mindenféle a magyar szinkronról

szinkronjunkie

szinkronjunkie

Vass Gáborra emlékezünk

2021. január 13. - Karsa Tímea

vass.png

2021. január 13-án jött a szomorú hír: elhunyt Vass Gábor, az egyik legkarizmatikusabb hangú művészünk. Több külföldi színész és rajzfilmfigura köszönhette neki a magyar hangját, míg több rádió- és tévécsatorna is felfigyelt a különleges orgánumra. Szinte lehetetlen összeszedni és egyenként megemlíteni a színész munkáit, így egy szubjektív válogatással adózunk emlékének.

Vass Gábor János 1956. június 23-án született a Heves megyei Kömlőn, de gyermekéveit Egerben töltötte. Édesanyja villanyszerelőnek szánta, ám ahogy a színész egy interjúban fogalmazott: ,,hamar beleköptek a levesébe” hiszen a fiatal Gábor elkezdett az egri amatőr irodalmi színpadra járni. Bátyja magyartanára felfigyelt rá, aki meggyőzte a családot, hogy a kiskamaszt ne iparosnak adják, hanem gimnáziumban folytassa tanulmányait. Szavalóverseny szavalóversenyt követett, majd egy hónappal 18. születésnapja előtt, 1974-ben felvették a Színház-és Filmművészeti Főiskolára. Bevallása szerint nem volt rutinos felvételiző; kevés tudatosság volt abban, hogy jelentkezett a főiskolára.

A színművészeti tanulmányokat Várkonyi Zoltán legutolsó osztályában kezdte meg. A diploma megszerzése után a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, majd egy évre rá már Szegeden és budapesti Madách Színházban is játszott például az Egerek és emberekben, a Három nővérben és a Lear királyban, és ezek mellett több zenés darabban feltűnt: a My Fair Ladyben, a Hegedűs a háztetőn-ben, és a Szöktetés a szerájból című darabokban is.

Élete egyik legmeghatározóbb szerepének a Németh László-féle Galilei címszerepét tartja, amit Ruszt József rendezésében adtak elő Veszprémben. Maga a rendező kérte fel őt telefonon, ő pedig azonnal elvállalta a szerepet, hiszen zseninek tartotta Némethet.

A színházon kívül filmekben is feltűnt. Játszott a Fekete gyémántokban, és az Első tisztet is ő játszotta a Negyedik Henrik királyban.

Részlet a Negyedik Henrik király-ból (1980)

A Nyolc évszak című sorozatban ő formálta meg Csuday hadnagyot, a Színház az egész… – Komédiásokban Kristóf Zoltánt alakította. A ’90-es évek két legemlékezetesebb sorozatában, a Kisvárosban is feltűnt, mint Farkas százados, míg a Szomszédok nyolc fejezetében is szerepelt, amiben színészként csavarta el Juli (Frajt Edit) fejét. A sorozatban többször is elhangzik, hogy a színésznek – Vitéznek – milyen kellemes orgánuma van.

Szomszédok - Vitéz forgat

Jellegzetes hangját mind ismertük

Vass Gábor minden színházi- és filmes szerep ellenére utánozhatatlan orgánumával lett ismert, melyre a szinkronban, és egyéb platformokon is ráismertek. Szinkronjainak száma meghaladja az 1700-at. Ezek között találhatóak filmek fő- és mellékszerepei, rajzfilmek, és hangalámondásos munkák is.

Rendszeresen szinkronizálta Samuel L. Jacksont, például a Nincs alku mindkét magyar változatában, a Bevetés szabályai második magyar verziójában, a Hipervándor második verziójában, és Nick Fury-ként is végigkísérte az amerikai színész munkáit a Marvel-filmekben.

Samuel L. Jackson, azaz Nick Furyként

A legelső James Bond-nak is hű segédje volt az évek során: Sean Conneryt magyarította nekünk a 007-es szerepében. A skót színész két hónappal ezelőtti halálakor így emlékezett a Blikknek a "közös munkáról":

"Mivel ezekben a ’60-as években készült produkciókban Connery még fiatal volt, itthon is fiatal színészeket kerestek hozzá, és nagyon meghatódtam, amikor megtaláltak, hiszen akkor már évek óta a néhai Kristóf Tibor hangján szólalt meg. Magam is Tibor hangjával kedveltem meg Connery-t, sőt, a skót világsztár lett az egyik legkedvesebb külföldi színészem. Élvezet volt Sir Sean-t szinkronizálni, mert a szerepeit nem játszotta, hanem élte. Olyan varázs volt, amit egyetlen színiiskolában sem lehet elsajátítani. Sugárzott a vásznon az egyénisége, manírt sosem éreztem rajta, és ennek szellemében igyekeztem megszólaltatni”.

A szinkronrendezők előszeretettel osztották rá a nagydarab karaktereket, így gyakorlatilag az "övé” volt Magyarországon Ving Rhames, akit a Mission: Impossible több részén kívül többek között a Galaxis őrzőiben, a Bérgyilkosok viadalában és az Apavadászatban is szinkronizált.

Nick Nolte-t is többször megszólaltatta a 48 óra és a Megint 48 óra második magyar változataiban, a Halálkanyarban és a Kisvárosi gyilkosságban is.

Munkáját még a Punnany Massif  is felhasználta egyik daluk elején, mely idézet a Nolte-féle A békés harcos útja című filmből.

 Punnany Massif - Magány - Vass Gábor ,,előszavával"

Többször volt hangja Burt Reynoldsnak, Dennis Haysbertnek és Keith Davidnek is. Russel Crowe-t ugyan csak háromszor szinkronizálta, de az egyik legismertebb filmjében, a Gladiátorban élvezhettük közös játékukat.

A Gladiátorban Russel Crowe hangjaként

A Die Hard-ban elsőként Vass Gábor hozta el nekünk magyarul a Nakatomi torony felszabadítóját, John McClane-t (a második változatban már Dörner Györgyöt hallhattuk Bruce Willis hangjaként), illetve a Ghostban is ő szólaltatta meg Patrick Swayze-t, ahogy Jack Nicholsont is a Gyomok között című filmben, vagy éppen Clark Gable-t az Elfújta a szél második szinkronjában.  Robert DeNiro magyar hangja a Misszió című filmben, erre így emlékezett a színész a Magyarszinkron.hu-nak adott interjújában:

"Nagyon szeretem mindazt, amiről szól, a zenéje fantasztikusan szép, a jelképrendszere, az a kis üzenetecske, amit hordoz magában. Elegendő időt is kaptunk rá. Szinkrontolmáccsal megnéztük a filmet a színészvetítésen – én külön is – és úgy kezdtünk el dolgozni rajta. Szerintem a mai napig jó mind a film, mind a szinkronja.”

Jim Byrnest, aki a Hegylakó sorozatban Joe Dawsont alakította, szintén Vass Gábor szinkronizálta, és William Shatnert is végig magyarította nekünk TJ Hookerként.

Szinte lehetetlenség a színész összes szinkronos szerepét felsorolni, de a mi listánkból semmiképp sem maradhatnak ki a rajzfilm-szinkronszerepek.

A legtöbbet szinkronizált rajzfilmkaraktere Sebastian, a rák, akit nem csak A kis hableány-filmekben, hanem a sorozatban is szinkronizált. A rajzfilm munkálatairól azt mesélte nekünk, hogy éppen a taxisblokád éjszakáján vették fel a dalokat, így mivel nem tudtak hazamenni, volt idejük jó munkát végezni. Arról, hogy hogyan kapta meg a szerepet, eképp mesélt:

"Ha igaz, amit elmondtak nekem, lement egy casting erre a szerepre, és nem találtak senkit. Bariton hangot kerestek ennek az állatkának, így került szóba Gregor József is, és végül valakinek eszébe jutott a Filmgyárban, hogy engem is meghallgassanak. Végül a zenei rendező, Oroszlán Gábor választott ki, hiába mondtam, hogy nem fogom tudni elénekelni, ő állította, hogy menni fog.”

Ringat a víz

A másik legismertebb rajzfilmkarakter-szerepe Scooby Doo, a félős kutya volt, ahol mélyített amúgy is bariton hangján.

Scooby Doo rémes karácsonya

A karaktert nemcsak a rajzfilmsorozatban, hanem a kétezres évek Scooby-filmjeiben, és a 2020-as Scoob! animációs filmben is megszólaltatta. Utóbbi beharangozója azért is kikacsintós, mert Vass Gábor számtalan mozifilm-ajánlónak is narrátora volt.

 Scooby Doo - kicsiben és nagyban is Vass Gábor

Az Oroszlánkirály 2019-es, animált változatában Vass Gábor szinkronizálta Mufasát, melyről szintén mesélt nekünk, de ő szólaltatta meg a Mulánban Shan-Yu-t, a Tarzanban Kerchakot, az alfahím gorillát, és az Egy bogár életében Butust, az orrszarvúbogarat.

Vass Gábor a szinkronnak olyan ikonikus jelensége, legendája volt, hogy a szakmából többen is mesterükként tekintettek rá. Nem véletlen hát, hogy a 2019-es Szinkrongálát harmadmagával nyitotta meg:

A 2019-es Szinkrongála teljes adása

A szinkronon kívül több rádió-és televízió csatornának hangja volt: 2005-ig a HBO, 2014-től az AMC tévécsatornáknak dolgozott, míg 2012-től a Best Fm, 2017-től pedig a Retro Rádió hallgatói élvezhették kellemes hangját.

E portré végén hallgassatok meg egy verset Vass Gábor előadásában:

 Márkos Attila: A madarad - Vass Gábor előadásában

Nektek melyek voltak Vass Gábor kedvenc munkái? Emlékezzünk rá szeretettel.

(Címlapfotó: Népszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr8616386876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benáresz 2021.01.13. 22:07:39

Fiatal vagyok, de mégis jobban szeretem a filmeket az anyanyelvemen hallgatni.

Szakácsi Sándor után ő volt a kedvencem, a harmadik akit a legjobban szerettem hallani

Pierr Kardán 2021.01.13. 22:32:08

Abban a szerencsében volt részem, hogy valamikor a 80-as évek derekán hallhattam Vass Gábort énekelni!!!

Szegeden játszott és elvállalta a Charley Nénje című darabban Babberly pajtás szerepét, ahol bizony jócskán kellett énekelni. Nem azt mondom, hogy ő énekelte a legjobban ezt a szerepet a magyar színészek közül, de nagyon jól csinálta. Azóta ő az egyik kedvenc színészem! Sajnálom, hogy eltávozott.

nincs1agy 2021.01.13. 22:48:59

Szinkronszerepei közül most hirtelen a Halálkanyar (U-turn) jut eszembe. Nick Nolte-nak kölcsönözte a hangját.
Valamint gyerekkoromban láttam a Madáchban a József és a színes szélesvásznú álomkabát c. musicalt Pauditscsal a főszerepben. Ha jól emlékszem az elején felvezetésként Vass Gábor hangján szólalt meg a bibliai történet egy részlete.

R.I.P.

Fájó Pont 2021.01.13. 23:05:05

Baráti tanács, hogy ha Facebookon valaki javasol valamit, akkor nem letiltani kell, hanem meghallgatni és korrekten válaszolni neki.
Sajnos egy jogdíjakkal és szerzői joggokkal foglalkozó ügyvéddel ezt nem fogjátok tudni megcsinálni. Mondhatnám, hogy legközelebb okosabbak lesztek, de nem lesz legközelebb... Előre is sok sikert....

százfogú c.zenekar 2021.01.13. 23:20:36

Die Hard 2-ben Szakács Sándor Bruce Willis magyarhangja.

százfogú c.zenekar 2021.01.13. 23:21:58

Szakácsi, a telefonom kijavított...

Toadwart66 2021.01.14. 06:45:20

Hódító hódok. Norbert!

Karsa Tímea 2021.01.14. 10:19:07

@százfogú c.zenekar: Igen, a második részben Szakácsi Sándor Bruce Willis hangja, de az első három Die hard filmnek van második szinkronváltozata, amikben Dörner György szinkronizálta Willis-t, így az első film első változatában Vass Gábor, a második változatban Dörner György szinkronizált.

cardiobascuralis 2 2021.01.14. 14:54:48

"mélyített amúgy is bariton hangján"
A bariton nem mély hangszín. Az a férfi közepes hangmagasság.

"a 48 óra és a Megint 48 óra második magyar változataiban" - mindkettőnek több második változata is volt?

A pocsék helyesírás mellett magyarul sem ártana rendesen megtanulnod, ha már írásban akarsz észt osztani. Az ilyen minőségű irományok méltatlanok az alanyukhoz.
Ha tiszteled, akiről írsz, vedd a fáradságot, hogy megfelelő helyesírással és magyarsággal írsz róla.

Gillotte 2021.01.14. 15:18:36

@cardiobascuralis 2: Szeretem az ilyen nesze semmi, fogd meg jól hozzászólásokat. Ne felejtkezzünk meg persze arról sem, hogy az ilyen reagálás egy hosszú megemlékezésre szintén minősítik az íróját. Ugyanis ez egy méltó megemlékezés, nem ész osztás. Itt az észt Te osztod, de közben mégsem, hiszen általánosságokat puffogtatsz, de nem írod le, hogy hol hibázott az, aki vette a fáradtságot és összeszedte, amit arra érdemesnek gondolt. Tipikus magyar hozzáállás. Ledorongolni a másikat, nem felfedni miként tudott volna ebből magyarabb, stb. írást készíteni. Könnyú leszólni a másikat. Tessék alkotni, és aztán dumálni.

KarsaT 2021.01.14. 17:35:54

@cardiobascuralis 2: Erre mindenki képes, amire te: okoskodni, és nem építő szándékkal kritikát írni, csupán bántani a másikat. Ha ennyire ügyes vagy, akkor ne okoskodj, hanem írj saját blogot, aztán majd én is odajárok szidni a teljesítményedet. Hajrá! Az arcból meg vegyél vissza, mert nem tudhatod, hogy kinek írogatsz ilyen minősíthetetlen stílusban.

Koenigsberger 2021.01.14. 17:41:28

Éljen a 10 millió jogász országa.

Koenigsberger 2021.01.14. 17:42:28

@Fájó Pont: Éljen a 10 millió jogász országa.

cardiobascuralis 2 2021.01.19. 02:03:08

Érdekelne, miért csak az én hozzászólásaimat törlöd, amikre válaszolok, azokat miért nem.

Véleményterror?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.01.19. 08:24:44

@Gillotte: @Pámi Bene:

Ez az alapszabály, amit bele kell vésni a fejetekbe, és akkor legközelebb lazán, könnyedén elengeditek ezt, pláne a nevezett felhasználót, akinek ez az egyik kedvenc szórakozása a blog.hu-n.
Tehát ennyit kell tudni:

index.hu/kultur/korrektor/2013/04/02/naci/

Szeretem ezt a blogot, és talán már ezt is beírtam egyszer/többször egy-egy poszt alá...vagy csak tervbe vettem, mindegy is, mert önmagáért beszél.

Ezek az emberek a választott szakmájuk, hivatásuk okán, valójában soha nem halnak meg.
A fizikai halál csak az életük materiális aspektusa felett arat győzelmet, de felettük soha, amíg létezik digitális, mágnesszalagos és ma még ismeretlen technikai emlékezet, ami archíválja a hangjukat.
A jó hír ráadásul az, hogy ők az élet pozitív oldaláról érkezve maradnak meg az emlékezetben, mint Leonardo, Mozart, Sergio Leone, Curie, Rejtő Jenő vagy Blériot.

Sztálint is megőrzi az emlékezet, de az ő neve hallatán köpni fognak.

Karsa Tímea 2021.01.19. 09:55:11

@cardiobascuralis 2: Azért törlöm a hozzászólásaidat, mert az egy dolog, hogy engem sértegetsz, a kommentelőkkel is hasonlóképpen bánsz, és ezt nem hagyom.
Ha kulturáltan leírod, hogy mi a bajod a másikkal (vagy éppen a cikkel) azzal semmi probléma nincs, és meg is köszönöm, hogy ha gondolataiddal emeled a cikk minőségét, de a magyartudásom kétségbevételével és az ,,analfabéta fasz" jelzővel, amivel oly kedvesen illettél, nem vagyunk előrébb.

