mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

5 + 1 változás, amit 10 év Marvel-filmjei hoztak a szinkron világába

2018. április 23. - merlinicus

tumblr_p3uclncpee1rw6hzpo1_1280.jpgElérkezett ez a nap is! 10 év kemény munkájának gyümölcsét arathatja le a Marvel a következő időszakban, a minden idők egyik költségvetéséből készült Bosszúállók teleregény 3. részével. Ezzel elindul a harmadik fázis zárása is, így bizton számíthatunk az egész univerzumot érintő, kemény változásokra. 

Mielőtt azonban beleugranánk a film elemzésébe, nézzük, hogy mit is hozott a Marvel Univerzum a magyar szinkron világába!


1. Robert Downey Jr. - Fekete Ernő páros

fekete_1.jpgHabár korábban is szinkronizálta már Fekete Downeyt, párosuk a 2008-as Vasember első részével vésődött kőbe egyértelműen. Aki gyakran olvassa a Szinkronjunkie blogot, tudja, hogy nem sűrűn dícsérjük Báthory Orsolya szinkronrendezői kvalitásait, de az kétségtelen tény, hogy a fenti duót neki köszönhetjük. Ez sok minden más ballépést feledtet... ;) A tíz évvel ezelőtti Vasember-filmmel Tabák Kata rendezte őket véglegesen össze. 


2. Miller Zoltán és a blockbusterek

miller.jpgKöltői túlzás lenne azt mondani, hogy Miller Cucu szinkronkarrierjét a Marvel böbbentette be (hiszen idén már 14 éve, hogy a pályán van), de a 2014-es Galaxis őrzői előtt többnyire Billy Cruduppal és Patrick Wilsonnnal azonosították, így elkerülték a blockbusterek. Az MCU óta azonban több franchise vezető hangja, hiszen Mark Wahlbergként a Transformers szériát, Chris Prattként az Őrzők mellett a Jurassic Worldöt is viszi a hátán.


3. Chris Hemsworth és Nagy Ervin

xt022341_small_1_1.jpgHemsworth a Thor előtt jobbára ismeretlen volt a magyar nézők számára, nem úgy Nagy Ervin, aki már a kétezres évek elejétől kezdve deppezett és mcconaghey-ozott (ez de szép, magyar lett :D :D). 2011 óta azonban jobbára csak akkor hívnak más hangot a szerephez, ha Ervin nem ér rá. Bár Hemsworth nem rossz színész, azért tipikusan az a hollywoodi kategória, akire bőven rá tud erősíteni a szinkron és a magyar változata mindig sokkal élvezhetőbb, mint az eredeti.


4. Csőre Gábor gonosz szerepben

csore-gabor-5-hpgy.jpgCsőre Gábor az egyik legtöbbet szinkronizáló színészünk, ennek ellenére jelentős túlsúlyban vannak a pozitív, vígjátéki szerepei. Tobey Maguire, Adam Sandler, Elijah Wood és Michael Pena sem elsősorban a diverz, negatív szerepeikről ismertek (bár mindegyiknek volt ilyen is), így ezek többnyire elkerülték Gábort. A 2011-es Thor előtt talán Cartman figurája állt ehhez a legközelebb, de igazi negatív főszerepben először a Marvel-univerzumban tűnt fel. Lokiként egyértelműen a legjobban sikerült Marvel-gonoszt alakítja.


5. Benedict Cumberbatch és Simon Kornél

img_5892_kornelsimon_malinaebert_w.jpg

A 2016-os Doctor Strange-film előtt semmilyen konszenzus nem volt a szinkronrendezők között, hogy kinek is kellene Cumberbatchet szinkronizálni. Ha az ISzDB-s listát megnézzük, szembetűnő, hogy szinte filmről-filmre változott a magyar hang és a stúdiókban emiatt megfordult tulajdonképpen a komplett 30-40-es férfi szinkronválogatott. Végül a Sherlock-sorozatban és a Kosztola Tibor által rendezett Augusztus Oklahomában nyújtott szinkronalakításai alapján - és a Disney-szabályok valamilyen fokú közbejátszása miatt - Simon Kornél lett a befutó. Ezzel pedig mindenki csak nyert.


+1. Egy kézben az univerzum

img_2708_small_1.jpg

Ha már Tabák Kata szinkronrendező került szóba, említsük meg, hogy - nagyon helyesen - a Marvel Filmes Univerzum (MCU) az első franchise, amelynek szinte minden állomása egy kézbe került. Ezt a trendet nem is lehetne máshogy bírni. Képzeljük csak el, mennyivel kuszább és élvezhetetlenebb lenne, ha ez a sok film mind más és más rendezők kezébe került volna... Bár az elmúlt tíz évben nagyon sokat javult a fegyelem ezen a téren, de még mindig általános dolog a rendezők között a fejtés, a szerepek újraosztása és a korábban jól működő párosok figyelmen kívül hagyása. A Disney-szabályai ugyan nem könnyítik meg Kata munkáját, hiszen ma már fontos szerepekben felbukkanó szinkronhang nem kaphat másik karaktert, de ennek ellenére egy nagyon is felhasználóbarát univerzum alakult ki, amely felvonultatja a magyar szinkron-paletta színe-javát. 


A bónusz bónuszaként pedig íme, hogyan is készült az MCU első tablófotója:

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5913856692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása