mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Kedvenc jeleneteink a 30 éves Oscarból

2021. július 25. - Karsa Tímea

oscar_poster.jpg

30 éve már annak, hogy bemutatták Magyarországon az Oscar című filmet. Az alkotás a tengerentúlon nem lett túl népszerű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a megszokottal ellentétben alig írt róla az internet népe érdekességeket. Addig-addig ástunk, hogy pár meglepő információt be tudjunk mutatni Nektek, utána pedig helyezzétek ujjatokat a ,,lejátszás” gombra, mert összeszedtük a kedvenc jeleneteinket!

A történet 1931-ben játszódik, amikor is egy gengszter megpróbál jó útra térni. A film kiváló kísérlet volt arra, hogy Stallone megmutassa: komikus szerepekben is tud maradandót alkotni. Ugyan Európában siker volt a bemutató, a film olyannyira veszteséges volt, hogy még a gyártási költséget sem hozta be.

A stáb tűzön-vízen át küzdött, hogy megvalósítsa elképzelését. Szó szerint, ugyanis egy éjszaka tűz pusztított a stúdióban, a kosztümök és korhű autók mind megsemmisültek. Később az autók őrzésére felbérelt biztonsági őr beismerte, hogy ő gyújtotta a tüzet, több millió dolláros kárt okozva.

Az alkotást az 1967-es, Louis de Funès főszereplésével bemutatott Oszkár című film ihlette.

A mű nem véletlenül lett népszerű Magyarországon, hiszen a szinkron páratlan: a színészek egytől-egyig fürdőznek szerepükben. Rögtön az első percekben előkerül egy ,,Oscar", hiszen Gáti Oszkár szólaltatta meg az Angelo, ,,Frankó” Provolonét játszó Sylvester Stallonét, és akárcsak az amerikai színésznek, neki is jól állt a komikus szerep. A páros addigra olyan közös munkákat tudhatott maga mögött, mint a Rocky-filmek és a Tango és Cash.

Nézzétek is meg az első videót, ,,expeditíven”!

 Expeditív - a napi új szó

Provolone (úr) egyik lányát, Lisát Marisa Tomei formálta meg, akit a Mi kell a nőnek? és a Ki nevel a végén? című filmekben is láthattunk. Ugyan magyar hangja, Radó Denise csak az Oscarban kísérte végig, nem lehet okunk panaszra, mert egyikőjük sem veszi túl komolyan a figurát, és éppen ettől válik tökéletessé.

 Hisztizni tudni kell, és Radó Denise tud! 

A film mit sem érne a mellékszereplők nélkül. Egyikük Anthony Rossano, könyvelő, a fiatal szerelmes, akit Pusztaszeri Kornél szólaltat meg.

 A Finuccik első feltűnése

Theresa, Provolone úr másik lánya rendkívül bájos teremtés, amire Balogh Erika csak ráerősít. Nagyon kedvessé teszi a karaktert, igazi, naiv szerelmessé.

 Connie elkezdi elveszíteni a fonalat

Volt már szó a Finucci testvérekről, akik megvarrni készülnek Provolone úr öltönyét. Még az újságba is bekerültek remekművükkel! Magyar hangjaik Verebély Iván és Szokolay Ottó.

 A Finuccik, és híres mesterségük címere

Dr. Poole az egyik legjobban kitalált karakter a filmben: elképesztő a szövege, és a lelkesedése mániája, a nyelvészet iránt. Ezt magyarul Kerekes József rendkívüli interpretálásában hallhatjuk. Ugyan Tim Curry-t legtöbbször Barbinek Péter szinkronizálta, Kerekes Józseffel is találkoztak az Oscaron kívül, a Nyom, a Golyóálló glória, és a Mikulás-mentőakció című filmekben, mely utóbbiban Tim Curry maga is szinkronizált. Ne feledkezzünk meg Aldóról sem, aki szintén kiveszi a részét a film sikerében, mégpedig Harsányi Gábor hangján.

 Dr. Poole, a nyelvárjás-gyűjtő

Még egy kis Dr. Poole, mondjátok utána: répa, retek, mogyoró! Kerekes József csodás r-eivel tökéletes a jelenet.

 Gyakorlat

Connie az egyik legszerethetőbb bumburnyák, akit valaha filmvászonra írtak, nem mellesleg oximoron is! Hollósi Frigyes szinkronizálta.

 Connie, az oximoron

Mrs Provolonét Ornella Muti játszotta, és Farkas Zsuzsa szólaltatta meg, míg Velenczey Istvánt hallhattuk a pap hangjaként, Hegyi Barbarát cselédként, a Dallasból ismert Linday Gray-t pedig Bencze Ilona szinkronizálta.

Nem is teszünk be több részletet, mondjátok meg Ti, hogy melyik a kedvenc jelenetetek, és arról is tanakodhattok, hogy vajon mi az oka annak, hogy Európában nagyobb sikere volt a filmnek, mint hazájában!

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1616636704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vn83 2021.07.26. 09:51:24

Tudtam, csak nem sejtettem!

igormikornyitckij 2021.07.26. 09:57:53

Mert nincs benne robbanás

takineni 2021.07.26. 10:07:24

én imádtam ezt a filmet, nem is értem miért nem lett több ilyen (oké nem futott be de ezt sem értem), én itt kedveltem meg igazán Stallone t.

Cserny mster 2021.07.26. 10:12:17

Szinte az össze színész lubickol a szerepében. Itt volt is alkalmuk játszani, ellentétben az akciókra kihgyezett tucat filmek alakjaival. A tény, hogy Amerikában kudarc volt, nem a filmet minősíti, hanem az USA nézőit...

Zoltán Dinai 2021.07.26. 10:40:11

A nagy kedvenc:
"most már hagyd abba a válogatást mert ez a harmadik vőlegényed ezen a délelőttön és még nincs fél 12"

Techmoan 2021.07.26. 11:02:01

@vn83: Igeeeeen! Szerintem is ez a legjobb jelenet!

Void Bunkoid 2021.07.26. 11:07:26

@Cserny mster: persze hogy kudarc volt, hiszen egy FRANCIA film remake-je.

Ugyan nyílt ellenszenv nincs, de az amerikaiak tény és való, hogy általánosságban nagyhangú, hepciáskodó, de semmihez nem értő, balfasz és gyáva népségnek tartják a franciákat, és kb minden terméküket is - nagyrészt a franciák második világháborús teljesítményének köszönhetően (ugye ők voltak azok, hiába jönnek a sztorik az ellenállásról, akik annak ellenére, hogy kétszer akkorák voltak (és nyersanyag tekintetében is jobban ellátva), mint Németország, még szinte a határt se lépte át a Wehrmacht, már becsicskultak nekik, és az amerikai hadseregnek kellett megvédeni őket a németektől, persze a frontvonal mögül már hatalmas lett a pofájuk - Eisenhower De Gaulle-t is nagyon, nagyon lenézte, különösen amikor elnökké választották, egyszerűen egy jó hórihorgasra nőtt, de szívben-lélekben egy kis frusztrált görcs diktátorjelöltnek tartotta.

Csadi 2021.07.26. 11:19:43

Nekem 3 kedvenc jelentem van, ami nincs benne:
- Amikor kiderül, hogy Teresa, Provolone lánya: "Tudtam, hogy az én lányom, de nem sejtettem, hogy az apja vagyok!"
- Amikor Connie-t ki akarja küldeni Provolone: "Had maradjak főnök, elvesztem a fonalat"
- Végül amikor Connie pontosan elmondja, hogy mi történt a pénzzel: "Látom hát, csak azt nem értem amit mondok"
Halálos a film. Nekem a kedvencem az elejétől a végéig!!!

Egy Hun Hunniából 2021.07.26. 11:21:28

"fontos embereket várunk és nem akarunk cafkát a házban!" :-DDDDD
Szerintem a cseléd, mint női mellékszereplő hatalmas!
És a férfi párja(i) a két bumburnyák szintén!

Void Bunkoid 2021.07.26. 11:31:47

"aaaaaajh...mmmint a német fegyverletétel!"

m_and_m 2021.07.26. 12:35:20

@szombi: az nem a film színpadi átirata, mert a színdarab volt előszőr (1958 Claude Magnier) és azt dolgozták fel filmnek 1967-ben (a film írói között volt maga Funès is)

vanek ur 2021.07.26. 12:37:19

Az oximoron poén angolul sajnos sokkal jobb: "Poole was right! You are an ox *and* a moron!"
Egyébként zseniális a film és a szinkronja is, és azon kevés amerikai remake-ek egyike, ami nagyságrendekkel jobb, mint a francia eredeti - ráadásul anélkül, hogy több akciót tettek volna bele, vagy slapstick-re cserélték volna a verbális poénokat. Egy budapesti színházi előadást láttam, a filmhez képest csalódás volt.
Meg lehetett volna még említeni Linda Gray (Samantha a Dallasból) kis mellékszerepét is.
Érdekesség terén azért az IMDB csak összeszedett 26 tételt. Ebből a kedvencem az, amikor Stallone megkérte az apját játszó Kirk Douglast (akiről szintén nincs szó a bejegyzésben), hogy ne amolyan filmesen pofozza meg, hanem igaziból. Douglas megtette ezt a szívességet, Stallone pedig csillagokat látott :) Mint Douglas életműdíjának átadásán elmondta: kemény lecke volt, de megtanultam, hogy ne húzzak ujjat Spartacusszal.

