mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák Portrésorozat - Versényi László

2021. június 19. - paddydori

verseny.jpg"A Knight Iparvállalat mikroprocesszorát hallod, de te szólíthatsz KITT-nek, ha kedved tartja” - hangzott el a Knight Riderben a mesterséges intelligenciával felszerelt autó egyik első mondata, ami Versényi László szájából származott. A kiváló színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja ma lenne kilencvenéves, ezért Szinkronlegendák portrésorozatunkban rá emlékezünk.

A Tisza mellől a fővárosba

Poroszlón, a Tisza-tó egyik falujában született 1931-ben. Huszonhét évesen került a budapesti Nemzeti Színházhoz, ahol haláláig játszott.

A Szomszédok sorozat Bánáti boltvezetőjeként ismerte arcát az ország - aki egyszer majdnem kirúgatta Lenke nénit - , de játszott a Nyolc évszakban, jó néhány tévéfilmben, illetve dokumentumfilmek narrátora is volt.

fortepan_147700.jpgTarsoly Elemér és Versényi László színművészek a Magyar Rádió stúdiójában 1970-ben. Forrás: Fortepan/Szalay Zoltán

“Voltam én már fa, kismozdony, lipi-lapos gumikrokodil, és mindegyikre nagyon büszke vagyok”

Nem hiszem, hogy van olyan ember itthon, aki ne találkozott volna már Versényi hangjával legalább egy filmben vagy sorozatban, hiszen közel kétezer szinkronszerep kötődik a nevéhez. Egy hangmintáját meghallgatva egyszerre több emlék is beugrik róla, csak győzze az ember kiválogatni, hogy honnan is ismerős ez a kedves hang.

Az első emlék egyértelműen a David Hasselhoff nevével fémjelzett sorozathoz, a Knight Riderhez kötődik, amiben KITT-et szólaltatta meg. Erről így mesélt egy interjú során: “Örültem, a filmet már láttam előtte eredetiben és német szinkronnal is. Nem magamat képzeltem el erre a szerepre, amikor hallottam, de nagyon örültem neki, amikor megkaptam.” A sorozatban az autó tervezője egy angol lord, így a magyar dramaturg az első részeknél úgy gondolta, hogy KITT is az. Ez az elgondolás meghatározta Versényi szinkronmunkáját. A közönségtalálkozókról azt mesélte, hogy ő mindig büszkén ment el rájuk, ahol aztán a közönség első kérdése általában az volt, hogy “hol van Forgács Péter és vele mikor lehet beszélni?”

A nyolcvanas évek másik népszerű sorozata volt a Magnum Tom Selleckkel a főszerepben. A Hawaiin nyomozó bajszos macsónak sokszor segítségére volt (a KITT-hez hasonlóan angol származásúnak megírt) Higgins, akinek a magyar változatban Versényi volt a hangja. A karaktert alakító John Hillermannak egyébként máskor is volt szinkronpárja, például a Fényes nyergekben. A kórház a város szélén Rehor doktorának szintén ő adta a hangját, csak úgy, mint Fulton bírónak a Minden lében két kanálban.

John Neville brit színész a Münchausen báró kalandjaival lett híres nemzetközi szinten, ebben a filmjében a második magyar változat szerinti hangja volt Versényi, de “együtt” dolgoztak a Johnny 2.0-ban, Az ötödik elemben, a Hazugságok labirintusában, a Rémségek könyvében és a Kutyakomédiában is.

A Harry Potter-filmek első mágiaügyi minisztere, Cornelius Caramel (Robert Hardy) is a Nemzeti Színház egykori tagjának hangján szólalt meg, és amikor Ian Holm a Loch Nessben, az Aviátorban, a Kocsmapárharcban vagy az Inkognitóban játszott, akkor is Versényit hallottuk.

A Roger Moore és Timothy Dalton főszereplésével készült James Bond-filmekben ő volt Q (Desmond Llevelyn) hangja, de nem felejtjük el soha, hogy Yoda mestert is ő szólaltatta meg a Csillagok háborúja előzménytrilógiájában.

Szerepei között találhatjuk még Eli Wallach (Holiday, Tőzsdecápák 2, Titokzatos folyó, A sportriporter), Arnold Jeffers (Petrocelli sorozat), Josef Sommer (X-Men 3, Invázió, A jégbefagyott ember, Segítség, apa lettem!) és sok más színész munkáit is.

A szakma felé tanúsított alázata és szeretete minden nyilatkozatából sütött. Egy kollégája szerint szemproblémái miatt egy idő után nem vállalt szinkronizálást, mert nem akart olyan helyzetbe kerülni, hogy hátráltassa a munkát - még ilyenkor is másokra gondolt.

Egy színész nem kölcsönzi a hangját, egy színész megeleveníti azt, amit a vásznon a néző lát - magyarban.” 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2616594448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása