mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Kautzky Józsefre emlékezünk

2019. február 20. - paddydori

kautzky_es_lukacs.jpgKora este érkezett a hír, hogy 92 éves korában elhunyt a Jászai Mari-díjas színművész, Kautzky József színészlegenda. Ezzel a rövid gyűjtéssel szeretnénk róla megemlékezni, áttekinteni irigylése méltó életpályáját.
Több, mint ötven éves pályafutása során többek között a debreceni Csokonai Színház, a pécsi Nemzeti Színház, a Magyar Néphadsereg Színháza, a Jókai Színház, valamint a Thália Színház színpadán láthatta őt a közönség.
Legalább százötven színdarabban örülhettek neki a nézők, és olyan színészek kollégája volt, mint Márkus László, Mensáros László, Soós Imre, Zenthe Ferenc, Ajtay Andor, Bulla Elma, Darvas Iván, Lázár Mária, Latinovits Zoltán, Páger Antal, vagy Sulyok Mária.1983-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták kiemelkedő és meghatározó színészi pályafutásáért.
Színpadi szerepei mellett 71 játék- és tévéfilmben is játszott, az ország olyan alkotásokból ismerte őt, mint például A tizedes meg a többiek, a Szegénylegények, a Hahó, Öcsi! és az Égigérő fű.



A kilencvenedik születésnapján adott interjúban így mesélt: “Mindent eljátszottam, amit csak szerettem volna, együtt alkothattam Latinovitscsal, Ruttkaival, Bessenyeivel, Kozák Andrással, Sinkovitscsal... erre szívesen gondolok, és a régi színházra is.”
kautzky_es_kallay.jpgÉlete szerelme és társa, Kállay Ilona színésznő volt, akivel 1955-ben a Buborékok című darab olvasópróbáján ismerkedtek meg. Így mesélt róla: "Valahonnan késve érkeztem az olvasópróbára, és csak hátulról láttam meg őt, könnyű nyári ruhában. Különös megérzéssel azt mondtam magamnak: ő kell nekem. Még azt sem tudtam, ki lehet, hogy néz ki, három orra vagy egy szeme van-e. Csak odaszippantott maga mögé a figurája."
Kállay 2005-ben bekövetkezett haláláig éltek együtt, ő pedig attól kezdve nem állt többé színpadra. Nem akart.
2016-ban a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SziDoSz) Szinkron Életmű-díjában részesült, melyet Hirtling István adott át a színművésznek. Erről az alkalomról készült is egy felvétel, melyben Kautzky a Pannónia Stúdióban szinkronnal eltöltött évekről mesél, majd megdicséri, hogy a plakett szebb, mint a Jászai-díj. Itt is szó esik feleségéről, aki szerinte a szinkronba született, olyan csodás orgánuma volt, mégsem szeretett szinkronizálni. Nagyon aranyos videó, érdemes megnézni.

Ezt a díjat sem alaptalanul ítélték oda neki, hiszen 284 filmben hallhattuk szinkronizálni, ő még a nagy "Pannóniás-korszak" színésze volt. Denholm Elliott (Mindenből a legjobbat, Tébolyult gyilkosság, A híd túl messze van), Marcel Bozzuffi (Egy férfi, aki tetszik nekem, Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája), vagy Bernard Cribbins (Finom kis börtön.., Folytassa, Jack!) magyarhangjaként is ismerhették sokan, rajtuk kívül pedig ő volt a Beethovenben a gonosz orvos hangja, vagy például az Űrgolyhókban az elnöké.

Nagyon fog hiányozni!

kautzky_jozsef.jpg
Fotók: Borsonline, MTI/Jávor István

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr314640052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2019.02.21. 14:49:10

Nem értem a telefongyártókat, hogy miért támogatják a függőleges videózást. Ez a felvétel is élvezhetetlen ebben a formában.

Fehérlapos 2019.02.21. 14:53:41

@Fehérlapos: Az igazgatós jeleneten máig sírva nevetek, az Égig érő fű-ben minden tökéletes: a gyerekszereplők, a legnagyobb magyar színészek (beleértve Kautzky Józsefet), a történet, a zene...
süti beállítások módosítása