mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Marvel Kapitány - szinkronkritika - spoilermentes

2019. március 06. - merlinicus

52842307_2527973030762701_6966817393725145088_n.pngManapság sokan aggódnak, hogy eljöhet egy pont, amikor a közönség már nem lesz annyira kíváncsi a szuperhősfilmekre, hogy évi 5-6 is moziba kerüljön. A tempót a Marvel diktálja, akik az eddig felépített DC filmes univerzum kvázi felszámolása után még hosszú ideig tuti befutók maradnak. Mégsincs könnyű dolguk, hiszen filmről filmre kell új körítést alkotva megújítaniuk a zsánert. Ez azonban nem jöhet be mindig. Mai mesénk is egy pont ilyen történet.

Ha láttátok az előzeteseket, akkor - sajnálattal mondom, hogy - sok újdonságot a film nem fog hozni. Néhány minimálisan meglepő történeti csavart (azért Vasember 3 - Mandarin mértékű, arcleszakajtó meglepetésekre ne számítsatok) kivéve sablonosan halad előre a korábbi eredettörténetek által kikövezett úton. A 90-es évekbe való kacsintások nem lennének rosszak (az informatikai poénok például rendesen ütnek, különösen, ha anno szembesültél már velük), de ennél sokkal kifinomultabban adta át az életérzést tavaly a Bumblebee. Mondanám, hogy a női szuperhős megjelenítésében viszont úttörő filmet tudott letenni az asztalra a Marvel, de a Wonder Womannel összehasonlítva és az előbb említett Űrdongóval szemben is elhasal.

Azért elszomorító ez a helyzet, mert láthatóan nem a pénz hiányzott. Ugyanennyi pénzből válogathattak volna jobb, 90-es évekbeli slágereket (kölcsön adtam volna nekik a Bravo Hits 9-et a polcról), írhattak volna ütősebb poénokat, feszesebb sztorit és karaktereket és pont ugyanennyibe került volna, ha Carol Danvers nem néz ki Son Gokunak. Nem lennék meglepve, ha legkésőbb néhány hónap múlva felbukkanna a YouTube-on egy Lippai Lászlós változat a filmből ;)

20219_mk.jpg

A film zenéjét illetően szívből jövő sajnálatomra ismételten nem tudok pozitívan nyilatkozni. Ha nem láttátok, érdemes megnézni a "Marvel Szimfonikus Univerzum" című videót, amely pontosan bemutatja, mi is a baj a Marvel zenék háza táján. A folyamatos variált zeneszerzők, az előző részek "eldobott" zenei témái után a Marvel lépett egy merészet - sajnos a rossz irányba. Pinar Toprak, aki a Marvel első női zeneszerzője (sőt hosszú idő óta az első női zeneszerző, akit blockbuster film közelébe engedtek) gyakorlatilag semmilyen zenei összefüggést nem teremtett az egyes jelenetek között. A komponálás igényes, a dallamok hatásosak, de az egész score mégis megmarad hatásvadásznak és még egy rendes téma sem hangzik el - világos, hogy rendezői utasítás alapján, hiszen Toprak Hans Zimmer-növendék, így 100%, hogy tudott volna ennél jobbat, hallgathatóbbat is.

Magyar hangok

886151_646550655395223_1552001980_o.jpgCarol Danvers / Marvel Kapitány (Brie Larson) – Mórocz Adrienn

Ha emlékeztek, sokáig tippelgettük a blogon, ki is lehetne passzos magyar hang Brie Larsonnak. A trailerekhez képest változott a helyzet és végül Mórocz Adrienn került ki győztesen a casting folyamatából. Adriennt eddig kevés főszerep találta meg, illetve nagyobb filmekben inkább sokadik mellékszerepben tűnt fel. Mondanám, hogy a Marvel Kapitány igazi kiugrási lehetőséggé vált számára, azonban sajnos a való életben cserfes és jó fej Brie Larson annyira egyszerű játékot mutatott, hogy ezen az egyébként szuperül eltalált magyar hangja sem tudott sokat javítani. Talán majd a Bosszúállók következő részében.


maxresdefault_4.jpgNick Fury (Samuel L. Jackson) – Vass Gábor

A sok komolykodás és/vagy akció után Vass Gábornak jutalomjáték lehetett ez a vicces(nek szánt) szerep. Szerintem a film rendezői kissé túltolták a karaktert, ugyanis számomra hiteltelennek tűnik, hogy egy ilyen félpancser figurából hogyan lesz 13 év alatt menő csapatvezér. Hogy a poénok csak magyarul nem ültek igazán vagy az eredetiben sem voltak túl acélosak, azt csak később tudjuk majd kideríteni. 


12239886_484920188336175_5108924230242807486_n.jpgTalos (Ben Mendelsohn) – Mihályfi Balázs

Ha követitek a Facebook oldalunkat (ha nem, akkor tegyétek, érdemes!), akkor láthattátok, hogy az embargó hírzárlat lejártát követően már ájuldoztam Mihályfi Balázs munkájáról. Nos, a helyzet úgy áll, kedves Hölgyem és Uraim, hogy Balázs az utóbbi idők legnagyobb találata. Nem csupán azért, mert olyan színészt hallhatunk, aki nem szól hozzánk minden mosóporreklámból, nem ajánl Advil Ultrát és nem kelt fel reggelente a rádióból - aka nincsen "agyonhasználva", hanem mert valami zseniálisat tett le az asztalra. Ha lehetett mondani, hogy a 80-90-es évek ultimate "gonosz" hangja Kránitz Lajos, akkor én most ki merem jelenteni, hogy Mihályfi Balázs az elmúlt évek legizgalmasabb magyar hangja. Őszintén remélem, hogy a film után többet nem gondolkodik el egy szinkronrendező sem azon, kit osszon Ben Mendelsohnra (aki egyébként már a fél szakmának megvolt). Több Balázst a szinkronba ;) 

macbeth_2.jpgYon-Rogg (Jude Law) – Dévai Balázs

A Marvel Kapitány legnagyobb kérdése volt, hogy vajon ki is lesz a magyar Jude Law. Friss olvasóinknak egy kis gyorstalpaló: a Disney hozott (nagyon helyesen) egy olyan belső szabályt, hogy az összeakadások elkerülése végett, aki már volt egy fontos karakter, az nem szinkronizálhat mást a Marvel Univerzumon belül. Miután a mi Stohl Bucink már elkelt Sólyomszem figurájára (a szabály előtt pedig több más karakternek is kölcsönözte a hangját), így ő kiesett. Egyértelműen nem tolhatta a szekeret Nagy Ervin sem, hiszen ő Thor hazai helytartója, illetve Deadpool is, akit ha minden igaz egy-az-egyben átvesznek a Marvel Filmes Univerzumba. Főhet is a szinkronrendezők feje, ha találkoznak. Kis segítség: mi már megkérdeztük Ervint, hogy mit tenne, ha. Dévai Balázs azonban szabad préda volt és őszintén szólva teljesen jól működik. Talán a keménykedős jelenetek tűntek kissé idegennek az ő hangjával, hiszen általában jó fej, vidám szerepekben hallottuk. De a lényeg, hogy több Balázst a szinkronba! :)

tzihz20140122021.jpgLegfőbb Intelligencia (Anette Bening) – Tóth Enikő

Anette Bening esetében is kompromisszumot kellett kötni (és ez már minden évben csak nehezebb lesz), hiszen legtöbbet foglalkoztatott magyar hangja, Kovács Nóra már elkelt Michelle Pfeiffer hangjának. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez a két szereplő találkozzon, de a szabály az bizony szabály. Tóth Enikő sem jár idegen terepen, mert bár ez az első Marvel-filmje, amerikai kolléganőjével már négyszer is találkoztak korábban. Az ő esetében is az a bajom, mint Dévai Balázsnál: annyira sok kedves szerepben hallottam már, hogy idegennek tűnik számomra a figura hidegsége, de nem bántóan, csak szokni kell.

_dsf4128_2_final.jpgCoulson ügynök (Clark Gregg) – Dolmány Attila

Ugyan Coulson bántóan keveset szólal meg, azonban - még a Shield Ügynökei sorozat mellett is - jól esett látni/hallani őket újra a nagy vásznon. A múltban járunk, így Attilának is fiatalabb hangra kellett váltani, azonban ő a Family Guyban - Stewieként - ezt már tökélyre fejlesztette, úgyhogy ez pár év "visszautazás" meg sem kottyant. 

További magyar hangok: Azurák Zsófia, Barabás Kiss Zoltán, Beke Márton, Czető Roland, Eke Angéla, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Gacsal Ádám, Galambos Péter, Hannus Zoltán, Harcsik Róbert, Hegedűs Miklós, Holl Nándor, Horváth-Töreki Gergely, Kajtár Róbert, Kobela Kíra, Laurinyecz Réka, Láng Balázs, Lipcsey Colini Borbála, Mesterházy Gyula, Mohácsi Nóra, Nádasi Veronika, Novkov Máté, Pallai Mara, Pásztor Tibor, Sörös Sándor, Szórádi Erika, Téglás Judit, Törtei Tünde, Turi Bálint, Vári Attila, Zöld Csaba

magyar szöveg: Gáspár Bence
felvevő hangmérnök: Jacsó Bence
rendezőasszisztens és vágó: Kajdácsi Brigitta
gyártásvezető: Kincses Tamás
szinkronrendező: Tabák Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1314669795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.07. 12:54:16

Hát ilyen az, amikor a fő vezérelv a filmkészítéskor, hogy minél több nőnemű vegyen részt benne. Nem szakmai alapon, hanem mert nők.

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2019.03.09. 05:57:29

@Kolompár Magneto: Igazad is van, meg nem is. Azért annyira nem tűnt erőltetettnek, mint a Universal szörnyes filmuniverzum-építése (ha megvan a sztori). De pl a Wonder Woman természetesebbnek hatott.

Inkább azt mondanám, hogy valahol a rendezés és egyértelműen a forgatókönyv környékén úszhatott el a produkció. Volt néhány biztos pont és azokat utólag próbálták úgy összekötni, hogy jól működjön, de ez nem sikerült.

merlinicus · http://szinkronjunkie.blog.hu 2019.03.09. 05:58:25

@C16SE: A lehető legőszintébben mondom, hogy nézd meg! Utána gyere vissza és mondd el, hogyan tetszett! :)
süti beállítások módosítása