mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

30 éves lett a Bolygó Kapitánya

2020. szeptember 09. - Karsa Tímea

1_ccc8oh60vh9ie5bynvcb6g.jpeg

A 90-es évek (egyik) legemlékezetesebb rajzfilmje kétség kívül a Bolygó kapitánya volt. ,,Éljen a kapitány!” – kiáltották a planétások, amikor arra biztatták a hőst, hogy védje meg a minket körülvevő természetet. Akinek nem volt négy testvére, nehezen oldotta meg otthon a Kapitány előhívását, de ennek ellenére mindig elkészítettük papírból az áhított gyűrűt, s képviseltük az egyik elemet az ötből. A legmenőbb a szív volt, mert amint felvettük a szíves papírgyűrűt, egyből tudtunk beszélni az állatokkal. A sorozathoz két szinkron készült, mi most a klasszikus, első verziót mutatjuk be nektek.

A Kapitány figurája (nem) meglepő módon DC és Marvel képregények keveréke, ugyanis a hőst a DC képregények Captain Atom-ja, míg a Planétásokat a Marvel képregények Psi-Force szériája ihlette.

A sorozat olyan témákat is boncolgatott, amiket a gyerekek nem feltétlenül értettek, így volt szó a drogozásról, és az AIDS-ről is.

A felnőttek is megtalálhatták az érdekességeket: egy epizódban maga Hitler az ellenfél! A történet szerint Dr Métely visszautazik az időben, hogy nukleáris fegyvereket adjon el a náci vezérnek, s ezt kell megakadályozniuk a főhősöknek.

Ugyan azt nem tudni, hogy a sorozatot néző gyerekek közül hányan lettek környezetvédők, az tény, hogy a széria hatására kialakult egy mozgalom, amely megkapta a merchandising után járó bevételeket, s ebből támogattak környezetvédelmi projekteket. A mozgalom a mai napig aktív.

cpf_logorgb.png

Barbara Pyle, a sorozat executive producere így emlékezett a munkálatokról a The Guardian januári interjújában: ,,Úgy gondoltuk, hogy szükségtelen egy újabb macsó szuperhőst létrehoznunk, ezért lett a Bolygó Kapitányából egy antihős, aki nem tudna létezni a Planétások egyesített hatalma nélkül. A Kapitánya maga egyfajta metaforája a nemzetközi összefogásnak, melyet öt gyűrű jelképezett. Soha nem gondoltuk volna, hogy a történeteink valóra válhatnak. Egy epizódban Wheeler 2025-be utazik, ahol árvizet és éhínséget lát, ami a valóságban már évek óta történik.”

 A sorozat intrója Haás Vander Péter narrálásával

 A Bolygó Kapitánya – David Coburn – Laklóth Aladár

Meglepő, de igaz, hogy a Kapitányt eredetileg Tom Cruise szólaltatta meg, ám az első hat epizód után kiszállt, ezért David Coburn ugrott be a helyére, aki a már rögzített hat rész szinkronját újra felmondta. Az amerikai színész jó élményekkel emlékszik vissza a sorozatra: kiváló, ismert színészek szinkronizáltak benne (Whoopi Goldberg, Meg Ryan, LeVar Burton), és mindannyian minimálbérért vállalták a feladatot.

A Kapitányt magyarul Laklóth Aladár hozta el nekünk, akivel beszélgettünk a sorozatról, a ’90-es évek szinkronjáról, és az is szóba került, hogy vajon elérte-e a Bolygó Kapitánya a célját.

Szinkronjunkie: Ugyan régen volt már, de emlékszik arra, hogy hogyan kapta meg a szerepet?

lakloth_aladar.jpgLaklóth Aladár: Akkoriban nagyon sokat jártunk dolgozni a Pannónia Filmstúdióba. Szinte napi elfoglaltság volt a szinkronizálás, és valahogy így történhetett, hogy rám esett a szinkronrendező, Somló Andrea választása.

SzJ: Manapság sokat panaszkodnak arra a színészek, hogy rohamtempóban készül egy-egy sorozat szinkronja. Ez már a ’90-es években is így volt?

LA: Nem, akkor egy picit más volt. Ugyan a mai napig tekercsnek hívjuk azt az egységnyi anyagot, amire dolgozni hívnak minket, pedig már régen más technikát használunk. Akkoriban még feldarabolták a filmet, majd összeragasztották, ez volt a tekercs. Ezeket megnéztük, elpróbáltuk, és amikor jól ment, felvették a hangot, majd összevágták. Külön ember feladata volt, hogy a tekercset a gépbe tegye, rajta kívül pedig a hangmérnök, a rendező, és a rendezőasszisztens segítették a színész munkáját. Előfordult, hogy a technika kifogott rajtunk, és az összeragasztott filmtekercsek lángra kaptak, de ma már digitális technikával dolgozunk, így ilyen nem fordulhat elő. A Bolygó Kapitányánál elmondták, hogy kinek milyen a karaktere, és eszerint dolgoztunk, de film esetében is tudtuk, hogy miről szól, és hogyan fogjuk szinkronizálni.

SzJ: Hiányzik az a békebeli korszak, amikor volt idő a munkára?

LA: Nem mondanám, hogy nekem, hanem inkább a minőségnek hiányzik. Ilyen tempóban, ahogy a filmek, de leginkább a sorozatok készülnek, nem lehet olyan magas minőséget produkálni. Természetesen a mozifilmeket továbbra is lepróbáljuk, de a digitális technika rendkívüli módon felgyorsította a munkát. Régebben egy óra alatt nagyjából 15 tekercset tudtunk megcsinálni, most már akár ennek a dupláját is. Amikor nosztalgiázom, csak azért teszem, mert régebben abban az egy stúdióban csak olyan szinkronizált, aki színész volt. Nem voltak szinkronszínészek, és az én olvasatomban nincs is ilyen szakma: vannak színészek, és vannak gyorstalpalók, ahol ,,szinkronszínészeket” képeznek, ami nagyjából olyan, mintha egy orvos a sufnijában tanítana műteni.

SzJ: Észrevehető, hogy mostanában kevesebbszer hallhatjuk Önt filmekben. Ez tudatos döntés?

LA: Igen. Nem akarom végeláthatatlan brazil szappanoperák szereplőit sem hallgatni, sem szinkronizálni. Megkérdezem, mi a feladat, és ha úgy látom, hogy van értelme, akkor örömmel megcsinálom.

SzJ: 113 részes volt a Bolygó kapitánya. Ön akkoriban a Madách Színházban játszott. Nehéz volt a két munkát összeegyeztetni?

LA: Nagyon egyszerű volt, mert teljesen bevett szokás volt abban az időben, hogy a színházban kettőig próbáltunk, utána fél 3-ra felmentünk a szinkronstúdióba, és dolgoztunk estig, vagy ha előadás volt aznap, akkor fél 6-ig. Nem kellett 6-8 különböző stúdióba rohangálni, mert akkor egyetlen szinkronstúdió létezett, a Pannónia. A Bolygó Kapitányán évekig dolgoztunk. Nem napi sorozatként adták, hanem mindig hétvégén vetítették a televízióban, így volt idő elkészülni a szinkronnal. Ma már egy 113 részes sorozatot három hét alatt meg lehet csinálni.

SzJ: Mit gondol, a sorozat jól közelített a környezetvédelem kérdéséhez?

LA: Mindenképpen jó dolognak tartom, hogy már 30 évvel ezelőtt tudatosan egy olyan nemzedék felé fordultak ezzel a témával, aki még fogékony az újra. A sorozat erre mindenképpen jó volt, de a nevelésen elcsúszhatott a dolog. Ha a gyerek otthon is azt látja, amit a média közvetít neki – jelen esetben a Bolygó Kapitánya – akkor úgy fog felnőni, hogy tudatos környezetvédő lesz, viszont ha azt látja, hogy a Kapitány vigyáz a környezetre, de az apukája kidobja a palackot az autóból, akkor nem fogja tudni összerakni a fejében. Talán még erőteljesebben kellett volna próbálkozni, több hasonló témájú filmre, vagy sorozatra lett volna szükség, viszont mindenképpen működött, mert 30 év elteltével is tudunk a Bolygó Kapitányáról beszélgetni.

SzJ: Ön szerint ma is szükség lenne egy hasonló sorozatra?

LA: Mindenképpen, viszont nem feltétlenül a televízióban. Tízéves korig ülnek a gyerekek a tévé előtt, aztán egyre inkább az interneten nézik a filmeket és a sorozatokat, másképpen el sem jutna talán hozzájuk. Olyan film kellene, ami már 4-5 éves kortól megszólítja őket, mert ebben a korban még oda lehet ültetni a gyerekeket, és megnézik. Később már nem fogja őket érdekelni. Az, hogy szükség lenne még hasonló rajzfilmekre, egészen biztos.

SzJ: Az utóbbi időben rengeteg szuperhősös film készült. El tudna képzelni egy filmet a Bolygó Kapitányáról?

LA: Igen, de pont ettől vagyok kicsit szkeptikus, amit az előbb mondott, hogy ,,rengeteg szuperhősös film készült” így kérdés, hogy tudna-e valami újat mondani a Bolygó Kapitánya, ha szuperhőssé válna. Ma már az sem mindig egyértelmű, hogy ki kivel van: a főhősök is ütik-vágják egymást. Ezeknek a filmeknek a nagy része tiszta rombolás, csak azt látjuk, hogy hogyan pusztítanak el maguk körül mindent. Rombolni rendkívül egyszerű: felépít valaki egy homokvárat, ami egy napjába is telhet, és egy pillanat alatt szét lehet rombolni. Alkotni borzasztóan nehéz, és ezt kellene megtanítani a gyerekeknek és a fiatalabb nemzedéknek, amit a Bolygó Kapitánya is üzent: alkoss, teremts, védj, gondozz!

SzJ: Ha elkészülne ez a film a Bolygó Kapitányáról, vállalná a szinkronját?

LA: Persze, minden további nélkül.

 

A Planétások

planetasok.jpg

A Planétások az öt fiatal csapata, akik angolul nem azt kiáltják, hogy ,,Éljen a Kapitány!” hanem azt, hogy ,,Go Planet!” ami valóban nehezen adható vissza magyarul, de igazán jó csatakiáltással oldották meg a magyar változat munkatársai. 

Kwame Afrikából érkezett a csapatba, ő uralja a Földet. Magyarul a hangját Kassai Károly adta, aki ugyan talán picit idős volt egy fiatal sráchoz, de talán pont ez az oka annak, hogy mindig Kwamet tartottam a csapat vezetőjének, mert (a hangja miatt) ő tűnt a legfelnőttebbnek ötük közül.

Wheeler uralta a tüzet. Magyarul a kortalan hangú Szokol Pétert hallhattuk, akinek nagyon jól állt a szeleburdi fiatal karaktere.

Linka a Szovjetunióból érkezett a csapatba a Szél uraként, Huszárik Kata tolmácsolásában. A színésznő kedves hangja kiválóan passzolt Linkához, aki sorozat második szinkronjára orosz lett, hiszen addigra már szétesett a Szovjetunió.

Gi, az ázsiai lány a Víz erejével lett felruházva, de a szinkronrendező a hangját Balogh Erikáéval ruházta fel. A magyar színésznő jellegzetes, csilingelő hangja rendkívül kedvessé tette a szereplőt.

Az utolsó, ötödik planétás Ma-Ti Brazíliából érkezett. Magyarul Seszták Szabolcs szólaltatta meg, aki csodásan alakít bármely rajzfilm figurát, hiszen elképesztően el tudja változtatni a hangját – bár Ma-Ti esetében erre nem volt szükség.

A gonoszok magyar hangjainak szereplőlistája is a kor kiválóságait idézi, gondoljunk csak Helyey Lászlóra, Hankó Attilára, vagy Csurka Lászlóra. A karakterek elnevezése is említést érdemel, mert gyerekként fogalma sem volt arról az embernek, hogy a Koszmó, a Métely, vagy az Ártány valóban milyen beszélő nevek.

Ártány: Csurka László

Koszmó: Harsányi Gábor, Halmágyi Sándor

Pikkelyes Sugárnyelő: Helyey László

Fosztogató: Hankó Attila

Kopasz Argosz: Orosz István

Ólomruhás: Lippai László

Csuklyás Patkány: Uri István, Kárpáti Tibor

Dr Métely: Csere Ágnes

Tartályos Sly: Csuja Imre

MAL: Juhász Tóth Frigyes

Évek óta van szó arról, hogy megfilmeseítsék a Kapitány hőstetteit. A pletykák szerint Leonardo DiCaprio cége készítené a filmet, de meglehetősen régóta cikkeznek erről, úgyhogy semmi biztos hír nincs a filmet illetően.

Nagyon szívesen vesszük a Ti emlékeiteket a sorozatról. Egy valamit ne felejtsetek: ,,a hatalom a Tiétek!”

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2816191326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2020.09.09. 22:18:48

Már gimis voltam amikor elkezdték adni, és valószínűleg túl idősen kapott el:
- zavart a repetitív történet: gonoszok ügyködnek, planéták vagy a kaptiány megoldja a végére. annyi hogy ez nem a sorozat sajátja, a kortársai is szenvedtek ettől.
- a környezetvédelemmel már akkor is szimpatizáltam, de ez a sorozat NAGYON szájbarágós volt nekem.
- nem kispálya szinkronlista, nem derengett hogy a gonoszoknál is ennyi nagyágyú volt.

Paleee 2020.09.10. 09:45:29

Én gyerekként nagyon szerettem, mai fejjel viszont szörnyen kínos, hogy ezek maguktól semmit nem képesek megoldani, mindenhez a kapitányt kell segítségül hívni, még itt, a kivágott részletben is ugyanazt megcsinálhatták volna, minthogy előhívják szerencsétlent.

Egyébként nem tudom, hogy a sorozat hatott-e a környezettudatosságomra, szerintem egyébként nem, én csak a szórakoztató faktor miatt néztem - na meg azért, mert nem volt mi mást nézni.

Matyika Ápolója 2020.09.10. 15:59:33

" legmenőbb a szív volt, mert amint felvettük a szíves papírgyűrűt, egyből tudtunk beszélni az állatokkal."

Messze a legbénább volt, én nagyon sajnáltam szegény kiscsókát, hogy mindenkinek valami tök menő erő jutott, neki meg csak ez a gagyiság :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.11. 11:22:21

én még a német pro7en láttam először, az egyik első szuperhősöm volt kvázi.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2020.09.12. 21:28:44

Már majdnem leírtam, hogy rosszul emlékeztek és Rubold Ödön volt a kapitány hangja, aztán beugrott, hogy a Power Kapitányra emlékszem :) Legyen poszt arról is!
süti beállítások módosítása