mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Halott vagy (Dead To Me) - 1. évad szinkronkritika

2020. április 29. - paddydori

dead_to_me_horizontal-main_rgb.jpg

Év elején még nem gondoltuk volna, hogy egy járvány miatt a világ nagy része önkéntes karanténba kell, hogy vonuljon. A Nagy Otthonmaradásnak rengeteg társadalmi és gazdasági következménye lett (és lesz is a jövőben), többek között például az is, hogy fellendült az olyan streaming-szolgáltatók nézettsége, mint a Netflix és az HBO Go. Ehhez kapcsolódva szeretnénk a kedvenc sorozatainkat ajánlani nektek ezekről a felületekről, közülük is azokat, amelyek szinkronos változatban is elérhetőek. A Te c. sorozatról már olvashattatok nálunk, most hoztunk egy újabbat.

A Halott vagy (Dead To Me) első évada tavaly májusban debütált a Netflixen, idén május nyolcadikán pedig érkezik a következő etap. A drámával fűszerezett vígjátéksorozathoz nem is akármilyen szereplőgárdát válogattak össze, hiszen a főbb karaktereket Christina Applegate, Linda Cardellini és James Marsden alakítják. 

Jen Harding (Applegate) -  Csondor Kata

Mindegyik színésznek van már sorozatos múltja, Applegate-et pont egy sitcomban ismerte meg a világ, hiszen tizenéves korában tűnt fel az Egy rém rendes családban. A későbbiekben is játszott főszerepeket, mint például a saját rendezésű Jesseben, a Nem ér a nevemben és az Éjjel-nappal szülőkben. A kilencvenes évek legnépszerűbb sorozatából, a Jóbarátokból sem maradhatott ki, pár rész erejéig Rachel hisztis nővérét alakította. 
Szinkronizálása tekintetében leggyakrabban Zsigmond Tamarát kérték fel a rendezők, így volt ez Kelly Bundy megformálásakor is, és később például a Rossz anyákban. A Halott vagyban viszont Csondor Katát hallhatjuk megszólalni Jenként. Elsőre mindenképp szokatlan Bundyék tizenegy évada után, és akarva-akaratlanul is Scarlett Johansson arca úszik be elém Csondor Kata hangja hallatán, de ez nem von le sokat az élményből.

A sztori úgy kezdődik, hogy a férje tragikus halála után két gyerekkel magára maradó Jen úgy dönt, hogy elmegy egy Menny Barátainak nevezett segítő csoportba, ahol a résztvevők együtt birkóznak meg a különböző módokon az életükbe köszöntött gyásszal és fájdalommal. Itt találkozik Judyval, aki a szöges ellentéte, valamiért mégis a barátja szeretne lenni. Az ingatlanügynök Jen cinikus, távolságtartó, sőt, ki is mondhatjuk, hogy bunkó - de ez teljesen érthető, hiszen elvesztette élete szerelmét. Judy pedig a gyásza ellenére is kedveskedő, színes ruhákban jár és igyekszik mindenben a jót látni. 
Még csak az első rész felénél jár az ember, és máris jön a fordulat a cselekményben, és ettől nem maradnak el a következő részek sem.



Judy Hale (Cardellini) - Varga Klári

Linda Cardellini a Vészhelyzetben lett ismert, ahol Zsigmond Tamara volt a magyar hangja, és ha már sorozatokból szemezgetünk, szerepelt a Mad Men - Reklámőrültek néhány évadábanis. A Zöld könyvben, a Megjött apuciban is Tamarát hallottuk, bár Cardellinit másik ikonikus szerepében, Velmaként a Scooby-Doo filmekben Madarász Éva szinkronizálta. Pár éve a  Bosszúállók-franchisehoz is csatlakozott Sólyomszem feleségeként, ahol Bognár Anna kölcsönzi számára a hangját.
Cardellininek jól áll az idősek otthonában dolgozó, kicsit hippis beütésű nő karaktere, akin azért néha villanásnyira látni, hogy valami nem egészen stimmel.
Jól ellensúlyozza az Applegate által alakított Jent, mindkét szereplőben találhatunk szimpatikus és kevésbé kedvelt tulajdonságokat, és ahogyan halad az évad, egyre inkább megbizonyosodhat a néző az elcsépelt mondás igazságáról, miszerint "senki sem az, akinek látszik".

Steve Wood (Marsden) - Miller Zoltán

Az ügyvéd Steve Judy ex-vőlegénye, a nő miatta jár a gyászfeldolgozó csoportba. Nem a legszimpatikusabb karakter, főleg a Judy felé mutatott viselkedése miatt vonja fel az ember a szemöldökét néha.
A kezdetben romantikus filmek főhősének castingolt Marsdent mostanában a nívós Westworldben láthatjuk, a kétezres években viszont feltűnt az Ally McBealben, és néhány vendégszerep erejéig a Modern Családban, A dadusban, a Végtelen határokban és az Ötösfogatban is. A kezdeti X-Men filmek Küklopszaként Rékasi Károly szinkronizálta, de volt, hogy Crespo Rodrigo is megszólaltatta. A Bűbáj című filmben volt először Miller Zoltán a szinkronpárja, és a Westworldben lett állandónak mondható, így legutóbbi filmjében (Sonic, a sündisznó) és ebben a sorozatban is őt hallhatjuk.

Nehéz spoiler nélkül írni a sorozatról, hiszen már az első rész is tartogat meglepetéseket, és ahogy haladunk előre az évaddal, úgy bontakozik ki és lesz izgalmasabb a két nő kapcsolata, Jen és férjének egykori viszonya, valamint a férfi halálának körülményeiről is itt-ott fellebben a fátyol.
A gyászt a vásznon nem könnyű megjeleníteni úgy, hogy még pont megemészthető legyen a néző számára - ne legyen se túl komor tőle a történet, de azért ne is bagatellizálja el a téma komolyságát, és kellően átmenjen az üzenet. A Dead To Me (az eredeti címbeli a “számomra” szót fontos lett volna valahogy jelezni a magyar változatban) pont ilyen. A párbeszédek emberiek és valóságosak, az életben amúgy is drámai helyzetek nincsenek túltolva.

A magyar változat munkatársai: 

Szinkronrendező: Aprics László
Magyar szöveg: Vajda Evelin
Hangmérnök: Bederna László
Gyártásvezető: Boskó Andrea
Vágó: Pilipár Éva
Készült a Direct Dub Studiosban.

Ha megnéztétek már, mit szóltok hozzá? Melyik sorozatról olvasnátok még szívesen?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr515645058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása