mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

15 éves a Terminál

2019. június 17. - Karsa Tímea

Képtalálat a következőre: „the terminal”

A Terminál Tom Hanks 34. filmje, melyben egy reptéren ragadt, az ország nyelvét nem beszélő kelet-európai férfi bőrébe bújt. Hanks, ahogy az tőle megszokott, teljes odaadással játssza el a rendszert nem ismerő idegent, akinek országától több ezer kilométerre kell végignéznie, ahogy hazája háborúban áll. Ám mindent kihoz a helyzetből, amit csak lehet, és a reptér zárt falain belül a szerelem is rátalál.

  • Meglepő, de tény, hogy a film igaz történet alapján készült. 1988-ban egy Merhan Nasseri nevű iráni férfival történt meg ugyanis, hogy a párizsi Charles de Gaulle reptéren ragadt, mert a franciák a papírjai miatt nem engedték át Angliába. Végül választhatott: vagy visszamegy Iránba, vagy a reptéren marad, s ő ez utóbbi mellett döntött, ám évekkel később végül mentális problémái miatt mégis el kényszerült hagyni a repteret.

  • A film helyszínéül a rendező, Steven Spielberg rengeteg repülőteret bejárt, ám nem sikerült megtalálnia azt, ami tökéletes lenne, így végül egy Los Angelesben található repülőtér hangárjában építették fel a repteret, amit a valódi düsseldorfi reptér ihletett. A díszlet annyira tökéletes volt, hogy minden úgy működött, mint egy igazi reptéren: igazi étel, kávé, folyóvíz a csapból. A reptér külső részein játszódó jeleneteket azonban egy valódi, a montreáli reptéren vették fel. Az alábbi videóban láthatjátok, hogyan építették fel a Terminált:

  • A film költségvetése - beleértve a terminál megépítését - 60 millió dollár volt, de bőven megérte, mert a film 219 milliót termelt.

  • A filmben a Viktor Navorski hazáját megszemélyesítő Krakhozia nem létező ország, ám valószínűleg leginkább a volt Szovjetunióhoz tartozhatott.

  • A történet elején Navorski bolgárul kommunikál, hiszen ez Krakhozia beszélt nyelve. Ehhez a színész apósától merített ihletet, aki bolgár bevándorló volt (és egyébként hat nyelven beszélt). Az amerikai színész magyar hangját anno Steven Spielberg választotta ki, aki Kőszegi Ákosra bökött, és milyen jól tette! Ugyan a Terminál már a nyolcadik film, amiben a magyar színész megszólaltatta Tom Hanks-t, az utóbbi években  váltválaszthatatlanná párosuk.

  • A női főszerepet Catherine Zeta-Jones alakítja, aki úgy emlékezett vissza a díszletre, hogy elállt tőle a lélegzete, hiszen még a szagok is teljesen egy reptérre emlékeztették. Magyarul Tóth Enikő tolmácsolta nekünk a légiutaskísérőt, de ez nem meglepő, hiszen párosuk igencsak összeszokott.

  • Stanley Tucci játssza a bürokrata biztonsági vezetőt, mondhatni a film legkellemetlenebb karakterét, aki megnehezíti Navorski életét a reptéren. Kulka Jánosnak nem ez volt az első találkozása a színésszel, és zseniálisan előhozta a "főgonosz” szerepét, de ezen a Herculesben hallhatott Hádész-szerep óta nincs is mit csodálkozni.

Nektek melyik a kedvenc filmetek Tom Hankstől? Kinek a hangjával nézitek, hallgatjátok a legszívesebben?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3914894988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.06.19. 02:01:00

Ryan közlegény
Legénybúcsú
Számkivetett
Apollo13

de asszem szar filmjei nincsenek is. Mondjuk talán mégis, a felhőatlasz nekem nem jött be.

degreen 2019.06.19. 08:01:17

Szerintem sincs rossz filmje. A betörő az albérlőm idegesítő talán, de abban is jót alakít.
Forrest Gump

2019.06.19. 09:55:28

Hanks jó színész és állítólag fantasztikus arc, közvetlen figura, de a filmjei egy része olyan középutas, unalmas, biztonsági lötty (illetve az általa alakított figurák unalmasak és érdektelenek), amit én ki nem állhatok, és erre az egyik legjobb példa pont a Terminál.

Secnir 2019.06.20. 08:38:41

"melyben egy reptéren ragadt, az ország nyelvét nem beszélő kelet-európai férfi bőrébe bújt."

nekem úgy rémlik, hogy beszélt angolul...

Karsa Tímea 2019.06.20. 08:48:21

@Secnir: A film végére igen, de az elején csak minimálisan.

2019.06.22. 22:20:23

Ja és a Pénznyelő!
Azon a nevetésen, amikor leesik a kád én könnyesre röhögtem magam, filmtörténet egyik legjobb vígjáték jelenete :)
süti beállítások módosítása