mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Szinkronlegendák Portrésorozat: Dobránszky Zoltán

2020. június 08. - merlinicus

dob.jpgA magyar szinkron egyik legtöbbet foglalkoztatott munkatársa volt, kereken 1700 dokumentált munkával örvendeztette meg a közönséget. 15 éve hunyt el Dobránszky Zoltán színművész, szinkronlegendánk. E cikk nem jöhetett volna létre ifjabb Dobránszky Zoltán (a színművész fia) által nyújtott kiváló segítség nélkül, melyet ezúton is hálásan köszönünk!

1936. február 23-án született Munkácson, azaz Kárpátalján - a mai Ukrajna területén. 1960-ban szegődött a Miskolci Nemzeti Színházhoz, Jákó Pál akkori igazgató vezette társulatba. Az ott töltött 6 éve alatt még két igazgató irányította a MNSZ-t: a Kenderesi Tibor életében is fontos szerepet játszót Ruttkai Ottó, majd Lendvay Ferenc. Dobránszky Zoltán Miskolcon számos klasszikus magyar darabban kapott szerepet, úgy mint Tormándy Jókai Mór Kőszívű ember fiai című művében, Darvas Károly figurája Csíky Gergely Mákvirágokjában, Gábor főangyal az Ember tragédiájában. Azonban már ekkor is számítottak rá könnyebb hangvételű előadásokban is, mint a Mágnás Miska (Mixi gróf) vagy a My Fair Lady (Kárpáthy Zoltán).

1966-69 között a veszprémi Petőfi Színházban, majd 1972-ig a Mikroszkóp Színpadon, melyet követően az 1996-os megszüntetésig a Vidám Színpadon játszott. Nem sokkal Dobránszky érkezése előtt történt ki nem mondott váltás, ugyanis 1967-től Róna Tibor igazgató folyamatosan kivezette a felülről irányított propaganda-kabaré műfaját, hogy helyét fokozatosan külföldi és magyar írók vígjátékai, zenés előadásai vegyék át. A társulat olyan műveket állított színpadra, mint a francia "Kellemes Húsvéti ünnepeket!", Romhányi írásai, de itt készült a Kabos-show is. Dobránszky Zoltán ezt követően dolgozott többek között a Centrál Színházban, a Jászai Mari Színházban, a gyulai Várszínházban, a Karinthy Színházban és a Ruttkai Éva Színházban is. 

A színpad mellett több játékfilmben (Vasúti helybiztosítás, Tűzgömbök, Szép halál volt) és számos magyar sorozatban, tévéfilmben is szerepelt. Játszott a Barátok Köztben, az Uborka című politikai kabaréban, illetve a Szeress most!-ban is. Legismertebb szerepe a Szomszédok című sorozat Madaras Bandija, azaz a gazdagréti lakótelep boltvezetője volt. 

1700 szinkronszerepével bizonyosan a szakma egyik rekordere. Amit biztosan tudunk, hogy mindig örömmel szinkronizált és a szakmában is kedvelték munkáját. Több forrásunk szerint is alázatosan állt a feladatokhoz, problémamentes volt vele dolgozni. A legkisebb feladatokat is elvállalta, még több évtizedes tapasztalattal a háta mögött is vállalt további magyar hang-jellegű szerepeket.

Szinkronpályáját a korszaknak megfelelően a Pannónia Filmstúdióban kezdte, az első időkben főleg olasz és orosz filmekkel. Az 50-60-70-es évek szinkrontörténelmi felgöngyölítése azonban nem könnyű, hiszen a legtöbb akkori film magyar változata nem a megjelenés időpontjában, hanem akár évtizedekkel később készült el. Olyan, mára már ikonikusnak számító filmek hazai stábjának volt tagja, mint a Fantomas, A saint tropez-i csendőr vagy éppen a Psycho

Karrierje meghatározó részét tették ki a 60-as években nagyon divatosnak számító western-filmek. Az Old Shatterhand, a Winnetou, vagy éppen a Rita, a vadnyugat réme mind a korszak blockbusterjeinek számítottak. A hatvanas évek végén elindított, itthon a 70-es években kezdett Olsen-banda filmsorozat főszerepe hozta meg számára az első "állandó magyar hang" pozíciót. A helyzetkomikumra épülő bűnügyi filmekből aztán 14 készült, mind Ove Sprogøe-vel a főszerepben. Dobránszky Zoltán pedig - egy kivételtől eltekintve - valamennyi, itthon is megjelent filmjében kölcsönözte számára hangját. 

Több, rendkívül népszerű sorozatban is hallhatta a közönség: a Kojak, Tavasz 17 pillanata, Petrocelli, Piedone, Columbo csupán néhány ezek közül. Az ilyen munkák során gyakran idegen nyelven kellett megszólalniuk a színészeknek. Fia így emlékszik vissza édesapja egyik kedves történetére: "Sokszor ha idegen nyelvű szó vagy tulajdonnév volt a szövegben, akkor meg szokták kérdezni a szinkronrendezőt, hogy hogyan kell ejteni. Most is ilyen volt, kérdezi Édesapám, hogy ez akkor most "Lukasz" vagy "Lüká"? Mire a rendező: "Mondd Zolikám simán, hogy lukas! Ugyanis egy vödörről volt szó..." (nevet)

Határozott, mégis elegáns hangjának köszönhetően gyakran kapott ehhez kapcsolódó szerepeket, így esett, hogy ő lett az egyik legtöbb James Bond-filmben szinkronizáló színész (több, más karaktert is alakítva). Otthon pedig sokat nevetett a család azon, hogy ha Zoltán kihívták egy felvételre, jó eséllyel bajszos figurát kapott. Egyszer még egy rajzfilmben szereplő bajszos kutyát is rá osztottak ki.

Kevesen tudják, de több szálon is kötődik a Csillagok Háborúja-filmekhez. Nem csupán ő szinkronizálta Ki-Adi-Mundi Jedi-mestert az előzménytrilógiában és a hozzá kapcsolódó rajzfilmekben, de a Birodalom visszavág első magyar változatában ő volt Wedge Antilles hangja is. És ha már az űrnél tartunk, a klasszikus Star Trek-filmekben ő magyarította Dr. Leonard McCoyt, az űrhajó orvosát. 

Állandó magyar hangja volt Jerry Hardinnak (Eltűntnek nyilvánítva, X-akták), Jean Carmet-nak (Káposztaleves, Négybalkezes), és többször szinkronizálta Jack Lemmont is (Álnökok és elnökök, Tizenkét dühös ember).

Hihetetlen mennyiségű szinkronszerepe kapcsán egész biztosan minden rajongó találkozott már hangjával. Emlékezetes szerepeit gyarapítja a Panoramix/Csodaturmix is, aki a rajzfilmek után az Asterix és Obelix-filmekbe is követett. A kilencvenes években pedig szinte nem forgott itthon sorozat, amelynek magyar változatában ne számítottak volna rá. A rendszerváltást követő szinkronmunkáiból is érdemes szemezgetnünk, hiszen bőven akad jelentős kedvenc: Ace Ventura 2. (Fulton Greenwall), Mindörökké Batman (Gordon felügyelő), Pocahontas (Powhatan), Űrcowboyok (Tank Sullivan), Bridget Jones naplója (Bridget apja), Hulk (Stan Lee). Legutolsó munkái az Idegen bolygó és a Csillagok Háborúja III. - Sith-ek bosszúja voltak.

Éppen ma 15 éve, hogy Dobránszky Zoltán elhunyt. Személye színpadon, sorozatokban és a magyar szinkron világában is pótolhatatlan. Egy igazi legenda volt!

Kattintás után galériánkban a színművész fia által megosztott fotókat láthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr115743694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AngeI 2020.06.09. 15:22:40

Versényi László halálakor az Index képes volt Dobránszky egyik Szomszédok-beli jelenetét belinkelni emlékezésül, és még csak elnézést sem kértek később.
Dobránszky szinkronjai közül még a Twin Peaks- Tűz jöjj velem ! c. film jut eszembe.A lakókocsipark mindenesét alakító Harry Dean Stantonak kölcsönözte hangját.

" Ezt a lakókocsit többen látogatják mostanában, mint egy békebeli kuplerájt! "

:)))

zaturek 2020.06.09. 17:07:48

Tényleg szinte lehetetlen egyetlen emlékezetes szerepet kiemelni az életművéből, valahogy megszoktuk, hogy szinte alig volt film, amiben ne hallottuk volna a hangját.

Az Olsen-bandának ez a szinkronja szerintem már később készült, nekem Tyll Attila hangja rémlik az öreg szivaros-kalapossal kapcsolatban.

Flankerr 2020.06.09. 23:42:18

"Mikroszkód Színpad" ;)

Anak 2020.06.10. 21:19:57

Számomra a leges-leg kiemelkedőbb (vagy éppen szeretett) munkája a Vadászat a Vörös Októberre c. film Stellan Skarsgård által alakított Tupoljev kapitánya volt.

Nyuszika12 2020.06.10. 22:00:29

Az azért mennyire komoly már, hogy egy alma képes ennyire durván messzire esni a fájától... :D
süti beállítások módosítása