mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

20 éves a Halálsoron

2019. december 09. - Sallanka

 

A Halálsoron című filmet, mely Stephen King regénye alapján készült - 1999. december 10-én mutatták be elsőként Amerikában, majd rá négy hónappal elkészült a magyar szinkron, s hazánkban is elérhetővé vált a mozikban. Hatalmas sikert aratott világszerte, és egészen 2017-ig (az Az bemutatásáig) az összes addigi King-adaptáció közül a Halálsoron vezette a jegyeladási listákat. Többek között öt Oscar-díjra is jelölték, melyekből végül egyet sem kapott, viszont ettől függetlenül a közönség szerette a filmet, s kedveljük ma is. Ritkaság, hogy azon kevés Stephen King-adaptáció közé tartozik, mellyel maga az író is elégedett volt.

A történet  az 1930-as évek közepén játszódik egy louisianai börtön halálsorán. Érdekesség, hogy a 30-as évek Amerikájában a fegyőrök még nem hordtak egyenruhát, a filmben mégis viselnek ilyet, illetve a villamosszéket is csak néhány évvel később vezették be a megyében. Csupán azért ábrázolták ezeket mégis, hogy hitelesebbnek tűnjön a környezet. Paul Edgecomb főfegyőr emlékszik vissza a múltbéli eseményekre, melyek egy rab, John Coffey érkezésével válnak érdekessé. A film ma is aktualitással bíró kérdéseket sorakoztat fel: Honnan ered, s ki dönti el, hogy mi a bűn? Ki büntethet, s miért? Megfelelő elégtétel-e a halálbüntetés? Nem könnyű történet, gondolkodásra késztet még akkor is, ha nem egészen valóságos a megjelenítés, mivel jócskán megfűszerezték természetfeletti eseményekkel. Mindenképpen azt gondolom, hogy érdemes megnézni.

A rendező, Frank Darabont egészen szenzációs színészeket talált a különböző karakterek megformálására, ámde koránt sem volt kézenfekvő elsőre, hogy ki, kinek a bőrébe bújjon.

 

hanks_koszegi.png

Paul Edgecomb – Tom Hanks – Kőszegi Ákos

A főszereplőt, aki a főfegyőr volt a történetben, Paul Edgecombot Tom Hanks játszotta, viszont meglepő lehet, hogy eredetileg John Travolta alakította volna Pault, de ő visszautasította a szerepet. Ti el tudjátok képzelni Travoltát a filmben? Véleményetek szerint kinek a hangján szólalna meg? Én nagyon különösnek találnám, ha ő játszaná a szerepet, de ha mégis úgy alakult volna, talán Csankó Zoltánnal tudnám elképzelni a leginkább. Csankó egyébként is alakította már Hanks-et a Nyomul a banda c. filmben, de ez kivételes alkalom volt. A Halálsoron főfegyőrét viszont Kőszegi Ákos szólaltatta meg, aki megszokott és kedvelt párja Hanks-nek. Az ő párosuk egyébként az Apollo 13 szinkronizálásával kezdte meg működését 1994-ben, s rengeteg kiváló produkcióban hallhatjuk őket együtt azóta is.

 

dabbs_greer_makay_sandor.png

Dabbs Greer – Makay Sándor

Paul Edgecombot nem egy ember jeleníti meg a filmben, mivel az egész történet két idősíkon mozog, s egy visszaemlékezés, melyet az idős Paul mesél. Hanks pedig nem bizonyult elég korosnak, bár eleinte ő játszotta volna a közel száz éves karaktert, de a készítők belátták, hogy nem élethű, ám annál inkább nevetséges lenne a mű ráncok mögé bújtatott fiatal arc, így kapta meg végül Dabbs Greer a szerepet. Ez viszont azt is jelenti, hogy Kőszegi Ákos helyett más hangot kaptak az idős Paul jelenetek. A megszólaltató Makay Sándor volt, aki sajnos már nem lehet közöttünk, ahogyan filmbéli párja, Greer sem. Nem kétséges, hogy az adaptáció nagyszerűvé tételében a színészpáros is igencsak kivette a részét.

 

duncan_hanko.png

John Coffey – Michael Clarke Duncan – Hankó Attila

Szomorúságunkra a Duncan – Hankó párost sem tudhatjuk az élők sorában. Hankó Attila csupán 39 éves volt, mikor autóbalesetet szenvedett. Noha ilyen fiatalon hunyt el, nagyon aktív színművészünk volt. Nem állt távol tőle Michael Clarke Duncan szinkronizálása, mivel akkoriban gyakran kérték fel afroamerikai színészek magyar hangjának. Zseniálisan megtalálta a félelmetes óriás és a törékeny, már-már gyermekien tiszta jellem közötti hangot. Ebben bizonyára segítségére volt Duncan remek játéka, mellyel nagy népszerűségre tett szert a színész, akit egyébként Bruce Willis ajánlott a rendezőnek, miután az Armageddonban együtt szerepeltek.

 

morse_berzsenyi.png

Brutus "Brutal" Howell – David Morse – Berzsenyi Zoltán

Az ő párosításuk kissé meglepő lehet, ugyanis nem egy megszokott felállásról beszélünk. Berzsenyi Zoltán összesen kettő alkalommal szinkronizálta Davis Morse-t. Először a Langolierek - Az idő fogságában működtek együtt, s mivel ez is egy Stephen King történetet mutat be, valószínűen meg voltak elégedve az eredménnyel, így jöhetett a folytatás. Berzsenyi igazán kedves és meleg hangszíne jól illik Morse megjelenéséhez, és az általa alakított Brutus „Brutal” Howell fegyőrhöz is, aki egyébként is egy igazán szerethető karakter, de Berzsenyivel még inkább azzá vált. Emlékeztek arra a keserédes jelenetre, amikor a következő kivégzést próbálják? A vicces, de közben szomorú képsorok együtthatása valódi libabőr érzést ad át.

 

cronwell_versenyi.png

Hal Moores – James Cromwell – Versényi László

Versényi László talán az újabb generációknak kevésbé lehet ismert, viszont nagyon aktív volt szakmájában. Olyan ismert filmekben és sorozatokban hallhatjuk őt, mint például a Star Wars, melyben többször is volt alkalma Yoda mesterként megszólalni vagy a Magnum és a Knight Rider. Utóbbiban ő volt KITT, Kitt vagy K.I.T.T. (a sorozat óta nincs egyértelmű megegyezés a helyes írásmódra), az emberi intelligenciával rendelkező autó. Sajnos januárban lesz négy éve annak, hogy itt hagyott minket. Az ISzDb szerint több mint 1600 szerepet tudhatott a magának és természetesen megannyi egyéb produkciót. Cromwell és Versényi útja a Halálsoron szinkronizálásával kezdődött, de később még két filmben is együtt láthatjuk s hallhatjuk őket. Ilyen például az Én, a robot. A halálsoron igazgatóját alakító Cromwell egyébként meglepően nagy termetű, majdnem eléri a két métert, s még a filmbéli óriás, John Coffey-nál is magasabb. Sokat kellett trükközni a kameraállással és szögekkel, hogy Coffey alakja mégis hatalmasnak látszódjon az igazgató mellett.

 

Számotokra ki volt a Halálsoron legkedveltebb magyar hangja?

 

További magyar hangok: 

Kovács Nóra, Megyeri Zoltán, Garai Róbert, Csőre Gábor, Rajkai Zoltán, Bolba Tamás, Kiss Gábor, Andai Györgyi, Tardy Balázs, Kassai Ilona, Beratin Gábor, Albert Péter, Oláh Orsolya, Berkes Ákos, Bolla Róbert, Uri István, Pusztaszeri Kornél, Erdélyi Mari,Albert Péter, Berkes Dóra, Berkes Viktória, Földi Tamás, Grúber Zita, Hegedüs Miklós, Katona Júlia, Keönch Anna,Schiller Béla, Simon Aladár, Simon Eszter, Soós László

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr215343492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.10. 17:01:28

Vad Bill-Sam Rockwell-Rajkai Zoltán..

Sokszor hallani mostanában az Alza.hu reklámban asszem..

zaturek 2019.12.10. 18:12:54

Nekem ebben a filmben az egyik nagy kedvencem a Percyt alakító Doug Hutchison. Szerintem félelmetesen jól hozta azt a tenyérbemászó kis gennyládát, és jó volt a magyar hangja, Csőre Gábor is.

Egyébként az elektromos szék az villamosszék.

Thonuzaba 2019.12.10. 20:41:59

Teljes mértékben egyetértek 'zaturek'-kel. Nekem is Doug Hutchison alakítása tetszett a legjobban.

bati67 2019.12.10. 22:33:32

@zaturek: Egyébként a mini villamosszék meg elektromos kisülés. :-)

alapos 2019.12.11. 08:50:05

"Nem állt távol tőle Michael Clarke Duncan szinkronizálása, mivel nagy részben négereknek kölcsönözte orgánumát." Nem túl PC megjegyzés ez, szerintem manapság.

Zacskóstej 2019.12.11. 09:56:01

"Duncan remek játéka, mellyel nagy népszerűségre tett szert a színész, akit egyébként Bruce Willis ajánlott a rendezőnek, miután az Armageddonban együtt szerepeltek."

Az Armageddon előtt pedig Bruce Willis személyi testőre.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.11. 10:25:59

@zaturek: @Thonuzaba: Ő játszotta a gumi embert is az X-aktákban..

Gukker 2019.12.11. 15:35:38

Ha jól emlékszem, az egész úgy kezdődött, hogy mikor '94-ben megjelent a Remény rabjai (Shawshank Redemption), Darabont nagy reményekkel eresztette az Oscarra. Pechjére ugyanabban az évben jelent meg a Forrset Gump is, ami gyakorlatilag az összes díjat elszipkázta előle. Eredetileg Tom Hanks játszotta volna Andyt a Remény rabjai-ban, de pont a Forrset Gump miatt mondta le. Ezért mikor Darabont megkereste a szereppel egyből igent mondott. A biztonság kedvéért Gary Sinise-t (Dan hadnagy) is meggyőzte egy rövid szerepre.
@zaturek: És ha belegondolsz Doug Hutchinson 1960-ban született, tehát 39 éves volt, mikor kijött a film!
süti beállítások módosítása