Inner Circle 2021.07.26. 13:23:13

@vanek ur: "Meg lehetett volna még említeni Linda Gray (Samantha a Dallasból) kis mellékszerepét is."

Ja, amikor azt mondogatják egymásnak, mennyit keres a vőlegény :D már a pontos összegre nem emlékszem, de valahogy így:
- Nagyon rendes fiú, ezer dollárt is megkeres!
- Csak nyolcszázat!!!

Laciii 2021.07.26. 13:29:09

Azert az oximoronon kivul minden teljesen jo szinkronnal is, az meg valljuk be annyira specifikus, hogy maig nem tudom elkepzelni mi lett volna ott igazan jo helyette. Utana megneztem a franciat is azt csak magyarul, franciaul nem tudok, ha nem volt tele oximoron szintu poenokkal akkor messze elmarad.

Zed is not dead yet 2021.07.26. 13:43:26

Ez egy bitang jó film volt, az tény.

Pl. még egy jelenet, amit eddig nem említettetek, amikor a rendőrfőnök ott áll az asztal mellett, kezében a nagy táska és mondja a fotósoknak, hogy na most fotózzanak, aztán hirtelen kiborítja a nagy táska .... bugyit. :D

És még erre is jut sziporka, ahogy a bankár gyorsan elvesz a kupacból egy fehérneműt. :D

rm40 2021.07.26. 15:35:29

Remek film, zseniális szinkron, még úgy is, hogy Gáti Oszkárt rosszul instruálták benne, amelyről itt meséllt: youtu.be/0OjJXd7PZaI?t=1526

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.07.26. 16:29:49

Hát persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem! @vn83: Igen, ez az alap.

pukancs 2021.07.26. 18:37:43

Elképesztően jó komédia..manapság már nem készül ilyen helyzetkomikumos film...sajnos

vackor1 2021.07.26. 22:52:52

OFF :

"Kár", hogy a Csapd le csacsi magyar film, így nem kellett szinkronizálni , tudom, hogy így nincs keresnivalója ebben a blogban , de az is hatalmas dumákkal van megpakolva és ugyanebben az évben mutatták be, csak ez miatt írtam, bocsánat.. :))

Krisztián Károly Györe 2021.07.27. 03:09:56

@Void Bunkoid: nem teljesen. Olvass utánna. Az igaz hogya francia hadsereg létszámba nagyobb volt de pont a háború előtt kezdődött a nagy átfegyverkezés. pl lőszer kalibert váltottak. Elkezdték repülőket leváltani, de mindezt olyan rosszul hogy a korszerű vadászokra nem volt nyersenyag emberi erőforrás, a gyengébb és kiegészítő vadász MS406 lett a fő repülő. Csak éppen már a 30as évek közepén ami megfelelő volt az 40ben elavult. Így a bombázók is, a váltótipusból minimális készült azt is szétszórták. A haditengerészet 1918 és 1940 közt kettő csatacirkálót tudott összehozni, a csatahajó osztály nem készült el, egy szökött meg a szövetségesekhez. A páncélos erő egy rosz metódus mentén haladt, egy fős toronyba ültették a parancsnokot aki töltött írányzott is egyben...ez nem megy. A közepes harckocsik könnyű harckocsik drága nehézkes hatástalanok voltak. Hiába volt egész jó golyószórója és egy könnyű korszerű puska terv, még az első vh-s anyaggal kezdték a háborút de már két lőszertipussal...
Rossz felderítő munka elégtelen hadászati, harcászati oktatás...mire ellen tudott volna állni az angolok a csatorna túloldalára menekültek, majd szétlőtték a saját szövetségesük flottáját...

gigabursch 2021.07.27. 07:30:37

Leghatalmasabb filmvígjátékok egyike.
Minden másodpercét imádom.

gigabursch 2021.07.27. 23:01:53

@Krisztián Károly Györe:
Nagyjából 1939-ben minden flotta kb nem sokat ért.
Mentek az épülések ezerrel, de bevethető hadihajó ha volt és nem új, az mind a végletekig elavult volt.

gigabursch 2021.07.27. 23:02:25

@takineni:
Lályk.
Magyarosan....
:-)

Benoke11 2021.12.26. 08:05:38

@Void Bunkoid: aha, aha.
mesélj még kérlek, magának ejzóhóver bácsinak is erről... értem én, hogy a szocotthonokba bevezették a netet, de azért használni is tudni kellene.
www.eisenhowerlibrary.gov/sites/default/files/research/online-documents/post-presidential/162-001.pdf
süti beállítások módosítása