mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

20 éves a Grincs

2020. november 08. - paddydori

dr-seuss-how-the-grinch-stole-christmas-gallery-6.jpg

Bár a karácsonyi készülődés így novemberben még korai (ez alól persze kivételnek érzi magát a kereskedelem, ahol a halloweeni dekorációkat rögtön csokimikulásokra és üveggömbökre cserélik), mai születésnapos filmünkkel akár meg is nyithatnánk a szezont. Dr. Seuss 1957-ben írt, rímekbe szedett meséjét először 1966-ban dolgozták fel rajzfilm formájában, ám a 2000-ben készült filmnek köszönhetően Grincs és Kifalva lakói még szélesebb körű népszerűségre tettek szert. A történet üzenete ugyan kicsit szájbarágósan konkrét, de attól még igaz, hiszen az elanyagiasodott karácsonnyal szembeni bírálat ez, csak gyerekkönyvbe csomagolva. Nosztalgiázzunk tehát kicsit ma, a mogorva figura főszereplésével készült mozi los angeles-i bemutatójának huszadik évfordulóján.

A film igyekezett hű maradni az alapjául szolgáló könyvhöz, így sok rímet megtartott, és még a '66-os rajzfilmből is átemelt részeket - így például a “You’re A Mean One, Mr. Grinch” című dalt (amit a Mikulás-jelmez és szán készítésekor énekel), és a Grincs zöld színű bőrét. Ám azért, hogy elég hosszú lehessen mozifilmnek, a rendező Ron Howard jó pár módosítást és kiegészítést is megengedett magának. Cindy Lou Kit például mellékszereplőből az egyik főszereplővé léptették elő, és adtak egy kis háttértörténetet is a Grincsnek, amiből kiderült, hogy miért utálja ennyire a karácsonyt.
Ahhoz, hogy minden szereplőt Ki-vé varázsoljanak, a sminkeseknek és maszkmestereknek több, mint ezer órájuk ment el.
A Grincs kritikai szempontból vegyes fogadtatásra talált, hiszen Arany Málna-díjra is jelölték, ám a stábot bizonyára megvigasztalta a több, mint 260 millió dolláros bevétel - és ez csak az az összeg, amit az USA-ban hozott a konyhára.

A magyar változat munkatársainak köszönhetően minőségi mozit élvezhettünk mi is, nézzük, kik dolgoztak tehát  a szinkronon.
A könyvbeli rímek többsége a filmben a mesélő szövegében köszönt vissza, aki az eredetiben Anthony Hopkins, nálunk pedig Rajhona Ádám volt.



A frappáns magyar szöveg és a dalszövegek Speier Dávid munkáját dicsérik, akinek a nevét hallva nem is várhatunk mást, csak jó fordításokat. Sokat idézhetnék a filmből, a kedvencem a Grincs mondata, miután kimászott a kéményből: "Szegény derekam, minden hájjal nyekkent."
A Kobak-hegyen élő zöld szőrmók szerepére Jim Carreyt választották, akivel a stábtagok elmondása szerint nagyon nehéz volt együtt dolgozni, mert - valószínűleg a többórás sminkelés és maszkolás miatt - kibírhatatlanul viselkedett. Magyar hangja, mint megszokhattuk, ez esetben is Kerekes József volt, Kosztola Tibor rendező szerencsére ragaszkodott a korábban Dezsőffy-Rajz Katalin által kitalált pároshoz. Kerekes egy korábbi cikkünkhöz készült interjúnkban azt mesélte, hogy a kanadai színész szinkronizálása “olyan értelemben valóban kereszt, hogy a szakmában elkönyveltek a gumiarcú Jim Carrey magyar hangjaként, aminek van egy kis rossz mellékíze. Másfelől büszke vagyok rá, és ha a szerénységem sutba dobom, azt mondom, hogy aki fanyalog, csinálja utánam!” Azt is elmondta, hogy a “vele való” munka “(...) a  tekintetben kihívás, hogy egy mondaton belül sír, röhög, tüsszög, büfög, mégis úgy érzem, hogy könnyen megtalálom vele a közös nevezőt. Az esetek többségében a saját hangomon beszéltem, nem kellett különösebben megerőltetni, kivéve a Grincsnél, a Karácsonyi éneknél, vagy a Balszerencse áradásánál, ahol a több szerep miatt komoly kihívás volt követni őt.”
Ha valaki nem látta a filmet, a lenti videóból rögtön összerakja, milyen személyiség is a Grincs. Ami viszont vicces, hogy a forgatókönyv szerint az asztalterítő lerántásának nem kellett volna ilyen simán mennie, hanem hatalmas rendetlenséget kellett volna csinálnia. Ahogy láthatjuk is, Carrey improvizált és utólag söpört le mindent az asztalról, így talán még nagyobb hangsúlyt fektetve arra, hogy a karakter mennyire szereti a káoszt.

Cindy Lou Ki szerepében Taylor Momsent láthattuk, aki később a Gossip Girl - A pletykafészek Jennyjeként lett még ismertebb, majd abbahagyta a színészkedést, hogy a The Pretty Reckless alternatív rockegyüttes énekesnője legyen. A koncerteken és a klipjeikben látható Momsen kicsit sem hasonlít Cindy-re, sokan nem is tudják (elhinni), hogy ő játszotta az édes kislányt. Nálunk Bogdányi Titanilla magyarította őt.

momsen.PNG

 

Augustus polgármestert, aki, mint kiderült, nagyban felelős azért, hogy a Grincs olyan lett, amilyen, Jeffrey Tambor alakította, magyar hangját pedig Szilágyi Tibornak köszönheti. A Grincs egykori szerelmét, Martha Mayt Christine Baranski játszotta és Román Judit szinkronizálta.

Cindy Lou családját Bill Irwin (Lou), Molly Shannon (Betty), Jeremy Howard (Drew) és T.J. Thyne (Stu) formálták meg, magyar hangjaik pedig Józsa Imre, Kiss Eszter, Rába Roland és Seszták Szabolcs voltak. Ők is ugyanúgy a karácsony megszállottjai, mint a többi hozzájuk hasonló városlakó, az anyuka például mindenáron le akarja győzni szomszédasszonyát a házdíszítésben. Az apuka Lou pedig a postán dolgozik és élete küldetése, hogy mindenkinek eljuttassa az ajándékait időben. Ilyen családi háttérrel kissé meglepő, hogy a legkisebb gyerek máshogy gondolkozik, és a karácsony igazi értelmét keresi a pénzköltés és vásárlás közepette.

A történet nem meglepő módon happy enddel zárul, és az embernek az az érzése, hogy ezt a filmet mindenkinek meg kellene néznie a világon, hátha kicsit visszavennénk miatta a fogyasztásból és a karácsonyi őrületből. Nem, én sem gondolom, hogy ez lehetséges, de azért számíthatok egy karácsonyi csodára, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8916277126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása