mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Fekete Özvegy - Szinkronkritika

2021. július 06. - merlinicus

213162760_10160153944829625_604164276965576042_n.jpg

Már az idejét sem tudom, mikor voltam utoljára moziban - pláne nem egy ilyen régóta várt, hatalmas látványt ígérő produkción. Pedig a Fekete Özvegy szinte már régi filmnek számít, hiszen először 2020 áprilisában vetítették volna. Több blockbusterrel - többek között a James Bond - Nincs idő meghalni című filmmel - együtt össze-vissza tologatták a várható megjelenést. Végül 2021 tavaszán jött a döntés, miszerint akárhogy áll a vírus, júliusban kijön streamingre és moziba egyaránt. Bennünket sajnos a Disney+ még mindig elkerül (bár a hivatalos kommuniké szerint 2021-ben érkezik), szerencsénkre pont nyithattak a mozik, így a legjobb helyen láthatjuk az Özvegy új kalandjait.

A film

A Marvel tulajdonképpen saját magát hozta nehéz helyzetbe a sok egymásba kapaszkodó produkcióval, a filmek között átjáró szuperhősökkel. Amivel a szinkron már régóta szenved, az most kezd látszódni a filmeken is. A pandémia alatt a Marvel kitolt három sorozatot: kezdték a formabontó WandaVízióval, majd jött a Sólyom és a Tél Katonája, majd jött a jelenleg is futó Loki. Ezeket sajnos magyarul még nem érjük el, de aki angolul követi az eseményeket, az tapasztalhatja, hogy mindegyik sorozat a mozifilmek szintjén önmagában is megállja a helyét. Ezek a produkciók annyira eseménydúsak és jól átgondoltak, hogy több Marvel-mozit teljesen zárójelbe tesznek. 

Ezt pedig a Fekete Özvegy is rendesen megszenvedi. A filmre semmiképpen nem mondanám, hogy rossz lett, de a Fekete Párduc (lehet, hogy a névválasztás a rossz ómen...), a Marvel Kapitány, a Hulk vagy éppen a Vasember 2. szerényebb vonulatába illeszkedik. Pedig kraft bőven volt a sztoriban, és nekünk, magyaroknak pedig kiemelkedően izgalmas (lehetne) a film. 

A részben Budapesten forgatott mozi választ ígér a nagy kérdésre: Mi történt Budapesten Sólyomszemmel és Fekete Özveggyel. Sajnos azonban ez is olyan clickbait, mint amikor a Blikk azt írja: Győzike színt vallott, végre kiderült mit tett évekkel ezelőtt! Nem derült ki.

Az egész film egyik legnagyobb terhe, hogy azt az érzetet kelti, mintha senkinek nem lett volna kedve hozzá a készítők közül. Adott egy 90-es évekbeli sztori, ami annak idején tökéletesen megállta volna a helyét Schwarzeneggerrel, Stallonéval vagy Van Damme-mal. Még Steven Seagallal is. Tíz éves kor felett bárki ki tudja sakkozni, mi lesz a sztori, aki látta az előzetest. 

black-widow-movie-villain-taskmaster.pngA budapesti forgatás legszomorúbb ténye, hogy - bár szerencsénkre a város önmagát alakítja -, egy az egyben másolják a Die Hard itt felvett akciójeleneteit. Az utcákon végigromboló páncélautónál konkrétan vártam, hogy kiszálljon Ganxsta Zollee. A városnak nem lett új arca, talán a rakpart az, amit eddig kevésbé találtak meg a filmesek. Ha pedig áthallások: ha a Vörös Veréb címét kicseréljük Fekete Özvegyre, már nem sok különbség marad...

A karakterek rendkívül klisések, az akció pedig a Marvelhez szokatlan módon bugyuta - valahogy az egész sokkal közelebb áll a Halálos Iramban 9-hez, mint a Bosszúállók: Végjáték színvonalához. Hiányoznak a csavarok, az izgalmas történet, ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a forgatókönyvírók nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a főszereplő utána még feltűnt három filmben, így nehéz volt eladni, hogy izguljunk érte.

A 90-es évek hangulatát erősíti, hogy a gonosz azért gonosz, hogy kontextusba helyezze a főhőst és legyen kit legyőznie. Emellett elvesztegettek egy remek Marvel-figurát: a jó dumájú Taskmaster, avagy Kiképző sehol, helyette kapunk egy meg sem szólaló, abszolút nem menő Terminátort. Jut eszembe, majd tegye fel a kezét, akinek 10 percnél tovább tartott kitalálni a történet "nagy csavarját." 

A szinkron

Eddig Tabák Kata keze között futott össze szinte valamennyi Marvel-film (néhány kivétellel), a helyzet majd most lesz izgalmasabb, amikor jönnek a Disney+-os sorozatok. A számtalan új szereplő (akik bármikor felbukkanhatnak a mozifilmekben és fordítva) súlyosbítja majd a szereposztási nehézségeket. 

