mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

A 20 éves Hatodik érzék szinkronhangjai

2019. augusztus 05. - paddydori

524997.jpg

A ma húsz éves Hatodik érzék azok közé a filmek közé tartozik, melyek elé legalább kétszer ül le az ember (ha nem többször). Első megnézéskor végigizgulja, hogy mi lesz Cole-lal és Malcolmmal, majd pedig másodjára azért nézi meg, hogy a filmvégi fordulat fényében újraértelmezhesse az egész alkotást. M. Night Shyamalan első közös munkája volt ez Bruce Willissel, és még két másik, az Eastrail 177 trilógiában szereplő film követte.
Magát a filmet, a rendezőt, és az anya-fiú párost, Haley Joel Osmentet és Toni Collettet egyaránt Oscar-díjra jelölték. A filmtörténeti szempontból igen erős 1999-es év második legjövedelmezőbb filmje lett, csak a Baljós árnyak előzte meg bevételben.
A remekmű tele van olyan utalásokkal, amelyeket csak második megnézésre vesz észre az ember, és olyanokkal is, amikre talán egyáltalán nem figyel - például, hogy a piros/vörös szín nem véletlenül tűnik fel számos fontos alkalommal. Shyamalan szeret a színekkel játszani, ezért is van az, hogy vörös volt a padló a templomban, ahová Malcolm Cole után ment, a pince ajtógombja, a gyerekzsúron a lufi és Cole megtépázott pulóvere, a temetésen az anya ruhája, Lynn felsője, amikor fia elmondja neki a titkát. Sok piros tárgyat fedezhetünk fel Anna mellett is, bármikor közelben van a férje, és Cole sátra is piros, ahová elbújik, amikor fél.

Nézzük a szinkronhangokat!

Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) - Szakácsi Sándor

malcolm_crowe.pngBár akkorra már legalább egy tucat filmben volt Dörner György Willis magyar hangja, a Hatodik érzékben ismét Szakácsi Sándor kapta Malcolm Crowe szerepét. A szinkronszakmában vannak jól bejáratott és bevált párosok, amelyek cseréje egyből feltűnik, és akár zavaróvá is válik a néző számára, azonban számomra Willis és hangjainak esete nem ilyen. Töredelmesen bevallom, hogy e cikk írása alatt felváltva hallgattam a két színművészünk hangmintáit az ISzDb-n, hogy el tudjam dönteni, kit is szoktam meg/szeretek jobban mostani főhősünk esetében - és nem jutottam dűlőre saját magammal. Bármelyiküket hallom is, mindegyik "otthonosan" és ismerősen cseng. 

Cole Sear (Haley Joel Osment) - Kováts Dániel

cole_sears.png"I see dead people" - szólt az elhíresült, majd mémmé vált mondat, amit nekünk Kováts Dániel tolmácsolt, aki nem mellesleg a Baljós árnyak kis Anakinjának és Harry Potter-sagában Fred és George Weasleynek a hangja is volt. Valamint dolgozott "együtt" Bruce Willissel később is, ugyanis ő volt a szinkronhangja David Dunn fiának A sebezhetetlenben.
Érdekesség a filmre nézve, hogy amikor Cole-on és a pszichológuson kívül más is szerepel a jelenetben, a kisfiú nem szól Malcolmhoz - csak akkor, ha az a másik személy már elment, mint például amikor az édesanyja elhagyta a szobát. 
Kováts Dániel azóta már nem szinkronizál, a neve politikai körökben ismerősebben cseng manapság, illetve egy ételkiszállító cég tulajdonosa is. Úgy tűnik, nem maradt a kaptafánál :)

Lynn Sear (Toni Collette) - Frajt Edit

lynn_sear.pngA Szomszédok-rajongók biztosan elmosolyodtak, amikor először megszólalt Cole édesanyja, hiszen alig pár nappal a sorozat befejezése után ismét hallhatták Mágenheim Juli hangját. Ugyanis a telenovella befejező része  '99. december 30-ra esett, a Hatodik érzék magyar premierje pedig 2000. január 6-án volt. Collette egyébként eredetileg egy másik film castingja miatt utazott New Yorkba, de mikor meghallotta, hogy egy másik teremben a Hatodik érzék válogatója folyik, oda is bement. A forgatás során pedig inkább drámának, mintsem thriller-horrornak tűnt neki a film, utóbbi csak akkor kristályosodott ki számára, amikor már a kész alkotást láthatta.

Anna Crowe (Olivia Williams) - Majsai-Nyilas Tünde

anna_crowe.pngMalcolm feleségének nincs rengeteg szövege a film során, a végén ki is derül ugye, hogy miért. Tünde egyébként főleg Helena Bonham Carter szinkronhangjaként ismert, de dolgozott már "együtt" Salma Hayekkel, és Piper Peraboval is. Mostanában pedig a Vígszínház deszkáin láthatja őt a nagyérdemű.

Főbb szerepekben hallhattuk még:

Dévai Balázs, Holl Nándor, Csőre Gábor, Csondor Kata, Bíró Attila, Németh Gábor, Kapácsy Miklós, Wolmuth István

Magyar szöveg: Upor László
Szinkronrendező: Lakos Éva

Végül nézzünk be egy kicsit a színfalak mögé az alábbi archív videóval, ahol a szereplőket hallhatjuk beszélni a forgatásról:


(Fotók: 24.hu, Femina.hu, Vigszinhaz.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5414991004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2019.08.06. 21:31:59

Emlékeim szerint a Die Hard 2-ben is Szakácsi volt Willis magyar hangja.
süti beállítások módosítása