, Sándor Barnabás, Stern Hanna, Szabó Bence, Szatmári Attila, Turi Bálint, Vári Attila.

A magyar változat munkatársai:
Magyar szöveg: Gáspár Bence
Felvevő hangmérnök: Jacsó Bence
Rendezőasszisztens és vágó: Kajdácsi Brigitta
Gyártásvezető: Fehér József
Szinkronrendező: Tabák Kata

Az előzeteseket látva tehát sokkal izgalmasabb filmre számítottam, mint amilyet láttam hétfőn, ennek "emlékére" itt is vannak a különböző nyelvű trailerek. Ha láttátok a filmet, írjátok majd meg a véleményeteket róla!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr9314564630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása