mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

15 éve gyantázták le Steve Carell mellkasát

2020. augusztus 19. - paddydori

rjdrnizqgr7a3fik2rllesvo4ny.jpg
Ma van 15 éve annak, hogy megjelent az amerikai mozikban a film, mely szélesebb körben is ismertté tette Steve Carellt és amelynek köszönhetően Paul Ruddot újra felfedezték maguknak a nézők. Ugyanez a film egyike volt Jonah Hill és Seth Rogen első szerepeinek, és ez indította útjára a Judd Apatow-féle vígjátékáradatot is (Felkoppintva, Superbad, avagy miért ciki a szex?, stb).
A Rotten Tomatoes filmkritikus oldalon még mindig 85%-os értékelésen álló és több, mint 177 millió dolláros bevétellel büszkélkedő 40 éves szűz forgatókönyvét Carell és a rendező Apatow írták közösen. A történet egyszerű, ha valaki nem emlékezne rá: az elektronikai szaküzlet eladójaként dolgozó, visszafogott Andy Stitzerről egy kártyaparti során kollégái kiderítik, hogy hiába töltötte be a negyedik X-et, még sohasem volt szexuális kapcsolata. Erről mindannyiuknak megvan a véleménye, innentől kezdve pedig a film cselekménye akörül forog, hogy a srácok sajátos módszereikkel és tanácsaikkal segítsenek bepótolni főszereplőnknek a kihagyott éveket és a hiányzó tapasztalatot.
Carell a film kedvéért elkezdett edzeni és több, mint 15 kilót fogyott. Erre azért volt szükség, mert  az írópáros el akarta kerülni, hogy a nézők azt gondolják, Andy esetleg a külseje miatt szűz még ennyi idős korában is -  hanem csupán azért, mert szégyenlős, és mert "így alakultak a dolgok". Egyébként akkor már kétgyermekes apuka volt, és egyik kislánya kissé nehezen viselte, amikor meglátta édesapja arcképét negyven éves szűzként az óriásplakátokon. Feleségét, Nancyt viszont kevésbé zavarhatta a dolog, hiszen ő maga is szerepelt a moziban, a családterapeutát alakította.
Az Amerikai Filmintézet (AFI) beválogatta az alkotást az év tíz legjobb filmje közé, méghozzá egyedüli vígjátékként abba a listába, ahol jelen volt még többek között az Erőszakos múlt, a Túl a barátságon, a Capote, a Sziriana, és az Ütközések is. Megnyerte a Critics Choice Awards legjobb vígjáték-díját, Carell pedig az MTV Movie Awardson átvehette a legjobb vígjáték-szereplőnek járó kitüntetést.

 Nosztalgiázzunk hát kicsit a 40 éves szűz szinkronos jeleneteivel!

Andy amúgy sem szokványos helyzetét nehezíti, hogy megismerkedik egyik vevőjével, az üzlettel szemben lévő Eladjuk az Ebay-en nevű bolt tulajával, Catherine-nel, aki rögvest megtetszik neki. A hölgyet a magyar változatban Tóth Enikő hangján hallhattunk, aki ugyebár Julia Roberts és Catherine Zeta-Jones állandó magyar párja. (És aki örömmel segédkezett tavasszal nekünk Juhász Anna és Vajda István szinkronrendezők szülinapi köszöntővideójának elkészítésében.)

Paul Rudd és Széles Tamás szinte elválaszthatatlanok, már ami a szinkront illeti. Az IszDB szerint az 1998-as Vágyaim netovábbja c. filmben hallhattuk először kettejüket, a párosítást Kozma Attila rendezőnek köszönhetjük. Az alább látható videóban David jó barátként kel kollégája segítségére, és átviszi neki tekintélyes pornógyűjteményét -  elég fura gesztus, de tudjuk, a szándék a fontos.

Seth Rogen Schneider Zoltán hangján szólal meg ez alkalommal, bár én egy kicsivel jobban szeretem, amikor Anger Zsolt kapja a karaktereit. Rogen saját hangja azonban hasonlóan rekedtes és mély, mint Schneideré, ezért nem meglepő, hogy annak idején ő kapta a szerepet.

Jay (Romany Malco) és Mooj (Gerry Bednob) vitáját a vevők lenyúlásáról Pusztaszeri Kornél és Rudas István tolmácsolásában hallhattuk, és ahogy a film szövegkönyvének többi részét, ezt a jelenetet is színesítik a káromkodások. Speier Dávid dramaturgnak jó sok dolga volt, az biztos.

Az egyik legismertebb “fun fact” a filmmel kapcsolatban az, hogy a mellkasgyantás jelenet bizony igazi volt, a fájdalmas ordítás pedig nem csupán színészi játék. Irigylésre méltó munka lehetett ezt leszinkronizálni Máté Gábornak, főleg a színesebbnél színesebb kifejezések miatt - amik nagy része egyébként improvizált volt, csak úgy, mint sok más mondat is a filmben. A Katona József Színház igazgatója egyébként azóta nem is szinkronizálta amerikai kollégáját, Carell-t jobbára Kassai Károly hangján hallhatjuk.

A magyar hangok között találjuk még Benkő Nórát (Jane Lynch), Szvetlov Balázst (Jonah Hill), Balogh Annát (Elizabeht Banks), Gallusz Nikolettet (Leslie Mann), Gyurity Istvánt (Shelley Malil), Hámori Gabriellát (Kat Dennings), Talmács Mártát (Chelsea Smith), és még sorolhatnánk. A teljes listát itt találjátok.

Magyar szöveg - Speier Dávid
Szinkronrendező - Kosztola Tibor
Rendezőasszisztens és vágó - Majoros Eszter
Hangmérnök - Márkus Tamás

Várjuk a kommentszekcióban a negatív és a pozitív véleményeket - még a faék egyszerűségű "a magyar szinkron sza.. rossz" - kategóriájúakat is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4816138528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2020.08.19. 18:50:33

ez kurvajo...gyantazas resz..:)

eßemfaßom meg áll 2020.08.20. 07:54:18

"megjelent az amerikai mozikban a film, mely szélesebb körben is ismertté tette Steve Carellt és amelynek köszönhetően Paul Ruddot újra felfedezték maguknak a nézők."

Mert egy évvel korábban a Anchorman: The Legend of Ron Burgundy meg sem történt :)

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2020.08.23. 23:10:49

@eßemfaßom meg áll: Részemről nem történt meg, tudatosan kerülök minden Will Ferrell fillmet, ezen viszont jót röhögtem.
süti beállítások módosítása