Gillotte 2021.01.19. 10:06:34

Igazad van, de a cikkben szereplő Náci legalább leírta, hogy mi a konkrét problémája - bár a stílus tekintetében ő is erősen kifogásolható.

cardiobascuralis 2 2021.01.19. 18:20:23

@SzinkronTájmi:
Úgy érted, csak azok részéről hagyod, akik a te pártodon állnak?
Mert jelenleg ez a helyzet.

Karsa Tímea 2021.01.19. 18:26:02

@cardiobascuralis 2: Azokat nem törlöm, akik megírják, hogy mi a konkrét problémájuk, és nem a kommentelőket vagy a személyemet kritizálják. Egy hölgy például kedvesen írt privátban, hogy tárgyi tévedés van a cikkben, és ki is javítottam.
Ha megírod, hogy itt és itt helyesírási hiba, vagy tárgyi tévedés van, nem fogom kitörölni, hanem kijavítom és meg is köszönöm.

cardiobascuralis 2 2021.01.19. 21:55:45

@SzinkronTájmi:
De ők a kommentelőket kritizálják, csak én vagyok az a kommentelő. Őket mégsem törlöd.
Konkrétan:
@Gillotte:
@Pámi Bene:

Mindkettő nekem és rólam szól.
Amikor viszont én válaszolok nekik, azt törlöd.

Pedig egyik válaszban sem volt semmi trágárkodás.

És csak hogy örüljél (lehet, hogy alaposan átnézve lenne még, de gyors átfutás után):

Fury-ként - kötőjel nélkül, Furyként
(Főleg úgy, hogy a nagybetűvel kiemelteknél simán nem kötőjeleztél, pedig ott még szabályos is lenne a más betűfajta miatt.)
James Bond-nak, Connery-t, Sir Sean-t , Die Hard-ban, Shan-Yu-t - ugyanaz (a Shan Yu lehet, hogy magyarban San Ju)

Nick Nolte-t - nem tudom, hogy ejtik hivatalosan (a neve német, de ő már Amerikában született), itt akár még jogos is lehet a kötőjel (Dolph Lundgrent is gyakran ejtik landgrinnek, pedig ő svéd, és lundgren, de említhetnénk Liam Neesont is, akit elég gyakran lájem formában ejtenek a magyar szinkronban, pedig liem)
mozifilm-ajánló - egybe (nem több mint 6 szótag, a ragok nem számítanak)
rádió-és televízió csatornának - helyesen: rádió- és televíziócsatornának
Best Fm - Best FM

De Niro - szóközzel

Nakatomi-torony - ez meg kötőjeles

A bariton továbbra sem mély hangfekvés, hanem közepes, a mezzoszoprán férfi megfelelője. A mély a basszus, a kettő között van még a basszbariton.

Karsa Tímea 2021.01.20. 10:02:19

@cardiobascuralis 2: Más kérdés magát a kommentelőt kritizálni, és azt, amit a kommentelő ír. Magyarán nem ugyanaz azt jelezni a másiknak, hogy ,,hülyeséget írsz" vagy azt, hogy ,,hülye vagy".
Látod, most normálisan írsz, fel sem merül bennem, hogy töröljem.
Köszönöm, hogy részletezted a hibákat.

cardiobascuralis 2 2021.01.20. 17:05:07

@SzinkronTájmi:
De hát egyiknek sem írtam, hogy "hülye vagy", meg más durvát sem.

Sőt, @Pámi Bene: olvtársunknak kifejezetten az utolsó mondatára reagáltam csak, hogy nem tudhatom, kinek írok. És még csak nem is személyeskedtem vele (hacsak nem ő maga az O1G, de mivel az O1G hülye a számítógéphez - saját bevallása szerint; a netes megjelenéseit egy kb. 10 fős stáb csinálja helyette -, ezt nem hinném.).

Karsa Tímea 2021.01.20. 17:16:04

@cardiobascuralis 2: Hát, azt írni a másiknak, hogy nem gondolkozik, és csak vegetál, meg ,,analfabéta f'sz"-ként hivatkozni az emberre az azért durva.
süti beállítások módosítása