mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák Portrésorozat - Kaszás Attila

2020. március 15. - paddydori

kaszas.png

Ahogyan haladunk előre a portrésorozattal, részről-részre szomorítjuk el saját magunkat azzal, hogy mennyi olyan sikeres színész és színésznő hagyott már itt minket, akik a szinkronszakmában is elismert művészek voltak. Arra a Kaszás Attilára emlékezünk ma, aki - ha nem megy el túl korán - biztos, hogy színészlegendává vált volna. Vagy lehet, hogy a “volna” szót el is hagyhatjuk vele kapcsolatban.

A színművész az egykori Csehszlovákia területén található Vágsellyén született, pontosan ma 60 éve. Komáromban végezte el a középiskolát, ahol azóta az emlékére minden évben megrendezik a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált. Egy 2000-ben készült Fábry-showban mesélt arról, hogy különösebb nehézségei ugyan nem voltak a születési helyéből fakadó kétnyelvűsége miatt, kivéve ami a pesti szlenget illeti. Egy előadás utáni borozgatás közben egy tagbaszakadt férfi lépett oda hozzá azzal, hogy "Testvérem, megkérhetlek valamire? Ott áll a köcsög, szóljál neki, hogy kint várom." Ő odalépett egy "köcsögnek kinéző" emberhez, aki a pultnál állt, gondolta, milyen furcsa beceneve van. Megkocogtatta a vállát, és közölte vele, hogy "Te köcsög, a haverod odakint vár, szeretne veled beszélni."

A színpadon

1920.png

1979-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, melynek elvégzése után a Vígszínház társulatának tagja lett - és maradt is, tizenöt éven keresztül. Négy év szabadúszás után a Nemzeti Színház társulatához csatlakozott 2003-ban, de a nagyérdemű más színpadokon is láthatta kiemelkedő játékát - ilyen volt a Katona, az Új Színház, a Budapesti Kamaraszínház, a Rock Színház, vidéken pedig a győri, kecskeméti, soproni és szegedi városi színházak.
Szinte minden műfajban megmutatta tehetségét a közönségnek. Drámai szerepeiben volt ő Macbeth, Happy Loman Az ügynök halálában, Az ifjúság édes madarában Chance Wayne (csak úgy, mint előtte Paul Newman a vásznon és Selmeczi Roland a színpadon), Dmitri Karamazov, A három nővér Versinyin ezredese, Tünde párja Csongorként, Goethe Faustjának Mefisztója, a Bűn és bűnhődésben Szvidrigaljov, Don Juan, és a holdbéli csónakos is. 
Pedig valójában "galamblelkű" volt, ahogyan ő fogalmazott Berniczky Konkoly Edit Színházszerelem című interjúkötetének egyik interjújában"Azok a hölgyek, akiket az általam játszott férfitípus vonzott - mint például a Baal-ban - irgalmatlanul nagyot csalódtak, amikor megláttak otthon egy kötényben, amint éppen spagettit főzök. Egy "félisten" nem állhat kötényben a tűzhely előtt, nem lapozgathatja a szakácskönyvet... Annak egy kocsmában kell ülnie, és kártyáznia. És ha belép a nő, rá kell mordulnia: "Menjél haza, ez nem a te helyed!" De szerintem így unalmas lenne... Néha imádok eltűnni az éjszakában, de másnap szeretek otthon ébredni, majd főzni egy jó spagettit."
A zenés darabok is közel álltak hozzá, hiszen amellett, hogy énekesként több albuma is megjelent, és hegedülni is tudott, egyik leghíresebb alakítása a Padlás Rádiósa volt.

Kacsóh Pongrác János vitéz c. zenés művének címszereplőjét éppúgy sikerrel játszotta el, mint a Koldusopera Bicska Maxiját, a Miss Saigon Professzorát, a West Side Story Tonyját, vagy épp a Hair Claude-ját. A Zerkovitz-féle Csókos asszonyban Dorozsmay Pista szerepében is szinte lubickolt: 

A mozivásznon és a tévében

Első jelentősebb filmszerepe valószínűleg az 1982-es Cha-Cha-Cha volt, amelyben Gál Slicit alakította. 
Láttuk őt többek között az Üvegtigrisben a bankrabló Dörner György társaként, az Érzékek iskolájában, a Kisvárosban, és a Kútfejekben is kutasként Selmeczi Roland, Fenyő Iván és ismét Dörner társaságában.

Az 1956-os forradalom évfordulójára készített 56 csepp vér c. musicalfilm volt az utolsó munkája, melyben Lőrinc papot alakította, és amelynek bemutatójára már csak halála után került sor.

A szinkronstúdióban

Ahogyan a színpad, Kaszás úgy a stúdiók pótolhatatlan szereplője is volt. Sean Pennt a Nem vagyunk mi angyaloktól kezdve több, mint kilencszer szinkronizálta, a Játsz/ma második verziós szinkronja, A titkozatos folyó, A király összes embere, a 21 gramm, de a Örvénylő vizeken sem lenne ugyanaz, ha nem az ő hangját hallottuk volna benne.
Steve Buscemihez ugyan Epres Attilát párosították legtöbbször a szinkronrendezők, a Kutyaszorítóban c. filmben és az Armageddonban Kaszás volt a felejthetetlen arcú színész magyar hangja. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Szörny Rt-t sem, hiszen a lila gyíklény Randall szerepét is ők ketten kapták meg.
A Beverly Hills-i zsaru- filmek Billy Rosewood nyomozójának (Judge Reinhold) szerepét Várai Ibolya szinkronrendező osztotta annak idején a színészre.


Matthew McConaughey sem "maradhatott ki" Kaszás szinkronmunkáiból, őt öt alkalommal (U-571, Szeretném, ha szeretnél, Pénz beszél, Szahara, Több, mint sport) szinkronizálta.
Emlékezetes szerepe volt Jack Nicholson megszólaltatása a Száll a kakukk fészkére c. filmklasszikus második, 1998-as szinkronváltozatában, vele még a Szelíd motorosokban és a Kincs ez a nő-ben dolgozott "együtt".
Ő volt a Batman: Kezdődik!-ben Jim Gordon alias Gary Oldman hangja, amit aztán Epres Attila vett át tőle a trilógia többi részében.


A Pillangó Louis Dega-ja (Dustin Hoffman), A hálózat csapdájában Jackje (Jeremy Northam), az Egy csodálatos elme Charles-a (Paul Bettany) is mind-mind olyan szerepek, amikkel belopta magát a szívünkbe - vagy a fülünkbe?

Nagyon sok emlék van tehát, amit hozzá köthet az színházi vagy épp a moziközönség, így még ha lassan tizenhárom éve nincs már velünk, tett róla, hogy ne felejtsük el soha.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5315509724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perler Zuárd 2020.03.16. 10:58:12

No és Claudius a legjobb magyar rockoperából hol marad?

"El, el, Angliába véle..."

Fehérlapos 2020.03.16. 11:58:42

Vágsellye 22000 lakosú kis "falu" (város). Azért született ott, mert a szülőfalujában, Zsigárdon, ami tényleg kis falu, termlészetesen nincsen szülészet, ezért a legközelebbi kórházban látta meg a napvilágot.

Lady Ann 2020.03.16. 13:21:45

Mindmáig nagyon-nagyon sajnálom, hogy a Nemzetis III. Richárdot nem vették fel korábban...
Meg lehet még említeni hangoskönyves munkáit, Radnóti, Petőfi versei és Tolkien Hobbitja, így hirtelen.

icipici lencsilány 2020.03.16. 15:13:24

Idejekorán- azt jelenti, idejében. Szerintem nem ezt akartad írni.

Tökönrúgott Feleségek 2020.05.17. 05:50:22

@Perler Zuárd: Az a Hamlet úgy zseniális, ahogy van :)

Perler Zuárd 2020.05.29. 13:32:45

@Tökönrúgott Feleségek: Kár, hogy viszonylag ismeretlen maradt.
Ezen az sem segít, hogy két éve kiadták cédén is, de elég igénytelen módon: bár sok színes kép van a kísérő füzetkében, de a szöveget már lespórolták róla.
süti beállítások módosítása