A Fekete Özvegy szinkronja még 2020 tavaszán készült, így a magyar hangoknak már szinte a feledés homályába veszhetett, holott igazán izgalmas stáb gyűlt össze ahhoz, hogy a magyar változat élvezhetőbb legyen az eredetinél.

Natasha Romanoff / Fekete Özvegy (Scarlett Johanson) - Csondor Kata

csondor_kata.jpgKözös történetük 1997-re nyúlik vissza, Csörögi István ugyanis a Reszkessetek betörők 3-ban hozta össze Scarlett Johansont az őt azóta legtöbbször szinkronizáló Csondor Katával. Érdekes, hogy ezt követően csak 2008-ban a Másik Boleyn lány kapcsán kerültek össze, és párosuk a 2012-es Bosszúállók után kezdett állandósulni. Kata stabilan hozza a kémnő szerepét, szinkronja dinamikus és erőteljes. Ugyan a Marvelnél sosem lehet tudni (pláne most, hogy nyakunkon a multiverzum), de egyelőre úgy tűnik, ez volt az utolsó közös hőskalandjuk. 

Jelena Belova (Florence Pough) - Mikecz Estilla

tcs1310-10-11-estilla-988x556.jpgAbban biztosak lehetünk, hogy a magyar szinkron már rég összeroppant volna a Marvel súlya alatt, ha nincsen Tabák Kata és az ő szuperképessége, hogy mindig előhúzzon egy új, de mégis izgalmas hangot a kalapból. Aki nem követi az olyan sorozatokat, mint a Barátok közt, a Tanár vagy a Mi kis falunk, annak valószínűleg ismeretlen Mikecz Estilla neve, pedig ebben a filmben az övé lett a legjobb karakter, akire még rá is tett egy jelentős lapáttal. Már most fogadni merek rá, hogy Estillát nagyon sok szinkronban fogjuk még hallani!

kiraly_attila.jpgAlekszej Sosztakov / Vörös Őr (David Harbour) - Király Attila

Bár David Harbourt a nagysikerű Stranger Things miatt sokan Debreczeny Csaba hangjával kedvelték meg, ő már elkelt (bár jó kérdés, hogy mennyire kerülhet vissza a körforgásba Chadwick Boseman halálával), így Király Attila kapta a feladatot. Ezen a karakteren egy hangyányit több orosz akcentust elfogadtam volna, de ettől függetlenül Attila a tőle megszokott acélos éllel hozza a figurát. Sajnos kevés igazán mély jelenetet kapott és a karakter is nagyjából azon a vonalon mozog, amit Amerikában gondoltak a szovjet elvtársakról a 1960-80 között. 

9bc01-ullmann_monika_rtl_klub_szavazas_kampanyvideo_01_w800.jpgMelina Vostokoff (Rachel Weisz) - Ullmann Mónika

Számomra a film egyetlen szinkronnal kapcsolatos csalódása Melina Vostokoff figurája, aki legnagyobb megdöbbenésemre nem Hámori Eszter hangján szólalt meg. A casting során a Disney felülírta a 23 éve tartó betonbiztos párost, és helyette Ullmann Mónikát kérték. Az ő hangja azonban sokkal hidegebb, ami nem segített az egyébként is kissé sótlan karakteren, amit Rachel Weisz tőle szokatlan unalommal hozott. 

besenczi.jpgDrejkov (Ray Winstone) - Besenczi Árpád

Bevallom, Besenczi Árpád hangja számomra egyfajta bűnös élvezet kategória, mert annak ellenére nagyon jó hallgatni, hogy jellemzően egyféle karaktert osztanak rá. Emellett amióta a zalaegerszegi színház igazgatója, jóval kevesebbet szinkronizál, így igazi ünnep volt őt egy Marvel-filmben hallgatni. És Tabák Kata megint megcsinálta! Besenczi Árpád tőle szokatlanul mély lágéban játszik egy zseniálisat, lubickol a szerepében. Az eredetinél kategóriákkal élvezhetőbb, színesebb karaktert hozva létre. Emiatt külön sajnálom, hogy a forgatókönyvírók kevés lehetőséget adtak Drejkovnak, aki a filmben csupán azért gonoszkodik, mert poszt-szovjet rosszarc.

További magyar hangok: Csikos Léda, Horváth-Töreki Gergely, Kelemen Kata, Laurinyecz Réka, Majer Jázmin, Mentes Júlia, Pálfi Kata, Rosta Sándor.

Magyar szinkronos előzetes a végleges hangokkal:

 Fotók: Facebook, szinhaz.hu, szeged.hu, zaol.hu, jegy.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5216614670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása